piatok 24. augusta 2012

Fenomenálny cyklista Amstrong užíval doping

Amstrong Lance
Fenomenálnemu americkému cyklistovi Lanceovi Armstrongovi odoberú všetkých sedem celkových triumfov, ktoré získal na najprestížnejších pretekoch sveta Tour de France.

Oznámila to Americká antidopingová agentúra (USADA), potom ako 40-ročný Texasan odmietol ďalej bojovať voči nedokázaným obvineniam z užívania dopingu.


Na súde neuspel

Armstrong celý čas odmietal obvinenia z podvádzania a tvrdil, že všetky úspechy dosiahol legálnou cestou. Americký cyklista sa snažil dokázať svoju nevinu na súde, ale neuspel. Federálny súd zamietol jeho odvolania i žaloby voči USADA.

Zástupcovia tejto inštitúcie v júni uviedli, že majú dôkazy o Armstrongovom užívaní dopingu, ku ktorým patria aj výpovede jeho niekdajších tímoch kolegov.
"Otáčam stranu. Vzhľadom k okolnostiam, už ďalej nebudem bojovať voči týmto obvineniam. Slová Armstronga z minulosti keď hovoril: "Počas dvadsaťročnej kariéry som absolvoval 500 testov na pretekoch aj mimo nich. Ani jeden nebol pozitívny."
Sústredím svoje úsilie na prácu, ktorú som vykonával ešte pred mojim prvým celkovým víťazstvom na Tour: budem pomáhať ľuďom s rakovinou a ich rodinám," uviedol Lance Armstrong