sobota 5. júla 2014

Prečo sa Subway stal najväčším fast-foodom

 
Žlto-zelený Subway posledných 15 rokov otvára tisícky predajní sendvičov ročne, brandža sa nestačí pozerať. 

Kedykoľvek a kdekoľvek na svete vojdete do dverí s tým logom, čakajú vás vysmiate poďobané tváre vyškolených brigádnikov, hamburgery a hranolky rovnomernej kvality, tácky, nápoje spoločnosti Coca-Cola, všetko pekne v množstve papierových obalov.

K tomu samozrejme najpoužívanejšie verejné toalety, kde sa toho všetkého môžete opäť zbaviť.
McDonald’s sa stal už aj u nás bežnou záležitosťou, momentálne uskutočňuje plán rozšíriť svoje reštaurácie do väčšiny miest nad 20-tisíc obyvateľov na Slovensku.
Táto firma so sídlom len v 8-tisícovom mestečku v americkom štáte Illinois ako prvá z biznisu stravovania dokázala pochopiť pravidlá globálnej expanzie. V 80. rokoch sa reštaurácie extrémne rozšírili. Dva žlté oblúky sa stali navždy ikonou globalizácie.

Odvtedy sa automaticky predpokladá, že čo sa týka rýchlo vyrobeného, unifikovaného a rýchlo servírovaného jedla, McDonald’s je svetovou jednotkou.
No časy sa menia. Počtom prevádzok raketovo vystrelil menej nápadný hráč.
Žlto-zelený Subway posledných 15 rokov otvára tisícky predajní sendvičov ročne, brandža sa nestačí pozerať.

Subway už v roku 2004 prekročil počet 25-tisíc prevádzok McDonald’s v USA. Minulý rok s 39-tisíc prevádzkami otvorenými globálne prekročil McDonalds's na celom svete.
Slávny hamburgerový gigant má prevádzok o 4-tisíc menej. Čo je za úspechom týchto sendvičov?

 Lacný franšízing

Okrem globalizácie a papierových nádob je McDonald’s aj synonymom franšízingu, teda systému, keď si podnikateľ kúpi celý koncept podnikania aj s názvom na kľúč.
Táto pozícia ale nie je celkom spravodlivá. Otvoriť si McDonald’s, to chce trochu viac ako len byť fanúšikom fast-foodu.
Náklady na otvorenie sa začínajú niekde na 600-tisíc eurách, pričom časť peňazí nemôže byť požičaná.
McDonald's tak v niektorých ekonomicky slabších regiónoch otvára viac prevádzok sám, ako napríklad u nás. Väčšina pobočiek je riadená centrálou firmy v Česku.
Otvoriť si Subway je investícia na úrovni hypotéky za byt. Náklady aj s prvotným vybavením sú oproti McDonald’s zlomkové, začínajú pod 100-tisíc eur.
Otvoriť si predajňu čerstvých sendvičov je také lacné, že franšízisti prevádzkujú úplne všetky reštaurácie Subway. Je čas prepísať synonymické slovníky.


2.Expanzia first


McDonald’s dlho preveruje vašu solventnosť a spôsobilosť reštauráciu prevádzkovať. Klaun Ronald sa nerád vidí s nálepkou “Z technických príčin zatvorené”.
Subway skôr reštauráciu vyskúša otvoriť, a ak sa nepodarí, nič to. Zatvorí sa. Na Slovensku už takto zanikli minimálne dve.
McDonald's vás všade presviedča na kúpu sezónnych burgerov, zmrzliny a Happy Mealu.
Subway sa vám bude snažiť predať licenciu. Na letákoch, plagátoch na táckach a papierových vreckovkách, tam všade Subway tlačí výzvy a kontakty, aby ste si otvorili ďalšiu reštauráciu s ich logom.
Vlastne, núti majiteľa licencie reštaurácie, aby podporoval vznik konkurencie. Na druhej strane, 70 percent licencií sa vydáva už existujúcim prevádzkovateľom.

3.Malé je dobré

Čudovali by ste sa, aké obrovské zázemie vyžaduje taký McDonald’s. Priemerne veľká reštaurácia má v rozpisoch práce aj 60 ľudí.
Je to mravenisko plné prípravovní, veľkých chladiacich miestností a technológií na opekanie, vyprážanie, všetky tie zmrzlinové, džúsové, kávové stroje.

Subway sa zmestí aj pod schody. Sedenie nie je nevyhnutné, môžete mať pokojne len okienko. Vzadu sa rozbaľujú šunky, syry či marinované kura z dodávok od majiteľa licencie.
Podľa manuálu sa krája zelenina. Vpredu sa dopeká chlieb a koláčiky, aby vôňa lákala. A priehľadný bar s ingredianciami, ktorý oddeľuje zákazníka od predavača, je kuchyňou, kde sendvič vzniká.
Prevádzky Subway síce môžu byť veľké ako byt, ale častokrát nájdete aj veľké ako kúpelňa.

4.Z lacného kraja


Ak platíte menšie priestory, všetky ingrediencie nakupujete veľkoobchodne od majiteľa licencie a personál stačí v jednotkách, náklady nemáte obrovské.
Navyše, v zásade máte jeden produkt - sendvič. Nepotrebujete gril, panvice, fritézy.

5.Akože zdravé


Združenie lekárov. Skutočne takto, Doctor’s Associates, sa volá prevádzkovateľ, autor konceptu a majiteľ licencie na Subway.
Keď v 90. rokoch začal svet riešiť zdravie, dostal sa McDonald’s pre automatickú asociáciu s tučnými burgermi na zoznam značiek, ktoré nie sú cool.
Hoci zjesť "veľkú bagetu” nie je extra rozdiel, predsa len zákazník vidí okolo seba slová “fresh” vo firemných zelených a žltých tónoch, množstvo zeleniny, ktoré si môže do sendviču naložiť toľko, koľko pojme.
A tiež menšiu východiskovú porciu jedla. Zatiaľ čo v McDonald’s zákazník typicky odchádza od pultu s táckou s burgrom, hranolkami a colou, v Subway je to najčastejšie 15-centimetrový sendvič.

 20091106-092405-pic-550913944_res.jpg
Foto: Columbian.com

Keď ste fastfood a maskujete sa zdravím, máte oveľa ľahšiu cestu do škôl či nemocníc. To imidž McDonaldu neumožňuje.

Aj preto je pravdepodobnejšie, že v tejto sekunde otvárajú niekde na svete Subway, nie McDonald’s.
Jedna vec sa však nemení - širšou ponukou, pridávaním zdravých alternatív, predajom do okienka áut a otváraním kaviarní na McDonald's predsa len v jednej základnej veci nikto nemá.
Sú ňou tržby. V prípade McDonald's je to 70 miliárd dolárov, v prípade Subway do 20 miliárd. V skutočnosti, McDonald's zarába viac ako Subway, Burger King a ďalší dvaja veľkí konkurenti dokopy.

Skvelý začiatok Petra Sagana na Tour de France, vyhral KITTEL

Víťaz etapy Marcel KITTEL a druhý Peter SAGAN
Prvá etapa na Tour de France skončila v rukách nemeckého jazdca Marcela KITTELA ( Giant Shimano), keď v špurte pelotónu prešpurtoval Petra Sagana (Cannondale) tretí skončil Kolumbijčan Navardauskas ( Garmin - Sharp).  Druhý slovák v pelotóne Peter Velits skončil na 48. mieste s rovnakým časom ako víťaz.
Tesne pred cieľom spadol Mark Cavendish, ktorý bol ošetrovaný a pravdepodobne došlo k vykĺbeniu ramenného kĺbu. Peter Sagan je v celkovom poradí na druhom mieste s rovnakým časom ako víťaz, v bodovacej súťaži je na druhom mieste, ale do zajtrajšej etapy si oblečie dres biely pre najlepšieho pretekára celkovom poradí  do 25 rokov. Do Žltého trička sa oblečie víťaz etapy Marcel KITTEL, do zeleného dresu sa oblečie Bryan Coquard (Europcar) a do bieleho dresu už spomínaný Peter SAGAN.


Dnes odštartuje TOUR DE FRANCE aj s dvoma slovenskými zástupcami v pelotóne

Peter SAGAN
Dnes štartuje najslávnejší a najťažší pretek na svete TOUR DE FRANCE. Na preteku sa ukážu aj dvaja slovenskí jazdci v tíme Cannondale Peter SAGAN a v tíme BMC Switzerland Peter VELITS. Peter SAGAN ukázal v piatok svoj nový účes, dizajn bicykla a svoje tetovanie na kolene ako pamiatka na pád. Ak svoju formu prenesie na TOUR DE FRANCE tak sa majú súperi na čo tešiť.

"Áno, chcem získať tretí raz zelený dres a máme tu pre tento cieľ veľmi dobrý tím. Možno som favorit bodovacej súťaže, ale na Tour de France nikdy neviete, " uviedol Peter Sagan v rozhovore pre server idnes.cz

Saganovi v predvečer 1. etapy na TDF nechýbal humor keď na otázku či by si rád obliekol žltý dres odpovedal: "Ak tu nejaký pre mňa máte, rád si ho dám na seba." Po chvíli vážnejšie dodal: "Je to sen. Či ho aj dokážem zrealizovať, uvidíme. Záleží aj na tom, či budem mať šťastie. Tour je nevyspytateľná." Na otázku či si trúfa poraziť domácego miláčika Marka Cavendisha vo finiši v Harrogate, odvetil: "Pokúsim sa o to."

K novému dizajnu bicykla v štýle hrdinu z filmu X-Men Wolverina, SAGAN podotkol: "Je to superhrdina. Dokáže všetko a vie rýchlo regenerovať. Kiež by mi na tejto Tour priniesol šťastie." 

Dizajn bicykla Petra SAGANA

Ako vyresetovať mobil Samsung Galaxy Ace S5839i hard reset

Ako urobiť tvrdý reset na mobiloch Samsung :

Než začnete prevádzať reset mobilu, mali by ste vedieť, že dôjde k strate všetkých dát!
 

Návod na vynulovanie mobilu Samsung:

Ak ste zabudli bezpečnostný kód mobilu tak mobil odomknete následovne:
 

1. Vypnite svoj telefón  OFF
2. Stlačte spolu hlasitosť + OK tlačidlo + tlačidlo vypnutia
3. Zvoľte pomocou tlačidiel hlasitosti "utrite reset data / továrenské" a vyberte ho s OK tlačidlom
4.Stlačte "áno" s tlačidlami hlasitosti a vyberte ju s OK tlačidlom
5.Čakajte na  koniec procesu
6.Stlačte "reštart"
7.Čakajte, kým sa telefón reštartuje