streda 13. marca 2013

Daňová kontrola chodí na kontroly v prestrojení

Kontrolóri pri boji s daňovými podvodmi v týchto mesiacoch zmenili taktiku. Do podnikov sa vyberajú večer, nahodení v civile a reštauráciám hrozia odobratím licencií. Plošným riešením má byť na jeseň lotéria na základe údajov z blokov v štátnom Tipose. „Sľubujeme zaujímavé finančné výhry. Žrebovať sa bude niekoľkokrát do mesiaca.



Nebudeme viazať výhry na hodnotu bločku, ale výhry budú mať absolútnu hodnotu,“ povedal k tomu zatiaľ František Imrecze, prezident Finančnej správy SR.

Od Nového roka preverili daňoví kontrolóri 171 prevádzok v krajských mestách, z ktorých až 83 porušilo daňové zákony. Do problémov sa pritom dostali aj najluxusnejšie a najvychytenejšie podniky v centre hlavného mesta. Majiteľom podnikov, ktorí takto porušili zákon, teraz hrozí odobratie živnostenského oprávnenia.

Reštaurácie, pivárne, kluby či diskotéky sa od Nového roka dostali pod väčší drobnohľad daňových kontrolórov v rámci akcie Večerné mesto. Najčastejšie priestupky, ktoré odhalili daňováci, boli podľa Daniela Čecha, generálneho riaditeľa sekcie daňovej a colnej Finančného riaditeľstva SR, okrem neevidovania platby v elektronickej registračnej pokladnici, či nevydania bloku, aj vystavovanie falošných dokladov či vystavovanie blokov tzv. čiernymi kasami, ktoré nie sú v evidencii na daňovom úrade. „Najčastejšie tak robia čašníci v podnikov po 20. hodine cez týždeň, respektíve po 18. hodine cez víkend. Ak ide o sumu vyššiu ako 40 eur, robia to automaticky. Blok vydajú falošný alebo ho nevydajú vôbec,“ konštatuje Čech.


Kontrolóri v snahe objaviť daňový únik chodia aj večer v civile. „Chodia ako skupina ľudí, ktorá sa ide večer do podniku zabaviť, alebo ako pár,“ hovorí Čech. Po vydaní falošného dokladu ihneď konajú. „Problémom je, že o polnoci sa vám nahrnie do podniku 100 ľudí. Barmani nestíhajú obsluhovať ľudí. Viete si predstaviť, že by ešte vydávali bločky? Veď si ich i tak na diskotékach nikto nepýta, tak za čo nás chcú pokutovať?“ sťažuje sa majiteľ nočného klubu v centre Bratislavy, ktorý nechcel byť menovaný.
„Netreba zabúdať na to, že sa to netýka firiem, ktoré majú viacej prevádzok, ktoré fungujú na princípe siete. Nedostatky sa vyskytujú v tzv. nezávislých baroch, reštauráciách či hoteloch. Je to realita Slovenska, máme s tým veľký problém,“ potvrdzuje prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu Pavol Konštiak. Ľudia by si na bločku mali všímať tri veci. Číslo účtu, respektíve bloku, daňový kód pokladnice a logo ministerstva financií.

Daniari do budúcnosti pripravujú okrem bločkovej lotérie aj takzvaný „white list“. Pôjde o zoznam prevádzok, kde pri kontrole nezistia daniari žiadne porušenie zákona. V súčasnosti je však aj toto súčasťou daňového tajomstva. Preto sa budú usilovať získať od podnikov súhlas na to, aby mohli zverejniť ich mená. „Kto by z takéhoto zoznamu mal vo finále prospech? Príde mi preto viac ľudí do baru, že som na nejakom zozname? Osobne si to nemyslím,“ hovorí Erik Cziria, majiteľ baru v Leviciach. Ten však nechápe ani kolegov, ktorí sa dajú na vydávanie falošných dokladov za jedlo či nápoje. „Je to ďalšie zbytočné papierovanie. V praxi skôr nedostanete žiadny doklad, ako by ho niekto mal falšovať,“ opisuje realitu na Slovensku Cziria.

Okrem nevydávania bločkov je na Slovensku najväčší problém s podvodmi pri výbere DPH. Celkovo len na tejto dani štátu podľa odhadov ročne uniká asi 1,2 miliardy eur. Vláda vlani prijala prvý balík opatrení na odstráranenie problému a pripravuje ďalšie riešenia. Opozícia kabinet kritizuje, že postupuje pri odhaľovaní daňových únikov príliš pomaly.