utorok 31. júla 2012

Aký dôležitý je šport pre ekonomiku?


Zamysleli ste sa niekedy nad tým, aký význam má šport na ekonomiku? Ak ste si pri sledovaní olympijských hier z Londýna položili túto otázku, prinášame vám odpoveď. Podľa prepočtov UniCredit Bank sa športové činnosti podieľajú na tvorbe nášho HDP len v zanedbateľnej miere, keď dosahujú podiel 0,2 %. To nás pritom zaradzuje na chvost spomedzi krajín EÚ.
graf, unicredit, šport
 
Tie však na tom nie sú o nič lepšie, keďže ani v jednej z nich tento podiel nedosahuje jedno percento. Najvýznamnejší podiel na ekonomike majú športové činnosti na Cypre, kde dosahujú 0,9 percenta. Nasleduje Španielsko s 0,8 % a Fínsko s 0,6 %. Najmenej je to v Grécku a Litve, kde je tento podiel zhodne 0,1 %.
Viac peňazí neznamená viac medailí
Vyšší podiel športových činností na tvorbe hrubého domáceho produktu však ešte automaticky neznamená, že daná krajina bude úspešnejšia aj na olympijských hrách. Cyprus nezískal na posledných troch letných olympijských hrách ani jednu medailu.
V počte medailí na obyvateľa sa na posledných troch olympijských hrách relatívne darilo krajinám ako Slovinsko, Maďarsko, či Litva, pri ktorých je však podiel športových činností na hrubom domácom produkte len na úrovni 0,1 až 0,3 %.
V "zlých" časoch navyše často klesá podpora vrcholového športu, keďže firmy ani štát nemajú dostatok voľných zdrojov. Takisto ľudia znižujú výdavky na šport, keďže tie nepatria k základným výdavkom. So strašením o rozpade eura tak šport nemá pred sebou ružové výhliadky.

Rocker Steven Tyler miluje vreckové psy

Slovenské nákupné maniačky korzujúce nákupné centrá s kabelkovými psíkmi, majú v zámorí prekvapivú spriaznenú dušu! Rockový dinosaurus Steven Tyler z kapely Aerosmith je „ich“ človek.

Rockerov starej školy si spojíme so zvieratami nanajvýš, ak sa rozhodnú odhryznúť hlavu neborákovi netopierovi, ako to spravil Ozzy Osbourne, alebo sa objavia vo videoklipe obklopení, povedzme dobermanmi s ušami zastrihnutými dohora. Steven Tyler, ale v rozhovore pre časopis Time vyjavil svoje mäkké vnútro a prekvapivý vkus, čo sa týka výberu najlepšieho priateľa človeka.
„Mám yorkshirského teriéra a morkieho (mix yorka a maltézskeho psíka, pozn.red.).“ prekvapil Steven redaktorov. „Jeden z nich je miniatúrny a nosím ho vo vrecku. A  toho druhého si dám do šatky cez rameno, a prechádzame sa a  je to najrozkošnejšia zasraná vec na celom svete.“
Spevák počas interview hovoril aj o problémoch s drogami. Podľa jeho autobiografie s názvom Does the Noise in My Head Bother You?, ho stáli dvadsať miliónov dolárov. Nad drogami sa mu, podľa vlastných slov, podarilo úplne zvíťaziť. Ak teraz cíti nedostatok podnetov, alebo osamelosť, obracia sa radšej na svoje psy.
„Psy majú v sebe veľa lásky,“ dušuje sa rocker. „Spávajú hneď vedľa môjho krku.“ So psami, ktoré sa pýšia hrdými menami Butch Cassidy a Sundance Kid, sa dokonca baví i o práci. „Keď počúvam konečné remixy, pýtam sa ich – nemyslíte, že Joeove sólo by malo byť o kúsok hlasnejšie?“

Michal Martikán získal bronz!

Slovenský vodnoslalomár Michal Martikán získal vo finále C1 mužov na OH 2012 v Londýne bronzovú medailu! Z tretieho olympijského zlata sa tešil jeho veľký rival Francúz Tony Estanguet.  

16:31...  Gratulujeme Michalovi Martikánovi k bronzu! Ďakujeme, Michal!
16:28... Posledná jazda. Nemec Sideris Tasiadis. Jeho výsledný čas je o 0.22 s lepší, ako čas Martikána a to znamená, že máme bronzovú medailu!
16:25...  Ako predposledný sa predstavil Slovinec Benjamin Savsek. Ten totálne vyhorel a s časom 219.95 s je suverénne posledný z finálovej osmičky!
16:23...  Francúz Tony Estanguet a čas 97.06! Zlato pre Martikána to nebude...
16:21... Veríme, že toto musí stačiť na medailu!
16:19...  Michal Martikán po skvelej jazde s časom 98.31 s je momentálne suverénne na prvej pozícii!!!
16:17... A teraz Mišo Martikán!!!
16:16...  Štvrtý v poradí bol Španiel Ander Elosegi. Časom 102.61 s sa dostáva sa prvé miesto!
16:14... Ďalší v poradí je Japonec Takuya Haneda. Ten nám predviedol aj "eskimáka" a s časom 110.62 s sa zaradzuje priebežne na posledné miesto.
16:10... Ako druhý v poradí išiel český reprezentant Stanislav Ježek. Jeho čas je 105.73 s a dostáva sa tak pred Maleyho, aj napriek dvojsekundovej penalizácii.
16:08... Ako prvý sa prezentoval svojou prvou finálovou jazdou Austrálčan Kynan Maley. Jeho výsledný čas je 107.08 s.
16:02... Slovenský vodný slalomár Michal Martikán postúpil zo štvrtého miesta do finále C1 na OH 2012 v Londýne. Obhajca zlata z Pekingu 2008 dosiahol v semifinále štvrtý najrýchlejší čas, za prvým Nemcom Siderisom Tasiadisom zaostal o 5,10 s.

Z kyprej sexice vyschnutý prútik

Tyra Banks (38) neprestáva chudnúť. To, čo sa mohlo pred tromi troma rokmi zdať ako podpora kondície dnes vyzerá skôr ako snaha zo seba spraviť niečo, čo celkom nekorešponduje so zdravým rozumom.

Z krásnej čokoládky, ktorá sa dlhé roky premávala po svetových mólach podľa predlohy krv a mlieko, v roku 2009 schudla rapídne 15 kilogramov. Najnovšie zábery známej televíznej osobnosti dokazujú, že vtedajšie zhadzovanie nebolo posledné.
Výsledok ju samotnú teší, ale mnoho fanúšikov považuje jej súčasnú postavu za vychrtlú, prehnane štíhlu, jednoducho povedané – nezdravú. Jedna z kľúčových postáv obľúbeného programu America´s Next Topmodel sa počas víkendu objavila na večierku v Beverly Hills v čiernych šatách, ktoré z nej spravili ešte väčšieho „kostlivca“.
„Neuznávam žiadne diéty, neverím im. V minulosti som ich viackrát vyskúšala a žiadny efekt sa nedostavil. V mojom prípade je to zmena životného štýlu, nejde tu len o to, že som chcela byť štíhla. Skôr sa s naším byť v najlepšej forme, v akej byť môžem,“ vysvetlila pozadie svojej viditeľnej premeny Tyra.
Presný recept na minimum tuku vo svojom tele neprezradila, ale možno to má niečo spoločné s jej novým objavom. Dvadsaťštyriročný partner Robert Evans, ktorého živý box, zrejme trénuje aj mimo ringu.

Odkaz pre Daru Rolins od vodvy: Lajdáckou jazdou si mi zabila muža!

Speváčka Dara Rolins podľa viacerých českých médií nezvláda ďalšie obvinenia zo strany vdovy po motocyklistovi Jindřichovi Rotreklovi. Podľa portálu super.cz si blondínka, ktorá bola aktérkou nehody, vybrala lieky na upokojenie a odišla na dovolenku, aby prišla na iné myšlienky.



Prípad je ešte stále v rukách vyšetrovateľov, no vdova má v tejto záležitosti svoju verziu už dávno. Pred pár dňami dokonca poslala otvorený list redakcii Nového času, v ktorom Olga Rotreklová kritizuje Daru Rolins. "Keby sa zaoberala jazdou, tak manžel ešte žije. Zabila mi lajdáckou jazdou manžela, tak sa k tomu mala postaviť čelom," píše v liste Rotreklová.
A Daru rozhodne nešetrí. "Manžel jazdil 40 rokov bez nehody. Manžel neplatil pokuty za rýchlu jazdu, manžel nechodil po večierkoch. Je to neskutočné. Svojím vozom zničí ľudský život a všetci môžu za manželovu smrť, len popová diva chce byť čistá či dokonca ľutovaná," porovnáva spôsoby života oboch aktérov nehody nešťastná vdova. 
Dara Rolins necháva všetko na svojho právnika Roberta Vladyku, ale predsa len sa k tomu, čo sa udialo v uplynulom týždni, stručne vyjadrila. "Pre pani Rotreklovú už navždy budem vrah a pochybujem, že sa to zmení. Trápi ma to, súcitím s pozostalými, viem, že ten okamih nevrátim späť," povedala partnerka Rytmusa.
Ďalšie súdne pojednávanie bude v polovici augusta.

Jendrušáková a Hirič z Pláže: Keď vypadne prúd, začnú nežnôstky!

Vzťahy na Pláži nie sú bohviečo. Jedna hádka strieda druhú a intrigy sú k dispozícii takpovediac na počkanie. Situácia je dokonca taká vážna, že Martina Jendrušáková s Romanou Horváthovou už otvorene hovoria o tom, že túžia šou opustiť.

"Chcem ísť domov, nezvládam to tu ani fyzicky, ani psychicky," uviedla blonďavá Romana, ktorá ešte pred týždňom sršala závidenia hodnou energiou a odhodlanosťou celú šou vyhrať.
Vidina získania 33 000 eur sa týmto dvom príťažlivým kráskam pomaly ale isto rozplýva a Martina navyše prežíva dni prestreliek s Janom Chovancom. Ten, ktorého na začiatku súťaže podporovala a hladkala, je teraz verejným nepriateľom číslo jeden. 
Na Jánovo miesto zasadol Emanuel Hirič, ktorý okrem hýrenia dokáže aj poriadne zamakať. S Janom je všetko už minulosťou a s jeho sokom Emanom už aj spáva v jednej posteli. V ťažkých časoch je pre missku Jendrušákovú tou pravou oporou. Okrem práce si nájdu vždy nejakú tú chvíľku pre seba. Prestávka sa nezaobíde bez pekných slov, nežných dotykov či vášnivých bozkov. A inak tomu nebolo ani počas výpadku elektrickej energie.
Napriek všetkým zvadám romanca Emana s Martinou pokračuje aj naďalej. Presvedčí Emo svoju novú lásku, aby nezložila zbrane bez boja? Dočkáme sa vo večerných hodinách ešte väčšieho zblíženia tejto dvojice?




Mr. Bean hviezdil na olympiáde v Londýne

O tom, či majú alebo nemajú Angličania zmysel pre humor by sa dalo celkom polemizovať. No slávnostné otvorenie Olympijských hier vás možno predsa len trochu presvedčí, že majú. Rowan Atkinson alias Mr. Bean ukázal opäť niečo zo svojho repertoára a bol za hviezdu.


Mr. Bean sa prvýkrát objavil na televíznych obrazovkách v roku 1990 a odvtedy ich takmer neopustil. Napriek počiatočnej negatívnej reakcii mnohých kritikov sa program, v ktorom Mr. Bean figuroval, ukázal, ako mimoriadne úspešný a dosiahol sledovanosť viac ako 18 miliónov divákov.


Postava sa tiež objavila v ďalších dvoch veľmi úspešných filmoch, ktoré z Mr. Beana spravili nezabudnuteľný fenomén: Bean: Najväčšia filmová katastrofa z roku 1997 a Prázdniny pána Beana, ktoré sa dostali do kín o štyri roky neskôr. Len tieto dva filmy zarobili v rámci celého sveta 305 miliónov libier.



Policajti chytili opitú vodičku!

Alkoholom posmelený jazdil na nákladnom aute v Šali 52-ročný muž. Keď ho zastavila policajná hliadka, sám sa nestačil čudovať, že mu v dychu namerali 2,23 promile alkoholu.



Adrenalínovú jazdu v Šali absolvoval aj 24-ročný mladík. Ten brázdil cestičku v chatovej oblasti so svojou štvorkolkou. Počas jazdy zachytil oplotenie jednej z chatiek a s vozidlom sa prevrátil. Okrem toho, že mu v dychu policajti namerali 2,02 promile alkoholu, skončil v nemocnici so zlomenou rukou. Jeho 15-ročný spolujazdec má tržnú ranu na záhlaví a porezané líce.
Kvôli alkoholu bolo rušno aj v Zlatých Moravciach. Ráno okolo pol piatej, si sadla za volant pod vplyvom alkoholu 19-ročná vodička. Mladú ženu nezastavilo ani to, že na Robotníckej ulici narazila do dopravnej značky. Po ceste, ktorá bola v tom čase našťastie prázdna jazdila z jednej strany na druhú. Napokon skončila v priekope pred jedným z rodinných domov. Pri dychovej skúške jej policajti namerali 1,58 promile alkoholu.
V tom istom meste zastavili policajti aj 21-ročného mladíka. Aj ten sa podrobil testu na alkohol. V dychu mu namerali 1,67 promile alkoholu.
"Všetci štyria boli obvinení z trestného činu ohrozenie pod vplyvom návykovej látky," uviedla pre Aktuality.sk nitrianska policajná hovorkyňa Božena Bruchterová.

Tínedžerku hľadalo 14 policajtov

Policajti na Obvodnom oddelení Policajného zboru Zákamenné prijali v piatok 27. júla v nočných hodinách oznámenie o nezvestnosti 17-ročného dievčaťa.

Naposledy bolo videné v piatok 27. júla v popoludňajších hodinách v katastri obce Mútne, okres Námestovo pri hraniciach s Poľskou republikou. Policajti ihneď po prijatí oznámenia prijali všetky potrebné opatrenia za účelom vypátrania osoby.
"Do pátracej akcie boli nasadené všetky dostupné sily a prostriedky. Po nezvestnej dievčine pátralo 14 policajtov, z toho dvaja psovodi, 17 členov záchranného systému a traja členovia poľovníckeho združenia," uviedol žilinský policajný hovorca Radko Moravčík.
Nezvestnú osobu vypátrali príslušníci Obvodného oddelenia Policajného zboru Zákamenné v sobotu 28. júla, krátko po druhej hodine ráno, v obci Novoť, okres Námestovo bez zranenia. "Po vykonaní potrebných úkonov dievča odovzdali rodinným príslušníkom," dodal policajný hovorca.

5 rokov za 4 dávky marihuany!

Na ceste pred obcou Hatiny v okrese Košice-okolie, policajti kontrolovali osádku osobného motorového vozidla zn. Seat Cordoba.



Pri kontrole osádky bolo u 28-ročného Tibora z obce Jasov v zadnej časti nohavíc za opaskom v uloženej automape, nájdené presne nezistené množstvo omamnej látky – pravdepodobne sušiny marihuany. Z tohto množstva by bolo možné vyrobiť cca štyri jednorazové dávky.
Zaistená sušina bude zaslaná na expertízne skúmanie. Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci pre prečin nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držanie a obchodovanie s nimi.
Mladému mužovi teraz hrozí až 5-ročné väzenie.

Bez dodávok elektriny zostala polovica Indie

Severné a východné energetické siete v Indii sú mimo prevádzky a takmer polovica krajiny zostala bez prúdu, oznámili dnes indickí predstavitelia.

Dnešný kolaps elektrických sietí prišiel deň po tom, čo zlyhali severné siete a osem štátov zostalo bez energie po väčšinu dňa.
Zdroje energetickej spoločnosti v najväčšom indickom štáte Uttarpradéš uviedli, že severná sieť skolabovala krátko po jednej hodine popoludní miestneho času.
Miestni predstavitelia pre oblasť energetiky vo východnom štáte Orissa oznámili, že výpadok prúdu spôsobila chyba, ktorej náprava môže trvať aj niekoľko hodín.

Expert sa pýta: Ako je možné, že Csatáry mohol 15 rokov nerušene žiť v Budapešti?

Niekdajší veliteľ košického geta László Csatáry, ktorý je podozrivý z vojnových zločinov, sa bez problémov vrátil z Kanady do Maďarska, kde potom 15 rokov nerušene žil. Stalo sa tak aj napriek tomu, že v čase Csatáryho návratu bola kanadská tlač plná jeho kauzy, o ktorej museli počuť aj v Maďarsku.

Podľa maďarského experta na medzinárodné trestné právo Ádáma Gellérta je potrebné vyjasniť, akú za to nesú zodpovednosť jednotlivé maďarské štátne orgány. Gellért, ktorý je vedúcim výskumnej skupiny Pamätného centra holokaustu "Körösmezö 1941" a ktorý preštudoval novinové a agentúrne správy týkajúce sa Csatáryho, podľa dnešného vydania maďarského denníka Népszabadság položil otázku, prečo maďarské orgány - rezort diplomacie a vnútra – neurobili pri Csatáryho návrate žiadne kroky.
Bolo by vhodné, keby sa maďarská prokuratúra vyjadrila, či v súvislosti s návratom Csatáryho v 90. rokoch z Kanady, odkiaľ bol vyhostený, kontaktovali kanadské orgány maďarských partnerov, povedal Gellért. Expert sa domnieva, že vo všeobecnosti o štátnych orgánoch platí, že v podobných kauzách začnú konať až potom, čo vypukne škandál.
V tomto prípade bola potrebná k začatiu konania maďarských orgánov žaloba Centra Simona Wiesenthala (SWC) a investigatívny článok britského bulvárneho denníka. Gellért zdôraznil, že by bolo potrebné dôkladne preveriť všetky dotknuté štátne orgány, aby sa zistilo, ako sa mohlo stať, že bývalý veliteľ košického geta, ktorý čelí obvineniu zo závažných trestných činov, mohol 15 rokov nerušene žiť v Maďarsku.
Maďarská prokuratúra 22. septembra 2011 nariadila na základe žaloby jeruzalemskej kancelárie SWC vyšetrovanie v kauze vojnového zločinu v Košiciach z roku 1944. Podľa historikov bol Csatáry mimoriadne krutý, jeho brutalita bola neúnosná aj pre Nemcov.
Csatáry podľa SWC zohral kľúčovú úlohu pri deportácií 300 židov z Košíc na Ukrajinu, kde z nich takmer väčšinu v lete 1941 v meste Kamenec Podolský povraždili a čelí aj obvineniu z pomoci pri organizovaní deportácií približne 15.700 židov do vyhladzovacieho tábora v Osvienčime v roku 1944. Csatáry bol v tom čase ako vysoký policajný funkcionár a úradník maďarskej okupačnej správy v Košiciach veliteľom zberného tábora. Po vojne ušiel do Kanady, ktorá ho zbavila kanadského občianstva až v roku 1997.

Tajfún Saola pripravil o život najmenej osem ľudí

Najmenej osem ľudí zahynulo a 20.000 muselo utiecť zo svojich domovov na Filipínach po prechode tajfúnu Saola, ktorý zo sebou priniesol prudké búrky a vietor.

Tajfún Saola prechádzal severovýchodnou časťou krajiny a do hlavného mesta Manila priniesol silný vietor a búrky. Viaceré časti Manily a priľahlých provincií zanechal bez dodávky energie a nízko položené oblasti zostali zaplavené.     
Saola, ktorý bol pôvodne tropickou búrkou, v pondelok popoludní zosilnel na tajfún s nárazovým vetrom s rýchlosťou 150 kilometrov za hodinu.      
Počas búrky zahynulo osem ľudí a množstvo ďalších je nezvestných. V Manile zničil náraz dvoch uvoľnených bárok viacero domov v miestnych chudobných štvrtiach. K žiadnych zraneniam však nedošlo, pretože obyvatelia svoje domovy už opustili. Viac ako 40.000 ľudí utrpelo ľahšie zranenia, keď sa snažili ujsť do bezpečných oblastí, k príbuzným a do vládnych evakuačných centier.     
Saola je siedmy z očakávaných dvadsiatich tajfúnov, ktoré majú tento rok postihnúť Filipíny. Jeho pomenovanie pochádza z názvu vzácneho cicavca žijúceho v Laose a Vietname.

Modlitba za Svetové dni mládeže v Rio de Janeiro už aj v slovenčine!

Budúcoročné Svetové dni mládeže (SDM), ktoré sa uskutočnia od 23. do 28. júla 2013 v Rio de Janeiro, už majú svoju oficiálnu modlitbu.

Informoval o tom komunikačný tím SDM 2013, ktorý jej slovenskú verziu dnes zverejnil na svojom profile na sociálnej sieti Facebook. 
"SDM sú až o rok, ale pripravovať sa je potrebné už teraz. Nielen šetrením financií na cestu, ale predovšetkým modlitbou," hovorí duchovný garant prípravy SDM 2013 o. Pavol Hudák, rektor Domu Anky Kolesárovej vo Vysokej nad Uhom. „Už teraz je ten čas, keď môžeme zažiť atmosféru SDM cez duchovné spojenie a zjednotenie s mladými na celom svete. Pozývame všetkých, aby nečakali, kým prídu SDM, ale zapojili sa už teraz do tejto duchovnej prípravy. Zjednoťme sa a prosme o to, aby sme boli naplnení duchovnou silou a radosťou v každodennom vydávaní svedectva o Kristovi. Aj modlitbou pomôžme s prípravou SDM a vytvorme živé jadro v Cirkvi ktoré všetkých duchovne spojí," pozýva o. Pavol Hudák.
Zverejnenie oficiálnej modlitby za SDM v slovenskom jazyku je súčasťou prípravy, ktorej sa na Slovensku venuje tím dobrovoľníkov. Ich ďalšou iniciatívou je príprava novej internetovej stránky, ktorá bude obsahovať všetky potrebné informácie zo zákulisia príprav SDM v Brazílii, ako aj Národného stretnutia mládeže, ktoré sa v rovnakom termíne uskutoční budúci rok na Slovensku.

Oficiálna modlitba Svetových dní mládeže 2013

Otče, poslal si svojho večného Syna, aby spasil svet, a vybral si mužov a ženy, aby skrze neho, s ním a v ňom ohlasovali evanjelium všetkým národom. Daj, aby z tvojej milosti na tvárach všetkých mladých ľudí žiarila radosť z toho, že môžu byť z moci Ducha Svätého evanjelizátormi, ktorých potrebuje Cirkev v treťom tisícročí.

Kriste, Spasiteľ ľudstva, tvoja socha s otvoreným náručím na vrchu Corcovado víta všetkých ľudí. Vo svojej veľkonočnej obete si nás v Duchu Svätom priviedol k synovskému stretnutiu s Otcom. Mladí ľudia, ktorí sa sýtia Eucharistiou, počúvajú tvoje slovo a stretajú ťa vo svojich blížnych, potrebujú tvoje nekonečné milosrdenstvo, aby dokázali kráčať po cestách sveta ako učeníci a misionári novej evanjelizácie.

Duch Svätý, láska Otca a Syna, žiarou svojej pravdy a ohňom svojej lásky zošli na všetkých mladých svoje svetlo, aby podnietení skúsenosťou zo Svetových dní mládeže prinášali do všetkých kútov sveta vieru, nádej a lásku a stali sa budovateľmi novej kultúry života a pokoja, hrdinami nového sveta.

Vláda uprednostňuje rýchle peniaze, tvrdí Procházka

Vláda podľa poslanca NR SR za KDH Radoslava Procházku uprednostňuje rýchle peniaze pred akoukoľvek úvahou o dlhodobých následkoch riešení. Poukázal pri tom na pripravovanú novelu zákona o hazarde. Ako povedal Procházka dnes na tlačovej besede, peniaze z hazardu prídu do štátnej pokladnice veľmi rýchlo, ale štát na ne doplatí.

„Sú to najdrahšie peniaze, aké sa dajú získať,“ povedal. Procházka pripomenul, že v minulom volebnom období spolu s Janou Žitňanskou pripravili novelu, ktorá umožnila samosprávam rozhodovať, aké bude bezprostredné prostredie, v akom ľudia žijú. Samosprávy mohli rozhodnúť o umiestnení hracích automatov na území obce a zakazovať automaty v krčmách. „Nepočítali sme, že to bude mať až taký priaznivý efekt. Zákon sa stal živým právom skôr, ako sme očakávali a dnes má byť ohlodaný na kosť z dôvodu rýchlych peňazí,“ dodal.
Podľa Žitňanskej cieľom poslancov bolo v minulom volebnom období posilniť kompetencie samosprávy, aby zastupiteľstvá mohli rozhodnúť, či chcú, alebo nechcú na svojom území hazardné hry. Druhým cieľom bolo sústrediť hazardné hry do herní, aby boli menej prístupné ľuďom, ktorí majú problém s patologickým hráčstvom a mladistvým. „Vláda a Smer-SD chce tieto automaty nechať roztrúsené po celom Slovensku. Naďalej bude môcť byť situácia, že automaty budú v krčmách, v obchodných domoch, kde k nim budú mať prístup nielen tí, čo majú problém s hrou, ale aj mladiství,“ povedala.
Poslanec za SDKÚ-DS Miroslav Beblavý upozornil, že hazard nie je jednoduchá téma. Balansujú v nej ľudské práva nakladať so svojimi peniazmi, ale s nepriaznivými sociálnymi dôsledkami, keď si nevedia pomôcť. Každý deň podľa neho pribúdajú obce, ktoré zakazujú hazard na svojom území. K dnešnému dňu ich napočítali minimálne 32. „Je medzi nimi i Humenné, kde je primátorkou Jana Vaľová zo Smeru-SD. Na úrovni samospráv Smer chápe, že tento zákon je dobrý, ale na úrovni NR SR a ministerstiev mu prekáža,“ povedal.
Ministerstvo financií podľa Beblavého zákon mení neštandardným spôsobom. K novele bolo päťdňové pripomienkové konanie plus víkend. „Podali sme zásadnú pripomienku. Budeme s ministerstvom financií bojovať, aby nepresadilo tento zlý návrh,“ uviedol. Podľa neho obce, ktoré zakazujú hazard, majú najviac občanov, ktorí sú závislí od štátu a sú v ťažkej sociálnej situácii a stanú sa obeťami gamblerstva. „Štát im posiela sociálne dávky a zároveň ich odsáva, aby na nich zarobil. Polovicu nechá prevádzkovateľom hazardných hier. Nevidím v tom logiku,“ dodal.




Ukameňovali ich na smrť!

MIlenecký pár, obvinený z cudzoložstva, ukameňovali na smrť na severe Mali. Tvrdia to islamskí ozbrojenci z fundamentalistickej skupiny Ansar Dine, ktorá ovládla veľkú časť regiónu.

Hovorca militantnej skupiny Ansar Dine, Sanda Ould Buoamama, povedal, že popravu mileneckého páru vykonali v Aguelhoku, malom meste v regióne Kidal Mali. Podľa jeho slov dostala žena "trest požadovaný podľa Islamu. Smrť!" Informoval portál voanews.com. Sanda Abou Mohamed povedal pre Agentúru Associated Press, že pár bol odsúdený v súlade so zákonom Šária, čo je pre Ansar Dine primárnym poslaním.
Šaría alebo šarí’a, šaríja (po arabs. شريعة, šarí‘a) je islamské právo, islamský právny systém, resp. Bohom zjavené univerzálne platné (pre moslimov aj nemoslimov) pravidlá ľudského správania. V trestnom práve sa spojuje právo Božie (haqq Alláh) s právom svetským (haqq ádamí). Je to zložitý systém, ktorý kombinuje dva druhy trestov: 1. tresty určené Koránom 2. tresty svetské. Najvyšším trestom je trest smrti, napr. za vraždu, cudzoložstvo alebo odpadnutie od islamu. Existujú aj iné formy telesných trestov.
Očití svedkovia popísali, že pár bol až po krk zahrabaný do zeme a následne do neho hádzali kamene, až kým partnerov nezabili. Ansar Dine je skupina, ktorá má väzby na alžírsku odnož teroristickej skupiny al-Káidy v islamskom Maghrebe.
Ansar Dine ( arabsky: أنصار الدين ‎, tiež Ançar Deena alebo Ansar ad-Din, čo znamená "Obrancovia viery") je islamistická skupina, ktorú vedie jeden z najvýznamnejších vodcov povstania Tuaregov v roku 1990, Iyad Ag Ghaly. Ansar Dine žiada zavedenie prísneho práva Šaría v celom Mali.
Francúzska tlačová agentúra AFP napísala, že milencov umiestnili do dvoch otvorov v zemi a pred cca 200 ľuďmi ich ukameňovali v centre mesta Aguelhok. Pred dvoma týždňami potrestali muža za to, že pil alkohol. Dostal 40 rán bičom a následne ho museli previezť do nemocnice. Podobne dopadol aj pár, ktorý mal nemanželské dieťa.

Michal Martikán postúpil do finále!


Slovenský vodnoslalomár Michal Martikán obsadil v semifinále časom 104,04 s 4. miesto a postúpil do finále C1 mužov na OH 2012 v Londýne!
Martikán si hneď na prvej bránke pripísal dve trestné sekundy, no v ďalšom priebehu trate už nezaváhal a kvalifikoval sa medzi elitnú osmičku. Do finále prekvapujúco nepostúpil domáci Brit David Florence. Martikán bude bojovať už o svoju piatu olympijskú medailu. Na OH 1996 v Atlante a OH 2008 v Pekingu vybojoval zlato, na OH 2000 v Sydney i OH 2004 v Aténach získal striebro.
V areáli Lee Valley White Water Centre v Broxbourne sa stal víťazom kvalifikácie Sideris Tasiadis z Nemecka, ktorý dosiahol pri čistej jazde čas 98,94 s. Finále, v ktorom sa predstaví najlepších osem singlkanoistov, sa začne o 16.06 h SELČ. 
Zdroj: Šport.sk+SITA, ilustračné

Americké vlajky stále stoja na Mesiaci!


WASHINGTON - Vlajky, ktoré umiestnili americkí astronauti na Mesiaci pred viac ako 40 rokmi, tam s jedinou výnimkou stále stoja. S odvolaním sa na zdroje z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) o tom informovala agentúra AFP.
Tou chýbajúcou je vlajka, ktorú na obežnicu Zeme umiestnili Buzz Aldrin a Neil Armstrong pri prvej misii Apollo 11 v roku 1969. K tomuto zisteniu dospel Mark Robinson, ktorý analyzoval zábery z orbitálnej kamery obiehajúcej okolo Mesiaca (LROC).
"Je isté, že americké vlajky stále stoja a vrhajú tieň na všetky miesta pristátia - s výnimkou vlajky z (misie) Apollo 11," poznamenal Robinson. "Astronaut Buzz Aldrin povedal, že vlajku zrazil vzdušný prúd z motorov Apolla 11, keď modul z Mesiaca štartoval. Zdá sa, že mal pravdu," dodal.
Misie Apollo sa uskutočnili v rokoch 1969 až 1972. V tomto období bolo na povrchu Mesiaca umiestnených šesť amerických vlajok.
Satelit LROC vypustili v roku 2009 s úlohou analyzovať povrch Mesiaca a posielať na Zem vizuálne informácie o lunárnom prostredí brané zoomom alebo z veľkého uhla.
"Osobne som bol veľmi prekvapený, že vlajky prežili ultrafialové žiarenie i drsné teploty na povrchu Mesiaca. Ale ako teraz vyzerajú? Farby sú asi trochu vyblednuté," uzavrel.

UFO nad olympijským štadiónom??!


LONDÝN - Na toto čakali všetci priaznivci UFO! Podľa videa zverejneného pred pár dňami na internete to vyzerá tak, že otvorenie letnej olympiády v Londýne prilákalo okrem divákov na štadióne a pri televíznych obrazovkách ešte niekoho iného.
Viacerým ľuďom sa počas otváracieho ceremoniálu podarilo nafilmovať, ako nad olympijským štadiónom lieta neidentifikovateľný objekt. Objavil sa v čase, keď oblohu osvetľoval veľkolepý ohňostroj. Diskovitý útvar sa pohyboval pomaly, akoby si aj on chcel pozrieť úchvatnú šou, ktorá sa odohrávala pod ním.
UFO v Londýne: Čo
"Tento rok sa koná hneď niekoľko veľkých športových podujatí. Z hľadiska bezpečnosti musíme byť preto veľmi obozretní, najmä čo sa týka teroristických útokov. Ale nesmieme zabúdať ani na veci, s ktorými nerátame, a ktoré sú pre nás zdanlivo nevysvetliteľné,"povedal na margo olympijskej záhady bývalý poverenec UFO na britskom ministerstve obrany Nick Pope.
Ten už v minulosti vyhlásil, že londýnskej olympiáde hrozí fingovaný útok mimozemšťanov. "Kombinácia špeciálnych efektov a holografickej technológie sa dá ľahko využiť na vytvorenie ilúzie napadnutia zo strany ufóncov. Môže k tomu dôjsť tak počas otvorenia ako aj pri slávnostnom ukončení olympijských hier,"uviedol expert.

Modelka po drzej majiteľke hodila psie výkaly!


MOSKVA - Chodník posiaty psími exkrementmi dokáže vytočiť snáď každého, ale väčšinou si iba zanadávame a necháme to tak. Mladá ruská modelka však predviedla, ako to vyzerá, keď sa od slov prejde k činom. Najprv za majiteľkou zvieraťa zašla s požiadavkou, aby výkal odstránila, keď tak neurobila, hodila jej ho do auta. Incident, ktorý si natočila na mobil a dostal sa na internet, sa šíri ako blesk a od začiatku júla ho videli už milióny divákov.
Pekná blondínka Maria Ivakova (26) konfrontovala boháčku v drahom kabriolete s neporiadkom, ktorý urobil neďaleko jej zvierací miláčik. Do kamery vysvetlila, že kým čakala na priateľa, stala sa svedkom niečoho, čo považuje za poriadne nechutné a zamierila k autu, aby ženu požiadala o nápravu.
Tej sa zjavne nepáčila namierená kamera, ani blondínkine slová o tom, aby exkrementy odstránila. Majiteľka v žiadnom prípade nehodlala opustiť svoje luxusné útočisko. Po ďalšej expresívnej konverzácii sa krehká blondínka otočila, vytiahla papierový obrúsok, vzala do neho výkal a hodila ho prekvapenej žene do auta.
Samozrejme, nezaobišlo sa to bez nadávok z boháčkinej strany, avšak Ivakova to brala s humorom a pri úteku z miesta činu počuť na nahrávke pobavený smiech.

OH: Šermiarka sa zosypala a hodinu plakala!


LONDÝN - Kórejka Sim A Lam, ktorá svoju krajinu reprezentuje v šerme, nebude na londýnsku olympiádu spomínať v najlepšom. Rozhodcovia ju totiž podľa všetkého poškodili, kvôli čomu nakoniec nepostúpila do finále. Jej sklamanie bolo obrovské, po zápase preplakala celú hodinu.
Hodinový olympijský plač: ŠermiarkaJe to jedno z najkontroverznejších rozhodnutí v histórii olympijského šermu. Do konca semifinálového duelu medzi Sim A Lam a Nemkou Britto Heidemannovou ostávala jediná sekunda. Stav bol 5:5, čo bola výhoda pre Kórejku, pretože Nemka musela bezpodmienečne útočiť.
V hale by sa dalo napätie krájať. Časomiera sa rozbehla a súperky sa zasiahli zároveň. Stav stretnutia sa nemenil. Napínavý súboj pokračoval ďalej. Sim A Lam sa sťažovala na postavenie súperky; zdalo sa jej, že stojí príliš blízko.
A potom to prišlo! Nemka zaútočila, prišiel ďalší súboj, na ukazovateli svietilo rovnaké skóre a čas vypršal. V tejto chvíli mal zápas skončiť a do finále mala postúpiť Kórejka. To sa ale nepáčilo rozhodcom, ktorí do zápasu opäť zasiahli. Z nepochopiteľných dôvodov čas vrátili o ďalšiu sekundu späť. Lam začala protestovať, jej tréner sa tiež poriadne rozohnil a mával rukami na všetky strany. Nemka rozhodenú psychiku súperky využila vo svoj prospech, zasiahla ju a šla do finále.
Kórejská výprava okamžite podala protest. Šermiarky nervózne postávali a čakali, až padne konečný verdikt. Ten padol za dlhých tridsať minút a do boja o zlato poslal Nemku.
Kórejka sa po ňom psychicky zosypala, rozhodcovia ju totiž pripravili o najlepší výsledok v jej kariére. S hlavou v dlaniach sedela niekoľko desiatok minút na športovisku a plakala. "Nie je to spravodlivé, ten úder prišiel po uplynutí doby, mala som vyhrať ja," povedala médiám zdrvená Sim.
O niekoľko minút neskôr nastúpila do súboja o bronz so svetovou jednotkou Sun Jü-ťie. Aj keď ju celé publikum nadšene povzbudzovalo, nakoniec prehrala. Nuž, aj takéto smutné športové osudy píše tohtoročná letná olympiáda v Londýne.

Toto ľudia najviac ľutujú na smrteľnej posteli!


PRAHA - V živote sa často riadime predstavami a názormi svojej rodiny, priateľov či spoločnosti ako takej. Prispôsobujeme sa väčšinovému trendu a pritom si neuvedomujeme, že častokrát to nie je vôbec to, čo sami chceme. Ľútosť sa však dostaví až v čase, keď je už príliš neskoro.
Paliatívna opatrovateľka a speváčka Bronnie Wareová z Austrálie strávila väčšinu života u lôžok umierajúcich ľudí. S mnohými z nich sa rozprávala a svoje skúsenosti potom spísala v knihe Top Five Regrets of Dying (v preklade Čo pred smrťou najviac ľutujeme, pozn.red.).
"Ľudia obrovsky vyrastú, keď zrazu čelia svojej vlastnej smrti. Premeny u niektorých ľudí sú doslova fenomenálne. Každý zažíval veľa emócií, popieranie, strach, hnev, výčitky, ľútosť a nakoniec prijatie. Každý pacient našiel tesne pred smrťou svoj mier," uviedla Wareová v interview pre denník Sydney Morning Herald.
Príbehy a osudy tisícov ľudí sa líšili a boli vždy v niečom originálne. V niečom sa však predsa len podobali, a to, keď došla reč na ľútosti a výčitky. Najčastejšie sa vyskytovala pätica, ktorú Bronnie zverejnila vo svojej knihe, uviedol portál Novinky.cz.
"Viem, aký silný pocit to je, keď človek stojí na prahu smrti a niečo ľutuje, niečo si vyčíta, ale už s tým nemôže nič urobiť. Preto som sa rozhodla varovať tých, ktorí s tým ešte niečo urobiť môžu," tvrdí opatrovateľka.
Päť najčastejších ľútostí a výčitiek na smrteľnej posteli:
- Želám si, aby som mal/a viac odvahy žiť život podľa seba, nie podľa očakávania druhých
- Želám si, aby som netrávil toľko času prácou
- Želám si, aby som mal/a viac odvahy vyjadrovať svoje pocity a svoje priania
- Želám si, aby som bol/a viac v kontakte so svojimi priateľmi
- Želám si, aby som si dovolil/a byť oveľa šťastnejší

Jennifer Lopez ako ju nepoznáte!


LOS ANGELES – Na ulici by ste o ňu ani nezakopli! Jennifer Lopez (43) patrí k hviezdam svetového formátu, ktoré si aj s pribúdajúcimi rokmi udržiavajú závideniahodnú formu. Ako by však vyzerala, nebyť vypredaných koncertných hál a hollywoodskeho pozlátka? S nadváhou a bez dôkladnej úpravy by zvodnú krásku zďaleka nepripomínala.
Prišiel rad aj na ňu! Začiatkom tohto mesiaca sme vám priniesli galériu osobností zahraničného šoubiznisu v takej podobe, v akej ich zrejme nikdy neuvidíte. Umelec Danny Evans totiž ich tváre grafickými úpravami zmenil na nepoznanie. Snažil sa ich vykresliť v takom svetle, v akom by svoje životy podľa neho žili bez tučných bankových kont a obrovskej popularity. Medzi tieto celebrity najnovšie pribudla aj Jennifer Lopez. A dopadla rovnako neslávne ako ostatné hviezdy z brandže.
Vystrihané vlasy, takmer žiaden mejkap a kypré tvary všade, kam sa pozriete. V hrubom roláku by J-Lo podľa spomínaného grafického experta vyzerala ako typická americká úradníčka. Jediné, čo by jej vedľa klávesnice chýbalo, je tácka s koláčikmi a plnenými šiškami.
V skutočnosti latino diva pred pár dňami oslávila 43. narodeniny, no závideniahodnými krivkami by zatienila aj výrazne mladšie kolegyne. Stačí sa pozrieť na jej ploché a vypracované bruško, aké predvádza počas svojich hudobno-tanečných šou. Nemalú zásluhu na jej mladistvom imidži má nepochybne tanečník a milenec v jednom. Casper Smart (25) svojej staršej partnerke totiž dáva zabrať nielen počas tvrdých tanečných tréningov. A hoci túto dvojicu najskôr spájala iba živočíšna „chémia“ tiel, medzičasom sa medzi nimi vytvoril seriózny vzťah.

Z tohto páriku je šoubiznis namäkko!


LOS ANGELES – Má našliapnuté na hviezdnu kariéru! Hoci Bella Thorne neoslávila ešte ani 15. narodeniny, v celebritných kruhoch za veľkou mlákou jej meno nie je neznámym pojmom. Vďaka vyspelému imidžu totiž objektívy fotografov priťahuje ako magnet. Najnovšie sa pretŕča ruka v ruke s priateľom.
Nie je na to primladá? Uplynulé roky sa za najsladší tínedžerský párik šoubiznisu považovalo spojenie Justina Biebera a Seleny Gomez. Prvenstvo im však zrejme už čochvíľa vyfúkne len 14-ročná školáčka Bella Thorne. Tá totiž nedávno vyvetrala v spoločnosti priateľa a mladého futbalistu v jednom. Zamilovaná dvojica však pubertiakov rozhodne nepripomínala.
Disney hviezdičke sa podarilo upútať pozornosť už pred týždňom, keď si medzi smotánku vyrazila s výrazným líčením a v odvážnom outfite. Uplynulú nedeľu síce zvolila o niečo nežnejší styling, no i tak pôsobila mimoriadne vyspelo na svoje vek. Tyrkysové šaty s bohato zdobeným korzetom jej aj tentoraz odhaľovali veľkú časť dekoltu a štíhle nohy.
„Ideme pomôcť zachrániť oceány,“ týmito slovami Bella okomentovala fotografiu, na ktorej si zapózovala s partnerom Tristanom Klierom. Ten má síce takisto len 14 rokov, no správanie džentlmena mu nie je cudzie. Pri pristavenej limuzíne svoju tínedžerskú lásku jemne objal okolo pása. Aj z tohto gesta možno dedukovať, že nejde o čerstvú známosť. Hollywoodsky pár spolu randí už niekoľko mesiacov. Ich spoločné zábery sa začali objavovať vo februári tohto roka.

Cindy Crawford sa blíži k 50-tke s telom zvodnej mladice!


LOS ANGELES – Zub času na nej zatiaľ nebadať! Cindy Crawford (46) patrí k hŕstke modeliek, ktoré rozbehnutú kariéru po štyridsiatke pribrzdili a uprednostnili rodinu. Ak sa však príležitostne podujme na profesionálne fotenie, výsledok vždy stojí za to. Aj pred blížiacou sa päťdesiatkou s gráciou konkuruje mladším kolegyniam.
Stále na to má! Cindy Crawford sa doteraz objavila na stovkách titulných strán najprestížnejších módnych časopisov. Ani s pribúdajúcimi rokmi však záujem o jej krásnu tvár a pôvabné krivky neutícha. Najnovšie svoje telo prepožičala septembrovému vydaniu magazínu Tatler. S imidžom kráľovnej fotomodelingu už opäť potvrdila, že v jej prípade je skutočný vek naozaj iba číslo.
Dvojnásobná mama pred objektívom vystavila na obdiv to, o čom mnohé jej rovesníčky môžu iba snívať. Cindy sa totiž stále pýši štíhlymi nohami a bezchybnou pleťou bez akýchkoľvek stôp po vyhladzovacích procedúrach. Tajomstvo jej udržiavaného vzhľadu tak treba zrejme hľadať v genetike. Veď predpoklady na úspešnú dráhu manekýnky sa začínajú prebúdzať už aj u desaťročnej dcéry menom Kaia. 
Brunetka počas nedávneho fotenia vystriedala niekoľko odvážnejších modelov šiat, v ktorých vynikla jej rafinovaná ženskosť. Napriek tomu, že úloha krásneho vešiaku na šaty ju nezamestnáva ako kedysi, vzdať sa jej úplne zatiaľ nemieni: „Už som raz chcela odísť do dôchodku, ale milujem prácu. Robí ma šťastnou,“ prezradila v priloženom rozhovore. Tým najlepším dôkazom, že Cindy do starého železa ešte nepatrí, sú určite aj výsledné zábery.

Skúšala erotické pomôcky na vlastnej dcérke (10)!


VIEDEŇ - Iba desaťročné dievčatko z Viedne sa stalo obeťou sexuálnych zvrhlostí vlastnej matky. Nielenže na ňom skúšala rôzne sexuálne pomôcky, ale nútila ju aj do sexu s cudzím mužom.
V máji 2011 dievčina neprišla po škole domov, ale utiekla ku svojim starým rodičom. Babičke sa potom zdôverila, že ju matka minulú jeseň začala masírovať v intímnej oblasti a skúšala na nej rôzne sexuálne pomôcky. Nútila ju, aby sa k jej sexuálnym praktikám pripojila. Nakoniec vraj k dcére priviedla neznámeho muža, ktorý ju mal análne a vaginálne zneužiť.
Babička všetko oznámila polícii, dievča matke odobrali a zverili ho do ústavnej výchovy. Pri prehliadke lekár skutočne zistil, že má poranený konečník. Dievča je stále v zlom zdravotnom stave a trpí posttraumatickou poruchou. Potrebuje starostlivosť psychoterapeuta a psychiatra.
Aj napriek dôkazom obvinená žena trvala na tom, že jej dcéra bola "nezvládnuteľné dieťa". Porota však výpoveď dievčaťa, ktorá im bola s ohľadom na jej zdravotný a psychický stav poskytnutá na DVD, označila za dôveryhodnú.
Triapolročný trest väzenia, s ktorým matka odišla z viedenského krajinského súdu, nenadobudol právoplatnosť, pretože sa odvolala.