streda 18. novembra 2015

Karla Gotta pustili z nemocnice, čaká ho ďalšia chemoterapia

                                  

Lekári prepustili speváka Karla Gotta z nemocnice. Počas troch týždňov hospitalizácie podstúpil prvú fázu chemoterapie, ďalší ho čaká za niekoľko dní.

Lekári diagnostikovali u Karla Gotta zhubné nádorové ochorenie lymfatických uzlín, takzvaný Non-Hodgkinov lymfóm. Zistili to na konci októbra pri operácii náhlej príhody brušnej, ktoré sa sedemdesiatšesťročný spevák podrobil v pražskom Inštitúte klinickej a experimentálnej medicíny.

Sedemdesiatšesťročný spevák bol po operácii brucha prevezený do Všeobecnej fakultnej nemocnice, kde zahájil liečbu nádorového ochorenia.

Počas troch týždňov podstúpil prvú dávku chemoterapie, ďalšia fáza onkologickej liečby ho čaká za niekoľko dní. Poďakovala súčasne všetkým za podporu a požiadala médiá, aby s ohľadom na zdravotný stav a priebeh liečby aj naďalej rešpektovala súkromia Gotta aj jeho rodiny.


Fanúšikovia speváka zasypali množstvom odkazov, aby sa čoskoro uzdravil. Gott ešte z nemocnice všetkým poďakoval a priznal, že liečba je pomerne náročná. "Dúfam, že sa čoskoro všetci uvidíme, v lepších časoch," podotkol v odkaze niekoľkonásobný Zlatý slávik.

O speváka sa stará prednosta kliniky hematológie Všeobecnej fakultnej nemocnice Marek Trněný a jeho tím odborníkov. "Lymfóm je systémové ochorenie, ktoré sa môže vyskytnúť v celom organizme. Využívame preto systémovú liečbu - chemoterapiu, imunoterapiu, v poslednom čase aj cielenú liečbu proti lymfomovým bunkám. Niekedy je táto liečba doplnená rádioterapiou, teda ožiarením.

Chemoterapie spočíva v aplikácii cytostatík. Ich účinok spočíva v blokáde množenia a rastu nádorových buniek, "

Nové prístroje na ošetrenie pleti sú ako zo sci-fi: Elektrina a ihličky.

  




Niektoré kozmetické prístroje pripomínajú stredoveké mučidlá, iné zase aparáty zo sci-fi filmov. Platí to čím ďalej častejšie aj pre tie, ktoré sa vyrábajú na domáce použitie. Pozrite sa na trojicu noviniek určených na ošetrenie pleti, ktoré vyzerajú, ako by prileteli z ďalekej budúcnosti.

Elektrická žehlička na vrásky

Vyzerá trochu roztomilo a trochu desivo - to keď si uvedomíte, že mate pleť vyhladzovať pomocou elektriny. Nejedná sa však o žiadny paralyzér, prístroj nepracuje s elektro šokmi, ale len s extrémne slabými mikro prúdmi. Majú hodnotu menšiu ako jeden mikroampér a používajú sa napríklad v lekárstve.
Prístroj Trinity Facial Trainer od firmy NuFACE
"Mikroprúdy majú za úlohu vytrénovať svaly, aby sa zdvihli trochu vyššie, a vyhladil tak drobné vrásky," vysvetľuje Annie Tomlinová, redaktorka magazínu Refinery29, ktorá mala príležitosť vyskúšať variant prístroja s menšími "tykadlami". Tá je určená na oblasť okolo pier, nosa a očí.
Bolesť podľa kozmetickej redaktorky nepocítite, len je nutné pred použitím naniesť dostatok priloženého gélu. Prístroj sa jej podľa jej slov osvedčil skôr krátkodobo, a to ako na vyhladenie mimických vrások, tak na osvieženie vzhľadu a odstránenie známok únavy.

Masážny valček s ihlami

Ďalšií mierne desivý "výtvor" sa volá Anti-Age AMP MD System, a vyrába ho kalifornská firma Rodan + Fields. Je to vlastne obyčajný plastový valček, avšak s niekoľkými radmi drobných ihličiek. Zdanlivo nič, čím by sme si chceli po večeroch masírovať tvár. V skutočnosti je jednoduché s ním zaobchádzať.

Valček a sérum.
Valček slúži na nanášanie špeciálneho séra s obsahom peptidov a retinolu, ktoré pomáhajú vyhladiť pleť a odstrániť známky starnutia. Ihličky podľa neho v pokožke vytvárajú drobučké otvori, vďaka ktorým sérum lepšie absorbuje. Navyše reaguje tým, že sa začne sama obnovovať a vytvárať viac kolagénových vlákien.

"Nevýhodou je však to, že pleť otvoríte baktériám, ktoré do nej tak majú ľahší prístup," dodal newyorský lekár. Pri zlej hygiene alebo pri kombinovaní s nevhodnými prípravkami to môže spôsobiť podráždenie alebo dokonca zápaly. 

Diamantový obrusovacie

Mikrodermabrazivní prístroj VisaCare od Philips
Prístroj, ktorý je v skutočnosti určený na vyhladenie a omladenie pleti. Využíva princíp mikrodermabrázia obľúbený v estetickej medicíne. "Diamantové hroty majú na sebe mikročastice, ktoré pokožku obrusujú. Podtlak ju potom nasáva a odumreté bunky sa vstrebávajú do prístroja, "opisuje Petra Řehořková, majiteľka Petra Clinic.

"Obrusovacie" podľa nej navyše spĺňa aj funkciu lymfodrenážneho prístroja a pomáha aj proti opuchom. Novinku na domáce použitie s názvom VisaCare, ktorá sa hodí nielen na tvár, ale aj na krk, dekolt alebo chrbty rúk, u nás predstavila značka Philips; vo svete sú k zohnaniu varianty aj od ďalších firiem, ako je potrebné PMD, Rejuvaderm alebo Riiviva.