štvrtok 10. júla 2014

V Kežmarku sa začína európsky festival remesiel EĽRO 2014


Festival Európske ľudové remeslo je prvým a najväčším festivalom svojho druhu nielen na Slovensku, ale aj v Európe. Tento rok/11.-13.7.2014/ sa bude konať už po 24 krát. Hlavnou myšlienkou festivalu bolo pripomenúť si a oživiť staré remeslá, ktoré niekedy v Kežmarku a na území celého Slovenska existovali a ktoré boli pre toto bývalé kráľovské mesto v minulosti typické a dôležité.

Bohatý trojdňový program v historickom centre Kežmarku je už tradične cieľom stretnutí nielen remeselníkov, šermiarov, domácich a zahraničných folklórnych skupín, ale i hercov, milovníkov vážnej i modernej hudby, sokoliarov, vzácnych hostí, ale najmä ľudí z blízkeho i vzdialeného okolia, ktorí festival navštevujú pravidelne niekoľko rokov, alebo ktorí prichádzajú po prvý raz, aby na jednom mieste našli všetko,čím sa môžu súčasné i predošlé generácie pochváliť, alebo to, čo je dnes niekedy len spomienkou na zašlú slávu našich predkov.


Históriu, cechové zvyky a rytierske súboje približujú návštevníkom svojim vystúpením divadelné súbory, skupiny historického šermu a bojového umenia. Deti sa tešia z predstavení bábkového divadla. Večerné hodiny sú venované zábavným programom, v ktorých účinkujú poprední umelci nášho kultúrneho života. Sobotný večer je nerozlučne spojený so zábavou pri dobrej ľudovej i populárnej hudbe, s úsmevným slovom a ohňostrojom. Nezabúda sa ani na milovníkov vážnej hudby, pre ktorých sú pripravené koncerty v podaní renomovaných umelcov. Nechýbajú ani rôzne atrakcie, pouličné vystúpenia, ľudové hudby, tanečná škola, sokoliari... Zaujímavé sú aj výstavy venované remeslám, inštalované vo výstavných priestoroch mesta a hradu.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára