pondelok 3. júna 2013

Priority SPPK sú jasné a nespochybniteľné, komora bude podľa nich v ďalšom období postupovať

Priority Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) sú jasné a nespochybniteľné a najväčšia samosprávna organizácia v agropotravinárskom komplexe SR bude podľa nich v ďalšom období postupovať. 
 V reakcii na aktuálny vývoj situácie to povedal predseda SPPK Milan Semančík. „Nikdy sme sa nespreneverili svojmu poslaniu a svoje postoje deklarujeme verejne. Za nikoho sa neskrývame a nič nerobíme v zákulisí, pretože otvorený dialóg považujeme za jedinú správnu a perspektívnu metódu presadzovania oprávnených záujmov našich členov“, uviedol najvyšší predstaviteľ SPPK.
Podľa neho o tom svedčí aj nedávno v Nitre podpísané memorandum o spolupráci pri realizácii vízie, zámerov a cieľov Koncepcie rozvoja pôdohospodárstva SR na roky 2013 - 2020, ktoré SPPK parafovala spolu s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Slovenskou lesníckou komorou. „Práve z našej iniciatívy sa do textu tohto dokumentu dostalo ustanovenie, že signatári považujú za reálne dosiahnuť zvýšenie produkčnej výkonnosti v nosných poľnohospodárskych komoditách v priemere na úroveň 80 % súčasnej spotreby obyvateľstva SR“, konštatoval M. Semančík. „Zaviazali sme sa presadzovať tie ciele a zámery koncepcie, ktoré budú v súlade s našimi prioritami. To je úplne legitímne, pretože sa tým nič nemení na autonómnosti samosprávneho rozhodovania. Ak niekto hovorí niečo iné, mal by sa dôkladne pozrieť do relevantných dokumentov“.
Vo vzťahu k budúcnosti považuje SPPK za kľúčové zabezpečiť zvyšovanie potravinovej bezpečnosti a sebestačnosti Slovenska v nadväznosti na zdravú výživu obyvateľstva, klimatické zmeny, stabilizáciu a rozvoj vidieka, vrátane zamestnanosti. To si vyžaduje dosiahnutie trvalo udržateľného rozvoja poľnohospodárstva a potravinárstva s ohľadom na efektívne využívanie produkčného potenciálu SR a optimalizáciu výrobno-odbytových štruktúr, zabezpečujúcich zásobovanie obyvateľstva kvalitnými a čerstvými potravinami a upevňujúcich postavenie ich producentov na trhu.
„V poľnohospodárstve bude kľúčový rozvoj živočíšnej a špeciálnej rastlinnej výroby, teda sektorov, ktoré v predchádzajúcich obdobiach prešli najväčšou depresiou“, zdôraznil M. Semančík. „Zabúdať nemožno ani na ochranu poľnohospodárskej pôdy, zriadenie rizikového fondu a koncepčné zvyšovanie predaja domácich výrobkov, ktoré sa rovnako týka finálnej produkcie potravín. Bez neho zostanú všetky rozvojové zámery iba na papieri, pretože efektívny odbyt je podmienkou perspektívnosti akejkoľvek výroby. Aktuálny predaj domácich potravín na vnútornom trhu klesol v Slovenskej republike pod 50-percentnú hranicu, takže ak sa chceme vyrovnať aspoň našim susedom, budeme ho musieť zvýšiť minimálne o 30 percentuálnych bodov. A to určite nie je málo“.
V prvom pilieri spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP) EÚ sa SPPK prihovára za elimináciu tzv. historického princípu a zvýšenie podpory citlivých sektorov na maximálnu možnú úroveň. Za neakceptovateľné označuje zavedenie stropov priamych platieb pre veľké podniky a prípadnú nerovnosť podmienok v tomto pilieri požaduje kompenzovať inými výhodami. V druhom pilieri navrhuje prednostne zabezpečiť investície do hmotného majetku, agroenvironmentálne opatrenia súvisiace s klímou, rozvoj poľnohospodárskych podnikov a podnikateľskej činnosti, pridávanie hodnoty poľnohospodárskym a potravinárskym výrobkom, dobré životné podmienky zvierat a platby pre oblasti s prírodnými alebo inými obmedzeniami. Maximálnu hornú hranicu podpory na jedného žiadateľa odporúča znížiť zo súčasných 3 mil. eur na 1,5 mil. eur, aby sa mohol uspokojiť väčší počet záujemcov o podpory z Programu rozvoja vidieka SR.
Bratislava, 3. júna 2013