streda 1. augusta 2012

Každý Slovák za staršie auto zaplatí 40 € navyše!


EÚ vytiahne z našich vrecák 30 miliónov eur pravdepodobne zbytočne.
Nové nariadenie Bruselu, na základe ktorého budú musieť vozidlá staršie ako šesť rokov prejsť Stanicou technickej kontroly (STK) každý rok, vytiahne podľa Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz Slovákom z vrecák ročne viac ako 30 miliónov eur.

Čítajte aj, ako nám ficovci zdražejú prihlasovanie nových vozidiel TU

graf, nehody, autá

"Keďže priemerný vek vozidla na Slovensku je 11 rokov, dotkne sa táto zmena asi 1,2 milióna vozidiel z celkového počtu 1,8 milióna. Premenené na drobné, znamená to 600-tisíc kontrol ročne naviac. Pri priemernej cene 40 eur za kontrolu to predstavuje 24 miliónov eur," uvádza sa v štúdii.
K tejto sume jej autori prirátali ešte 7 miliónov eur ako náklady na palivo a stratený pracovný čas v súvislosti s absolvovaním STK.

Počet nehôd pre technické poruchy klesá

Opatrenie Európskej únie má znížiť počet nehôd spôsobených technickými poruchami automobilov. Podľa inštitútu však v dôsledku technického pokroku každoročne klesá nielen celkový počet dopravných nehôd, ale aj počet nehôd spôsobený práve technickými poruchami.
Počet takýchto nehôd tak bol podľa štatistík v roku 2010 len 64. Pre porovnanie, napríklad lesná a domáca zver spôsobila predvlani až 723 nehôd.
Možností, ako zachraňovať životy na cestách iným spôsobom, je množstvo - bezpečnejšie a prehľadnejšie prechody pre chodcov, spomalenie rýchlosti, častejšie meranie rýchlosti na kritických miestach. Tieto varianty komisia nezvažovala.
auto, žilina, STK

Domaša: Mladík skákal do vody, zranil si chrbticu!


KOŠICE - Košickí leteckí záchranári pomáhali dnes 16-ročnému mladíkovi z Prešova, ktorý si pri skoku do vody na Domaši v chatovej oblasti Dobrá zranil chrbticu.
 "Na mieste bola posádka Rýchlej lekárskej pomoci z Hanušoviec nad Topľou a leteckí záchranári. Pacienta ošetrili, zafixovali, naložili do vrtuľníka a letecky transportovali na Kliniku úrazovej chirurgie do Košíc," informovala dnes hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Air - Transport Europe Sylvia Galajda.

Poisťovňa Union chce zostať na trhu!


BRATISLAVA - Súkromná Union zdravotná poisťovňa dnes opätovne deklarovala svoj záujem zotrvať na slovenskom trhu zdravotného poistenia.
Podľa riaditeľa poisťovne Romana Podoláka sa poistenci nemusia ničoho obávať a poisťovňa sa o nich za každých okolností postará. Zároveň vyzval vládu, aby sa venovala spoločnému zlepšovaniu zdravotného stavu obyvateľstva ako násilnému spájaniu poisťovní.
Upozornil, že diskusia o vzniku jednej poisťovne by nemala byť pre nikoho dôvodom na zmenu poisťovne. Poznamenal, že pokiaľ vláda či štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa naznačujú niečo iné, považuje to za nekalú súťaž. Union ZP preto podala na VšZP aj podnet na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.
"Urobíme všetko pre zachovanie systému zdravotného poistenia s viacerými poisťovňami, pretože verím, že tento systém je efektívnejší ako systém jednej poisťovne bez konkurencie," povedal Podolák. Aké konkrétne kroky by poisťovňa a jej akcionár mohli realizovať, zatiaľ ich zástupcovia nekonkretizovali. Holandský akcionár Union ZP, spoločnosť Achmea, o svojom postoji už informoval aj vládu.
Ako poznamenal člen predstavenstva Union ZP Boris Masloviec, poisťovňa podnikne všetky kroky na to, aby nedošlo k vytvoreniu jednej poisťovne a bude brániť pluralitný systém na trhu zdravotného poistenia. "Je to ďaleká cesta a zďaleka nie je taká jednoduchá, ako je prezentovaná," doplnil.
Premiér Robert Fico v reakcii na dnešné stanovisko Union ZP vyhlásil, že pravdepodobne nikto nespochybní verejný záujem SR konať v tejto veci vzhľadom na to, že ide o verejné zdroje. Na zisk podľa jeho názoru súkromné poisťovne nemajú právo, pričom pripomenul, že tieto zdroje Slovensku chýbajú. "Preto si myslím, že nebude problematické osvedčiť verejný záujem SR konať," skonštatoval s tým, že pokiaľ sa Union ZP nebude chcieť dohodnúť, príde na rad vyvlastnenie za primeranú náhradu.
 "My sme zámer vytvoriť jednu zdravotnú poisťovňu schválili a tento zámer chceme aj zrealizovať," zdôraznil premiér. Najprv chce, aby ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská s poisťovňami rokovala, vyvlastnenie by mohlo prísť do úvahy až potom. Tá označila dnešný postoj súkromnej poisťovne za predčasný, keďže sa ešte žiadne právne kroky nezačali a už sa objavili obranné prostriedky.
Vláda minulý týždeň odsúhlasila zámer zavedenia unitárneho systému verejného zdravotného poistenia namiesto pluralitného, teda vytvorenia jednej zdravotnej poisťovne. Premiér Robert Fico chce, aby vznikla v roku 2014.

Živnostníci, pozor! Do 8. augusta musíte zaplatiť odvody po novom!

Už len týždeň majú živnostníci na to, aby si prerátali, aké poistné majú platiť do Sociálnej poisťovne. Výška povinných odvodov závisí od ich príjmov za minulý rok.

Od júla musí platiť poistné každý, kto podľa daňového priznania zarobil viac ako 4 078,68 eura v hrubom. Nové poistné treba uhradiť najneskôr do stredy 8. augusta. Výška poistného sa od júla zmenila všetkým živnostníkom, ktorým sa na základe daňového priznania za rok 2011 zmenil vymeriavací základ.
Ak sa tak nestalo, naďalej platia odvody v rovnakej výške ako doteraz."Poistné za mesiac júl 2012 je splatné do 8. augusta,“ upozornila Andrea Zahoranová z odboru výberu poistného Sociálnej poisťovne. Živnostníci si výšku svojich odvodov musia zrátať sami. "Môžu sa tiež poradiť v akejkoľvek pobočke Sociálnej poisťovne,“ povedal riaditeľ odboru výberu poistného Peter Illéš.
Týka sa to hlavne ľudí so skutočným vymeriavacím základom - čiže živnostníkov, ktorí majú vymeriavací základ v rozmedzí medzi minimálnym a maximálnym vymeriavacím základom. Ak ste sa v júli neprihlásili do Sociálnej poisťovne na platenie poistného, urobte tak radšej čím skôr. S každým dňom vám totiž môže narastať pokuta.
Nezabudnite správne identifikovať platbu
Živnostníci sú povinní identifikovať platbu a uviesť k nej variabilný a špecifický symbol.
Variabilný symbol
- je číslo platiteľa, ktoré živnostníkovi priradila Sociálna poisťovňa
Špecifický symbol
- označuje obdobie, ku ktorému patrí platba v tvare kalendárny mesiac a kalendárny rok, za ktorý sa platí v tvare MMRRRR alebo RRRRMM.
Príklad: Za júl 2012 je symbol v tvare 072012 alebo 201207.
Trvalý príkaz
- ak platíte poistné trvalým príkazom, je špecifický symbol v tvare 88. Ak poistné s týmto symbolom zaplatíte do 8. dňa v mesiaci, bude vám pripísané za predchádzajúci mesiac.
Príklad: Platba zaplatená od 9. júla 2012 do 8. augusta 2012 bude pripísaná za obdobie júl 2012.
Pozor, hrozí pokuta!
Ak pri platbe neuvediete variabilný a špecifický symbol, spôsob zaevidovania a priradenia platby k obdobiu určí Sociálna poisťovňa. Za porušenie tejto povinnosti vám môžu uložiť pokutu od 3,32 € do 16,6 € za platbu.

Registračný list mali noví živnostníci odovzdať v júli.Registračný list mali noví živnostníci odovzdať v júli.Autor: Nový Čas 
Kde vám poradia?
- najlepšie je navštíviť osobne pobočku Sociálnej poisťovne
- informácie získate aj na infolinke             0906 171 989       (8.00 - 16.00 hod.)
- mailom na adrese poradna@socpoist.sk
Komu sa mení poistné?
- Živnostníkom, ktorým od 1. júla vzniklo povinné sociálne poistenie samostatnej zárobkovo činnej osoby (SZČO). Minimálne odvody sú od januára vo výške 112,66 €. (Títo živnostníci mali ešte v júli Sociálnej poisťovni odovzdať Registračný list FO.)
- Tým, ktorým sa na základe daňového priznania za rok 2011 zmenil vymeriavací základ. Jeho výška je individuálna pre každú SZČO podľa daňového priznania.
Čo ak ste sa neprihlásili
Živnostníci, ktorým od 1. júla vznikla povinnosť platiť odvody, sa mali najneskôr do 9. júla prihlásiť v Sociálnej poisťovni príslušnej podľa toho, kde majú trvalé bydlisko.
- Ak sa živnostník neprihlásil, môže mu Sociálna poisťovňa udeliť pokutu.Jej výška závisí aj od toho, či si neplní povinnosti opakovane. Ak poistné neplatí vôbec, úroky mu rastú za každý omeškaný deň.
- Nezabudnite, že poisťovni treba vždy do 8 dní hlásiť aj všetky zmeny, ktoré sa môžu dotknúť platenia poistného (meno, priezvisko, trvalý pobyt atď.)
Pozor!
Výnimkou sú tí živnostníci, ktorí mali predĺženú lehotu na podanie daňového priznania. Tým vznikne povinné poistenie až od 1. októbra 2012 a prvé odvody budú platiť za október do 8. novembra.
Z čoho sa skladajú sociálne odvody- nemocenské poistenie - 4,4 %
- starobné poistenie - 18 %
- invalidné poistenie - 6 %
- rezervný fond solidarity - 4,75 %
Príklady výpočtov
Z minimálneho vymeriavacieho základu 339,89 €
- platia všetci tí živnostníci, ktorých čiastkový základ dane (riadok 43 daňového priznania za rok 2011) je napr. 5 904 € (to je v prípade, ak SZČO dosiahla hrubé príjmy v roku 2011 napr. v sume 40 500,00 €)
- nemocenské (4,4 %) = 14,95 €
- starobné (18 %) = 61,18 €
- invalidné (6 %) = 20,39 €
- rezervný fond solidarity (4,75 %) = 16,14 €
Spolu 112,66 €
Z maximálneho vymeriavacieho základu 1 153,50 € na nemocenské poistenie a 3 076 € na dôchodkové a do rezervného fondu
- platia všetci tí živnostníci, ktorých čiastkový základ dane za minulý rok bol napr. 76 800 € a viac (to je v prípade, ak SZČO dosiahla v roku 2011 hrubý príjem napr. v sume 110 400 €)
- nemocenské (4,4 %) = 50,75 €
- starobné (18 %) = 553,68 €
- invalidné (6 %) = 184,56 €
- rezervný fond solidarity (4,75 %) = 146,11 €
Spolu 935,10 €
Zo skutočného vymeriavacieho základu
Napríklad živnostník mal vlani 12 000 € čiastkový základ dane a zárobkovú činnosť vykonával celých 12 mesiacov.
Vymeriavací základ = 12 000 € : 2 : 12 mesiacov = 500 €
Suma 500 € je vyššia ako minimálny vymeriavací základ 339,89 € a nižšia ako maximálny vymeriavací základ 3 076 €, preto táto osoba platí od 1. júla poistné zo svojho skutočného vymeriavacieho základu
- nemocenské (4,4 %) = 22 €
- starobné (18 %) = 90 €
- invalidné (6 %) = 30 €
- rezervný fond solidarity (4,75 %) = 23,75 €
Spolu 165,75 €

Hámor vystúpil na K2!

Slovenský horolezec Peter Hámor v stredu o 11.15 miestneho času úspešne vystúpil na druhú najvyššiu horu sveta K2. 

Na vrchol 8611 metrov vysokého štítu v pohorí Karakoram na hraniciach Pakistanu a Číny sa dostal v spoločnosti Čecha Pavla Béma výstupovou cestou po Abruzziho hrebene.
Hámor rozšíril svoju zbierku osemtisícoviek už na desať hôr elitnej kategórie, z toho na Annapurnu vystúpil ako prvý človek na svete dvakrát. Ešte v máji tohto roku zdolal aj tretí najvyšší vrchol - Kančendžongu a na uzavretie všetkých štrnástich článkov prestížnej Koruny Himalájí mu zostali už iba štyri osemtisícovky - Šiša Pangma, Daulághirí, Manaslu a Lhoce.
"Najskôr som mala správy iba od tretieho člena expedície Tomáša Petríka, že výstup dopadol úspešne, no práve sa mi ozval aj Peter a potvrdil to," povedala bezprostredne po telefonáte s manželom Mária Hámorová a dodala: "Peťo na vrchole strávil približne trištrte hodinu a počasie mal údajne celkom priaznivé."
Hámor sa o vrchol K2 pokúšal po druhý raz v živote, pred piatimi rokmi sa musel vo výške 8000 metrov otočiť.
Podľa manželky Márie Hámorovej, na stránke http://www.peterhamor.sk, bol najmä jeho záver extrémne náročný.
"Najbližšiu noc strávi vo štvrtom výškovom tábore (7610 m), v piatok zostúpi do základného," cituje uevedená stránka. Hámor je tretím Slovákom, ktorý stál na vrchole tejto hory. V roku 1981 sa to podarilo Jozefovi Psotkovi a Ľudovítovi Záhoranskému.
Kančendžonga (v preklade Päť pokladníc veľkého snehu) sa nachádza na hraniciach Nepálu a Indie. Je najrozsiahlejším masívom zo všetkých štrnástich svetových osemtisícoviek. Má päť relatívne samostatných vrcholov, hlavný má výšku 8586 m. Spoločne s Hámorom sa pokúšali o vrchol Rumun Horia Colibasanu a manželia Nives Meroiová a Romano Benet z Talianska. Na vrchol útočili starou anglickou cestou juhozápadnou stenou, ktorou 25. mája 1955 ako prví na Kančendžongu vystúpili Briti George Band a Joe Brown.

Chronológia výstupov Petra Hámora na osemtisícovky:
1998
Dňa 19. mája 1998 s pomocou kyslíka vystúpila na vrchol Mount Everestu (8 848 m) dvojica Hámor a Zboja.
2006
Hámor vo výprave s poľskou dvojicou Piotrom Pustelnikom a Piotrom Morawskim v priebehu necelých štyroch mesiacov vystúpil na tri himalájske osemtisícovky - Čo Oju (8201 m), Annapurnu (8091) a Broad Peak (8047 m). Pokorením posledných dvoch štítov najvyššej kategórie Hámor navyše uzavrel takmer na deň presne 35-ročné snaženie slovenských dobrodruhov o Korunu Zeme, ktoré 11. júla 1971 výstupom na Nanga Parbat (8125) odštartovali Ivan Fiala a Michal Orolín.
2007
Slovensko-poľská výprava v zložení Hámor, Jozef Kopold a Piotr Morawski, vystúpila 15. júla na Nanga Parbat (8126 m n. m.).
2008
Hámor s Poliakom Piotrom Morawským vystúpil 25. júna na Gasherbrum I (8 068 m) španielskou cestou, ktorá sa napája na americkú, alpským štýlom. O jedenásť dní neskôr 6. júla Hámor dosiahol aj vrchol Gasherbrum II. (8 035 m).
2010
Hámor sa 26. apríla stal prvým človekom v dejinách, ktorý mal na konte už dva úspešné výstupy na desiaty najvyšší vrch sveta himalájsku Annapurnu (8091).
2011
Hámor vystúpil 21. mája na Makalu (8463 m), piaty najvyšší vrch sveta. Pre Hámora to bol už ôsmy úspešný výstup na vrchol z rodiny štrnástich osemtisícoviek.
2012
Hámor 17. mája po dvanásťhodinovom výstupe dosiahol tretiu najvyššiu horu sveta Kančendžongu (8586 m).

Ukradol z banky 6-tisíc eur!

Krátko pred 15. hodinou ozbrojený lúpežník prepadol pobočku banky v Bratislave. Lup takmer 6-tisíc eur si odniesol v čiernej igelitke.

Neznámy ozbrojenec vtrhol v utorok popoludní do pobočky UniCredik Bank Slovakia v Bratislave na Dulovom námestí. Pod hrozbou použitia zbrane žiadal od zamestnankýň peniaze. Ženy mu v obave o svoj život a zdravie dali takmer 6-tisíc eur. Okrem piatich zamestnancov v čase prepadu bol v banke aj jeden klient. Pri lúpeži nebol nikto zranený.
Lúpežník si peniaze odniesol v čiernej igelitovej taške. "Ide o muža približne 180 cm vysokého, tmavej pleti, vo veku približne 35 rokov. Oblečené mal bledomodré rifle a bledomodrú košeľu. Na očiach mal výrazné slnečné okuliare," uviedla krajská policajná hovorkyňa Petra Hrášková.

Syn naháňal otca s nožom! Ten vyskočil z balkóna!

Otcovi, ktorého syn naháňal s nožom po byte, sa podarili z bytu ujsť skokom z balkóna. Privolal políciu a syn napokon skončil vo väzbe.

Myjavčan (29) sa pohádal s otcom (49). Ako informovala trnavská krajská policajná hovorkyňa Elena Antalová syn zobral z kuchyne nôž s 20 cm čepeľou a chcel otca napadnúť. Otec sediaci v obývačke zo strachu zabuchol dvere so sklom. Syn dvere rozbil, pričom sa porezal na bruchu a rukách. Pokračoval v útoku. Otec jeho útoky odrážal konferenčným stolíkom, pričom syn sa ho neustále snažil bodnúť do hlavy a hornej časti tela. Otcovi sa podarilo ujsť do spálne, odkiaľ cez balkón vyskočil a privolal políciu. Muži zákona syna chytili a po obvinení z nebezpečného vyhrážania posadili do cely.
Obvinený je už stíhaný väzobne. Za útok na otca mu v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na šesť mesiacov až tri roky.

V Prahe našli rozštvrtené telo ženy!

Českí kriminalisti vytvorili portrétženy, ktorej ruky, telo a nakoniec aj hlavu našli na konci minulého roka v rôznych častiach Prahy. Išlo o Slovenku?

Portrét zavraždenej ženy zostavili znalci z Kriminalistického ústavu Praha podľa lebky, ktorú našli 25. decembra minulého roka bezdomovci v pražskej časti karlín. Predtým, na Štedrý deň, našli v Prahe 3 trup a 6. decembra ruky zviazané páskou.
"Podľa znalcov išlo o ženu vo veku medzi 40 -45 rokov, strednej postavy, vysokej asi 170 až 175 cm. Mala znamienko na pravom ramene a hnedé vlasy," opísal ženu podľa českého denníka Blesk.czpolicajný hovorca Tomáš Hulan. "Podľa zubných protéz kriminalisti zistili aj to, že išlo zrejme o Slovenku alebo Ukrajinku," uviedol hovorca.

Čím sa viac napchávate, tým skôr umriete!

Potenie v telocvični, diéty ani zázračné pilulky na predĺženie života mať vplyv nebudú. Tajomstvo dĺžky života totiž tkvie v metabolizme.
Ten je tou pomyselnou sviečkou, ktorej knôt pomaly spaľujeme. A ako náhle dohorí, naše telo zomrie. Kto sa chce teda dožiť vysokého veku, musí páliť knôt pomaly. Inak povedané, musí obmedziť spaľovanie kalórií v tele. A to znamená, že musí veľmi málo jesť. 

Doktor Michael Mosley, expert na vedu pracujúci pre BBC, tvrdí, že práve pomalý metabolizmus a obmedzené spaľovanie je jedinou účinnou metódou, ako si predĺžiť život. Pôsty, veľmi striedmy príjem potravy a konzumácia nízkokalorických potravín sú zaručenou cestou, ako sa vyhnúť predčasnému úmrtiu a ako žiť dlho.



„Zásadná informácia je, že existuje jediná vec, ktorá naozaj predlžuje život. Starnutie je totiž výsledkom vysokej miery metabolizmu, pri ktorom do seba dostávame stále viac voľných radikálov. Pokiaľ stresujete svoje telo obmedzením kalórií a hladovaním, zdá sa, že sa telo tomu prispôsobí a spomalí svoj metabolizmus. Je to verzia výroku, čo vás nezabije, to vás posilní,“ tvrdí doktor Mosley.

Podľa výskumov na University College v Londýne obmedzenie kalorického príjmu o 40 percent predĺži život človeka o dvadsať rokov.

Sestru Jany Hospodárovej uznal súd za vinnú kvôli drogám!

Kostlivec, ktorého skrývala v skrini Jana Hospodárová (36), vyplával na povrch už pred trištvrte rokom. Jej sestra mala totiž problém s drogami.

Staršiu sestru Jany Hospodárovej Michaelu (39) v minulosti prichytili s dávkou omamnej látky a na rad prišlo obvinenie a súd. A ten už rozhodol o jej vine. Trest pre sestru známej moderátorky znie jasne - 4 mesiace basy s podmienečným odkladom.
Michaela Hospodárová bola obvinená z drogovej trestnej činnosti a pre svoj odchod zo Slovenska sa stala dokonca aj hľadanou osobou. Nočná mora, za ktorou by obe sestry najradšej urobili hrubú čiaru, sa však ešte pre nikoho neskončila. Bývalá narkomanka Michaela ešte pred rokom žila svoj nový život v cudzine a bez problémov abstinovala. Drogová minulosť ju však dostihla a v marci tohto roku Okresný súd v Piešťanoch dospel k rozsudku.
Podľa informácií Nového Času sa však samotná Michaela na súdnom pojednávaní nezúčastnila a požiadala o jeho vykonanie v jej neprítomnosti. „Okresný súd vyhlásil rozsudok a uznal obžalovanú za vinnú z trestného činu nedovolenej výroby a držby omamnej látky, psychotropnej látky, jedu a prekurzora a obchodovania s nimi,“ povedala pre Nový Čas hovorkyňa Krajského súdu v Trnave Jana Kondákorová. Súd takisto vymeral aj Michaelin trest. „Obžalovanú odsúdil na trest odňatia slobody v trvaní 4 mesiace s podmienečným odkladom so skúšobnou dobou v trvaní jedného roka,“ potvrdila verdikt hovorkyňa.
Proti rozhodnutiu, ktoré zatiaľ nie je právoplatné, sa však môže odvolať. Pre samotnú aktérku je to určite veľmi ťažké obdobie, keďžeabsolvovala protidrogové liečenie a chcela už navždy zabudnúť na svoje prešľapy z minulosti. Takisto jej sestra Jana má hlavu v smútku, pretože svojej sestre vraj pomáhala, ako psychicky, tak aj finančne. Samotná moderátorka sa však napriek tomu rozhodla držať bobríka mlčanlivosti. „Ak sa chcete niečo spýtať mojej sestry, tak zavolajte jej,“ povedala Jana a zložila telefón.

Vendula príde o strechu nad hlavou!

V ponuke realitných agentúr objavila vila za takmer 280-tisíc eur. Kto sú jej doterajší obyvatelia? Vendula Svobodová (40) s manželom Patrikom Aušom (33).
Áno, ich bydliska v Říčanoch je na predaj. Môže to znamenať napríklad to, že sa manželia pred rozvodom začali zbavovať majetku. Vie ale vôbec Vendula, že jej Patrik predáva strechu nad hlavou?



Realitná spoločnosť ponúka pekne riešený domček v Říčanoch z roku 2007 plný nadštandardného vybavenia. Ide o naozaj luxusný domček, veď o zariaďovanie interiéru sa starala sama Vendula, ktorá tam so synom Jakubom ešte pred nedávnom žila. Manželské nezhody však zapríčinili, že sa od manžela odsťahovala. V tejto chvíli sa ju Patrik snaží "pripraviť" o strechu nad hlavou.
"Už máme niekoľko záujemcov, ktorí o dom majú evidentný záujem. Sám majiteľ však s predajom nijako neponáhľa,"povedala Aha! maklérka Drahomíra Pazderová.
Ak si dom čoskoro nájde kupca, nebude sa mať Vendula ani jej prváčik Jakub kam vrátiť. Stále ešte vydatá riaditeľka nadačného fondu pre deti bude musieť trošku popohnať robotníkov pracujúcich na jej novom dome. Ten napokon stojí neďaleko toho, ktorý je na predaj. Vila, ktorú ponúkajú realitné kancelárie, patrí len Patrikovi.
Ani po svadbe teda Svobodová nemá právo na polovicu vilky a zrejme ani na polovicu zo sumy 6 649 000 korún (cca 276-tisíc eur), ktorú Auš za dom požaduje. Ani jeden z manželov sa k celej veci nevyjadril.

Zo syna slávnych rodičov bude grázlik!

Že krv nie je voda, dokazuje trinásťročný syn slávneho českého hereckého páru. Rovnako ako jeho rodičia sa venuje "kumštu" a už získal prvú veľkú úlohu.



Od jesene hbude účinkovať v novom českom seriáli Gympl. A rovnako ako jeho otec pred rokmi v Saxane hrá aj Jáchym protivného "fagana".
"Hrám Patrika, takého grázlíka, a najviac sa neznášam s Ondrom Brzobohatým, ktorý je mojím profesorom. Robím mu pekné dusno," zveril sa Jáchym Kraus, syn Ivany Chýlkovej (48) - Jana Krausa (58), ktorý po svojich rodičoch zdedil nielen herecký talent, ale aj podobu.
Najmladší z Krausovcov však nie je pred kamerou úplný novic, malú úlohu mal už pred štyrmi rokmi vo filme Svadba na bojovom poli alebo napríklad v seriáli Súkromné pasce.


Ján Holič odišiel z postu policajného viceprezidenta!

Policajný viceprezident Holič požiadal o uvoľnenie. Žiadosť bola prijatá, Holič odchádza na iné pracovisko. Vieme, kto ho môže nahradiť!

Policajný viceprezident Ján Holič požiadal o uvoľnenie z funkcie."Dostal som ponuku pracovať v bezpečnostnej sfére. Ponuku som prijal," povedal v stredu popoludní Holič pre Čas.sk. "Netreba za tým hľadať nejakú senzáciu, len prijatie ponuky pôsobiť na iné pracovisko,"dodal. Či Holič odchádza z polície, alebo bude pôsobiť v policajnom zbore na inom poste nie je známe.
Nástupcom Holiča vo funkcii má byť Milan Lučanský. Ten sa vrátil do policajného zboru z civilu a v súčastnosti je zástupcom riaditeľa Úradu boja proti organizovanej kriminalite. Túto úvahu potvrdil policajný prezident Tibor Gašpar.
Holič v minulosti šéfoval finančnej polícii a spravodajskej jednotke finančnej polície. Keď rezortu vnútra šéfoval Daniel Lipšic, Holič bol jeden deň riaditeľom Úradu boja proti korupcii. Tvrdil, že potom mu policajný prezident Jaroslav Spišiak povedal, že ho nechce. Holič sa vtedy vyjadril, že dôvodom malo byť, že Spišiak ho podozrieval, že Robertovi Ficovi predložil podklady o financovaní SDKÚ. Tvrdenia o vynášaní Holič odmietal. Napokon ho preložili na krajské riaditeľstvo polície v Bratislave, kde bol zaradený v oveľa nižšej platovej triede. Podľa jeho vyjadrení neboli zohľadnené jeho skúsenosti a funkčné postavenie. Napokon z polície odišiel. Do zboru sa vrátil, keď keď rezortu vnútra začal opäť šéfovať Robert Kaliňák.

Pariškovej muž a synček vyleteli z bobovej dráhy!

Aneta Sedlmair-Parišková (39) si vyrazila s rodinkou na bratislavskú Kolibu, kde je bobová dráha. Netušila však, že jej úsmev na tvári vydrží len chvíľku.
Keď zbadal Mark (32) vyhľadávanú atrakciu, ihneď zatúžil po adrenalíne a spoločne s Anetiným synom Danielkom (4) nasadli na boby. Stačila však sekunda a obyčajný výlet sa mohol skončiť tragédiou. Sedlmair musel totiž ešte počas jazdy spolu s malým chlapcom vyskočiť. 


Aneta Sedlmair-Parišková sa pred pár dňami vybrala na Kolibu aj so svojou rodinou. Keďže obľúbená časť Bratislavy ponúka množstvo preliezačiek či zábavy, nenudil sa ani Kanaďan Mark. Tomu sa zachcelo trošku adrenalínu, a tak nasadol na bobovú dráhu, ktorá je vyhľadávanou atrakciou. Spoločne s ním však išiel vyskúšať bláznivú jazdu aj Pariškovej syn z prvého manželstva Danielko. Samotná moderátorka ani vo sne nečakala, aký scenár sa odohrá po nevinne vyzerajúcej jazde.


„Na boboch jednoducho nefungovali brzdy. Našťastie však manžel stihol z dráhy vyskočiť aj s malým,“ opísala Aneta chvíle strachu a hrôzy Novému Času. Pri pohľade na vyskakujúceho Marka so synom sa jej podlomili kolená a myslela na to najhoršie. A to by sa pritom jojkárska hviezda mala šetriť, keďže má rizikové tehotenstvo.


„Danielka manžel chránil vlastným telom, no obaja sú odretí. Synček má popálenú tváričku aj rúčku, manžel zas nohu. Našťastie nedošlo k žiadnym zlomeninám, no som z toho v šoku. Dráha je veľmi nebezpečná,“ dodala moderátorka. Aneta tak ihneď zalarmovala nielen políciu, ale aj záchranku. Zdravotníci naložili štvorročného chlapčeka do sanitky a okamžite ho ošetrili. Skončil s odreninami na tvári i rukách a v totálnom šoku z otrasného zážitku. O nič lepšie nedopadol ani Mark, u ktorého si to najviac odniesla noha, na ktorej si spálil kožu.


Vedúci strediska bobovej dráhy na Kolibe má však na vec iný názor. „Pracovníci, ktorí boli hore, videli dotyčného pána, že drží v ruke telefón. Po nehode prišiel dole a pracovníkovi na spodnom pracovisku povedal, že mu nebrzdili boby, a že držal v ruke telefón. Tak sa vyjadril on. To znamená, že môže tu byť ten dohad, že sa dostatočne nevenoval jazde, a tak si mohol spôsobiť zranenie. Zrejme precenil svoje schopnosti,“ povedal Novému Času Pavol Braun.


Lenže moderátorka takéto tvrdenie absolútne vyvracia. Je to absurdná predstava, že by vôbec niekto držal počas jazdy telefón v jednej ruke a dieťa v druhej a ešte by mal držať riadiacu páku. Samozrejme, že telefón pri sebe nemal. Zobral si ho z môjho ruksaka až po nehode, aby si okrem polície urobil fotodokumentáciu aj on.

Za sociálnu izoláciu Rómov môžu aj opatrenia z minulosti, tvrdí Pollák


BRATISLAVA - Za sociálnu izoláciu Rómov sú zodpovedné aj nevhodne zvolené opatrenia na ich začlenenie z minulosti. Vyhlásil to splnomocnenec vlády pre rómske komunity Miroslav Pollák pri príležitosti 68. výročia rómskeho holokaustu.
Pamätný deň rómskeho holokaustu pripomína podľa neho nezmyselnosť vyčleňovania ľudí na základe rasy, etnika, národnosti, pohlavia alebo sexuálnej orientácie. Zároveň uvádza, že o rómskom holokauste sa na Slovensku dlhodobo nevedelo.
Za efektívne riešenia znižujúce napätie v spolunažívaní medzi majoritou a rómskou menšinou považuje tie, ktoré zlúčia princípy partnerstva, zákonnosti a zodpovednosti v súlade s ľudskými právami. Vo svojom vyjadrení podporil také sociálne intervencie, ktoré prispejú k začleneniu Rómov a nezaťažia pritom štátny rozpočet. Ako príklad vyzdvihol vôľu a vnútornú silu tých, ktorí pracujú v marginalizovaných komunitách, a nie je im ľahostajné nízke sociálno-ekonomické postavenie obyvateľov osád. Ocenil tiež Rómov, ktorí sa "svojimi vlastnými silami dokázali vyčleniť zo svojej nezávideniahodnej situácie".
Pred 68 rokmi sa v koncentračnom tábore Osvienčim odohrala jedna z mnohých tragédií európskej spoločnosti. Druhý augustový deň je vyhlásený za Pamätný deň rómskeho holokaustu. Obetí z radov Rómov bolo počas 2. svetovej vojny niekoľko desiatok tisíc. V auguste 1944 umrelo v poľskom koncentračnom tábore 2 900 rómskych mužov, žien a detí.

Kvôli školákovi (12) museli evakuovať Aupark!


KOŠICE - Školské prázdniny sú len v polovici, a niektoré deti už teraz nevedia ako zahnať nudu. Originálny, no nešťastný spôsob si našiel chlapec (12) z Košíc, ktorý sa vo voľnom čase zahral na "zločinca" a v Auparku nahlásil bombu. Celé obchodné centrum preto museli evakuovať.
Anonymný mužský hlas dnes o 13:00 pracovníkom košického Auparku ohlásil, že v budove sa nachádza bomba, ktorá o 10 minút vybuchne. Tí výhražný telefonát okamžite oznámili polícii. „Na miesto boli vyslané policajné hliadky i psovodi so služobnými psami na vyhľadávanie výbušnín,“ informovala Topky košická policajná hovorkyňa Jana Mesárová.
Zákazníkov, ktorých poplach vyrušil pri nakupovaní, ale aj pracovníkov obchodného centra, z budovy urýchlene evakuovali. Pyrotechnici a psovodi začali prehľadávať priestory, avšak žiadnu výbušninu nenašli, a tak začali pátrať po šíriteľovi poplašnej správy. Po dvoch hodinách narazili na unudeného chlapca, ktorý si nahlásením bomby zrejme krátil dlhé prázdninové chvíle.
Keďže školák nie je plnoletý, stíhaný nebude. „V prípade, že sa táto skutočnosť  potvrdí, bude trestné stíhanie v danej veci zastavené z dôvodu neprípustnosti, nakoľko ide o osobu, ktorá pre nedostatok veku nie je trestne zodpovedná,“ dodala Mesárová. Jeho rodičia by mu však počas zostávajúceho mesiaca prázdnin mali vymyslieť lepší program.

Harabin žiada od Beblavého ospravedlnenie!


BRATISLAVA – Predseda najvyššieho súdu Štefan Harabin chce, aby sa mu predseda parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) ospravedlnil za to, že o ňom klamal v súvislosti so zmluvou na jeho byt.
„Pokiaľ sa neospravedlní a nevysvetlí svoje majetky, podniknem právne kroky,“ povedal dnes Harabin, ktorý Beblavého nazýval mladým 25-ročným milionárikom. Dodal, že „nie je ani tak starý, ako je starý klamár“. Harabin sa bránil originálmi dokumentov, ktoré súvisia s nadobudnutím nehnuteľnosti.
Beblavý dal na Harabina podnet pre podozrenie z porušenia zákona o konflikte záujmov pri kúpe bytu z júna 2006 s údajnou vysokou vyše 40-percentnou zľavou a prenájme garážového státia v rovnakom dome najvyšším súdom. Keď Harabin predložil výboru kópiu zmluvy na byt, Beblavý vyslovil podozrenie z jej antidatovania. „V zmluve (kópii) sú uvedené skutočnosti, ktoré nasvedčujú, že zmluva bola uzavretá najmenej o mesiac neskôr, keď už Harabin ministrom bol a zákonu podliehal. Podľa obchodného registra firma začala na uvedenej adrese sídliť až o štyri týždne neskôr, čo sa dá ľahko overiť. Ak by sme získali originál zmluvy, dá sa to overiť,“ povedal Beblavý v utorok.
Harabin dnes ukázal originál zmluvy, na ktorej je rovnaký dátum ako na kópii, ktorú poslal do parlamentu. Okrem toho ukázal úverovú zmluvu s bankou, ktorá je z konca júna 2006 – teda pred tým, ako sa stal ministrom. Harabin predložil aj doklad o bankovom príkaze zo dňa 4. júla 2006, ktorým byt zaplatili. V poznámke tohto dokumentu je uvedené číslo zmluvy z júna. Ministrom sa stal 4. júla neskoro večer.
Na margo prenájmu garážového státia v rovnakom dome, ktoré platil NS SR, Harabin upozornil, že to nie je pre súkromné, ale dispozičné auto. „Neviem, či viete, že za pána Lipšica predsedovi najvyššieho súdu ukradli služobné motorové vozidlo,“ povedal Harabin. Garážové státie pre súkromné auto si platí Harabin sám.

Bezáka v Trnave zvečnili bilbordmi!


TRNAVA - Odvolaný arcibiskup Róbert Bezák sa do Trnavy vrátil prostredníctvom bilbordov. V meste je na frekventovaných miestach šesť bilbordov s fotografiou emeritného arcibiskupa a nápisom Mons. Róbert Bezák navždy náš arcibiskup... Ďakujeme.
Objednala si ich skupina mladých veriacich, ktorá však chce zostať v anonymite. Peniaze na takúto podporu pochádzajú od priaznivcov emeritného arcibiskupa.
Tí istí mladí umiestnili už pred dvoma týždňami na budovu pri železničnej stanici transparent, prostredníctvom ktorého sa dožadovali uvedenia dôvodov, ktoré viedli k odvolaniu obľúbeného arcibiskupa. Iná skupina veriacich pokračuje v zbieraní podpisov pod petíciu na podporu Bezáka. Podpisovanie sa malo pôvodne skončiť v piatok 3. augusta, pre neutíchajúci záujem jej organizátori rozhodli o predĺžení termínu do konca augusta.
Svätý Otec Benedikt XVI. začiatkom júla odvolal arcibiskupa Róberta Bezáka z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy. Za trnavského arcibiskupa bol Bezák menovaný 18. apríla 2009 a vysvätený 6. júna. Až do vymenovania nového pastiera pre Trnavskú arcidiecézu bude jej pastoračným riadením poverený pomocný biskup Ján Orosch ako apoštolský administrátor „sede vacante“. To znamená, že bude podriadený priamo Svätej stolici. Vymenovanie administrátora je dočasným riešením. 

Belák sa sťažuje na nerovnosť podmienok!


BRATISLAVA - Neúspešný uchádzač z voľby generálneho riaditeľa RTVS Ľubomír Belák zaslal písomnú sťažnosť predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi (Smer-SD).
V nej upozornil na nedodržanie etického princípu rovnosti pre všetkých kandidátov, ktorí sa uchádzali o najvyšší post vo verejnoprávnom médiu. Žiadal preto ešte pred hlasovaním, aby mohol svoj projekt predstaviť v pléne, na čo však nakoniec nedostal príležitosť.
Dôvodom pre jeho výhrady bola najmä dĺžka vystúpenia jednotlivých kandidátov počas vypočutia pred parlamentným výborom pre kultúru a médiá. Pred týmto aktom totiž padlo rozhodnutie o tom, že každý bude mať na prezentáciu svojho projektu riadenia a rozvoja RTVS desať minút. Rovnaký časový priestor bol vyčlenený aj na zodpovedanie otázok poslancov. Tieto pravidlá však nakoniec neboli dodržané. "Ešte pred mojím vystúpením pred výborom jeden z favorizovaných kandidátov odrazu pri odpovediach na otázky dostal priestor vyše pol hodiny. Podobne to bolo aj s druhým favorizovaným adeptom, ktorý mal tiež počas takmer trištvrte hodiny možnosť podrobne objasniť svoj projekt," sťažuje sa Belák.
Na dĺžku vystúpení kandidátov sa po vypočutí poslancov pýtali aj novinári. Predseda výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD) už vtedy poukázal, že bol dodržaný riadny postup, keďže poslanci vždy najskôr odhlasovali či kandidátom poskytnú väčší priestor pre odpovede. "Bolo veľmi veľa otázok na pána Rezníka aj na pána Miku, čo sa jednoducho nedalo stihnúť počas 10 minút," zdôvodnil.

Maďarič drží Mikovi palce!


BRATISLAVA - Václav Mika bol jedným z relevantných kandidátov na nového šéfa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), uviedol v reakcii na dnešné Mikovo zvolenie parlamentom za generálneho riaditeľa RTVS hovorca Ministerstva kultúry (MK) SR Jozef Bednár.
 "Je to nespochybniteľný odborník. Minister kultúry mu drží palce a verí, že bude na svojej pozícii úspešnejší ako jeho predchodcovia,"dodal Bednár v stanovisku.
Novým generálnym riaditeľom verejnoprávneho RTVS sa stal po dnešnom tajnom hlasovaní parlamentu Václav Mika. Exriaditeľ televízie Markíza a rádia Expres získal podporu 74 z 95 prítomných poslancov. Na voľbe sa zúčastnili zákonodarcovia za Smer-SD a poslanci klubu OĽaNO. Štyri opozičné strany SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd ju bojkotovali, podľa nich ide o politickú frašku. Mikov hlavný medializovaný protikandidát Jaroslav Rezník získal od poslancov dva hlasy. O jeden hlas viac ako Rezník - tri hlasy, dostal vo voľbe kandidát Iľja Ruppeldt. Jeden hlas dali poslanci Pavlovi Jaczovi. Z 95 odovzdaných hlasov poslancov bolo platných 87.
Funkčné obdobie generálneho riaditeľa RTVS je päť rokov, funkcie sa ujme deň po zvolení v NR SR, teda vo štvrtok 2. augusta. Historicky prvú šéfku RTVS Miloslavu Zemkovú odvolal parlament 26. júna po necelom roku a pol vo funkcii. Zemková podala sťažnosť na Ústavný súd SR pre nezákonnosť odvolania. Opozícia navrhovala, aby parlament s voľbou nového riaditeľa počkal na rozhodnutie ústavného súdu, Smer-SD to zamietol.

Jarjabek: Smer o šéfovi RTVS hlasoval podľa svojho svedomia


BRATISLAVA - Vládny Smer-SD hlasoval v dnešnej parlamentnej voľbe nového generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) bez straníckej direktívy, tvrdí to predseda Výboru Národnej rady (NR) SR Dušan Jarjabek (Smer-SD).
Fakt, že medializovaný ďalší favorit na šéfa RTVS Jaroslav Rezník získal dva hlasy a o jeden hlas viac ako Rezník dostal kandidát Iľja Ruppeldt ,zhodnotil Jarjabek slovami - "na tom je vidieť, že aj Smer volil podľa svojho vedomia a svedomia. Neprišiel skutočne žiadny sekernícky príkaz, tak ako to často bolo proklamované - voľte tohto, alebo tohto, alebo tohto". Na sedení poslaneckého klubu strany Smer-SD sa"čosi povedalo, isté argumenty, protiargumenty a vznikol z toho takýto výsledok", povedal ďalej Jarjabek. "Pán generálny riaditeľ rozhlasu a televízie je zvolený, treba mu zagratulovať," konštatoval ďalej.
Predseda parlamentného mediálneho výboru zatiaľ nevie, ako rozhodne predseda NR SR Pavol Paška o odovzdaní menovacieho dekrétu novému generálnemu riaditeľovi RTVS Václavovi Mikovi. Sú dve možnosti - buď Mikovi odovzdá menovací dekrét predseda parlamentu Paška, alebo predseda mediálneho výboru Jarjabek.
Novým generálnym riaditeľom RTVS sa stal po dnešnom tajnom hlasovaní parlamentu Václav Mika. Exriaditeľ televízie Markíza a rádia Expres získal podporu 74 z 95 prítomných poslancov. Na voľbe sa zúčastnili zákonodarcovia za Smer-SD a poslanci klubu OĽaNO. Štyri opozičné strany SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd ju bojkotovali, podľa nich ide o politickú frašku.
Mikov hlavný medializovaný protikandidát Jaroslav Rezník získal od poslancov dva hlasy. O jeden hlas viac ako Rezník - tri hlasy, dostal vo voľbe kandidát Iľja Ruppeldt. Jeden hlas dali poslanci Pavlovi Jaczovi. Z 95 odovzdaných hlasov poslancov bolo platných 87. 

Kamarátka Martinky z Turca je údajne tehotná!

Martinku z Turca pozná hádam každý, kto aspoň trošku sleduje dianie v reality šou. Neprehliadnuteľná hviezda prvého vydania programu Farmár hľadá ženu sa už v našom šoubiznise svojským spôsobom etablovala.



A ako jej popularita na lokálnych akciách vo varení gulášu, počas natáčania videoklipov či fotenia pre viac či menej známe magazíny rástla - na vlne svojej spanilej jazdy zviezla vzorovo a nesebecky aj Danku. Martinka ju so sebou berie na každú väčšiu akciu a spolu pôsobia ako nerozlučné sestry.
Nám však Kleopatra z Turca v minulosti prezradila, že Danka je typickým príkladom človeka typu „tichá voda brehy myje“. Podľa jej blonďavej kamarátky je výborná tanečníčka a vždy, keď sa posmelí pohárikom, chlapi sa musia mať na pozore.
Magazín Top Star dokonca prišiel s informáciou, že Danka je tehotná. A zvesti o jej požehnanom stave sa už šíria veľkou rýchlosťou aj sociálnymi sieťami. Pravdivosť informácie sme sa snažili overiť priamo u Martinky, na naše telefonáty ale zatiaľ nereagovala.