streda 9. júla 2014

Tour de France: Sagan štvrtý, Vyhral Boom

Peter SAGAN pred štartom 5.etapy
lovenský cyklista Peter Sagan obsadil v piatej etape Tour de France ďalšie štvrté miesto. Z víťazstva sa raduje Holanďan Lars Boom.






Boom sa stal víťazom ťažkej 5. etapy cyklistických pretekov Tour de France, ktorá viedla z belgického Ypresu do Arenbergu Porte du Hainaut a merala 152,5 km. Vďaka záverečnému nástupu sa jazdec tímu Belkin tešil z premiérového prvenstva na slávnych pretekoch.
V náročných podmienkach na mokrých cestách finišoval Slovák Peter Sagan na 4. mieste a udržal si zelené tričko lídra bodovacej súťaže. Žltý dres vedúceho muža celkového poradia si udržal Talian Vincenzo Nibali z tímu Astana, ktorý v stredu zvýšil náskok na všetkých rivalov v boji o absolútny triumf. Nibali prišiel do cieľa v Arenbergu na 3. mieste, keď v závere pustil pred seba tímového kolegu z Astany Jakoba Fuglsanga.
Peter SAGAN opäť v zelenom drese
Nibali celkovo pred Fuglsangom vedie s dvojsekundovým náskok, tretí Peter Sagan zaostáva o 44 sekúnd. Dvadsaťštyriročný Žilinčan je okrem zeleného dresu aj držiteľom bieleho pre najlepšieho muža do 25 rokov. V bodovacej súťaži zvýšil náskok pred Marcelom Kittelom už na 50 bodov, na konte jazdca Cannondalu je 185 bodov. Sagan počas prvých piatich etáp dosiahol dve druhé a tri štvrté miesta. Druhý slovenský zástupca Peter Velits finišoval v stredu na 30. mieste s odstupom 2:28 min na víťaza. Jazdec tímu BMC sa v celkovom poradí posunul už na 21. miesto.
Peter SAGAN
Zo stredajšej etapy mali cyklisti veľké obavy a pavé - úseky s dlažobnými kockami napokon poriadne zamiešali poradím. Z pretekov musel po dvoch pádoch odstúpiť obhajca prvenstva Chris Froome, Talian Vincenzo Nibali zvýšil náskok na konkurentov v celkovom poradí, keďže Alberto Contador a spol. zaostali. Etapu poznačilo množstvo pádov, išlo sa v náročných podmienkach v daždi a na mokrých cestách.

FUTBAL: Zomrel legendárny Alfredo Di Stefano

Alfredo di Stefano

Legendárny futbalový útočník Realu Madrid Alfredo Di Stefano zomrel v pondelok vo veku 88 rokov na následky infarktu. Informáciu priniesli svetové agentúry dpa a Reuters, následne ju potvrdil aj španielsky klub.




Di Stefano dostal v sobotu infarkt na jednej z madridských ulíc v blízkosti štadióna Santiaga Bernabea. Privolaným záchranárom sa 88-ročného čestného prezidenta Realu Madrid, ktorý nedýchal a mal zástavu srdca, podarilo oživiť po osemnástich minútach. V nemocnici, kde ho previezli vo vážnom stave a upadol do kómy, napokon po dvoch dňoch zomrel. Správa o úmrtí zasiahla celý futbalový svet.

"Jeho odchod ma veľmi zarmútil. Je to veľmi smutný deň pre Real Madrid," uviedol tréner Španielska Vicente del Bosque. Pre španielskeho futbalistu Andresa Iniestu ostane Di Stefano "legendou". Smútok nedokázal zakryť ani ďalší bývalý hráč Realu Jose Santamaria:

"Je to strata. Vedeli sme, že mal zdravotné problémy, no stále sme verili, že sa s tým popasuje. Alfredo bol najkomplexnejší hráč na ihrisku. Nikde nechýbal - v útoku, v obrane, jednoducho bol všade. Zmenil futbal a priniesol nové nápady, ľudia sa radi pozerali na jeho hru." Na Di Stefana si zaspomínala aj Argentínska futbalová federácia: "Alfredo Di Stefano, jeden zo svetových futbalových velikánov, zomrel. Zbohom, majster Alfredo!" A hold mu vzdali aj viaceré španielske médiá.

"Zbohom najväčšia legenda všetkých čias," napísal na svojom webe španielsky denník Marca a zdôraznil, že bol pre futbal dôležitejší ako Brazílčan Pele či Argentínčan Diego Maradona. "Nikto nebol v histórii futbalu tak dôležitý ako on," uviedli taktiež noviny AS.

Fenomenálny útočník, prezývaný pre svoju rýchlosť "La Saeta Rubia" (v preklade blonďatý šíp), trpel srdcovými problémami od roku 2005. Po infarkte myokardu mu lekári voperovali kardiostimulátor a štvornásobný bajpas.
Rodák z Argentíny začínal svoju futbalovú kariéru v klube River Plate, odtiaľ odišiel do kolumbijského Millionariosu. V rokoch 1953 až 1964 obliekal dres Realu Madrid. Za "biely balet" odohral viac ako 600 zápasov a strelil 400 gólov. Získal s ním osem titulov majstra krajiny. V klube pôsobil aj počas trénerskej kariéry v období 1982 - 1984, avšak bez veľkého úspechu. Od roku 2000 je jeho čestným prezidentom.

Historická potupa domácej Brazílie, Nemecko vyhralo 7:1!!

Ani Fernandinho nachápal čo sa deje na ihrisku
Mala to byť bitka svetových futbalových veľmocí, no zmenilo sa to na exhibíciu Nemcov. Na Estadio Mineirao v Belo Horizonte v boji o postup do finále 20. majstrovstiev sveta utrpela Brazíla pravdepodobne najpotupnejšiu porážku v histórii. Asi málokto však čakal taký priebeh, keď Nemci kompletne rozobrali najväčších favoritov na titul a už po polhodine bolo rozhodnuté.

Skóre otvoril už v 11. minúte Thomas Müller, najväčšia pohroma pre Brazílu prišla v rozpätí 23. a 26. minúty, keď sa postupne presadil Miroslav Klose a dvakrát Toni Kroos. Smrtiacu polhodinovku nemeckého tímu zavŕšil piatym gólom Sami Khedira (29. minúta).
Veterán Klose dosiahol rekordný 16. presný zásah na finálových turnajoch MS, čím sa na čele historických tabuliek odpútal od brazílskej legendy Ronalda. V 69. minúte zvýšil na 6:0 striedajúci Andre Schürrle a o desať minút ten istý hráč strelil siedmy gól. 
Domáci herne sklamali a robili najmä v defenzíve neuveriteľné chyby. Nemci trestali chyby domácich, hrali s chuťou a naďalej dopredu. Brazílčania boli bezradní, nevedeli, čo majú hrať. Juhoameričania prvýkrát vážne zahrozili až po päťdesiatich minútach hry.
V 90. min zahodil po rýchlej akcii dobrú príležitosť Özil, keď sa jeho strela obtrela o ľavú žrď. Z protiútoku sa tešil Oscar, ktorý si poradil s ležérne brániacim Boatengom a strelil čestný úspech Brazílie.  
Nemecko zabojuje pri rekordnej ôsmej finálovej účasti o štvrtý titul majstra sveta. Mužstvo Joachima Löwa využilo absenciu suspendovaného kapitána Thiaga Silvu ako aj kanoniera Neymara - dvoch kľúčových hráčov súpera - a o svojom triumfe rozhodlo už v úvodnej polhodine, v ktorej nasúkalo juhoamerickému rivalovi päť gólov.
Finálovým súperom Nemecka bude v nedeľu 13. júla o 21.00 SELČ v Rio de Janeiro lepší z dvojice Argentína - Holandsko (hrá sa v stredu o 22.00 SELČ). Brazíliu čaká "iba" zápas o 3. miesto o deň skôr v sobotu o 22.00 SELČ v Brasilii proti zdolanému z druhého semifinálového súboja.
Brazília - Nemecko 1:7 (0:5)
Góly: 90.+1 Oscar - 11. Müller, 23. Klose, 24. a 26. Kroos, 29. Khedira, 69. a 79. Schürrle
ŽK: 68. Dante (Braz.), rozhodovali: Rodríguez - Torrentera, Quintero (všetci Mex.), 58 000 divákov

Brazília: Júlio César - Maicon, David Luiz, Dante, Marcelo - Luiz Gustavo, Fernandinho (46. Paulinho) - Hulk (46. Ramires), Oscar, Bernard - Fred (69. Willian)

Nemecko: Neuer - Lahm, J. Boateng, Hummels (46. Mertesacker), Höwedes - Schweinsteiger, Khedira (76. Draxler) - Th. Müller, Kroos, Mesut Özil - Klose (58. Schürrle)  
Zhrozený brazislký fanúšik po ukončení zápasu