piatok 3. augusta 2012

Takéto obrovské knižné bludisko nájdete v Londýne!

Stavba unikátneho literárneho labyrintu trvala štyri dni a spotrebovalo sa na ňu 250-tisíc kníh rôznych jazykov.
Ponoriť sa do sveta literatúry bude počas niekoľkých augustových dní o niečo jednoduchšie. Na brehu Temže v blízkosti Royal Festival Hall vyrástol jedinečný labyrint literatúry, ktorý milovníkov kníh zavedie do zaujímavých zákutí. 
Bludisko s názvom aMAZEme (Nadchni ma) vzniklo pod taktovkou brazílskych umelcov Marcosa Saboya a Gualtera Pupa a svojím tvarom kopíruje odtlačok prsta známeho argentínskeho autora poviedok a básní Jorgeho Luisa Borgesa. Keďže Borgesovo dielo bolo vždy poprepletané snami, labyrintami, knižnicami či zrkadlami, vzdanie pocty autorovi vlastným bludiskom je viac ako opodstatnené. 
Na stavbu literárneho labyrintu použili autori 250-tisíc kníh, z ktorých väčšinu darovali vydavateľstvá a charitatívne organizácie z Veľkej Británie. Dokončenie knižných zákutí trvalo umelcom a desiatkam dobrovoľníkom štyri dni. Návštevníci sa v labyrinte môžu jednoducho stratiť, začítať sa do vystavených diel alebo si vypočuť prednášku sprievodcu o literárnych skvostoch z dostupnej audionahrávky. Bludisko bude v Londýne dostupné do 25. augusta ako súčasť osláv Festival of the World. Potom sa knihy dostanú do antikvariátov charitatívnej organizácie Oxfam, ktorá výťažok z ich predaja použije na boj proti chudobe na celom svete. 

Vedci sú v šoku: V Grónsku sa topí ľad rekordnou rýchlosťou!

Vedcov z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) šokovalo nové zistenie. Podľa satelitných pozorovaní sa Grónsky ľadový pancier tento mesiac roztopil na väčšej ploche, než aká bola zaznamenaná za viac ako 30 rokov.

Podľa záberov satelitov, ktoré analyzovali pracovníci NASA a univerzitní vedci, sa odhaduje, že v polovici júla sa začalo topiť až 97 percent povrchu ľadového príkrovu. 

Topenie zrýchlilo zo 40 percent na enormnú úroveň behom štyroch dní.

Polovica ľadovej prikrývky v Grónsku sa obvykle topí v priebehu letných mesiacov, ale rýchlosť a rozsah tohtoročného topenia zaskočila aj skúsených vedcov z NASA. 

Podľa nich ide o "mimoriadny jav", pretože k topeniu došlo aj v najvyššom a najchladnejšom mieste krajiny.

"Keď vidíme, ako sa ľad rozpúšťa v miestach, kde sme to ešte nevideli, môžeme si sadnúť a opýtať sa, čo sa deje?" uviedol vedúci vedecký pracovník NASA Waleed Abdalat a dodal: ""Je to veľmi významy signál , ktorým sa budeme zaoberať v nasledujúcich rokoch."

Vedci zatiaľ nevedia určiť, či ide o prirodzený jav, vzácnu udalosť alebo o následok globálneho otepľovania. Veria však, že väčšina z ľadu zmrazene znovu.

Informácie pochádzajú z agentúry AP a webovej stránky BBC.

Zomrel najstarší hroch na svete!

Samica zomrela vo veku 61 rokov, čo je o vyše dvadsať rokov viac, než je priemerná dĺžka života týchto živočíchov.
V zoologickej záhrade v meste Evansville v americkom štáte Indiana uhynula v stredu samica hrocha obojživelného (Hippopotamus amphibius) menom Donna, ktorá bola najstarším hrochom na svete. Dožila sa 61 rokov, čo je o vyše dvadsať rokov viac, než je priemerná dĺžka života týchto živočíchov. V prírode sa hrochy dožívajú maximálne 40 rokov, v zajatí o desať rokov viac.

"S veľkým zármutkom oznamujeme, že sme dnes ráno museli uspať najstaršieho hrocha obojživelného žijúceho v zajatí. Museli sme tak spraviť z dôvodu neustále sa zhoršujúcej kvality jej života spôsobenej artritídou," uviedol vo vyhlásení Amos Morris, riaditeľ Mesker Park Zoo & Botanic Garden. 

Donna sa narodila v zoo v Memphise v roku 1951 a do Evansville ju previezli v auguste 1956. V tejto zoo pritom žila dlhšie, než tam pracuje ktokoľvek zo súčasného personálu. So svojím partnerom Kleyom splodila osem potomkov.

Na diaľnici D1 do Senca bude doprava obmedzená na tri dni!


Národná diaľničná spoločnosť (NDS) upozorňuje verejnosť na čiastočnú uzávierku na diaľnici D1 v úseku Bratislava - Senec a tiež v úseku Senec - Hlohovec.

Obmedzenie potrvá od piatka 3. augusta do pondelka 6. augusta. Dôvodom je oprava vozovky.

V smere z Bratislavy do Senca bude obmedzenie na 14,250 až 14,500 a tiež na 14,950 až 15,550 kilometri vonkajšieho pruhu od piatka od 21:00 do pondelka do 6:00. V smere zo Senca do Hlohovca bude obmedzenie na 30,300 až 32,000 kilometri vo vonkajšom pruhu, a to od piatka od 20:00 do pondelka do 6:00.

Na obmedzenie pre opravu vozovky by sa mali vodiči na D1 pripraviť aj o dva týždne neskôr, a to od piatka 17. augusta.

V smere zo Senca do Bratislavy uzatvoria od piatka od 19:00 do nedele do 14:00 vonkajší pruh na 15,750 až 15,000 kilometri.

V smere zo Senca do Hlohovca uzavrú vonkajší jazdný pruh na 44,800 až 46,500 kilometri od piatka od 20:00 do pondelka 20. augusta do 6:00.

Ako agentúru SITA informoval hovorca NDS Marcel Jánošík, počas uzávierok bude premávka presmerovaná do voľných jazdných pruhov. Dopravu usmernia dopravným značením. NDS zároveň žiada motoristickú verejnosť o dodržiavanie bezpečnosti cestnej premávky a rešpektovanie dopravného značenia.

Do 30 dní rozhodnú o trestnom oznámení na nacistu Csatáryho!

Podľa trestného oznámenia, ktoré podal obyvateľ Košíc, sa rozsudok týka len skutkov, ktoré Csatáry spáchal v roku 1944.
Nové trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania zločinu proti ľudskosti na vojnového zločinca Lászlóa Csatáryho, ktoré podal občan z Košíc, už pridelili prokurátorovi. 

“Je povinný vykonať opatrenia, aby sa o trestnom oznámení mohlo rozhodnúť do 30 dní od prijatia trestného oznámenia. V tejto lehote teda musí prokurátor, prípadne policajt, ktorému môže prokurátor vec odovzdať, rozhodnúť buď o začatí trestného stíhania alebo o odložení veci,“ uviedol hovorca Krajskej prokuratúry v Košiciach Milan Filičko.

O novom trestnom oznámení na vojnového zločinca Csatáryho ako prvý informoval denník Sme. 

Občan z Košíc v ňom podľa Filička uvádza, že v odsudzujúcom rozsudku na Csatáryho nie je zmienka o deportáciách obyvateľov Košíc do fašistického Nemecka v januári 1945. 

Podľa oznámenia sa rozsudok týka len skutkov spáchaných v máji a júni 1944 a v novembri 1944. 

„Oznamovateľ uvádza, že jeho otec bol deportovaný na nútené práce do Nemecka v januári 1945, o čom predložil potvrdenie Správnej komisie mesta Košíc z roku 1945,“ konštatoval Filičko s tým, že oznamovateľ žiada, aby bolo začaté trestné stíhanie a aby bol L. Csatáry braný na zodpovednosť aj za skutok, resp. skutky z januára 1945.

Lil Wayne bude už len skateboardovať! Dáva si pauzu od hudby!

Americký rapper tvrdí, že si oddych zaslúži rovnako, ako si zaslúžia byť fanúšikovia chvíľu bez neho.
Americký rapper Lil Wayne prezradil, že si plánuje dať pauzu od hudby, aby sa mohol naplno venovať skateboardingu. Dvadsaťdeväťročný rodák z New Orleans to uviedol v rozhovore pre rádio Hot 107.9.
"Zobral som skateboard a myslel som si, že to bude hobby. Ale stal sa z toho môj životný štýl. A aby ste mu boli úplne oddaní, tak ten životný štýl musíte aj žiť. Takže rap som musel odsunúť až na druhú koľaj," vyhlásil rapper, ktorý následne vysvetlil dôvody tohto prekvapujúceho rozhodnutia. 

"Mám pocit, že si to zaslúžim. A myslím si, že aj fanúšikovia si zaslúžia byť nejaký čas bez Waynea. Bol som všade, hosťoval v skladbách všetkých interpretov a stále hosťujem, interpretom môjho labelu sa darí vynikajúco. Verím, že fanúšikovia si zaslúžia odo mňa na chvíľu pokoj. Ja budem zatiaľ na svojom skateboarde," dodal Lil Wayne, ktorý však ešte 15. augusta plánuje vydať nový mixtape Dedication 4. 


Ruské bojové lode mieria do Sýrie!

Niektoré ruské médiá špekulujú, že Rusko sa tým pripravuje na evakuovanie svojich občanov zo Sýrie. Vyzývajú však na rýchlu náhradu Kofiho Annana.Ruské bojové lode so stovkami vojakov na palube smerujú do sýrskeho prístavu Tartus, ktorý si Moskva prenajíma od vlády v Damasku. V piatok o tom informovali ruské tlačové agentúry. Kremeľ však tvrdí, že ide o rutinnú operáciu a plavidlá v prístave zakotvia len preto, aby si "doplnili zásoby". 

"Strávia tam niekoľko dní a potom si to namieria do severovýchodnej oblasti Stredozemného mora," cituje agentúra ITAR-TASS zástupcu ruskej armády.

Niektoré ruské médiá špekulujú, že Moskva sa tým pripravuje na evakuovanie svojich občanov zo Sýrie. Násilie medzi armádou lojálnou prezidentovi Baššárovi al-Asadovi a opozičnými jednotkami sa medzitým stále stupňuje. 

Valné zhromaždenie OSN má v piatok na programe hlasovanie o ďalšej rezolúcii, ktorá medzinárodné spoločenstvo vyzýva na vyriešenie sýrskej krízy.

Rusko v piatok vyzvalo svetové mocnosti, aby urýchlene našli náhradu za zvláštneho vyslanca OSN a Ligy arabských štátov (LAŠ) pre Sýriu Kofiho Annana, ktorý z tohto postu odstúpil vo štvrtok. Ministerstvo zahraničia vo vyhlásení zdôraznilo, že súčasná situácia v Sýrii si vyžaduje prítomnosť OSN v krajine. 

Annan nastúpil na pozíciu zvláštneho vyslanca pre Sýriu 23. februára. Z funkcie ho však neodvolajú, iba mu nepredĺžia mandát, ktorý mu vyprší 31. augusta. OSN už rokuje s LAŠ o jeho nástupcovi. 

V oficiálnom stanovisku sa presné dôvody Annanovho odstúpenia neuvádzajú, zvláštny vyslanec bol však sklamaný vývojom situácie a nečinnosťou medzinárodného spoločenstva. Annan chcel krízu v Sýrii riešiť implementovaním špeciálneho šesťbodového plánu, ten sa však nikdy úplne nenaplnil a násilie v blízkovýchodnej krajine aj v týchto dňoch naďalej pokračuje.

Privítanie kajakárskych olympionikov v areáli Divoká Voda Čunovo


Areál Divoká Voda Čunovo pripravil na sobotu 4. augusta o 16:00 hod. špeciálne privítanie slovenských kajakárskych olympionikov. Návštevníci budú môcť stretnúť našich úspešných bronzových reprezentantov bratov Hochschornerovcov a osobne im pogratulovať k úspechu.
Chystá sa na to aj riaditeľ areálu Divoká Voda Radoslav Grega, ktorý sa z bronzovej medaile teší a dodáva: „Sme veľmi radi, že naši bronzoví olympionici, bratia Hochschornerovci, trénovali práve u nás.“
Sprievodným celodenným programom bude v sobotu varenie olympijského guláša, ktorý vyvrcholí jeho vyhodnotením o 16:00 hod.„Veríme, že sa aj bratia Hochschornerovci pridajú k odbornej hodnotiacej komisii a spolu s nimi určia ten najlepší guláš,“ hovorí obchodný manažér areálu Divoká Voda Michal Salva.
Návštevníci môžu počas celého dňa absolvovať atrakcie za zvýhodnené ceny a okrem guláša ochutnať aj špeciálne Londýnske menu.
Do areálu Divoká Voda sa môžete dostať na bicykli po hrádzi, autom, alebo autobusom číslo 90 zo Železničnej stanice Rusovce.
Viac informácií nájdete na www.divokavoda.sk

Zombíci v New Yorku desia nevinných smrteľníkov!


NEW YORK – Krvavá doráňaná tvár, ovísajúca koža a zhnité zuby vytŕčajúce z brady! Toto je stelesnenie nočnej mory obyvateľov New Yorku, do ktorých života sa počas bežného dňa zapojili strašidelní zombíci!
Záchranári, dieťa, taxikár aj policajtka sa v bežný deň zmenili na netvorov, ktorí pobehovali po uliciach New Yorku. Malé dievčatko kričí o život, keď zbadá sanitárov, ako sa typickým zombie pohybom tackajú z auta. Ďalší zo strachu pred rozkladajúcimi sa záchranármi utekajú čo najďalej.
Odzadu celkom obyčajne vyzerajúci muž s taškou, ktorý prechádza ulicami, zrazu zaútočí na hŕstku okoloidúcich. Pohľad na roztrhanú tvár však nevystrašila každého. Žena, na ktorú malý zombie chlapec hádže hororové pohľady, sa nad kurióznou zábavkou len pousmiala.
Chodiace mŕtvoly majú na svedomí profesionálni maskéri, ktorí spolupracujú na návrate obľúbeného seriálu „The Walking Dead“. Prepracovaný make-up sa postaral o to, že zamaskovaní bežní smrteľníci boli na nepoznanie od hrôzostrašných zombíkov. Protestnú kampaň s názvom „Vráťte zombíkov späť na obrazovky“, rozbehli po tom, ako bol seriál stiahnutý z televíznych obrazoviek.
Cieľom vypustenia „zombie výpravy“ do ulíc bolo podľa tvorcov zistiť, či„dokážu zombíci žiť medzi nami?“ a vyvíjať tak tlak na tých, ktorí sa o zrušenie seriálu postarali. To, čo nasleduje po tom, zachytili na videu, v ktorom sa strieda neopísateľný strach s úprimným pobavením. 

Na olympijských hrách v Londýne zahrá Richard Müller!


Richard Müller ide na olympiádu! A to nielen ako divák! Do Londýna pocestuje, aby zahral športovcom aj fanúšikom. Koncert legendárneho speváka bude jedným z vrcholov programu oficiálnej fanúšikovskej SoFa Zone.
Spevák a skladateľ Richard Müller si popri vystúpeniach na letných festivaloch nájde čas aj na olympiádu. A to nielen ako divák pri televíznej obrazovke! Do súčasného centra športu v Londýne odcestuje už zajtra. V oficiálnej fanúšikovskej zóne odohrá unikátne vystúpenie pre olympionikov a fanúšikov športu.  Medzi nich totiž patrí aj sámRichard Müller.
„Milujem atletiku a mám strašne rád basketbal či tenis. Takže sa nesmierne teším, že tam budem a vôbec k tomu nepotrebujem žiadnu účasť na finálových podujatiach. Stačí mi skutočnosť, že som na olympiáde!“
Fanúšikovia si v Londýne len niekoľko metrov od svetoznámeho Regents Parku užijú živé vystúpenia slovenských hudobných interpretov, premietanie slovenských filmov, slovenské jedlá a iné tradičné pochúťky.
„Richard Müller je interpret, ktorý má v našej programovej dramaturgii pevné miesto už od roku 2003. Som rád, že prijal naše pozvanie a príde zahrať do fanúšikovskej zóny. Verím, že si koncert aj pobyt na olympijských hrách s nami užije…“ Teší sa na vystúpenie aktuálneho Zlatého Slávika Štefan Krasňanský, šéf agentúry Pishter Ltd.
Koncert Richarda Müllera sa bude konať 4. augusta. V ten istý deň na 223 Venue zahrajú aj skupina Mukatado a Pjoni & Ink Midget. Okrem toho premietnu film Slnko v sieti režiséra Štefana Uhera. Podrobný program Slovak Official Fan Zone (SoFaZone) a zoznamy interpretov aj hostí podujatia, nájdete na oficiálnej webstránke www.sofa-zone.com.

Chlapčekovi (3) hrozí smrť: Nemá potné žľazy!


LONDÝN - Trojročný britský chlapec Fred James z Cornwallu nikdy nebude šantiť na slniečku tak ako ostatné deti, pretože by to mohlo ohroziť jeho život. Kvôli zriedkavej genetickej poruche sa narodil bez potných žliaz, a preto si musí dávať pozor na každé prehriatie organizmu.
Rodičia musia bez prestania chlapca ochladzovať vetrákom, rozprašovačom vody alebo ľadom. "Robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme ho nenechali prehriať. To znamená, že sa mu musíme venovať bez prestania. Keď sa prehreje, má kŕče, je to strašné," povedala denníku Daily Mail Fredova matka.
"Keď ideme von, namočím mu tričko do studenej vody. V taške mám vždy klobúčik proti slnku. Keď má byť naozaj horúco, naplánujem program na doma. Máme vždy otvorené okná a nikdy nezapíname kúrenie," uviedla matka, ktorá ma z leta hrôzu.
Odborne sa Fredov hendikep nazýva ektodermálna dysplázia, jej ďalšími prejavmi môžu byť okrem absencie potných žliaz tiež chýbajúce zuby, slabé nechty, riedke vlasy a kožné problémy, prípadne ťažkosti s dýchaním. Zatiaľ neexistuje žiadny spôsob, ako túto vývojovú poruchu, ktorá postihuje takmer výlučne chlapcov, vyliečiť.

Fotograf si chcel vyfotiť jedovatú mambu: Uhryzla ho do nohy!


BRATISLAVA - Fotograf Mark Laita, ktorý pripravuje knihu o hadoch s názvom Serpentine, sa dostal do nezávideniahodnej situácie. Keď robil záber jedného z najjedovatejších plazov sveta, čiernej mamby, takmer prišiel o život.
Mark pohotovo stlačil spúšť práve vo chvíli, keď sa mu nebezpečný had zahryzol do nohy a prežil iba vďaka tomu, že mamba do neho nevypustila dávku jedu. Smrť po jej uhryznutí je totiž takmer stopercentná.
Mamba čierna patrí k najväčším jedovatým hadím obyvateľom Afriky a dorastá do dĺžky 2,5 až 4,5 metra. Je považovaná za najrýchlejšieho hada na svete a dokáže vyvinúť rýchlosť až 20 kilometrov za hodinu.
Označenie čierna nedostala kvôli sfarbeniu kože, ale pre čiernu farbu ústnej dutiny. Hniezdi medzi skalami alebo v bútľavých stromoch a je aktívna cez deň, kedy loví vtáky a drobné cicavce.

Paródie visiaceho starostu zaplavili internet!


LONDÝN – O zábavu v londýnskej štvrti Hackney sa včera postaral starosta Boris Johnson, ktorý ostal visieť na lanách tamojšej atrakcie. Zrak návštevníkov, ktorí si do parku prišli pozerať olympiádu, tak na pár minút padol na visiaceho starostu mávajúceho britskými vlajočkami. Komické zábery, ale aj rôzne koláže okamžite zaplavili internet!
Starosta ako čajové vrecúško, žralok útočiaci na starostu, ale aj starosta visiaci na spätnom zrkadielku auta. To je pár z množstva zábavných paródií, ktoré od starostovho nezabudnuteľného trapasu kolujú internetom.
Olympijský trapas hitom internetu:
Johnson si pôvodne do jedného z londýnskych parkov prišiel pozrieť prenos výkonov britských veslárov. Neodolal však miestnej atrakcii a na popruhoch zavesených na kábel sa nad hlavami návštevníkov spustil z jednej strany parku na druhú. Starosta vybavený helmou a britskými vlajočkami však v polovici cesty uviazol.
Olympijský trapas hitom internetu:
V nezávideniahodnej pozícii ostal asi päť minút, počas ktorých si ho návštevníci stihli vyfotografovať aj natočiť. Visiaci starosta však nestrácal zmysel pre humor a na otázku ako sa cíti odpovedal: „Naozaj veľmi dobre, ďakujem“. Aj keď visel len pár metrov nad zemou, zoskočiť sa neodvážil a vypýtal si rebrík. Organizátori ho potom zvesili do bezpečia.
Johnsonov hovorca trápnu situáciu okomentoval tiež vtipne: „Na rozdiel od britského tímu nezíska žiadnu medailu, ale jeho ducha to nezlomilo.“ Starosta však na adrenalínovú jazdu nezanevrel a odporučil ju aj ostatným. „Ale čo, bolo to nádherné a môžem to vrelo odporučiť,“ povedal s úsmevom.
Olympijský trapas hitom internetu:
Olympijský trapas hitom internetu:
Olympijský trapas hitom internetu:
Olympijský trapas hitom internetu:

Pozrite sa ako funguje začarovaný kruh nezamestnanosti!


Špirála nezamestnanosti sa roztáča do obludných rozmerov.
Západný svet sa rúti do dlhovej krízy, ktorá ľuďom berie prácu. Tvorbu pracovných miest navyše už nemá čo naštartovať. Naopak, technologický pokrok ich skôr už začína ľuďom brať.
Slováci v melbournských uliciach na Deň Austrálie

Nezamestnanosť je vysoká v mnohých sektoroch, ktoré už ekonomiky nepotrebujú, ale úplne najhoršie je to, že vysokým tempom rastie armáda nezamestnaných absolventov škôl, a to či už vysokých alebo stredných.
Dnes je už úplne jedno, či v 24 rokoch držíte diplom, zamestnávateľ nepríjme nového človeka a už vôbec nie ho potom učiť, ako pracovať. Preto požaduje niekoľkoročnú prax. Odkiaľ ju však čerstvý absolvent má vziať?
Pán premiér Fico síce verí, že práce mladým Slovákom pribudne, no kríza je už natoľko silná, že si o tom ekonómovia dovolia pochybovať.

Špirála nezamestnanosti - takto asi funguje začarovaný kruh:

stále viac mladých absolventov škôl je nezamestnaných, v Španielsku tvoria až 51 % z celkových nezamestnaných, v Grécku rovnako 51 %(!), Slovensko ich odhaduje okolo 34 %
v Grécku a Španielsku rastie aj dlhodobá nezamestnanosť, t. j. ľudia nepracujú viac ako rok (vyše 40 % z nezamestnaných)
mladí ľudia sa po čase úplne pracovne „strácajú“, už v súčasnosti nevedia robiť, nemajú pracovné návyky
predlžovanie dôchodkového veku v krajinách EÚ spôsobuje, že nie je práce pre mladých
ekonomický rast sa spomaľuje a nastáva recesia, pri ktorej automaticky ubúdajú pracovné príležitosti
technologický pokrok už nemá takú štruktúru, aby vytváral pracovné miesta, skôr ich už berie
demografickú krízu takto spôsobuje aj nemotivovanosť založiť si rodinu, ak je mladý človek bez práce

Najhlbšie jazero sveta je plné záhad!


SUCHOJ RUČEJ - Najhlbšie jazero sveta je plné záhad a údajne sa okolo neho dejú čudné veci. Práve preto sa pri brehoch Bajkalu zhromaždila skupinka nadšencov, ktorá po celom Rusku pátra po UFO.
"V roku 1958 tu havarovalo lietadlo TU-154. Podľa niektorých miestnych ľudí lietadlo prenasledovalo UFO, kým sa nedostalo nad vody Bajkalu. A okolo jazera je pravidelne hlásená aktivita neidentifikovaných lietajúcich objektov. To je dôvod, prečo sme sa zišli práve tu. Dúfam, že budeme mať dostatok šťastia, aby sme tu zaznamenali niečo podivného,​​" uviedol pre agentúru Reuters Vladimir Kuznecov, jeden z účastníkov takzvanej" Trans-euroázijskej expedície pátrajúcej po UFO ".
Kuznecov má okrem prístroja na meranie rádioaktivity k dispozícii aj vlastné zariadenie, prostredníctvom ktorého dokáže monitorovať napríklad infračervené emisie. "Náš nový prístroj bol vyrobený v Irkutsku a zatiaľ je jediný svojho druhu. Dokáže detekovať abnormálnu aktivitu, meria infračervené emisie a elektrické i magnetické polia," popísal prístroj Kuznecov.
Ďalší členovia expedície už vraj UFO zaregistrovali: "Najprv sa objekt nehýbal, ale vydával špecifickú žiaru. Svietil rôznymi farbami, modro, červeno, žlto, zeleno. Začali sme ho pozorovať a o niekoľko minút neskôr sa začal chaoticky pohybovať. Úplne inak ako helikoptéra, lietadlo alebo iný pozemský lietajúci stroj."

Krásna 50-tka v mini sukničke žiari!


LOS ANGELES – Vek je len číslo! Tohto hesla sa plným právom drží ďalšia z radu nestarnúcich hollywoodskych krásavíc. Po turbulentnom období v znamení psychických problémov sa Heather Locklear opäť teší zo života a v zrelom veku chytá druhý dych. V kratučkej minisukni tak bez váhania vystavila nohy na obdiv.
V závideniahodnej forme! Blonďavá kráska, ktorú zviditeľnil predovšetkým seriál Melrose Place, dala svojim démonom definitívne zbohom. Po období sprevádzanom depresiami a alkoholom si vychutnáva aktívny život v spoločnosti svojich blízkych. Tento týždeň sa vybrala na tenisové kurty, kde ohúrila vyšportovanou figúrou a sviežim zovňajškom.
Heather Locklear si vyrazila za športovým vyžitím so svojou kamarátkou. Napriek tomu, že budúci mesiac oslávi už 51. narodeniny, rozhodla sa pre odvážnejší tenisový outfit v podobe ultrakrátkej ružovej sukničky a bieleho topu. Aj vďaka dvom blonďavým copíkom sa tak na prvý pohľad vrátila v čase o celé desaťročia. Jej štíhle nohy a žiarivý úsmev však nasvedčoval tomu, že herečka si imidž tínedžerky rozhodne môže dovoliť.
Blondínka bola naposledy hospitalizovaná začiatkom tohto roka po tom, čo lieky na predpis spláchla dole hrdlom alkoholom. Tiesňovú linku vtedy zalarmovala sestra, ktorá sa obávala, že Heather sa už po niekoľký raz pokúsila o samovraždu. Momentálne je hollywoodska kráska bez partnera. Pred rokom sa zasnúbila s kolegom Jackom Wagnerom, s ktorým stvárňovala pár aj na televíznych obrazovkách v rámci spomínaného seriálu. V novembri však žiadosť o roku spoločne odvolali.

Rómovia podali trestné oznámenie: Odstávka vody na Luníku!


BRATISLAVA - Parlament Rómov SR a jeho predseda Ladislav Fízik dnes na Okresnej prokuratúre vo Zvolene podali trestné oznámenie vo veci spáchania trestného činu všeobecného ohrozenia na zdraví a živote obyvateľov košického sídliska Luník IX neznámym páchateľom. Uvádza sa to v stanovisku, ktoré dnes poskytol Ladislav Fízik.
Reakciu vyvolala odstávka zásobovania vody pre sídlisko Luník IX. Rómsky parlament chce vyvodiť politickú, odbornú a trestnoprávnu zodpovednosť. Predsedu vlády Roberta Fica žiada, aby z funkcie odvolal splnomocnenca vlády pre rómske komunity Miroslava Polláka, keďže podľa Fízika "absolútne neprejavil záujem o riešenie problematiky na Luníku IX".

Rovnako kritizuje Fízik aj splnomocnenca vlády pre národnostné menšiny Lászlóa Nagya, ktorý "zrejme ani netuší, kde sa nachádza Luník IX." Fízik zo zodpovednosti viní aj primátora Košíc Richarda Rašiho a ministerku zdravotníctva SR Zuzanu Zvolenskú.
Odstávka pitnej vody trvá na Luníku IX od stredy 1. augusta. Od stredy zásobuje pitnou vodou obyvateľov mestskej časti Luník IX cisterna. Dôvodom odstávky pitnej vody je podľa košického magistrátu podozrenie na únik studenej vody z vodovodných domových prípojok.

Maďarič spravil to, čo mal urobiť ešte Krajcer, tvrdí Hraško


BRATISLAVA - Rozhodnutie odvolať generálneho riaditeľa Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) Milana Beljaka je dobrou správou pre umelcov. Myslí si to opozičný poslanec parlamentu a folklorista Igor Hraško (OĽaNO).
"Žiaľ, k tomuto kroku sa neodhodlal bývalý minister kultúry, pán Krajcer (SaS). Chvála pánu Bohu, že sa k tomu odhodlal súčasný minister Marek Maďarič (Smer-SD). Hovorím teraz za folkloristov, za remeselníkov, ktorí už dlhšiu dobu trpeli veci, ktoré sa diali v ÚĽUVe," vyhlásil Hraško.
Podľa neho sa malo voči Beljakovi konať už po tom, čo finančná kontrola zistila v ÚĽUVe vážne pochybenia pri správe majetku štátu. Opozičný poslanec je preto presvedčený, že Maďarič konal na základe zistenia o porušení zákonov. "Dúfam, že človek, ktorý nastúpi na jeho miesto, konečne dá tú inštitúciu do poriadku tak, aby slúžila remeselníkom, ľudovým remeslám a ich rozvoju," dodal. Ministerstvo kultúry informovalo o odvolaní iba stručnou správou. V nej uviedlo, že sa tak stalo v súlade s platnou legislatívou, bez udania dôvodu svojho rozhodnutia.

Dnešným dňom štartuje najväčší hudobný festival Carat Šírava Fest 2012!

Keďže ide o jubilejný 5. ročník, rozhodne sa návštevníci obce Klokočov ležiacej pri Zemplínskej šírave nebudú nudiť. Na Carat Šírava fest sú pripravení napríklad momentálne mimoriadne populárny Peter Bič Project, Peter Cmorik, Kristina, Zuzana Smatanová, Desmod, Ego, Majk Spirit, Rytmus.
A keďže medzi mnohými zvučnými menami nechýba ani česká rocková legenda Kabát, našlo sa päť dobrovoľníčok, ktoré len za pomoci bodypaintingu spropagovali kapelu Pepu Vojteka. Nechýba medzi nimi napríklad Natália Šestáková z Hotela Paradise či playmate Zuza Plačková.

Do bazénu v oblekoch!

Cestovať sa dá aj s eleganciou! Chalani sa pri potulkách po Slovensku obliekli do oblekov. Dôvod? Robo Jakab mal meniny a tak sa museli všetci nahodiť do gala...  

Chalani sa v sobotňajšej časti presunú do Vysokých Tatier. A do našich veľhôr prídu pekne nahodení. „Dohoda je taká, že keď ma jeden z nás buď narodeniny alebo meniny, tak tí ostatní si musia na jeho počesť obliecť kompletný oblek, vysvetlil oblekovú mániu Juraj Kemka.
Jeho parťák Lukáš Latinák však má s touto tradíciou aj problém: „Super, aj minule v Grécku som vyzeral jak debil. Všetci Nemci si ma chodili fotiť ako som na pláži v saku a v kravate.“ Robo chalanov na oplátku pozval na drink, no nie hocijaký. Na jeho zdravie si totiž pripili v bazéne a ako inak – v oblekoch.
„Nepáči sa vám tento bar? Môžeme vybrať iný, ale vybral som to kvôli tomu aby ste boli v pohode...“ škeril sa Jakab. „Je tu trošku vlhko,“ namietal z počiatku Lukáš Latinák, no napokon si na netradičný bar zvykol.
Po prípitku si chalani zaplávali a potom sa vydali na ďalšie putovanie po našej krásnej krajine. Viac z bláznivého cestovania po Slovensku uvidíte už zajtra od 22:00 na Markíze!

Rytmus sa vysmial Kortisovi, no to sa mu vrátilo ako bumerang

Pri príležitosti štartu najväčšieho festivalu na východnom Slovensku si rapper Rytmus a producent Johnny Kortis znovu vymenili zopár nie najmilších slov. Niekdajší kamaráti, ktorí spolupracovali na niekoľkých skladbách, prestali rozumieť vtedy, keď mal Rytmus (podľa Kortisa) zaplatiť za jeho prácu.

Namiesto toho došlo k prudkej výmene názorov a každý z dvoch kohútov mal svoju pravdu. Do tohto sporu dokonca vkročil aj výkonný riaditeľ spoločnosti Lead of Alliance Music Group Mike Downey. Po vyše roku, kedy naťahovačky o to, kto má vlastne pravdu v štýle každý chvíľku ťahá pílku, si Rytmus pred Carat Šírava festom (3. a 4. august) rýpol do svojho nepriateľa rečami o tom, že na ňom bude hrať on, Tina, Majk Spirit, Ego a ďalší, ale „najväčší producent Kortis tam nebude“.
Reakcia na tieto slová však nenechala na seba dlho čakať a prišiel protiúder. Kortis je totiž na samotnom festivale PR šéfom, takže sa pod neho organizátorsky podpisuje aj on.

Mnohým zamestnancom vraj Vareha nezaplatil!

Počas vyšetrovania kauzy neplatenia daní a nadmerných odpočtov DPH pri obchodoch s lykožrútom a euroočkami (štepné prúty jabloní) medzi firmami Mikuláša Varehu vyplávali na povrch ďalšie nezrovnalosti. Podnikateľ tvrdí, že zamestnával vyše 600 ľudí, ale mnohí z nich na tie časy nespomínajú najlepšie. „Podľa viacerých výpovedí niektorí ľudia pracovali v spoločnosti len pár dní, týždňov alebo mesiacov a na svoju mzdu stále márne čakali,“ uviedol dozorujúci prokurátor prípadu Ján Šanta. Napokon znechutení sami odišli.
Prokurátor po výsluchoch posunul svoje zistenia Okresnej prokuratúre v Trebišove, ktorá je v tomto prípade vecne a miestne príslušná konať. Išlo o výpovede asi 30 zamestnancov Mikuláša Varehu, ktorí vo výsluchoch k daňovej trestnej činnosti vypovedali aj o nevyplatenej mzde.
V dôsledku toho vzniklo podozrenie z trestného činu. Aj údaj o zamestnávaní šiestich stoviek ľudí vznikol sčítaním všetkých, ktorí cez firmy takpovediac prešli. Naraz tam neboli zamestnaní, niektorí pracovali iba sezónne, alebo do chvíle, kým vydržali chodiť do práce bez vyplatenej mzdy.
Prokuratúra na Varehu už podala obžalobu z pokračujúceho trestného činu skrátenia dane a poistného, ako aj neodvedenia dane z pridanej hodnoty. Obžaloba je len za údajne obchody so 414 miliónmi lykožrútov a 55 miliónmi euroočiek, ktoré medzi sebou robilo 11 spoločností Varehu.
Celková hroziaca škoda je vyčíslená na vyše 58,1 milióna eur, pričom 57,6 milióna je krátenie daní a vyše 500-tisíc eur neoprávnené uplatnenie DPH. V prípade uznania viny mu hrozí trest až 16 rokov za mrežami. Prokuratúra sa zaujíma aj o to, či mu nepomáhali na daňovom úrade a rieši aj ďalšie podozrivé obchody s inými komoditami. Vareha je vo väzbe.
Prípad sa svojím rozsahom zapíše do dejín kriminalistiky. Spis má 83 zväzkov, prokuratúra ním naplnila celý dopravný vozík, keď ho posielala na súd. Iba obžaloba má 72 strán a len opis skutku, teda konania obvineného, zaplnil 16 z nich. V prípravnom konaní vypočuli asi 650 svedkov.

Kakaovník novou tvárou markizáckej televízie!


BRATISLAVA – Ako ťarbavý truhlík! Televízia Markíza už v týchto dňoch začala propagovať svoj nový kanál s názvom Dajto!, ktorý sa orientuje prevažne na mužského diváka. V jednej z reklamných upútaviek na stanicu si zahral aj Michal Rovňák (40), známy najmä z detskej relácie Kakao. Nakrúcanie spomínaného spotu však neprebiehalo úplne podľa predstáv tvorcov. Mohla za to hercova nešikovnosť.
Už koncom augusta sa portóflium televíznych staníc pôsobiacich v Záhorskej Bystrici rozrastie o nový kanál určený pre pánov. K ženskej TV Doma, kde sa vysielajú prevažne telenovely a romantické filmy, tak pribudne niečo, čo ulahodí aj mužským chutiam. Programovú štruktúru by mali vypĺňať najmä šport, dokumenty a akčné filmy.
V Markíze už v týchto dňoch začali kanál Dajto! vo veľkom propagovať. Nám sa podarilo získať reklamnú upútavku, v ktorej účinkujú sexi roztlieskavačky a herec Michal Rovňák. Exkakaovník stvárňuje údržbára, ktorý si na malú chvíľu vyskúša, aké je byť hráčom amerického futbalu.
Ako sme sa zo zákulisia televízie dozvedeli, výroba tejto scény bola pomerne zaujímavá. „Na ihrisku sa nakrúcalo asi na desaťkrát. Michalovi sa loptu akosi nedarilo chytiť, stále sa mu vyšmykla z rúk,“ povedal nám k tomu zdroj. Aj napriek tomu sa však štábu podarilo mať všetky tri spoty hotové za jeden deň.

Škaredý pád: Španielsky kráľ sa potkol a padol rovno na nos!


MADRID - Veľmi škaredý pád utrpel dnes španielsky kráľ Juan Carlos (74), ktorý na návšteve v Madride zakopol o schod. Panovník, ktorému sa posledné mesiace smola lepí na päty, po tom ako zakopol, spadol rovno na nos! Kráľ ležiaci na zemi, ktorého zachytili miestny fotografi a kameramani, vyviazol nakoniec len s odreninou.
Španielsky kráľ Juan Carlos utrpel menšie zranenie nosa, keď spadol počas návštevy veliteľstva armády v Madride, informovali noviny Daily Telegraph. Panovník sa po stredajšom stretnutí s vojenskými hodnostármi potkol na schode a jeho nešťastný pád na dlažbu zachytili kamery i fotoaparáty. Okamžite mu na pomoc pribehli jeho asistenti.
Na následnom fototermíne s predstaviteľmi armády vystúpil s mierne oškretým a napuchnutým nosom. Podľa kráľovského paláca však JuanCarlos napriek pádu dokončil návštevu štábu podľa plánu.
Stredajší pád je ďalšou zo série nešťastných incidentov, ktoré v posledných mesiacoch postihli španielskeho monarchu. V apríli spadol počas lovu slonov v juhoafrickej Botswane. Utrpel pritom zlomeninu bedra a museli ho letecky previezť na urgentnú operáciu do Španielska, kde absolvoval výmenu bedrového kĺbu. 
Vlani v novembri privítal nových veľvyslancov v Španielsku s modrinou pod okom a náplasťou na nose. Španielsky kráľ Juan Carlos utrpel menšie zranenie nosa, keď spadol počas návštevy veliteľstva armády v Madride, informovali noviny Daily Telegraph.Svoje zranenie vtedy vysvetlil tvrdením, že narazil do dverí.

Mello zostane vo väzbe minimálne do 12. augusta!


BELMOPAN - Vláda Belize bude môcť vyhostiť Karola Mella len v prípade, ak sa jej podarí dokázať, že zadržiavaný Slovák predstavuje hrozbu pre bezpečnosť tejto stredoamerickej krajiny.
Uviedol to advokát Karola Mella po tom, ako najvyšší súd Belize na štvrtkovom pojednávaní nerozhodol o vydaní jeho klienta na Slovensko. O ďalšom osude zadržaného sa rozhodne až 12. augusta a dovtedy bude musieť zostať vo väzbe.
Advokát Godfrey Smith v rozhovore pre spravodajský server Channel5Belize.com avizoval, že podá odvolanie, ak bude súdny verdikt pre jeho klienta nepriaznivý. Súčasne požiada o predĺženie platnosti príkazu proti deportácii Karola Mella až do ukončenia odvolacieho konania. Príkaz vydal 17. júla belizský najvyšší súd s platnosťou minimálne 28 dní.
Právny zástupca je presvedčený, že jeho klient je vo väzbe neoprávnene. Podľa jeho slov ho totiž belizská vláda nemôže vydať do SR, keďže nemá so Slovenskom uzavretú zmluvu o vydávaní osôb na trestné stíhanie.
Hlavným bodom sporu je podľa Smitha skutočnosť, že Belize môže deportovať cudzieho štátneho príslušníka iba v prípade, ak je to v záujme bezpečnosti krajiny a jej obyvateľov.
Smith v tejto súvislosti kritizuje tvrdenia belizského ministra pre imigráciu Godwina Hulsa. Ten v nedávnych vyjadreniach pre médiá zdôvodnil plány na vydanie Karola Mella žiadosťou slovenskej vlády. Podľa Smitha to nepredstavuje legálny dôvod na deportáciu.
Advokát zdôrazňuje, že Hulse vôbec nespomenul, že by jeho klient predstavoval bezpečnostnú hrozbu. Minister to podľa Smitha dokonca nepriamo poprel, keď vyhlásil, že v prípade oslobodenia orgánmi SR sa môže opäť vrátiť do Belize, kde má trvalý pobyt.
"Nie je prípustné, aby minister niekoho deportoval z dôvodov verejnej bezpečnosti, keď skutočnou príčinou je vrátenie do krajiny pôvodu ako forma 'pokútneho' vydania. Zákon to neumožňuje. O tomto musí rozhodnúť súd," konštatoval Smith, bývalý generálny prokurátor a trojnásobný minister Belize.
Pred súdom argumentuje aj tým, že Karol Mello vstúpil a zdržiaval sa na území Belize legálne a má čistý register trestov. Väzbu svojho klienta považuje za nezákonnú, keďže voči nemu neboli vznesené žiadne obvinenia. V SR je Karol Mello obžalovaný v kauze dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave a spoluobvinený z vraždy bratislavského bossa Čongiho.

Hádka v parlamente: Pán Kaník, nebol som na Kanároch, ale v Levároch, tvrdí Fico!

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico (Smer-SD) neprišiel na rokovanie parlamentu o návrhu na skrátené konanie o novele zákona sociálneho poistenia pre nervozitu v pléne, ale preto, aby opozícii oznámil, že nebol na Kanárskych ostrovoch.

"Prišiel som preto, že mi prišli esemesky, že v parlamente sa hovorí o tom, že som vraj na Kanároch. To sa asi pomýlil pán Kaník. Ja som bol v Levároch. Leváre a Kanáre je trošku rozdiel. Na Kanáre sa ani nechystám. Povedzte to, prosím, pánovi Kaníkovi," uviedol vo svojom krátkom vystúpení v pléne.
Fico v úvode rokovania o zrýchlenom režime k novele chýbal. Exminister práce Jozef Mihál (SaS) na to upozornil a žiadal, aby sa k ministrovi práce Jánovi Richterovi, pridal aj premiér Fico a minister financií Peter Kažimír (všetci Smer-SD). Richter vysvetlil opozícii Ficovu neprítomnosť slovami, že išiel hľadať poslanca Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) na Kanáre.
Šéf SaS Richard Sulík nepovažuje Ficovo vystúpenie o Kanároch a Levároch za dôstojné. "No pekne," skonštatoval. "Starý dobrý Robert Fico, ako ho poznáme, je späť," reagoval Martin Poliačik (SaS), podľa ktorého Fico konečne odložil masku vľúdnosti do prachu, kde ju mal aj v minulosti. Poslanec za SaS Peter Osuský označil Fica za šarvanca a poznamenal, že možno by bolo pre Slovensko bezpečnejšie, keby bol skutočne na Kanároch. Pokiaľ ide o Leváre, podotkol, že "tam je taká inštitúcia, ktorá sa dlhodobo stará o duševné zdravie".
Podpredsedníčka parlamentu Jana Laššáková (Smer-SD), ktorá momentálne vedie schôdzu, po týchto vystúpeniach poukázala na prítomnosť senátora štátu Michigan Phila Pavlova. Privítala ho na balkóne, odkiaľ sledoval dianie v pléne.