pondelok 6. augusta 2012

Pláž 33: Martine rodičia naložili, Marek vypadol!


BRATISLAVA - O jedného menej! Sobotňajší večer sa v bare na nábreží Dunaja znovu niesol v napätej atmosfére. Už tradične sa v markizáckej letnej šou Pláž 33 vyraďovalo. Od tohto týždňa už v súťaži viac neuvidíme Mareka Korpu (36), ktorého v dueli porazila kráska Martina Jendrušáková (22). Rodák z Východu podľa vlastných slov doplatil na zranenie, ktoré v posledných dňoch utŕžil. Zdá sa ale, že blonďavá kráska svojim víťazstvom dostala druhú šancu. Martina totiž počas priameho prenosu sľúbila, že si vstúpi do svedomia a bude už poslušným dievčatkom.
Adeptmi na vyhadzov boli v tomto týždni opäť štyria súťažiaci. Za tím oranžových mali na mále Alena Kochmanová a Roman Lang, ktorý do súťaže prišiel len nedávno. Zelených zastupovali Marek Korpa a Martina Jendrušáková. A práve títo dvaja finalisti si museli zmerať sily v napínavom dueli. Ich tím totiž zarobil o necelých 873 eur menej ako konkurenčný oranžový.
Jendrušáková si verila už od začiatku súboja. „Ja si myslím, že súťaž neopustím,“ poznamenala hneď v úvode sebavedomá blondínka. Zrejme preto bojovala v prvej disciplíne s veľkým odhodlaním. V úlohe, kde mali čo najskôr preniesť 100 fliaš na opačnú stranu pláže, bola rýchlejšia. „Nebola to sranda, nohy sa mi zabárali do piesku. Som strašne unavená,“reagovala na margo úlohy zadýchaná Martina. Rovnako úspešná bola aj v sms hlasovaní. Televíznym divákom bola totiž sympatickejšia, než jej súper Marek.
Korpa sa netajil tým, že za jeho pomalosť v súťažnej úlohe môže zranenie, ku ktorému prišiel počas toho, ako sa naťahoval so súperom Jánom Chovancom. „Cítim sa zvláštne. Nepredpokladal som, že bude takáto disciplína. Všetkých vás mám rád,“ poznamenal, keď sa lúčil so svojimi súpermi.
Hoci sa Marek v súťaži ukázal ako poriadny nervák, po vyhadzove bol pokojný. „Určite zlosť a hnev nemám. Trošku ma to mrzí, že som vypadol, teda trošku viac. Včera som padol a dalo to na mojom výkone určite znať," povedal nám Korpa, keď zhasli kamery. „Skutočne som bojoval ako som vládal. Bohužiaľ, mám váhu, mám kilá, mám vek,"vymenoval pravdepodobné dôvody, kvôli ktorým pohorel.
 
„Nebolo to o čašníkovaní, bolo to skôr o rýchlosti. To znamená, že Martinka je šikovná baba, ktorá vie behať. Milo ma prekvapilo, že ma predbehla. Tých šesť fliaš bol rozdiel. Nevidím to až tak hrozne," dodal na margo súťažnej disciplíny Marek, ktorý by výhru doprial Emanovi.
 
Odchodom zo súťaže sa však Marekovi pravdepodobne podarí zlepšiť situáciu vo svojom súkromí. Na priamy prenos ho totiž prišla podporiť exmanželka, s ktorou má dvoch synov. „Možno sa nad sebou zamyslel. Dúfam, že si vstúpi do svedomia. Musí na sebe zapracovať,“ reagovala matka jeho detí na margo toho, že by to spolu opäť mohli skúsiť.
Druhú šancu dostala aj víťazka duelu Martina. Počas večera sa rozoberala tiež jej návšteva u rodičov, ktorí dali otvorene najavo, že sa im jej správanie vôbec nepozdáva. „Zo začiatku mi strašne naložili a povedali mi všetko, čo sa im nepáči. Bolo to dosť silné pre mňa. Povedala som im, že sa začnem správať tak, aby sa za mňa nemuseli hanbiť. Ukáže im, že viem byť aj normálna,“ prisľúbila blondínka. Nechajme sa teda prekvapiť, či svoje slová dodrží a napraví svoju zlú reputáciu.

Rapper Drake sa chystá dokončiť strednú školu!


TORONTO - Kanadský spevák, rapper a herec Drake (25) sa tento rok pokúsi dokončiť štúdium na strednej škole. Rodák z Toronta, ktorý v tomto meste v nedeľu vystúpi na OVO Feste, to prezradil tamojšiemu denníku New Toronto.
"Strávim leto dokončovaním strednej školy. To je môj hlavný cieľ po OVO Feste. Už mi chýba len jeden kredit, z toho sa veľmi teším," uviedol Drake.
Drake, ktorého občianske meno je Aubrey Graham, má na konte zatiaľ dva štúdiové albumy Thank Me Later (2010) a Take Care (2011). Obe nahrávky sa umiestnili na prvej priečke amerického albumového rebríčka Billboard 200 a tiež sa stali platinovými. Spolupracoval s interpretmi ako Rihanna, Lil Wayne, Young Jeezy, Kanye West, Eminem či Jay-Z. Na konte má deväť nominácií na Grammy, tri JUNO awards či dve Teen Choice Awards.
Objavil sa aj v niekoľkých filmoch, diváci ho mohli vidieť v snímkach Charlie Bartlett (2007) či Breakaway (2011). Momentálne pripravuje ďalšiu štúdiovku."Bude to veľmi zaujímavý album - aby som bol úprimný, konceptuálne to je pravdepodobne jeden z najvzrušujúcejších projektov, na akých som kedy pracoval. Už len preto, že v mojom živote sa deje toľko nových vecí," vysvetlil pre týždenník Jewish Chronicle. 

Haberova manželka Peštová: Začína makať pre markízu!


BRATISLAVA - Prvé nakrúcanie má za sebou! Ako sme už na topkách v stredu informovali, medzinárodne známa topmodelka Daniela Peštová (41) sa stala novou tvárou Markízy. Plavovláska prijala ponuku moderovať pripravovanú šou svetového formátu s názvom MasterChef. Kulinárska relácia štartuje už v septembri, prípravy sú preto v plnom prúde.
Topmodelka Daniela Peštová vo štvrtok dorazila do Záhorskej Bystrice, aby si prvýkrát vyskúšala moderovanie programu o varení. Plavovláska sa pred kamerami poriadne zapotila. A to doslova. Nie však preto, že s podobným typom práce nemá ako modelka takmer žiadne skúsenosti, ale kvôli horúčavám v štúdiu. Tie boli spôsobené nielen extrémne teplým počasím, ale aj zapálenými sporákmi súťažiacich.
Ako však vidno na záberoch z pľacu, blondínke to na sexepíle neubralo. Prácu si užívala. V prvý deň strávila na nakrúcaní niekoľko hodín. Za ten čas sa stihla manželka Paľa Haberu zoznámiť aj s mužskou porotou, ktorú tvoria kulinárski experti Radek Šubrt, Martin Korbelič a Jiří Štift. „Byť súčasťou tejto svetovo úspešnej šou je pre mňa veľkou výzvou. Kuchyňa je mojim obľúbeným miestom, na MasterChefa sa už veľmi teším,“ povedala na margo svojho účinkovania v programe plavovláska. Nechajme sa teda prekvapiť, ako jej to na obrazovkách pôjde. 


Zaoblená Jennifer Aniston: Kde má podprsenku?


NEW YORK – Provokuje! Napriek tomu, že Jennifer Aniston (43) už nepatrí medzi najmladšie ročníky Hollywoodu, odvážnejších outfitov sa neštíti. Je si totiž dobre vedomá, že aj bez bielizne sa v oblasti hrudníka nemá za čo hanbiť. Okrem okrúhlych tvarov jej spod trička vždy vykúkajú aj pevné bradavky.
Nakrúcanie si užíva! Jennifer Aniston sa bez podprsenky tento týždeň nepretŕčala v newyorských uliciach iba v rámci prechádzky či vymetania butikov. Ležérny, ale provokatívny outfit zároveň bol totiž súčasťou scén do jej zbrusu novej snímky We are the Millers. Keďže blondínka sa v nej zhostila úlohy falošnej manželky a prostitútky v jednom, o pikantné momenty očividne nebude núdza.
Jennifer svoju figúru predvádzala na pľaci v otrhaných džínsových šortkách a v jednoduchom bielom tope na ramienka. Bielizeň však tentoraz odložila a nechala vyniknúť svoje ženskejšie tvary vrátane presvitajúceho poprsia. Kvôli súčasnej role totiž trochu pribrala, čo sa odrazilo aj na jej bacuľatejších lícach. Ľutovať tento krok ale rozhodne nemusí. Zaoblená postava jej na šarme neubrala, práve naopak.
O tom, že pred kamerami vládne výborná atmosféra, svedčia slová Jeninej mladšej kolegyne. V komédií sa totiž objaví aj neter Julie Roberts s rovnakým priezviskom – Emma. Tá stvárňuje Anistonovej dcéru a ich vzájomnú spoluprácu si nevie vynachváliť. „Som taká šťastná, že som súčasťou snímky We are the Millers! Pracovať s Jennifer Aniston je splnením sna,“ podelila sa o svoje pocity s nasledovníkmi v sieti Twitter. Nechajme sa prekvapiť, či sa pozitívne vzťahy odrazia aj na hereckom výkone v samotnom filme.

Zarastený a dogabaný ako bezdomovec!


SYDNEY – Dramatická zmena! Svoje telo udržiava v závideniahodnej kondícii a aj po štyridsiatke na pláži ohuruje oceľovými svalmi. Momentálne však tento austrálsky fešák pripomína vlasatého tuláka z ulice s poriadnou bradou. Ktorý najsexi muž planéty šokoval novým imidžom?
Opäť vo svojej koži! Aspoň čo sa týka hereckých úloh, je Casanova od protinožcov už znova vo svojom živle. Fanúšikom sa totiž vryl do pamäti predovšetkým ako drsný Wolverine zo ságy X-Men. Momentálne sa vrhol do nakrúcania ďalšieho pokračovania, pričom neponechal nič na náhodu. Jeho divoký imidž je nanajvýš autentický a pri pohľade na čerstvé zábery len ťažko uveriť, že sa pod ním skrýva fešák Hugh Jackman.
O tom, že sa maskéri s Wolverinom naozaj pohrali, svedčia nielen dlhé a strapaté vlasy s hustou bradou. Na nakrúcaní mu pred pár dňami nechýbalo ani staré obnosené oblečenie ako z charity či útulku pre bezdomovcov. Herec, ktorého pred štyrmi rokmi magazín People pasoval za najsexi muža na svete, sa tak v priebehu hodín zmenil na nepoznanie.
Napriek tomu, že sa Jack musel zmieriť so spustnutým a zanedbaným zovňajškom, na pľaci mu nechýbala dobrá nálada. So svojimi kolegami a členmi štábu neustále vtipkoval. Prejavoval tak zrejme obrovskú radosť, že sa snímka pripravuje na jeho domácej pôde. Do Sydney sa tak presťahoval s celou rodinou – zákonnou polovičkou Deborrou-Lee Furness a dvomi deťmi.

Lily Allen si zmenila meno!


LONDÝN - Anglická speváčka Lily Allen si zmenila meno na Lily Rose Cooper. Informovala o tom prostredníctvom oficiálneho stanoviska. Priezvisko Allen speváčka stratila, keď sa vydala za Sama Coopera a teraz ho chce používať aj v profesionálnej kariére.
Londýnska rodáčka zároveň potvrdila, že sa chystá do štúdia, kde bude nahrávať materiál, na ktorom pracovala posledných pár mesiacov. Žiaden termín vydania nového singla či albumu však zatiaľ neuviedla. Speváčka, ktorá čaká svoje druhé dieťa, bude hosťovať na pripravovanom albume The Truth About Love americkej speváčky Pink, ktorý vyjde 17. septembra.
Lily Allen verejnosti svoju hudbu po prvý raz predstavila v roku 2005, keď na portáli MySpace zverejnila niekoľko skladieb. Keďže si získala fanúšikov, nahrávacia spoločnosť Regal Recordings jej ponúkla zmluvu a následne so singlom Smile z debutovej nahrávky Alright, Still (2006) ovládla britský singlový rebríček. Komerčne úspešný album jej priniesol i nomináciu na Brit Award či Grammy. O tri roky neskôr uzrela svetlo sveta ďalšia štúdiovka It's Not Me, It's You, ktorú v roku 2010 nominovali na Brit Award v kategórii Najlepší britský album a Allen si z ceremoniálu odniesla sošku pre najlepšiu britskú sólovú interpretku.
Z tejto nahrávky, ktorá sa umiestnila na vrchole britského albumového rebríčka, pochádzajú úspešné single ako The Fear a Not Fair. Allen má na konte aj tri prestížne ceny Ivor Novello, ktoré udeľuje Britská akadémia textárov, skladateľov a autorov (BASCA).

Pilotka bola pod vplyvom alkoholu!

VIEDEŇ - Tesne pred štartom Boeingu 767-300 austrálskej leteckej spoločnosti Qantas vyviedli pre konzumáciu alkoholu pilotku z lietadla. Následne letecká spoločnosť Qantas pilotku suspendovala.

Posádka lietadla pred štartom informovala letecké orgány, že kapitánka lietadla je pod vplyvom alkoholu, informovala v pondelok letecká spoločnosť, ktorá pilotku poslala na alkoholový test, a ten bol pozitívny. Organizácia CASA, ktorá dohliada na bezpečnosť leteckej dopravy v Austrálii, uviedla, že za posledné tri roky bolo z 51 000 testov na alkohol 45 pozitívnych.
Uviedla rakúska televízna spoločnosť ORF na svojej internetovej stránke.

Ženu zaplavilo bahno na vlastnom dvore!


BOLZANO - Búrkové počasie, spojené so zosuvmi pôdy a prívalmi vody, si v talianskom Južnom Tirolsku vyžiadalo jednu obeť.
Žena v lokalite Afens zahynula, keď dvor domu zaplavilo blato, uviedla dnes tlačová agentúra DPA. Ďalšia žena z inej usadlosti, kde dvor celkom odplavila voda, je ešte stále nezvestná. Približne 150 ľudí, bývajúcich v blízkosti rozvodneného potoka, museli talianske záchranné zložky v noci nadnes previezť do bezpečia.
Vlakovú dopravu, spájajúcu Rakúsko s Talianskom (Brennerbahn), úrady zastavili a doprava bola prerušená aj na viacerých cestách. V nasadení boli stovky hasičov, hlavne v údolí Wipptal.

Požiar najväčšej skládky odpadu v Palerme!


PALERMO - Starosta talianskeho mesta Palermo nariadil kvôli požiaru najväčšej skládky v meste likvidáciu poľnohospodárskych produktov v okolí, uviedla dnes tlačová agentúra APA.
Skládka hlavného mesta ostrova Sicília horí už niekoľko dní a úrady predpokladajú, že oheň bol založený úmyselne. Starosta Leoluca Orlando podozrieva z podpaľačstva mafiu, najmä zo zapálenia špeciálneho odpadu.
Požiar totiž niektorým podnikateľom ušetril náklady na primerané odstránenie špeciálneho odpadu. Kvôli horiacej skládke sa už na uliciach Palerma nahromadilo 3300 ton odpadu.
V uplynulých mesiacoch sa v sicílskom hlavnom meste opakovane vyskytli problémy s odstraňovaním odpadu. To mafia medzitým využila na zriadenie ilegálnych skládok.

250 výjazdov hasičov si vyžiadali búrky v Hornom Rakúsku


LINZ - Búrky so silným dažďom si v noci nadnes vyžiadali v Hornom Rakúsku približne 250 výjazdov hasičov, najmä v strednej časti tejto rakúskej spolkovej krajiny.
Hasiči museli vypumpovať množstvo pivníc v obciach Ansfelden, Marchtrenk, Leonding, Pucking a Traun. Z ciest odstraňovali vyvrátené stromy. V obci Schlüsslberg poškodil blesk strechu roľníckej usadlosti.
 V hasičskom detskom letnom tábore vo Waldingu bolo kvôli počasiu potrebné odviezť do bezpečia 600 detí. Búrka poškodila aj niekoľko stanov. Na mieste zasahovalo zhruba 100 hasičov.

V Čiernom mori sa zrazili dve osobné lode!


KYJEV - Jeden človek prišiel o život a ďalších dvanásť ľudí utrpelo zranenia pri sobotňajšej zrážke dvoch plavidiel pri ukrajinskom pobreží Čierneho mora.
Podľa tamojších úradov sa rýchločln zrazila s osobnou loďou. Okrem jedného úmrtia priamo na mieste museli šiestich ľudí hospitalizovať. Medzi nimi boli okrem Ukrajincov aj Rusi a Bielorusi. Príčiny nehody sú predmetom prebiehajúceho vyšetrovania.

Bulharský premiér mal chuť na maloletú (14) tenistku!



SOFIA - Premiér Bulharska Bojko Borisov čelí obvineniu zo sexuálneho obťažovania tenistky Sesil Karatančevovej, ktorá to potvrdila pre denník Vatan. Vtedy štrnásťročná Karatančevová si počas herného sústredenia v Sofii zahrala s niekdajším ministrom vnútra Borisovom tenisový zápas.


"Stavili sme sa o 20 alebo 50 levov a ja som prehrala. Išla som za ním, aby som mu dala peniaze, no on povedal, že si chce zahrať odvetu, tak sme si vymenili čísla. Prvá správa prišla po hodine a pol. Síce si nepamätám, čo presne bolo v tej správe, bolo to však niečo, čo ďaleko prekračovalo hranice chápania 14-ročného dievčaťa," uviedla terajšia reprezentantka Kazachstanu.
Správy údajne dostávala ďalej, no odpovedala na ne len krátkym textom:"Musím trénovať". Keď bola momentálne 22-ročná tenistka v roku 2005 na večeri, kam ju pozvala Bulharská tenisová federácia vďaka jej postupu do štvrťfinále Roland Garros, dostala správu z neznámeho čísla: "Nie je dnes nádherný deň? Akurát na milovanie. Včera som ťa videl v nádherných šatách," stálo v "smske" určenej pre Karatančevovú. "Keď som sa opýtala, kto to je a zistila som, že je to Borisov, prišla mi ďalšia správa: 'Neprídeš do môjho hotela?'" uviedla Karatančevová, ktorá túto správu ukázala otcovi. Jej otec si to išiel vydiskutovať s Borisovom do hotela.
Borisov sa slovnými výpadmi otca tenistky bránil, vraj "ju miluje ako svoju dcéru a nikdy by jej nič také nespravil".

Hrôza: Samovrah sa odpálil na pohrebe aktivistu proti al-Káide, 35 mŕtvych!


ADEN - Najmenej 35 ľudí dnes zahynulo a ďalšie desiatky sa zranili pri samovražednom útoku v provincii Abjan na juhu Jemenu. Informovali o tom miestne úrady.
K útoku samovražedného došlo počas pohrebu muža, ktorý pomáhal armáde v boji proti al-Káide. "Máme tu mnoho ľudí v kritickom stave a nemáme prostriedky, ako sa o nich postarať," uviedol nemenovaný lekár z miestnej nemocnice.
Armádne zdroje medzitým informovali, že pri sobotnom útoku amerického bezpilotného lietadla v provincii Hadramút boli zabití traja príslušníci siete al-Káida. Organizácia al-Káidy na Arabskom polostrove, pôsobiaca v Jemene, patrí medzi najaktívnejšie a najnebezpečnejšie odnože tejto teroristickej siete. Skupina využila dlhodobú politickú krízu a nepokoje v Jemene na posilnenie svojich pozícií.
Ozbrojení príslušníci jemenských kmeňov sa medzitým v júni pridali k vládnym jednotkám podporovaným Spojenými štátmi, ktoré vedú ofenzívu proti islamistickým militantom napojeným na al-Káidu. Podarilo sa im získať späť pod kontrolu viacero kľúčových miest na nepokojnom juhu krajiny.

Romney: Bude dobre, ale bez Obamu!


WASHINGTON - Ameriku čakajú dobré časy, ale iba za predpokladu, že americký prezident Barack Obama utrpí v novembrových voľbách porážku. V sobotu to vyhlásil republikánsky prezidentský kandidát Mitt Romney.
Podľa Romneyho, ktorý sa v rámci svojej predvolebnej kampane zastavil nakrátko v štáte Indiana, sa s Obamovým pôsobením v Bielom dome spája "mimoriadny sled politických zlyhaní".
Vo svojom približne desaťminútovom príhovore pred niekoľkými desiatkami stúpencov v reštaurácii v meste Evansville poukázal Romney na najnovšie správy o vývoji nezamestnanosti v krajine. Podľa Romneyho sú tieto správy dôkazom toho, že Obamove kroky v oblasti ekonomiky neprinášajú ovocie.
Podľa najnovších údajov sa miera nezamestnanosti v USA zvýšila z júnových 8,2 percenta na júlových 8,3 percenta, a to aj napriek tomu, že súkromný sektor vytvoril minulý mesiac viac nových pracovných miest než analytici očakávali.

OSN pošle do KĽDR potravinovú pomoc!


SOUL - Organizácia Spojených národov (OSN) rozhodla o vyslaní prvej várky potravinovej pomoci do Severnej Kórey, ktorú v uplynulých dňoch postihli ničivé záplavy. V sobotu o tom informovala agentúra Reuters.
Oo  OSN na svojej webovej stránke informovala, že z prostriedkov Svetového potravinového programu (WFP) dostanú ľudia postihnutí záplavami počiatočnú dávku 400 gramov kukurice na osobu počas 14 dní. Organizácia neuviedla bližšie informácie o termíne dodávky pomoci.
Štátne médiá v KĽDR dnes informovali, že počet obetí nedávnych záplav v krajine stúpol na 169. Viac ako 212.000 ľudí muselo opustiť svoje domovy, pričom ďalších 400 ľudí zostáva naďalej nezvestných. Zaplavené boli aj rozsiahle plochy polí s úrodou kukurice, sóje a ryže.
Búrky a povodne zasiahli KĽDR koncom júla po dlhom období sucha. OSN ešte v júni informovala, že chronickému nedostatku potravín čelia dve tretiny z 24 miliónov obyvateľov Severnej Kórey.

V Egypte uviazli turisti: Letisko bolo zablokované od piatku


KÁHIRA - Z dovolenky sa nemohli vrátiť! Českí, poľskí a talianski turisti uviazli na letisku v oblasti Marsa Alam. Stovkám dovolenkárov zabránili v odlete beduíni, ktorí od piatku blokovali letisko.
Podľa spravodajcu Českého rozhlasu v Egypte zúria nepokoje. Beduíni zablokovali letisko, čím znemožnili odchod stovkám dovolenkárov domov. Pobyt si nedobrovoľne predĺžili Česi, Poliaci a Taliani. Česká ambasáda v Egypte pre Rádiožurnál Českého rozhlasu potvrdila, že sa nikomu nič nestalo.
Podľa Českého rozhlasu sa už situácia po celonočnom vyjednávaní znormalizovala a zadržaní cudzinci postupne Egypta opúšťali. Oblasť novozakladaných letovísk na Sinaji považujú beduíni za svoje tradičné územie a protestnými akciami sa pokúšajú vynútiť si na novej egyptskej vláde splnenie svojich požiadaviek.

Rodičia zabili vlastnú dcéru (†17) na ochranu cti rodiny!


LONDÝN - Britský súd vyhlásil za vinných z vraždy dievčaťa (17) jej rodičov, ktorí ju zabili na ochranu cti rodiny.
Chesterský korunný súd zistil, že Iftikhar a Farzana Ahmedovci, ktorí pochádzajú z Pakistanu, svoju dcéru Shafileu v roku 2003 udusili. Počas procesu v severnom Anglicku sestra obete, Alesha, pred porotou vypovedala, že jej rodičia sestre na gauči vopchali do úst igelitu a počula matku povedať "tu to dokonči".
Podľa Aleshy považovali ich rodičia Shafileu za príliš "prozápadnú". Povedala tiež, že sestra odmietla vstúpiť do manželstva, ktoré jej dohodli rodičia.
Britská polícia vyšetrovala vlani stovky prípadov vynútených manželstiev. Najviac ich zistila medzi moslimami. V Británii trvalo žije vyše 1,8 milióna moslimov.

Damask: Sýrski militanti popravili prominentného moderátora štátnej televízie


DAMASK - Prominentného moderátora sýrskej štátnej televízie Muhammada as-Saída uniesli z jeho domu v hlavnom meste Damask a následne ho popravili, informovala dnes agentúra DPA s odvolaním sa na zdroje sýrskych aktivistov.
Muhammada as-Saída uniesli podľa zdrojov opozičného Sýrskeho observatória pre ľudské práva uniesli ešte 19. júla na jednom z predmestí Damasku. Zodpovednosť za jeho zabitie prevzala jedna z tieňových militantných skupín, Front an-Nusrá, píše DPA.
Rusko dnes zároveň odsúdilo ako "škodlivú" rezolúciu o Sýrii, ktorú v piatok schválilo Valné zhromaždenie OSN. Podľa Moskvy prijaté vyhlásenie podporuje povstalcov bojujúcich proti sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi.
Rezolúcia odsudzuje narastajúce násilie v Sýrii a vyzýva na politický prechod k pluralitnému demokratickému systému v krajine. Prvý krok k zastaveniu násilia musia podľa uznesenia urobiť sýrske orgány.

KĽDR: Desiatky mŕtvych, stovky pohrešovaných a potravinová kríza!


SOUL - Najnovšie záplavy v Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR) si vyžiadali životy už takmer 170 ľudí, po ďalších 400 osobách úrady stále pátrajú.
Podľa oficiálnej Kórejskej centrálnej tlačovej agentúry (KCNA) voda vyhnala z domovov až 212-tisíc obyvateľov komunistického štátu. Živel si vyžiadal aj rozsiahle materiálne škody, keďže voda z vyliatych riek zaplavila viac ako 65-tisíc hektárov farmárskej pôdy.
Krajina už dávnejšie požiadala medzinárodné spoločenstvo o humanitárnu pomoc. Podľa Organizácie Spojených národov trpia nedostatkom potravín až dve tretiny z 24-miliónov obyvateľov KĽDR. Svetový potravinový program (WFP) už do krajiny tento týždeň vyslal zásielky s jedlom.

Senátor Michiganu tvrdí: Slovensko je v USA nedocenená krajina

BRATISLAVA – Slovensko je podľa republikánskeho senátora štátu Michigan Phila Pavlova v USA nedocenená krajina. Ako povedal na stretnutí s podpredsedníčkou Národnej rady Slovenskej republiky Renátou Zmajkovičovou, taká krásna a očarujúca krajina, akou je Slovensko, je v Spojených štátoch nedocenená.

Zaujímal sa preto o konkrétne možnosti podpory rozvoja cestovného ruchu. Predkovia senátora Pavlova pochádzajú zo Slovenska.

Slovensko a USA by sa mali podľa Zmajkovičovej a Pavlova vo vzájomnom obchode a v investíciách zamerať nielen na oblasť automobilového priemyslu, ale i na oblasti poľnohospodárstva, výskumu a vývoja a cestovného ruchu. Zároveň vyjadrili záujem podporiť intenzívnejšie bilaterálne obchodné a investičné vzťahy Slovenska a Spojených štátov amerických.

Strelec z Fort Hoodu: Dostal pokutu, pretože sa odmieta oholiť!


CHICAGO - Americký armádny psychiater Nidal Hasan obvinený z masakry na texaskej základni Fort Hood dostal pokutu 1000 dolárov (asi 800 eur) za to, že si odmietol oholiť bradu. Požaduje to od neho sudca Gregory Gross, ktorý pritom vychádza z armádnych predpisov.
Hasana uznal vinným z pohŕdania súdom a pohrozil mu, že ak sa stále odmietne oholiť, bude k tomu prinútený násilím. Jeho ďalšie vypočutie pred súdom prebehne vo štvrtok a začiatok samotného procesu s ním je naplánovaný na 20 augusta.
Major Hasan sa pred vojenským súdom zodpovedá zo streľby na texaskej základni Fort Hood, kde 5. novembra 2009 zahynulo 12 vojakov a jeden civilista. Ďalších 32 osôb z útoku vyviazlo so zraneniami. Hasan je praktizujúcim moslimom a obviňujú ho z príslušnosti k extrémistickým islamistickým skupinám.

Traja súrodenci zahynuli počas požiaru bytu v nemeckom Dortmunde!


DORTMUND - Traja súrodenci vo veku štyri až 12 rokov sa stali v nemeckom Dortmunde obeťami zločinu, čo vyplynulo z vykonanej pitvy, uviedla dnes tlačová agentúra DPA.
V bytovom dome, kde rodina bývala, vypukol v piatok ráno požiar. Polícia našla telo 4-ročného chlapca a jeho 12-ročnej sestry, ďalší 10-ročný brat zomrel po prevoze do nemocnice.
     
V súčasnosti prebieha vyšetrovanie okolností prípadu, zatiaľ je zrejmé len to, že polícia 41-ročného otca detí nepodozrieva. V čase požiaru nebol doma a už ho vypočuli, muža sa teraz ujali príbuzní.
     
Deti žili spolu s otcom, matka zomrela dávnejšie. Polícia vypočula aj družku muža, nevie sa však, či je podozrivá. Podľa policajného hovorcu 10-ročný chlapec nezomrel kvôli požiaru, ale v dôsledku násilia.
     
Požiar v byte tejto rodiny vypukol už vo februári. Polícia vtedy uviedla, že za vznik požiaru boli zodpovedné deti. Plamene byt zničili, rodina našla útočisko v prízemnom byte toho istého nájomného domu.

Zahynulo šesť baníkov pri výbuchu v uhoľnej bani!


PIEDRAS NEGRAS - Mexické záchranné tímy objavili dnes mŕtve telá šiestich baníkov, ktorí zahynuli pri piatkovom výbuchu v uhoľnej bani na severe krajiny, oznámila agentúra AP.
Záchranári pôvodne počítali s tým, že baníci mohli zostať nažive v čiastočne zavalenej štôlni. Zistili však, že mužov zasypali tony hornín uvoľnených pri explózii. Siedmeho baníka sa podarilo spod zeme vytiahnuť živého.
     
K nešťastiu došlo v bani v meste Nueva Rosita, v štáte Coahuila na hraniciach s americkým Texasom. Neďaleko odtiaľ v inej mexickej uhoľnej bani minulý týždeň zahynulo sedem baníkov pri výbuchu metánu.

VIEDEŇ: Uznávanú rumunskú klaviristku našli mŕtvu v byte


VIEDEŇ - Medzinárodne uznávanú rumunskú klaviristku Mihaelu Ursuleasovú našli mŕtvu v jej byte v rakúskom hlavnom meste Viedeň. Oznámila to včera jej agentka.
Hudobníčka mala 33 rokov. Podľa jej slov Ursuleasová zomrela vo štvrtok na následky krvácania do mozgu. Agentka požiadala o rešpektovanie súkromia hudobníčkinej rodiny. Polícia vo Viedni potvrdila príčinu smrti.
     
Telo koncertnej klaviristky našli vo štvrtok. Jej známy zalarmoval políciu, pretože Ursuleasová nedvíhala telefón už od predchádzajúceho dňa.
     
Agentka pre rumunské médiá uviedla, že Ursuleasová nedávno zrušila dva koncerty zo zdravotných dôvodov.
     
Ursuleasová začala hrať na klavír ako päťročná vo vtedajšom komunistickom Rumunsku pod vedením svojho rómskeho otca - džezového hudobníka a už ako 12-ročná získala štipendium vo Viedni. V roku 1995 vyhrala prestížnu súťaž Clary Haskilovej (rumunskej klaviristky) a hrala v svetoznámych hudobných sieňach po celom svete: od newyorskej koncertnej siene Carnegie Hall až po viedenský Konzerthaus. Vystupovala aj s Londýnskym filharmonickým orchestrom.
     
Vydala dva sólové albumy - ocenený Piano & Forte v roku 2010 a Romanian Rhapsody (Rumunskú rapsódiu) v roku 2011. Zostala po nej päťročná dcéra.

Šialenec: Dcérku vešal za nohy na luster, ženu ukazoval deťom nahú!


BOLTON - Kráľovský súd v anglickom Boltone poslal na päť rokov za mreže otca, ktorý lásku svojej rodine prejavoval veľmi krutým spôsobom. Svoju ženu, dve dcérky a synčeka týral dlhé roky otrasnými trestami.
Keď nemenovaný muž pristihol svojho syna, ako sa hrá s autíčkom, úplne ho to vytočilo. Od strachu pomočeného chlapca zamkol nahého v kôlni bez okien. Dievčatká raz rozsypali soľ a on ich za to zviazal a prikryl im hlavu plachtou. Inokedy dcéru dokonca priviazal za nohy na luster. Druhú zvykol ukladať do postieľky tak hrubo, že jej vykĺbil rameno.
Hoci sa matka pokúšala svoje deti brániť, bola príliš slabá. Pri jednom takomto incidente roztrhal jej pyžamu, nechal ju nahú pred deťmi a potom ju zmlátil. Žena kvôli nemu dokonca raz aj potratila, keď ju v tehotenstve napadol plniacim perom. Neexistujú síce žiadne lekárske dôkazy, ale prišlo k tomu na druhý deň po útoku.

Obrovská výdrž: Australčan volal do aeroliniek a na linke čakal vyše 15 hodín!


SYDNEY - Austrálčan Andrew Kahn ukázal tento týždeň obrovskú výdrž pri pokuse telefonicky potvrdiť svoj let do New Yorku. Keď zavolal z mobilu do leteckej spoločnosti Qantas, hlas vo vyčkávacej slučke mu oznámil, že čo najskôr sa o neho niekto postará.
"Chcel som zistiť, čo presne znamená 'čo najskôr'," povedal dnes podnikateľ z Adelaide denníku The Age. Zostal preto na linke. Čas plynul, no Kahn to nechcel vzdať. Medzitým preto surfoval na internete a prečítal si vyše 200-stranovú knihu o manažérskom rozhodovaní. Až po 15 hodinách, 40 minútach a jednej sekunde Kahnovi došla trpezlivosť:"Zložil som, pretože som toho mal dosť." Jeho čakanie v slučke trvalo od stredajšej 19.22 h do 11.01 h nasledujúceho dňa.
Letecká spoločnosť Qantas sa k prípadu odmietla vyjadriť. Jej hovorca však konštatoval, že nikdy nepočul o niekom, kto čakal v slučke 15 hodín. "Najdlhšia čakacia doba bola 17 minút," povedal. Pod článkom na stránke The Age sa rozprúdila diskusia, v ktorej niektorí vyslovili domnienku, že mohlo ísť o technický problém a Kahn mal zložiť a zavolať znova. Jeden z diskutujúcich ho označil za "idiota", iný vyslovil domnienku, že celé to mohlo byť vopred pripravené.

Polícia zaistila Rathove nehnuteľnosti, aby nemal na kauciu!


PRAHA - Českí kriminalisti zaistili nehnuteľnosti poslanca, exministra zdravotníctva a bývalého stredočeského hajtmana Davida Ratha, obviňovaného z korupcie. Oznámil to Rathov advokát Roman Jelínek, podľa ktorého sa policajti snažia, aby stíhaný poslanec nemal hotovosť na kauciu pre prípadné prepustenie z väzby po uplynutí trojmesačnej väzobnej lehoty, uviedol server iDNES.cz.
Rathovi vyprší v polovici augusta trojmesačná lehota pre jeden z dôvodov jeho väzobného stíhania, ktorým je možné ovplyvňovanie svedkov. Jelínek dodal, že uznesenie o zadržaní majetku mu doručili dnes popoludní. Prekvapilo ho, že sa tak stalo až dva a pol mesiaca po začatí poslancovho stíhania.
Rathovi spoluobvinení, riaditeľka nemocnice v Kladne Kateřina Pancová a exposlanec Petr Kott, majú odstavený majetok už od mája. Rath teraz nemôže nakladať so všetkými svojimi nehnuteľnosťami a pozemkami. Niektoré vlastní sám, iné spoločne s manželkou. Majú napríklad dom v Hostivci, ktorý policajti opakovane prehľadávali, keď politika takmer pred štvrť rokom zatkli.
Polícia zadržala Davida Ratha v máji, keď škatuli od vína uňho našla sedem miliónov českých korún. Podľa detektívov išlo o úplatok spojený s opravou zámku Buštěhrad. Bývalý minister zdravotníctva tvrdí, že je nevinný.

Jožka (†8) privrel kontajner pri vyberaní odpadkov!


PRAKOVCE – Chudoba a hlad dohnala jednu z rodín v Prakovciach až k rabovaniu miestnych kontajnerov. Jeden z nich sa napokon stal osudným malému Jožkovi (†8), ktorý sa k odpadkom vybral sám a pri vyberaní ho ťažké zatváracie veko pripravilo o život! O tragédii informovala TV JOJ.
Agnesa z Prakoviec sa v nedeľu vybrala spolu s deťmi zháňať jedlo k miestnym kontajnerom. Kým s mladším synom preberala odpadky z jedného, ten starší sa vybral hľadať na vlastnú päsť k ďalšiemu. Jožkovi sa však riskantné prehrabávanie smetí stalo osudným. Ťažký zatvárací kryt kontajneru naňho spadol zrejme práve vtedy, keď mal hlavu vo vnútri.
Nehybné telo chlapca našli obyvatelia blízkej bytovky, ktorí mu okamžite poskytli prvú pomoc, no zachrániť sa ho už nepodarilo. „Privolaný obhliadajúci lekár konštatoval smrť bez cudzieho zavinenia a ako pravdepodobnú príčinu stanovil udusenie vekom kontajnera, pričom nevylúčil ani poškodenie miechy v dôsledku silného úderu vekom kontajnera,“ uviedla pre Topky košická policajná hovorkyňa Jana Mesárová. Ťažké kovové veko, ktoré chlapca privrelo, tak mohlo pôsobiť ako gilotína.
Jožkova matka tvrdí, že jej neposlušný syn ušiel a o tom, že sa v kontajneri prehrabáva sám, nevedela. Podľa miestnych je rabovanie kontajnerov pri bytovkách bežné a bolo len otázkou času, kedy k podobnej tragédii dôjde.

Košické letisko: Lietadlo nevedelo vysunúť podvozok


KOŠICE – Mimoriadna situácia bola dnes nadránom na košickom letisku.
„Volali nás o tretej, lebo pilot pred pristátím hlásil, že sa nedá vysunúť podvozok na lietadle so 156 ľuďmi na palube,“ uviedol dnes ráno dôstojník operačného strediska košických hasičov Miroslav Kovaľ. Na letisko vyslali dve cisterny, hasičskú sanitku a osem hasičov.„Lietadlo takmer hodinu krúžilo nad letiskom, potom urobilo nízky prelet nad letiskom a pri vizuálnej kontrole bolo vidieť, že podvozok je vysunutý. Lietadlo pristálo krátko pred štvrtou, nikomu sa nič nestalo,“ informoval Kovaľ.

Zomrel významný slovenský fotograf Karol Kállay (†86)


ČADCA - Významný slovenský fotograf a dokumentarista Karol Kállay zomrel v sobotu vo veku 86 rokov. Potvrdila to umelcova rodina. Rodák z Čadce patril medzi najvýraznejšie postavy slovenskej fotografie, jeho talent sa prejavil najmä vo fotografickej reportáži. Na svojom konte má päťdesiatku fotografických kníh a viac ako 80 osobných výstav na Slovensku aj v zahraničí.
Kállay (1926) vyštudoval Vysokú školu ekonomickú. Fotografiou sa začal vážne zaoberať v roku 1940 a už o dva roky získal svoje prvé ocenenie - Zlatú medailu na celoštátnej výstave fotografií v Bratislave. O rok na to už vystavoval v španielskej Zaragoze. Popri štúdiu spolupracoval ako fotoreportér s časopisom Domov a svet a s obrazovou agentúrou Oko. Od roku 1956 bol v slobodnom povolaní, stal sa členom Zväzu slovenských výtvarných umelcov a začal svoju sériu ciest po svete. Navštívil Maďarsko, Poľsko, Rumunsko, Bulharsko, ZSSR, Albánsko, Grécko, Taliansko, Juhosláviu, Rakúsko, Francúzsko, Veľkú Britániu, Holandsko, Nemecko, Japonsko, Mexiko.
Jeho prvá kniha Slovenské rieky vyšla v roku 1954. Z takmer 50-tich vydaných kníh preslávili Kállaya najmä publikácie o Los Angeles, New Yorku, Tokiu, Ríme, Mexiku, Slovensku.
Viaceré fotografické súbory vydal knižne. "Mnohé z mojich kníh sú vlastne veľkými reportážami. Veľkými iba preto, že je v nich veľa fotografií, ktorými som chcel vyrozprávať to, čo som videl a zažil. No sú i vyjadrením myšlienok, ktoré človeku preletia hlavou pri pozorovaní toho, s čím sa stretne, čo chce bleskovo zaznamenať,"vyznal sa Kállay v úvode knihy Italy Today, ktorú mal vraj najradšej a ktorá sa stala v Európe kultovou záležitosťou. V odborných kruhoch sa vtedy hovorilo, že tri knihy – New York! od Williama Kleina, Sweet Life od Eda van der Elskena a Kállayova Italy Today – v značnej miere ovplyvnili fotografiu svojím dravým prístupom a otvorenosťou k sociálnym otázkam súčasnosti. 
Knihy Pieseň o Slovensku a Los Angeles získali okrem iných ocenení aj Cenu UNESCO ako najkrajšie knihy sveta. Za knihu Kafka und Prag získal cenu v súťaži Najkrajšie knihy Slovenska 1995. V roku 1955 začal fotografovať pre časopis Móda v Bratislave, neskôr pre magazíny Sainson v Berlíne a Jardin de Modes v Paríži. Kállay bol členom Medzinárodnej federácie umeleckej fotografie (FIAP) vo Švajčiarsku, ktorá mu udelila titul EFIAP (Excellence de la Fédération Internationale de l´ Art Photographique). Redakcia magazínu GEO v Hamburgu mu udelila cenu Fotograf roka 1992. V rokoch 1993 až 1995 fotografoval reportáže v Egypte, Thajsku, Tunise, Maroku, Portugalsku, Austrálii a na Kube. Stal sa členom agentúry Bilderberg. V období rokov 1997 až 2000 fotografoval v USA, Thajsku, Jemene, Dubaji, Indonézii, Malajsku.
Karol Kállay pracoval pre rôzne časopisy doma i v zahraničí. Pracoval pre GEO Hamburg, Stern Fokus, Spiegel, Manager Magazin Merian a mnohé iné. Svoju tvorbu bilancoval na vyše 80-tich osobných výstavách doma i v zahraničí (Praha, Berlín, New York, Moskva, Budapešť, Varšava, Bukurešť, Sofia, Paríž, Hamburg, Bagdad, Káhira, Osaka, Istanbul či Havana) a podieľal sa na mnohých skupinových expozíciách po celom svete. V roku 1998 mu prezident republiky zapožičal Pribinov kríž I. triedy za celoživotné dielo v oblasti umeleckej fotografie. Získal aj cenu Leopolda J. Danihelsa za umelecké aktivity v Los Angeles v USA.