štvrtok 14. marca 2013

Pixmánia na Slovensku ukončí svoje pôsobenie 28.marca 2013


 

Pixmania opúšťa Slovensko


Internetový predajca sa chce sústrediť na svoje kľúčové aktivity.

Internetový obchod Pixmania na Slovensku končí. Britský predajca sa rozhodol redukovať svoje pozície v Európe. „Všetko svoje úsilie chceme zamerať na výrazné zníženie nákladov na prevádzku Pixmanie,“ potvrdzuje pre HN Mark Webb, riaditeľ komunikácie Dixons Retail, ktorá Pixmaniu prevádzkuje. Okrem Slovenska sa ukončenie fungovania e-shopov týka ďalších jedenástich krajinách vrátane Maďarska, Česka či Rakúska.

Musíme šetriť
Pixmania donedávna pôsobila v 26 štátoch sveta, avšak za posledný finančný rok vykázala stratu 20 miliónov libier (viac ako 23 miliónov eur). „Po konzultáciách sme sa rozhodli nasledovať plán našej reštrukturalizácie, ktorý zahŕňa obmedzenie niektorých častí biznisu, aby sme sa mohli sústrediť na kľúčové operácie,“ hovorí Mark Webb. Za tie spoločnosť považuje predaj elektroniky, menší priestor dostanú postele, šperky či detské oblečenie. Analytici za tým vidia práve dôvody, pre ktoré majú ľudia e-shopy radi. „Nehľadal by som za tým nič iné, iba veľkú konkurenciu, ktorá tlačí marže dolu. To znamená, že keď chcú e-predajcovia prežiť, musia predať obrovské objemy,“ vysvetľuje analytik spoločnosti Cyrrus Tomáš Menčík. Zároveň priznáva, že z trhu môžu vypadnúť aj ďalší hráči. Ponúka opačné riešenie ako zvolila Pixmania. „Šancu dlhodobo prežiť majú najväčšie predajne. E-shopy sa preto budú snažiť rozširovať škálu ponúkaných produktov, aby zvyšovali objemy a rozširovali zákaznícku základňu,“ dodáva Menčík. Jeho slová potvrdzujú aj konania ostatných internetových predajcov.

Servis pre zákazníkov bude ale fungovať ešte ďalšie dva roky,“ povedal denníku výkonný riaditeľ Pixmanie v Česku Michal Kilian. Firma okrem toho v Európe zavrie 40 kamenných obchodov, na Slovensku žiadny neprevádzkuje.

Firma sa chce teraz zamerať iba na predaj kľúčových produktov typu tabletov, fotoaparátov a kamier. Tovar, ako sú šperky či detské oblečenie, už predávať nechce.

List ktorý potvrdzuje ukončenie činnosti pixmanie: