pondelok 14. decembra 2015

Každý zahraničný účet slováka bude nahlásený finančnej správe od nového roku



Finančná správa začne prijímať informácie o zahraničných účtoch v bankách. Prijatý zákon je nástrojom boja proti daňovým únikom s cieľom eliminovať nenahlásené a nezdanené príjmy na nadnárodnej úrovni. Slovensko sa pripojilo k štátom, ktoré sa dohodli na zavedení povinnosti bánk hlásiť zahraničné účty domácim daňovým správam. Nová legislatíva nadobudne účinnosť 1. januára 2016. 

Zákon o výmene informácií o finančných účtoch na účely správy daní upravuje automatickú výmenu informácií o finančných účtoch medzi príslušným orgánom Slovenskej republiky a:
  •  príslušným orgánom členského štátu,
  •  zmluvným štátom Dohovoru o vzájomnej administratívnej pomoci v daňových záležitostiach. 
Zabezpečuje jednotný prístup platný pre celú EÚ.
Automatická výmena informácií o finančných účtoch môže rovnako prebiehať aj na základe zmluvy uzavretej medzi EÚ a tretím štátom. 

Zabezpečuje aj vykonávanie Dohody medzi Slovenskou republikou a Spojenými štátmi americkými na zlepšenie dodržiavania medzinárodných predpisov v oblasti daní na základe dohody FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act). Dohoda FATCA je reakciou na právne predpisy Spojených štátov. Zaväzuje SR poskytovať Spojeným štátom informácie o účtoch určených amerických osôb vedených finančnými inštitúciami na území Slovenskej republiky prostredníctvom automatickej výmeny informácií. 
Záväzné termíny prijímania/odosielania informácií do/z FS pre účely FACTA:
  • do 30.06.2016 je FS povinná prijať informácie od bánk a finančných inštitúcií za roky 2014 a 2015,
  • do 30.09.2016 je FS povinná poskytnúť informácie Americkej daňovej správe. 
Výmena informácií bude prebiehať elektronicky vo formáte xml v požadovanej štruktúre raz ročne. 
Povinnosť hlásiť účty cudzincov do zahraničia budú od januára mať aj naše banky a iné finančné inštitúcie. Ak by zákon naše finančné inštitúcie nedodržiavali, finančná správa im môže uložiť pokutu až do výšky 10-tisíc eur.

LG G5 dostane špičkový hardvér a príde na trh vo februári

LG G5
Smartfón LG G4 sa dostal na trh niekedy začiatkom roka. Pomaly sa začína ukazovať jeho nasledovník LG G5.

Podľa čínskeho zdroja má byť telefón v niektorých ohľadoch zaujímavejší než predchodca. Pripomíname, že LG G4 malo napríklad „samo opraviteľný“ kryt. Teraz sa údajne dočkáme ešte zaujímavejších vylepšení. Novinkou má byť (konečne) prítomnosť snímača odtlačkov prstov, ale zároveň pribudne aj skener očnej dúhovky. Ten má dnes napríklad Lumia
    950/XL, v budúcnosti sa ho dočká pravdepodobne aj Samsung S7.
Čo sa týka hardvéru, máme sa tešiť na 5,6“ displej ale opäť s rozlíšením 1440p. Pôjde teda o mierny nárast displeja, resp. 0,1“, pritom by však mala byť zachovaná proporcia displeja. 4K sa tak „našťastie“ ešte nedočkáme. Smartfón má poháňať overený Snapdragon 820. O grafickú časť sa postará čip Adreno 530. Zadná hlavná kamera má dostať 21Mpx čip, nezabudlo sa údajne ani na prednú selfie kameru. Fanúšikovia selfie sa dočkajú zrejme až 8MPx.
Čo sa týka operačnej pamäte RAM, tá by mala byť na úrovni 4GB. Interná pamäť bude v základe pravdepodobne 32GB.
Telefón by mohol prísť na trh už vo februári spolu s Androidom 6.0. Informácie zatiaľ berte ako nepotvrdené.