utorok 7. augusta 2012

Takto si zvýšite plat!


Tri tipy, ktoré vám pomôžu k vyššej výplate.
Predstavte si, že máte doma kopu zlata. Jeden deň za vami príde sused a požiada vás, aby ste mu trochu z toho zlata dali. Ako dôvod uvedie, že už je vašim susedom dosť dlho a preto si ho zaslúži alebo že nemá dosť zlata a preto by ste mu mali nejaké dať.
Takto sa totiž podľa Eriky Andreson z portálu Forbes pozerajú na žiadosti zamestnancov o zvýšenie platu alebo povýšenie zamestnávatelia.
Problémom takýchto žiadostí, v ktorých dominuje len to, ako dlho ste vo firme a aký máte nízky plat, je, že sú egoisticky zamerané. Vôbec totiž neberú do úvahy to, čo pre firmu robíte.
muž, peniaze, plat
 
Ak teda chcete zvýšiť plat, alebo chcete lepšiu pozíciu, tu sú tri rady, ktoré vám k tomu pomôžu:

1. Robte svoju prácu NAOZAJ poctivo a dobre

Ľudia totiž často chcú lepšie miesto s vyšším platom a pritom na svojej terajšej pozícii nepodávajú žiadne excelentné výkony. Namiesto vyplakávania preto radšej ukážte, že ste v tom, čo robíte, naozaj dobrý. Ako bonus dokážte, že vás to ani nestojí veľa námahy. Váš šéf si môže potom položiť otázku, čoho všetkého ste ešte schopný.

2. Buďte nápomocný

Ak niekto vo vašom tíme poprosí o pomoc a vy mu ju viete poskytnúť bez toho, aby ste ohrozili vlastnú prácu, dajte sa do toho. Často totiž k povinnostiam v robote pristupujeme štýlom „To nie je moja práca“ alebo „Za to nie som platený“.
Ak sa však šéfovia rozhodujú, komu zvýšia plat alebo koho povýšia, prihliadajú nielen na osobné výsledky, ale aj na tímovú prácu. Navyše si takto získate sympatie kolegov, ktorí vás následne v novej pozícii podporia.

3. Buďte spojencom tých, ktorých chcete za spojencov

V každej práci nájdete takých ľudí, ktorí vám pomôžu k úspechu ako aj tých, ktorí vám budú hádzať polená pod nohy. Pre zvýšenie platu alebo povýšenie je preto dôležité udržiavať dobré vzťahy s tými ľuďmi, ktorí vám môžu pomôcť. Nejde však o podliezanie, ale o spoluprácu a podporu. Ak vy pomôžete im, neskôr si na vás spomenú.
Samozrejme tieto rady platia len v tom prípad, ak váš šéf nie je arogantný hlupák. V tom prípade je možno lepšie rozmýšľať nad zmenou práce.

Sme na 3. mieste v zdražovaní ovocia a zeleniny!


Rozdiel medzi maximálnou a minimálnou cenou sa počas roka na Slovensku pohybuje približne na 23 %.
Inflácia v júni prekvapivo zrýchlila. K rýchlejšiemu zdražovaniu prispeli najmä ceny potravín, z nich predovšetkým ceny sezónnych, ktoré medzimesačne vzrástli o takmer 6 %.
Ceny ovocia a zeleniny sú výrazne závisle od ročnej doby. Na Slovensku ich cena v rámci roka zvyčajne kulminuje v máji a júni. Následne (s novou úrodou) ich cena v letných mesiacoch klesá, pričom najlacnejšie sú sezónne potraviny v septembri a novembri.
Rozdiel medzi maximálnou a minimálnou cenou sa počas roka na Slovensku pohybuje od 15 do 30 % (v rokoch 1996 až 2011 bol priemerný cenový rozdiel 23%).
Rýchlejší rast cien sezónnych potravín v júni sa však netýkal len Slovenska, ale takmer všetkých krajín EÚ. V priemere ceny v EÚ v júni však vzrástli len o 1,5 %. Po prepočte UniCredit Bank rástli ceny najrýchlejšie v Poľsku (o 12 % medzimesačne) a Česku (6,7 %) a Slovensku (5,8 %),
"Vzhľadom na ohlasovanú slabšiu úrodu obilnín by sa v závere roka k rastu cien sezónnych potravín mohli pridať postupne aj ceny ostatných potravín," povedal Ľubomír Koršňák z Unicredit Bank.
inflacia, potraviny, sezonna, zdrazovanie, ovocie, zelenina, graf
 

Chorvátsko: Pekelné horúčavy! V Slavónii až 40 stupňov!

Dovolenka v Chorvátsku sa už teplotami približuje arabským destináciám. V pondelok tam namerali aj vyše 40 stupňov Celzia.



V Sisku, Slavonskom Brode, Osijeku a Vukovare namerali na teplomeroch hodnoty okolo 40 stupňov Celzia. Chorvátske médiá preto varujú nielen Chorvátov, ale predovšetkým dovolenkárov, aby boli opatrní.  V Záhrebne sa ortuť teplomera v pondelok vyšplhala na 37 stupňov. Kvôli veľkým suchám dokonca vyhlásili vo Vukovarsko-srimejskej župe (juhovýchod krajiny) mimoriadny stav.
Veľmi horúce je aj pobrežie. Ráno o šiestej už bolo v Šibeniku a Splite 29 stupňov. Podobné teploty, len o málo nižšie, sú hlásené v Komiži na ostrove Vis a z Dubrovníka.
Na dnes už je predpoveď počasia pre Chorvátsko lepšia. Priemerne by sa mala pohybovať na úrovni 25-27 stupňov, s drobnými odchýlkami. 

Britney Spears má nový flek!

TV JOJ bude už v septembri vysielať americký X Factor, kde do porotcovských kresiel zasadne po prvýkrát aj Britney Spears! V kuloároch sa hovorí, že speváčka má pri nakrúcaní poriadne maniére...


Britney Spears sa už od septembra bude pravidelne objavovať na JOJke. V novej sérii amerického X Factoru totiž bude sedieť medzi porotcami a v kuloároch sa hovorí, že kým Nicole Scherzinger v ostatnej sérii bola veľmi milá a príjemná, u Britney je to pravý opak. Ona sama však tvrdí, že čokoľvek, čo súťažiacim povie, je len a len "konštruktívna kritika".
Popri Britney Spears a "tradičných" Simonovi Cowellovi a L.A. Reidovi bude v porote sedieť aj ako porotkyňa nový Demi lovato. Simon sa o nich vyjadruje o oboch ako o veľmi prísnych a náročných: "Uspokojiť ich je náročnejšie ako mňa alebo L.A."
O Britney sa, mimochodom, hovorí, že pri nakrúcaní má isté maniére. Vraj akýsi súťažiaci prišiel s piesňou od nej, na čo sa porotkyňa zdvihla a odišla preč. Avšak až tak preč, že tvorcovia ju nevedeli istú dobu nájsť a museli prerušiť nakrúcanie. Tak uvidíme v septembri, či to za to teda bude stáť...

Ťapáková vyšmarila Rozborila kvôli tejto fotografii!

Šéfka televízie Markíza Zuzana Ťapáková sa rozhodla tvrdo zakročiť voči svojmu partnerovi. Moderátor Vilo Rozboril totiž zverejnil intímnu fotografiu z ich privátneho života, a preto ho nekompromisná blondínka odstavila od kormidla emotívnej šou Modré z neba!
Bolo mu to treba? „Zuzana mi povedala, že ak dám na facebook túto fotku, tak ma zabije-:). Ale že nedám, že nemám na to g.le-:). Ak splní, čo povedala, mal som vás rád-:). A na moderovanie Modrého sa už niekto nájde. Zbohom-:),“ napísal na svojom konte na sociálnej sieti v nedeľu večer Rozboril.

Čo napísal, to aj splnil a reakcia druhej polovičky páru nenechala na seba dlho čakať. Fotka z domáceho archívu, kde si obidve po uši zamilované hrdličky hovejú na nafukovačke, obletela internet. A tak Ťapáková rázne zakročila. „Čin bol vykonaný-:) Hľadáme nového moderátora Modrého z neba,“ napísala na tvrdo. Samozrejme, každému bolo jasné, že ide len o nežné prekáranie. Vilo je totiž známa firma, čo sa týka rôznych „vtípkov“. Pred pár mesiacmi dokonca ohlásil cez facebook zásnuby s Ťapákovou, za čo si od nej údajne vyslúžil poriadny pucung!

Bolt si užíval s hádzanárkami!

Usain Bolt, jamajský šprintér a olympijský víťaz v behu na 100 m si zlato poriadne užil. Do tretej ráno ho zapíjal s tromi švédskymi hádzanárkami.


Tri krásne švédske hádzanárky si party s Boltom doslova vyprosili. Priznali, že sa s ním chceli stretnúť a tak, keď v jedálni stretli jeho trénera, prehovorili ho, aby im vybavil stretnutie. A tak sa Expressen Jamina Robertsová s Ulrikou Aagrenovou a Isabelle Gulldénovou mohli s Boltom stretnúť. „Prijal ich“ vo svojej izbe o druhej hodine ráno, len pár hodín po obhajobe olympijského zlata v šprinte na 100 m. Spoločnosť im robil aj ďalší Jamajčan, strieborný šprintér z Londýna Yohan Blake a desaťbojár Maurice Smith.
Britský Daily Mail cituje Aaagrenovú, ktorá tvrdí, že Bolt je úplne normálne chlap a sľúbil im, že keď bude najbližšie v Európe, určite zájde pozrieť zápas v hádzanej.

Pláž 33: Krásna Martina ako sexi upratovačka v podprsenke!

Tropické horúčavy ju vyzliekli!
Najsexi finalistka markizáckej reality šou PLÁŽ 33 Martina Jendrušáková (23) si s horúcim počasím poradila svojsky. Keď mala upratať piesok zo schodov, do práce sa pustila iba v podprsenke.
Pikantný pohľad pošteklil nejedno pánske oko okoloidúcich a dokonca aj chlapíka na Dunaji, ktorý sa pred Plážou pristavil na motorovom člne, z ktorého z krásky nespustil oči!

V lese našiel muž starú delostreleckú mínu

Delostreleckú mínu z druhej svetovej vojny našiel v pondelok 60-ročný muž z obce Dargov v lese pri tejto obci v okrese Košice okolie. Privolaná polícia miesto nálezu zabezpečila.


Pyrotechnik zistil, že ide o delostreleckú mínu kalibru 82 mm a prevzal ju na zneškodnenie, informovala dnes košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.     
Nález zhruba 50 vojenských nábojov v pondelok nahlásil na linku 158 aj 33-ročný muž, ktorý na ne narazil počas výkopových prác za rodinným domom v obci Janík, taktiež v okrese Košice okolie. Privolaný pyrotechnik uviedol, že ide o päť kilogramov pechotných nábojov rôznych kalibrov z obdobia druhej svetovej vojny. Muníciu prevzal na zneškodnenie, uviedla policajná hovorkyňa.

Taliansko: Tisíce falošných invalidov!


VIEDEŇ – Taliani si vzali príklad o Grékov. Polícia odhalila niekoľko tisíc ľudí, ktorí uvádzajú telesné postihnutie a žiadajú o sociálnu podporu. V skutočnosti ide o podvodníkov.
Talianska finančná polícia odhalila od januára tohto roku už viac ako 3400 osôb s údajným telesným postihnutím ako aj ľudí žijúcich v chudobe, ktorí poberali sociálnu podporu či penzie, ktoré im nepatrili, čím okrádali štát. Finančná polícia GDF oznámila v utorok v Ríme, že títo ľudia pripravili Taliansko o viac ako 60 miliónov eur.
Kontrolóri tiež ukázali zoznam viac ako 400 Talianov žijúcich v zahraničí, ktorí zároveň dostávali sociálnu podporu. Protiprávne získaných deväť miliónov eur musia teraz vrátiť do talianskej kasy. Premiér Mario Monti vyhlásil boj proti finančným podvodom a neplateniu daní za jeden zo základov na ceste k hospodárskej obnove krajiny. Túto informáciu uviedla rakúska televízna stanica ORF na svojej webovej stránke.

Búral autá, rozbil celu a napadol policajta!


JIHLAVA – Zahraničný študent (23) z Kazachstanu po sebe na českej diaľnici, ale aj policajnej stanici zanechal riadnu spúšť. Mladý agresor najprv predviedol bláznivú a demolačnú jazdu na D1, a keď sa ho policajtom podarilo dolapiť, vo vyčíňaní pokračoval aj v cele!
Kazach, ktorý začiatkom júla ohrozoval arogantnou jazdou vodičov na diaľnici D1, si opäť zavaril. Keď ho totiž strážcovia zákona zavreli do policajnej cely, začal sa správať ako zmyslov zbavený. „Po zadržaní sa v policajnej cele choval agresívne, ničil jej vnútorné vybavenie a fyzicky napadol policajta, ktorý ho v cele kontroloval,“ prezradila policajná hovorkyňa Dana Čírtková.
Prípad šialeného študenta nemá podľa kriminalistov na Vysočine obdoby. Policajti 3. júla prijali niekoľko oznámení o nebezpečnom riadení vodiča auta s pražskou značkou na diaľnici D1 v smere na Brno. „Vodič na diaľnici nebezpečne manévroval, opakovane zastavil uprostred cesty, vystúpil z auta a napádal posádky prechádzajúcich áut,“ dodala hovorkyňa.
Agresívny mladík sa dokonca pokúšal vytláčať autá z jazdných pruhov, a po tom do niektorých úmyselne narážal. Bláznivým vyčíňaním tak spôsobil minimálne dve dopravné nehody. Arogantný šofér nereagoval na výzvy policajtov a prechádzaním medzi pruhmi bránil policajným autám, aby ho predbehli. Nebezpečná jazda skončila až na 178. kilometri diaľnice, kde auto odstavil v pripojovacom pruhu a policajti ho okamžite zadržali.
Mladík má teraz na krku niekoľko obvinení, a to z pokusu ťažkého ublíženia na zdraví, výtržníctva, poškodenia cudzej veci a z násilia proti úradnej osobe. Za jeho čierne konto prečinov mu teraz hrozí až 12 rokov za mrežami.

Žiadnu ponuku o kreslo viceprezidenta Európskej banky som nedostal, tvrdí Mikloš


BRATISLAVA – Exminister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) zatiaľ nedostal ponuku uchádzať sa o kreslo viceprezidenta Európskej banky na obnovu a rozvoj. "Ja o žiadnej ponuke neviem, teda sa nemám k akej ponuke vyjadrovať. Ak taká ponuka príde, potom sa k nej budem môcť vyjadriť," povedal dnes Mikloš po návrate z Londýna médiám.
Zároveň zdôraznil, že sa v zahraničí nikdy nebude uchádzať o žiadnu pozíciu, ktorá by si vyžadovala vládnu podporu. Poslanec za SDKÚ-DS zároveň potvrdil, že pred tromi alebo štyrmi mesiacmi stiahol žalobu na premiéra Roberta Fica.
"Žalobu som stiahol z jednoduchého dôvodu, spor sa ťahá deväť rokov a napriek tomu, že som už tri súdy vyhral, pri stave slovenského súdnictva a pri vláde, ktorá tu je, som si istý, že najbližšie štyri roky by som to napriek tomu, že som už tri súdy vyhral, do žiadneho konca nedotiahol," vysvetlil Mikloš. "Ťahať takýto spor aj so všetkými nákladmi na právnikov som považoval za absolútne neúnosné," dodal.
Mikloš žaloval Fica za výrok z februára 2003. Vtedy Fico ako opozičný poslanec na tlačovej besede okrem iného vyslovil podozrenie, že provízie súvisiace s privatizáciou môžu byť zdrojom obrovského bohatstva, ktorým disponuje Vladimír Mečiar. "Môj osobný názor - vzhľadom na to, čo sa všetko dialo okolo Slovenského plynárenského priemyslu, je mimoriadne bohatým človekom pán Mikloš - možno bohatším ako pán Mečiar,“ uviedol Fico na Miklošovu adresu.
O tom, že Mikloš je v hre o kreslo viceprezidenta Európskej banky na obnovu a rozvoj písali utorňajšie Hospodárske noviny (HN). Vysoký post v Londýne sa uvoľní na jeseň po Janovi Fischerovi, ktorý sa rozhodol kandidovať za českého prezidenta. Neoficiálne rozhovory s Miklošom potvrdil pre HN zdroj z európskej banky, na jeho odchod sa pripravujú v SDKÚ-DS.

Poslanci od 1. septembra prídu o trestnoprávnu imunitu!


BRATISLAVA - Poslanci prídu od 1. septembra o trestnoprávnu imunitu, po novom budú nepostihnuteľní len za výroky prednesené v parlamentnej sále a orgánoch Národnej rady a za hlasovanie, a to aj po zániku ich poslaneckého mandátu. Vyplýva to z novely Ústavy a nadväzujúcej novely Trestného poriadku, ktoré podpísal prezident Ivan Gašparovič.
Informovala o tom Soňa Záňová z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta. Zaujímavosťou je, že na dátum, ku ktorému poslanci prídu o trestnoprávnu imunitu pripadá 20. výročie schválenia Ústavy Slovenskej republiky.
Istú výhodu v porovnaní s bežnými občanmi si zákonodarcovia predsa len ponechajú - na ich vzatie do väzby bude potrebný súhlas parlamentu a na zadržanie v prípade pristihnutia pri páchaní trestného činu bude potrebný súhlas mandátového a imunitného výboru. V opačnom prípade budú okamžite prepustení.
Sudcov sa zmena nedotkne a trestnoprávna imunita im zostane v doterajšom rozsahu, na ich trestné stíhanie alebo vzatie do väzby dáva súhlas Ústavný súd. Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) predpokladá, že na jeseň po dokreovaní Súdnej rady spolu so zástupcami Ústavného súdu a ministrom spravodlivosti dospejú ku konsenzu a pripravia aj návrh novely ústavy na zrušenie imunity sudcov.
Prezident dnes tiež podpísal novelu zákona o veterinárnej starostlivosti. Z novely vyplýva, že obce sa budú vyjadrovať k chovu nebezpečných zvierat. Chov levov, tigrov či iných nebezpečných zvierat bude podliehať rozhodovaniu obecného zastupiteľstva. Podľa platného zákona o veterinárnej starostlivosti a vyhlášky ministerstva pôdohospodárstva o chove nebezpečných živočíchov je potrebné v prípade záujmu o chov nebezpečného živočícha získať rozhodnutie príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správy.
Žiadateľ je okrem iného povinný k žiadosti priložiť vyjadrenie obce k chovu nebezpečných živočíchov. „V zákone ani vo vyhláške však nie je bližšie špecifikovaný orgán obce, ktorý je oprávnený takéto vyjadrenie vydať, ani nie je jasná miera záväznosti takéhoto vyjadrenia pre obsah vydávaného rozhodnutia,“ objasnil počas rokovania v Národnej rade predkladateľ novely poslanec za Smer-SD Ján Podmanický. Právna norma po podpísaní prezidentom nadobudne účinnosť dňom vyhlásenia v zbierke.

Prezident dnes tiež podpísal novely zákonov o: bankách, o osobitnom odvode vybraných finančných inštitúcií a o pôsobnosti orgánov štátnej správy pri poskytovaní podpory v pôdohospodárstve a rozvoji vidieka. Hlava štátu tiež svojim podpisom odobrila zákon o osobitnom odvode z podnikania v regulovaných odvetviach.

Pozor na nebezpečnú drogériu! Môže byť aj u nás!


BRATISLAVA – Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) varuje pred nebezpečným telovým mliekom, prípravkom na bielenie pokožky, lakmi na nechty a výrobkom na modeláciu umelých nechtov. Všetky výrobky zachytil rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky Rapex v Portugalsku, v Českej republike a v Nemecku. Uviedla to hovorkyňa ÚVZ SR Lenka Skalická.
„Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj na trhu Slovenskej republiky, preto spotrebiteľom odporúčame, aby ich nekupovali, a v prípade, že tak urobili, aby ich ďalej nepoužívali,“ informoval zastupujúci hlavný hygienik SR Ivan Rovný.
Potenciálne nebezpečenstvo predstavuje telové mlieko Rapid`Clair Super éclaircissant značky Rapid`Clair, výrobná dávka 302 152K, čiarový kód: 3 700607 900013. Telové mlieko sa nachádza v 500 ml bielej plastovej fľaši s uzáverom oranžovej farby. Výrobok obsahuje hydrochinón, ktorý nesmie byť v kozmetických výrobkoch. Telové mlieko môže spôsobiť kožné alergie. Úrad varuje tiež pred prípravkom na bielenie pokožky s olejom z mrkvy s názvom Clarifying beauty lotion with carrot oil značky Caro TOP. Výrobná dávka produktu je: 6209, čiarový kód: 6 181100 313659, FAB: 21/05/12, EXP: 21/05/15 a nachádza sa v 450 ml fľaši bielej a oranžovej farby. Tento prípravok takisto obsahuje hydrochinón, ktorý nesmie byť zložkou kozmetických výrobkov a môže spôsobiť kožné alergie.
Ďalším potenciálne nebezpečným je lak na nechty Nail Polish – Classic Fashion značky CR, výrobná dávka odtieň 105 – svetlofialový. Lak sa nachádza v 16 ml sklenenej fľaške s čiernym plastovým uzáverom. Obsahuje látku bis(2-Ethylhexyl) phthalate (0,42%). Nebezpečný je tiež lak na nechty Nail Polish LM, color 83 značky LM, odtieň 83 – žltý. Lak sa takisto nachádza v 15 ml sklenej fľaške s čiernym plastovým uzáverom a obsahuje bis(2-Ethylhexyl) phthalate (0,43%), ktorý nesmie byť použitý v kozmetických výrobkoch. Látka môže spôsobiť reprodukčné problémy a môže tiež negatívne ovplyvňovať zdravie najmä citlivej skupiny obyvateľov.
Posledným potenciálne nebezpečným produktom je výrobok pre profesionálne použitie na modeláciu umelých nechtov s názvom Liquid All Seasons značky JK Shasta, výrobná dávka L-PAF-00030-12-Roa, pochádzajúci z USA. Výrobok sa nachádza v bielom plastovom kanistri s bielym uzáverom s objemom 1galon/128 FL.OZ. Obsahuje látku methyl methacrylate (96,5 +/- 3,5 g/100g), ktorá má veľmi senzibilujúci potenciál a môže vyvolať kontaktnú dermatitídu a podráždenie pokožky, slizníc a očí.„Ústav pre hodnotenie rizík v Nemecku prehodnotil uvedenú koncentráciu látky vo výrobku a prišiel k záveru, že výrobok môže spôsobiť vážne poškodenie zdravia,“ informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Lenka Skalická.

Istý štátny majetok nebude vôbec podliehať exekúcii!


BRATISLAVA - Niektorý majetok štátu bude mať absolútnu exekučnú imunitu. Predpokladá to novela Exekučného poriadku, ktorú dnes vláda schválila na mimoriadnom rokovaní.
Reagovala tak na nález Ústavného súdu (ÚS) SR týkajúci sa exekučnej imunity štátu. ÚS síce nepovažuje za ústavne neakceptovateľnú exekučnú imunitu ako takú, ale jej rozsah a koncept vyplývajúci zo súčasnej právnej úpravy. Majetok štátu tak už nepožíva pred exekúciami takmer žiadnu ochranu. "Neexistujú žiadne bariéry, ktoré by zabránili bezbrehej exekúcii štátneho majetku," konštatoval premiér Robert Fico.
Exekúcii nebude po novom podliehať nehnuteľný majetok štátu v správe správcu okrem nehnuteľností v dočasnej správe podľa osobitného predpisu, príjmy štátneho rozpočtu, prostriedky na bežnom účte štátnej rozpočtovej organizácie a pohľadávky z právnych vzťahov zakladajúcich tieto príjmy. Rovnako do tejto kategórie spadajú cenné papiere vo vlastníctve štátu a majetkové účasti štátu na právnických osobách, prostriedky určené na krytie schodku štátneho rozpočtu a krytie štátneho dlhu, ako iný majetok štátu, o ktorom tak ustanoví zákon.
Novela zavádza aj relatívnu exekučnú imunitu. To znamená, že jej účinky nastanú až v dôsledku rozhodnutia súdu. Súd bude v tomto prípade zvažovať, či a z akých dôvodov je majetok potrebné chrániť exekučnou imunitou, pričom dôkazné bremeno o tom, že ide o nevyhnutne potrebný majetok na plnenie úloh štátu alebo na plnenie verejnoprospešného účelu, znáša štát.
Zmena Exekučného poriadku sa bude prerokúvať v skrátenom legislatívnom konaní pravdepodobne na prebiehajúcej schôdzi Národnej rady (NR) SR.

Mella by mohli vydať už v piatok!


BRATISLAVA - Súd v stredoamerickom štáte Belize by mohol už 10. augusta rozhodnúť o vydaní Karola Mella na Slovensko. Ministerstvo vnútra však aj naďalej tají akým spôsobom bude do rodnej vlasti prepravený.
"Dovolili by sme si aj na tlak orgánov činných v trestnom konaní o všetkých týchto veciach informovať, až keď sa podarí splniť úlohu a to je odovzdanie Karola M. do rúk spravodlivosti," povedal v mene rezortu minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Šéf rezortu to síce nepotvrdil, no podľa predbežných informácií by mal Karola Mella dopraviť na Slovensko vládny špeciál. "Keď sa vráti a bude v rukách spravodlivosti, tak vám všetko povieme," prisľúbil minister.
Príkaz na vyhostenie Mella z Belize bol vydaný už 16. júla, avšak deň na to bol pozastavený, kým ho nevypočuje súd. Najhľadanejší zločinec totiž o sebe neuviedol pravdivé údaje, keď v krajine žiadal o trvalý pobyt. Odvtedy bolo pojednávanie s údajným bossom niekoľkokrát odložené. Na ďalšie rozhodnutie belizskej vlády preto čaká naďalej za mrežami.
Karol Mello je jedným z obvinených z vraždy bratislavského bossa skupiny sýkorovcov Petra Čongrádyho alias Čongiho, ktorého zastrelili 9. septembra 2004 pred pizzeriou v bratislavskej Petržalke. Rovnako tak čelí obvineniu z objednávky vraždy. Pri vyčíňaní jeho kumpánov v decembri 2004 v Moste pri Bratislave zomreli chlapec a žena. Pôvodne bol však útok namierený na expolicajta Juraja Gála, chlapcovho otca. Vyšetrovateľ ho obvinil aj z vraždy Jozefa Gudábu, ktorá sa stala v marci 2003.
Na úteku bol od novembra 2006. Zadržali ho 28. októbra 2010 v poľskom Krakove. Tamojšie justičné orgány ho na piaty raz vydali na trestné stíhanie na Slovensko. Do Bratislavy ho previezli v apríli a sudca ho posadil do väzby. Bratislavský krajský súd 19. mája 2011 Mella pustil pre procesné chyby nižšieho súdu na slobodu.

Gary Barlow z Take That: Narodila sa mu mŕtva dcérka!


LONDÝN - Britský spevák Gary Barlow a jeho manželka Dawn v pondelok potvrdili, že ich dcérka sa narodila mŕtva.
"Dawn a ja sme zdrvení z toho, že sme prišli o svoje bábätko. Poppy Barlow sa narodila mŕtva 4. augusta v Londýne. Momentálne sa sústredíme na to, aby sme pre ňu pripravili krásny pohreb a milovali svoje tri deti celými svojimi srdcami. V tomto bolestivom období vás žiadame, aby ste rešpektovali naše súkromie," uviedol Barlow vo vyhlásení.
Štyridsaťjedenročný Barlow sa preslávil ako líder skupiny Take That, pričom zložil väčšinu jej najväčších hitov. Spolu s Howardom Donaldom, Jasonom Orangeom, Markom Owenom a Robbiem Williamsom vydal v 90. rokoch úspešné albumy Take That and Party (1992), Everything Changes (1993) a Nobody Else (1995).
Po odchode Williamsa sa skupina odmlčala, Barlow sa venoval sólovej dráhe a vydal nahrávky Open Road (1997) a Twelve Months, Eleven Days (1999). Take That sa bez Williamsa vrátili na scénu v roku 2006 s úspešným albumom Beautiful World, po ktorom nasledoval The Circus (2008). V roku 2010 sa k štvorici opäť pridal pôvodný piaty člen a spoločne nahrali štúdiovku Progress (2010).
Barlow sa vo Veľkej Británii tiež stal obľúbeným porotcom a mentorom v šou The X Factor. Od kráľovnej Alžbety II. dostal Rad britského impéria OBE a organizoval júnový koncert pri príležitosti jej diamantového jubilea, teda 60 rokov na tróne.

Paris Jackson: Svoju izbu zasvätila zosnulému otcovi Michaelovi!


LOS ANGELES – V jej spomienkach stále žije! Ako každá iná tínedžerka, aj Paris Jackson (14) si oblepila stenu nad posteľou plagátmi a výstrižkami. V jej prípade je však miesto top speváka v rebríčku obľúbenosti obsadené do konca života. Svoju izbu totiž zasvätila zosnulému otcovi Michaelovi.
Umelecké gény v sebe nezaprie! Prostredná ratolesť legendárneho Michaela Jacksona je známa tým, že je zarytou fanúšičkou kanadského idola Justina Biebera. V otázkach preferencií vo výzdobe vlastnej izby má však jasno. Rozhodla sa pre koláž obrázkov vystrihnutých z časopisov, ktoré mapujú život a obrovské úspechy jej otca.
„Celá stena jeho fotiek je to najmenej, čo som mohla urobiť,“okomentovala Paris svoj záber, ktorý včera zverejnila v mikroblogovacej sieti Twitter. O tom, že Kráľ popu jej naozaj prirástol k srdcu, svedčí fakt, že si oblepila stenu rovno nad priečelím svojej postele. Aj takto symbolicky teda Michael stráži dcérin spánok.
Brunetka sa na internetovom profile prejavuje nielen ako odvážna dospievajúca slečna, ale aj ako vášnivá čitateľka. Nedávno svojim nasledovníkom dokonca naservírovala vlastné predstavy o láske: „Nechcem, aby ma niekto miloval ako u dvojíc Edward a Bella, Lancelot a Guinevera alebo Rómeo a Júlia... Chcem niekoho, kto ma bude milovať ako Severus miloval Lily,“ napísala narážajúc na city profesora Snapea k matke Harryho Pottera. Kedy sa ale pred jej dverami objaví Pán Pravý, je zatiaľ otázne.








Obama prisľúbil Španielsku pomoc


WASHINGTON/MADRID - Prezident Barack Obama prisľúbil v pondelok americkú pomoc snahám španielskeho premiéra Mariana Rajoya dostať španielsku ekonomiku opäť do správnych koľají a uznal, že krajina čelí "ťažkým výzvam" v období dlhovej krízy v eurozóne.
Biely dom informoval, že obaja politici sa rozprávali telefonicky 30 minút v rámci Obamových prebiehajúcich diskusií s európskymi lídrami o ekonomike eurozóny. Obama vyjadril obavy, že ekonomický "protivietor" z Európy môže oslabiť krehké oživovanie americkej ekonomiky, a to v čase, keď sa snaží o znovuzvolenie v novembrových prezidentských voľbách.
Španielsky premiér Rajoy sa v pondelok posunul o krok bližšie k požiadaniu o záchrannú pôžičku Európskej únie pre svoju krajinu. Vyhlásil však, že najprv musí vedieť, aké podmienky sa k pôžičke budú viazať a akú podobu bude mať táto pomoc.
Rajoyov úrad takisto informoval o telefonáte s Obamom a vo vyhlásení uviedol, že lídri debatovali o ekonomických problémoch Španielska a o širšej 17-člennej eurozóne. Rajoy rozprával Obamovi o úsilí Španielska znížiť vládny deficit a o sérii rozpočtových škrtov, ktoré už jeho kabinet presadil od začiatku tohto roka.

Elton John nadával na Madonnu!


LONDÝN - Legendárny anglický hudobník Elton John sa opäť "obul" do svojej americkej kolegyne Madonny. Vyhlásil, že jej kariéra sa už skončila a počastoval ju prezývkou "striptérka z lunaparku".
"Pardon, ale s jej kariérou je už koniec. Jej turné je katastrofa, už to nemohlo byť horšie," uviedol na adresu 53-ročnej hviezdy. "Keby mala Madonna zdravý rozum, robila by nahrávky ako Ray Of Light a bola by mimo tanečných vecí, bola by skvelou popovou speváčkou a robila by skvelú popovú hudbu, to vie robiť naozaj brilantne," povedal 65-ročný muzikant. "Ale nie, ona musí ísť a ukázať, že vyzerá ako obyčajná striptérka z lunaparku," dodal.
Nie je to po prvý raz, čo Elton John verejne nadával na Madonnu. Napríklad, do útoku sa pustil po tom, ako v januári získala Zlatý glóbus v kategórii Najlepšia pôvodná pieseň za skladbu Masterpiece, ktorá porazila jeho nominovanú Hello Hello. "Víťazstvo Madonny len dokazuje, že tieto ceny nemajú nič spoločné so skutočnými hodnotami. Jej ďakovná reč bola trápna a narcistická," uviedol vtedy.
Napriek kritike Eltona Johna Madonna stále patrí k najvplyvnejším hudobníčkam všetkých čias a mnohí ju označujú za kráľovnú popu. Kariéru začínala ako tanečnica a herečka. Po pôsobení v skupinách Breakfast Club a Emmy v roku 1983 vydala eponymný sólový debutový album, z ktorého pochádza prvý singel Everybody. Ten sa stal tanečným hitom a Madonnina hviezda odvtedy prudko stúpala, keďže nasledovali úspešné nahrávky ako Like a Virgin (1984), True Blue (1986), Like a Prayer (1989) či Erotica (1992), ktorými posúvala hranice v mainstreamovej populárnej hudbe. Odvtedy vydala ďalších sedem štúdioviek, ako napríklad Ray of Light (1998), Music (2000) alebo Hard Candy (2008), pričom všetky štúdiové nahrávky okrem štyroch sa umiestnili na prvej priečke amerického albumového rebríčka Billboard 200. Po celom svete predala viac ako 300 miliónov albumov, je v Guinnessovej knihe rekordov ako najlepšie predávaná interpretka v histórii a na konte má tiež množstvo úspešných singlov, ako napríklad Like a Virgin, Material Girl, Papa Don't Preach, Like a Prayer, Express Yourself, Vogue, This Used to Be My Playground, Justify My Love, Frozen, Ray of Light, Don't Tell Me, Music či 4 Minutes. Počas svojej kariéry získala vyše 200 cien, medzi ktorými nechýba sedem Grammy.
Okrem hudby sa venuje navrhovaniu šiat, písaniu kníh pre deti či filmu. Zahrala si napríklad vo filmovom muzikáli Evita (1996), za čo získala Zlatý glóbus, a snímkach ako Hľadám Susan. Zn.: Zúfalo (1985), Štyri izby (1995), Tiene a hmla (1991), Veľké víťazstvo (1992), Správna vec (2000) alebo Stroskotanci (2000). Vlani sa v kinách objavila romantická dráma W.E. (2011), ktorú režírovala. Madonna v marci vydala svoju 12. štúdiovú nahrávku MDNA.

Agent 007 na nákupoch!


PARÍŽ – Džentlmenom aj mimo kamier! Pierce Brosnan (59) sa ako James Bond vždy pýšil spoločnosťou sexi krások s úchvatným telom. V skutočnom živote sa však jeho partnerkou stala korpulentnejšia dáma, ktorá má od hollywoodskeho ideálu na míle ďaleko. Od prejavov lásky to dvojicu ani po 11-ich rokoch manželstva neodrádza.
Stále zamilovaní jeden do druhého! Aj keď Piercea Brosnana od prekročenia šesťdesiatky delí už len krôčik, romantika z jeho harmonického vzťahu zatiaľ nevyprchá. S novinárkou Keely Shaye Smith sa spoznal už pred takmer dvadsiatimi rokmi. S odstupom času však jeho city neochladli, dôkazom čoho môže byť ich víkendová prechádzka parížskymi ulicami.
Na potulky európskym mestom lásky si párik vyrazil v elegantnejšom oblečení, ktoré spolu dokonale ladilo. Hoci má 48-ročná Keely po dvoch pôrodoch nemálo kíl navyše, zvolila ľahké krátke šaty s masívnym náhrdelníkom. Kvôli pohodliu pri chôdzi si obula béžové balerínky a celý outfit zvýraznila bledomodrou kabelkou. Aj s nadváhou tak pôsobila ako sebavedomá dáma. Veď za ruku si ju viedol filmový Agent 007, ktorý jej ochotne odniesol papierovú tašku s nákupom.
Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že sa dvojica vybrala na dovolenku, v skutočnosti za všetkým stojí práca. Americký Casanova totiž v Paríži nakrúca svoju najnovšiu snímku, v ktorej si s ním hlavnú úlohu strihla Emma Thompson. Ide síce o romantickú komédiu s názvom Love Punch, no Keely môže byť pokojná. Svoju zákonnú polovičku má pod dohľadom aj s ich spoločnými synmi Dylanom a Paris.

Sexi manželka v bikinách a starý pupkáč s holým zadkom!


PORTO CERVO – Život ako v bavlnke! Hoci Flavio Briatore (62) už na prvý pohľad patrí medzi smotánkou k postarším „vykopávkam“, v súkromí sa rozhodne nemá na čo sťažovať. Takmer celé leto si vychutnáva sexi telo o polovicu mladšej manželky v bikinách. Sám však o vlastný imidž príliš nedbá – premáva sa s holým zadkom.
Týždne sa menia, náplň letných dní zostáva. Aj tak by sa dal popísať program prominentnej rodinky, ktorá strieda jednu taliansku destináciu za druhou. S miliónmi na konte si totiž Flavio Briatore užíva horúcu sezónu na maximum. Okrem hriešne zvodnej polovičky vystavuje na obdiv aj vlastné zbrane – veľký pupok, zošúverenú kožu, šediny a najnovšie už aj obe polky v bermudách.
O nelichotivú situáciu sa bohatý podnikateľ sám sebe postaral počas uplynulého víkendu, keď sa venoval údržbe svojej lode. S hadicou v ruke si totiž nevšimol, že sa mu plavky zosunuli o poriadny kus nižšie. Striehnucim paparazzom tak nevedomky naservíroval svoj odhalený zadok.
Svedkom pikantného okamihu sa stala Elisabetta Gregoraci, ktorá sa so synom Falcom Nathanom bezstarostne opaľovala. Na rozdiel od manžela si totiž aj po tridsiatke a jednom pôrode udržiava postavičku ako lusk. Ploché vypracované bruško a dlhé štíhle nohy sa nielen na pláži stávajú jej poznávacou značkou. Ktovie, ako dlho sa nakoniec vydrží pozerať na faldíky svojho partnera a určite veľkorysého sponzora.

Ďalšie nešťastie Karin Haydu


BRATISLAVA - Nedávno uplynul rok od toho, čo sa milenec Karin Haydu (35) dostal za mreže. Tmavovláska kvôli jeho zatknutiu trpí a z celej situácie je nešťastná. Ako sa nám však podarilo zistiť, negatívne zistenia v jej živote pokračujú ďalej. Nedávno musela herečka kvôli ukrutným bolestiam navštíviť nemocnicu. Trápi ju totiž chrbtica. A jej problém sa nedá medicínsky odstrániť!
Zložitá situácia! Karin Haydu už rok ťahá domácnosť s dvomi malými deťmi úplne sama. Už je totiž niečo vyše 13 mesiacov, čo jej partnera Martina Ráca zatkli za údajné machinácie s autami. Herečka sa odvtedy stará nielen o svoju Vanessku, ale aj o milencovu dcéru Charlotte.
Lenže teraz sa jej situácia ešte viac skomplikovala. Tmavovláska totiž trpí neznesiteľnými bolesťami a musí sa poriadne šetriť. „Mám vyskočenú platničku. Je to veľmi nepríjemné a veľmi to obmedzuje. Je to veľká bolesť,” povedala nám Karin.
Kvôli svojmu problému musí dochádzať do nemocnice na infúzie. „A rehabilitácie sú veľmi dôležité. Ale z tohto sa nedá nikdy úplne vyliečiť,” poznamenala smutne herečka. Nezostáva jej teda nič iné len dúfať, že sa jej čo nasjkôr podarí zotaviť natoľko, že bolesti nebudú jej každodenným spoločníkom. Operácie chrbtice sa totiž v takýchto prípadoch nevykonávajú. Chirurgicky sa riešia až závažnejšie problémy, keďže ide o citlivú lokalitu ľudského tela v blízkosti životne dôležitej miechy.

Adamec bol počas nehody opitý!


KOŠICE - Zavaril si! Lukáš Adamec (25) včera nemal šťastný deň. V metropole východu sa totiž ponáhľal tak, že nedal prednosť inému vodičovi. Situácia skončila poriadnym nárazom a obe vozidlá utrpeli škody. Ženy z druhého auta dokonca museli byť prevezené do nemocnice. Navyše sa ukázalo, že spevák mal v krvi poriadnu hladinu zostatkového alkoholu - nad jedno promile, čo je už trestný čin.
Hrozba väzenia! Lukáš Adamec včera krátko predpoludním nedal v Košiciach pri odbočovaní prednosť inému vozidlu. To do neho následne napálilo. Obe autá skončili s poriadnymi preliačinami, dve ženy boli s ľahšími zraneniami prevezené do nemocnice.
Ku cti slúži spevákovi to, že sa k celej situácii postavil čelom. „Vyšiel som z vedľajšej cesty neopatrne a rýchlo. Ja som vinný. Ja to viem a vie to aj druhý šofér,” priznal priamo do kamery markizáckych Televíznych novín, ktoré o udalosti včera informovali. Adamec sa ponáhľal domov, a tak nedodržal predpisy, za čo si sypal popol na hlavu. „Dúfam, že mi zoberú vodičák aspoň na osem rokov,” kajal sa. Vodičské oprávnenie odovzdal mužom zákona priamo na mieste.
No sám dobre vie, že mu hrozí viac. V dychu mu totiž namerali alkohol. Podľa polície išlo o hladinu 1,42 promile. A to je riadny problém. V prípadoch nad jedno promile totiž už ide o trestný čin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Odplatou môže byť až rok odňatia slobody. 

Čínsky ekonóm šokoval teóriou o raste ekonomiky


ŠEN-ČEN - Tajomstvo ekonomického rastu? Nevydaté alebo rozvedené ženy, ktoré môžu voľne nakupovať. To je aspoň teória prominentného čínskeho ekonóma, ktorá vyvolala šok aj rozruch, napísali čínske médiá.
Šanghajský ekonóm Ťin Len-š 'pred časom predstavil svoju teóriu, že "mestá, kde bude viac osamelých a rozvedených žien, sa budú tešiť lepšej ekonomike".
Ťin z šanghajskej firmy Sinolink Securities, ktorý sa od tej doby stal terčom hnevu i posmeškov svojich kolegov, zároveň dodal, že "muži bez akejkoľvek spotrebiteľskej sily by mali byť vyhnaní z mesta", napísal denník China Times.
Single-ženy, ktorým sa v Číne netaktne hovorí "zvyšné" či "zvyškové", a spolu s nimi rozvedené ženy, prispievajú k živšej ekonomike, tvrdí Ťin, pretože ženy podľa neho majú dve prirodzené stránky: "Milujú peniaze a rady ich utrácajú."
Provokatívne argumenty ekonóma vyvolali vlnu kritiky, podľa ktorej absolútne podceňuje inteligenciu žien a degraduje ich na obyčajné spotrebiteľky súperiace spolu v nakupovaní. A iní, vrátane ďalšieho uznávaného čínskeho ekonóma Ma Kuang-jüana, jednoducho Ťinovu teóriu zmietli zo stola ako "vtip", dodala čínska tlač.

Senzory v nemocnici zabránili únosu bábätka!


WASHINGTON - Štyridsaťosemročnú Američanku, prezlečenú za zdravotnú sestru, zadržali v pondelok pri pokuse uniesť z nemocnice novorodené dievčatko v športovej taške. Senzory umiestnené na dieťatku vyvolali po prekročení imaginárnej hranice poplach a ženu zadržali.
Na tlačovej konferencii to dnes oznámila kalifornská polícia. Jej informácie sprostredkovala agentúra AP. Ženu zatkli v Nemocničnom centre v Garden Grove predtým, ako ho opustila, spresnil policajný poručík Jeff Nightengale. Povedal, že zatiaľ nepoznajú dôvod, prečo sa pokúsila dieťa uniesť.
Žena nemá v zdravotných záznamoch uvedené nijaké duševné ochorenie, jej pokus o únos novorodenca však nemusel byť prvý. Polícia podľa poručíkových slov preveruje všetky možnosti.
Zadržaná oklamala matku novorodenca, keď prišla do jej nemocničnej izby a povedala jej, aby sa išla osprchovať predtým, ako sa na ňu pozrie lekár. Keď matka opustila izbu, žena dala novorodenca do športovej tašky a pokúsila sa ho odniesť z oddelenia, dodal policajný poručík s tým, že dieťatko bolo v taške iba veľmi krátko.
Podľa jeho slov bezpečnostné opatrenia nemocnice a včasná reakcia zamestnancov zabránili páchateľke dieťa odniesť. Novorodencovi neutrpel ujmu a je opäť pri svojej matke.