štvrtok 10. júla 2014

V Kežmarku sa začína európsky festival remesiel EĽRO 2014


Festival Európske ľudové remeslo je prvým a najväčším festivalom svojho druhu nielen na Slovensku, ale aj v Európe. Tento rok/11.-13.7.2014/ sa bude konať už po 24 krát. Hlavnou myšlienkou festivalu bolo pripomenúť si a oživiť staré remeslá, ktoré niekedy v Kežmarku a na území celého Slovenska existovali a ktoré boli pre toto bývalé kráľovské mesto v minulosti typické a dôležité.

Bohatý trojdňový program v historickom centre Kežmarku je už tradične cieľom stretnutí nielen remeselníkov, šermiarov, domácich a zahraničných folklórnych skupín, ale i hercov, milovníkov vážnej i modernej hudby, sokoliarov, vzácnych hostí, ale najmä ľudí z blízkeho i vzdialeného okolia, ktorí festival navštevujú pravidelne niekoľko rokov, alebo ktorí prichádzajú po prvý raz, aby na jednom mieste našli všetko,čím sa môžu súčasné i predošlé generácie pochváliť, alebo to, čo je dnes niekedy len spomienkou na zašlú slávu našich predkov.


Históriu, cechové zvyky a rytierske súboje približujú návštevníkom svojim vystúpením divadelné súbory, skupiny historického šermu a bojového umenia. Deti sa tešia z predstavení bábkového divadla. Večerné hodiny sú venované zábavným programom, v ktorých účinkujú poprední umelci nášho kultúrneho života. Sobotný večer je nerozlučne spojený so zábavou pri dobrej ľudovej i populárnej hudbe, s úsmevným slovom a ohňostrojom. Nezabúda sa ani na milovníkov vážnej hudby, pre ktorých sú pripravené koncerty v podaní renomovaných umelcov. Nechýbajú ani rôzne atrakcie, pouličné vystúpenia, ľudové hudby, tanečná škola, sokoliari... Zaujímavé sú aj výstavy venované remeslám, inštalované vo výstavných priestoroch mesta a hradu.


Peter Sagan hodnotí 6 etapu TDF



,,Najdôležitejšou vecou dnes je, že nemám nič zlomené. Dva pády za dva dni nie je niečo, z čoho mám radosť, ale som v poriadku. K pádu prišlo počas zjazdu, pred rýchlostnou prémiou. Cesta bola mokrá, zopár jazdcov sa predo mnou pošmýklo a ja som sa musel nohou dotknúť zeme. Niekoľko ďalších jazdcov, ktorí prichádzali zozadu, sa tiež pošmykli a zatiahli ma do pádu…

Záver? No, nemám veľa čo povedať. Jednoducho som nemohol špurtovať. Bol som uzavretý v skupine a skončil som piaty bez toho, aby som niečo spravil, len som pedáloval. Dúfam, že sa modriny, ktoré mám po tele, sa čoskoro vstrebajú. 

Keď sa spätne pozriem na etapy, mám dva rozdielne pocity. Mám dobrý náskok v bodovacej súťaži o zelený dres a vždy som skončil vpredu. Na druhej strane, toto nie je moja prvá Tour de France, je to moja tretia skúsenosť a mojim cieľom je sa zlepšovať každým rokom. Mal som šancu získať žltý dres a vždy som bol blízko víťazstva. Ako aj dnes, chcel som špurtovať, ale nemal som šancu. 

Je to trochu frustrujúce, možno niekedy od seba očakávam priveľa. Ale teraz chcem zostať sústredený a skúsiť to znova,"

Greipel vyhral 6. etapu, Sagan piaty


Peter SAGAN

Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil v šiestej etape Tour de France piate miesto. Z víťazstva sa raduje Nemec André Greipel.





 


Sagan finišoval vo štvrtkovej 6. etape pretekov Tour de France, ktorá viedla z Arrasu do Reims a merala 194 km, v šprinte pelotónu na 5. mieste. Víťazom etapy sa stal André Greipel, ktorý tento rok dosiahol prvý triumf.
Žltý dres vedúceho muža si udržal naďalej Talian Vincenzo Nibali, ktorý vedie s náskokom dvoch sekúnd pred tímovým kolegom z Astany Dánom Jakobom Fuglsangom. Tretí je Peter Sagan s mankom 44 sekúnd. Dvadsaťštyriročný jazdec tímu Cannondale si naďalej udržal zelený dres lídra bodovacej súťaže a je aj držiteľom bieleho trička pre najlepšieho jazdca do 25 rokov. V hodnotení bodovacej súťaže vedie Sagan pred Bryanom Coquardom o 80 bodov. Druhý slovenský cyklista Peter Velits finišoval v pelotóne na 27. mieste a celkovo mu už patrí 20. priečka.
Štvrtková etapa mala jednoduchý profil. Na pretekárov počas 194 km čakali len dve horské prémie najnižšej štvrtej kategórie. Po stredajšej divočine na pavé tentoraz balík trocha oddychoval. Už krátko po štarte unikla štvorica Tom Leezer (Belkin), Luis Maté (Cofidis), Jérome Pineau (IAM) a Arnaud Gérard (Bretagne-Séché) a rýchlo si vypracovala vyše štvorminútový náskok. Pelotón ju nemal dôvod veľmi stíhať, keďže najvyššie bol v celkovom hodnotení Pineau s odstupom 22:09 min.