streda 1. januára 2014

Nejednotná pravica? Prečo vznikla NOVA?

Veľakrát som po cestách Slovenskom počul výčitku smerom k nejednotnej pravici. Niektorí dokonca volajú po vzniku „pravicového SMER-u“ ako protiváhe Roberta Fica.


Súhlasím s tézou, že politici, ktorí nevidia zmysel v dnešnej vládnej politike, musia dokázať, že vedia spolupracovať. O to viac, že predchádzajúca vláda už po dvoch rokoch predčasne skončila.


No nemyslím si, že našou úlohou je vytvárať jednu „megastranu“. A už vôbec nie takú, ktorej jediným cieľom bude niekoho poraziť.

Myslím si, že Slovensko môže posunúť dopredu len zhoda na základných programových princípoch. Jedným z nich môže byť boj za slušnosť a spravodlivosť vo verejnom živote. Som presvedčený, že dodržiavanie zákonov a „nekradnutie“ úzko súvisí aj s obsahom peňaženiek Slovákov.

Aj preto bude mať NOVA na budúci rok ambíciu pritiahnuť do verejného života ľudí, ktorí sú rešpektovanými autoritami vo svojej profesii, v práve, ekonomike, zdravotníctve. Takých, ktorí sa doteraz veľmi neangažovali. A keď, tak nie priamo stranícky. Chceme ich presvedčiť, aby kandidovali, pretože mnohí ľudia majú dnes pocit, že ísť do verejného života aj na komunálnej úrovni je niečo, čo by slušný človek robiť nemal. To však nie je správny postoj, pretože ak sa dá priestor tomu neslušnému, tak tí slušní vyprázdnia priestor a ich deti budú odchádzať do zahraničia. Aj preto slušní ľudia do politiky patria!

Politika tiež potrebuje novú dôveryhodnosť, idey a určite aj sviežu silu bojovať za lepšie Slovensko.

My v NOVA, ktorí už v politike pôsobíme, sme sa v roku 2013 snažili, hoci len z opozície, urobiť niečo konkrétne pre lepšie Slovensko a jeho budúcnosť. Aj preto sme upozorňovali na kauzy Ficovej vlády, aj preto sme sa postavili za doktorku Pechovčiakovú, ktorú ľudia blízki SMER-u chceli odstaviť za to, že upozornila na nezákonné bielenie detských kariet v nitrianskej nemocnici, aj preto sme nedali pokoj sudcom, ktorí do významnej miery kazia Slovensko a vieru jeho obyvateľov v spravodlivosť pre všetkých. V komunálnej politike sme, napríklad, niekomu prekazili nepekné kšefty s podhodnotenými nehnuteľnosťami v bratislavskom Starom Meste. A nasledujúcich 365 dní sa budeme snažiť ešte viac.

Prajem vám v novom roku len to najlepšie a mám na vás len jedinú prosbu: nerezignujte na verejnú angažovanosť! Zaujímajte sa, zapájajte sa, diskutujte. A keď príde ten deň, nehanbite sa vysloviť svoj názor a choďte voliť, aj keby ste mali voliť kompromis. Má to zmysel.


Daniel Lipšic
predseda hnutia Nová väčšina - Dohoda