pondelok 30. decembra 2013

Skylink zdražuje servisný poplatok na 19,20€

 

Prevádzkovateľ česko-slovenských satelitných platforiem Skylink a CS Link, spoločnosť M7 Group, informuje o zmenách v cenníku služieb platných od 1. 2. 2014.  

S účinnosťou od 1. februára 2014 sa mení výška Servisného poplatku súvisiaceho s poskytovaním služieb satelitnej televízie. Okrem ročnej a pravidelnej mesačnej platby (prostredníctvom SIPO alebo inkasom z účtu) bude zákazníkom teraz ponúknutá možnosť predplatiť si Servisný poplatok na 2 roky vopred.



Servisný poplatok platený mesačne prostredníctvom SIPO alebo inkasom z účtu sa pre slovenských zákazníkov nemení, pre zákazníkov z Českej republiky sa zvyšuje iba úmerne k oslabeniu kurzu českej koruny.


Rovnakú cenu, ako pri pravidelnej mesačnej platbe, uhradia zákazníci pri platbe na 24 mesiacov.


Zvýšenie ročnej platby Servisného poplatku zohľadňuje náklady spojené s každoročným premietnutím platieb, odpojovaním a opätovným pripojovaním kariet, u ktorých nebol Servisný poplatok včas uhradený.

Skylink zákazníkom odporúča prejsť na pravidelnú mesačnú úhradu Servisného poplatku prostredníctvom SIPO alebo inkasom z účtu. Vyhnete sa tak komplikáciám spojeným s prípadným nezaplatením ročného predplatného alebo dvojročnej platby.


Aj naďalej platí, že Servisný poplatok je už zahrnutý v cene všetkých platených balíčkov z ponuky Skylink. Ich predplatitelia nemusia Servisný poplatok hradiť osobitne, uvedené zmeny sa ich nedotknú.

nedeľa 29. decembra 2013

Esat vám pomôže i po Vianociach!



esat.sk

Vianoce skončili a vy ste zrazu zistili, že po predvianočnom upratovaní ste znova tam, kde ste boli na začiatku. Všade je opäť neporiadok. Čo s tým? E-shop www.esat.sk vám s tým ľahko pomôže.

Zbaviť sa špiny z gauča, zo zeme či iných neprístupných miest vám pomôže ručný vysávač. Ste unavený a potrebujete energiu? Nájdete tu i kávovary rôzneho druhu, mlynčeky, sekáčiky, roboty, grily,pekárničky chleba, mixéry váhy, ktorých kvalitu určite oceníte. Chýbajú vám panvice alebo len už potrebujete obmeniť staré za nové?

V sekcii biela technika nájdete všetko, čo vaša kuchyňa a správna gazdinka potrebuje. Ak by ste náhodou boli smädný, tak tu nájdete aj novinku - Sodastream. Výroba vlastnej domácej malinovkynebola nikdy väčšou zábavou, všetko z pohodlia domova a pri tom to je také jednoduché.

Páni si prídu na svoje v sekcii dom a záhrada či AUDIO, VIDEO, SAT, kde nájdete techniku na ozvučenie, káble, počítače príslušenstvo, zabezpečovaciu techniku pre váš dom, aby vás po Vianociach nenavštívil nečakaný „hosť“, náradia, súčiastky. 

Tento portál je rajom pre celú rodinu, pretože každý si tu nájde to čo potrebuje za veľmi výhodné ceny. Pár sekúnd a vaša objednávka je vytvorená, môžete si vybrať platbu v hotovosti alebo pohodlnú dobierku, pri ktorej vám objednávka príde priamo domov.

Tak neváhajte a navštívte web e-shopu www.esat.sk , kde na vás čaká široké spektrum produktov za výhodné ceny.

Prajeme vám úspešný nový rok 2014 a ešte výhodnejšie nákupy na našom e-shope.

Kolektív esat.sk

nedeľa 8. decembra 2013

Jeden z najväčších botnetov na svete, ZeroAccess skončil.



Bezpečnostné agentúry v spolupráci so spoločnosťou Microsoft zneškodnili prevažnú časť jednej z najväčších botnet sietí s miliónmi infikovaných počítačov, ZeroAccess.


Botnety predstavujú sieť vzájomne prepojených počítačov infikovaných škodlivým kódom, ktoré sú využívané na cielené útoky ako je hromadné rozposielanie spamu či takzvané DDoS útoky.Vhodné je používanie antispamových filtrov. Distribuovaná forma útoku DDoS je útočníkmi často využívaná s cieľom zahltiť server tak, aby nestíhal vybavovať požiadavky užívateľov načas, prípadne s cieľom takýto server odstaviť. Naposledy bola v mimoriadne veľkom rozsahu použitá rovnaká forma útokov na správcovské DNS servery v Číne v auguste tohto roka. Hackerom sa vtedy vďaka DDoS útokom podarilo odstaviť až 8 miliónov čínskych internetových stránok.

ZeroAccess útočníkom zarábal milióny mesačne

Na svete existuje veľké množstvo botnetov využívaných práve k DDoS útokom. Jedným z najväčších bol aj botnet ZeroAccess, ktorý sa podarilo spoločnosti Microsoft a medzinárodným bezpečnostným agentúram v Spojených štátoch a Európe odstaviť. Informoval o tom spravodajský server BBC. ZeroAccess využíval sieť počítačov infikovaných malvérom k online podvodom. Súčasťou botnetu bolo podľa informácií viac ako dva milióny infikovaných počítačov. Pomocou siete boli ovplyvňované výsledky vyhľadávania, ktoré užívateľov presmerovávali na potenciálne rizikové stránky s cieľom odcudziť ich citlivé údaje. Botnet ovplyvňoval výsledky zobrazenia vo vyhľadávačoch Google, Bing a Yahoo. ZeroAccess zároveň na stránkach zobrazoval fiktívne reklamné bannery, za ktorých zobrazenia útočníci získvali províziu. Podľa informácií Europolu dokázali takýmto spôsobom zarobiť až 2,7 milióna dolárov mesačne.

Botnet bol riadený neštandardne a bol dobre zabezpečný

Spoločnosť Microsoft bola poverená regulátorom v Spojených štátoch, aby zablokovala prichádzajúcu a odchádzajúcu komunikáciu medzi počítačmi v Spojených štátoch na 18 identifikovaných IP adresách, z ktorých boli podvodné aktivity koordinované. Microsoft prevzal kontrolu aj nad 49 pridruženými doménami, ktoré boli spojené s aktivitami ZeroAccess.
Zatiaľ čo bežné botnety využívajú niekoľko serverov na koordináciu infikovaných počítačov, ZeroAccess disponoval rozsiahlym niekoľkoúrovňovým systémom, ktorým počítačom zadával požiadavky. Vďaka tom útočníci disponovali vzdialeným a veľmi dobre zabezpečený prístup k počítačom. V čase oznámenia úspešného odstavenia siete bolo v sieti aktívnych viac ako 800-tisíc počítačov, a čo-do veľkosti patrila k najväčším svojho druhu.

nedeľa 10. novembra 2013

Táto sexica v rokoch vás naučí rétoriku

Jitka Sedláčková
Jitka Sedláčková je  odvážna herečka, ktorá vás naučí rétoriku.
Jitku stretávate na televíznych obrazovkách napr. v seriáli Ulice alebo Ordinácia.

Jitka sa okrem herectva aktívne venuje rétorike, ktorú tiež piaty rokom vyučuje. Je jednou z troch zakladateľov projektu Akadémie rétoriky.


Viac informácii sa dozviete tu kliknutím na baner :
banner250x250.gif

piatok 1. novembra 2013

Energysaver-pro najnovší podvod

zázrak Energysaver-pro


UŠETRITE AŽ DO 75% z vašich mesačných účtov za elektrinu.

Tak znie reklamný slogan podvodného webu Energysaver-pro

Reklamná kampaň prebieha celosvetovo cez Facebook a Google AdWords. Cena výrobku je iba
38€. Zasielajú ho na dobierku zdarma tj.neučtujú poštovné.
Podvod je založený na tom, že nefunkčný výrobok zákazník nebude mať komu vrátiť. Je pochopiteľné, že výrobok nemôže fungovať ako ho deklaruje podvodný web Energysaver-pro.

Na web môžete na notebooku alebo tablete pridávať aj komentáre, ale svoj komentár uvidíte len vy.    

Webové stránky, kde je predaj zariadení ponúkaný, vykazujú podľa zistení dTest znaky klamlivých obchodných praktík, a dokonca trestného činu podvodu. Z tohto dôvodu dTest podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa a podnet  obchodnej inšpekcii. Reklamu na Google AdWords na Energy Saver Pro nahlásil dTest spoločnosti Google ako škodlivú a klamlivú, a zároveň upozornil facebook na stránky, ktoré toto zariadenie propagujú.

piatok 4. októbra 2013

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's Investors Service zlepšila výhľad ratingu Slovenska z negatívneho na stabilný.




Slovensko má u Moody's rating v kategórii stredná vyššia kvalita. Podobne ako Moody's hodnotí Slovensko tiež agentúra Standard & Poor's, u ktorej má krajina známku A so stabilným výhľadom.

U poslednej z trojice vplyvných agentúr, Fitch Ratings, má Slovensko o stupeň lepšiu známku (A+) a výhľad tiež stabilný.

Moody's uviedla, že vzhľadom na pokračujúcu fiškálnu konsolidáciu a ubezpečenie predstaviteľov vlády, že chcú zabezpečiť udržateľnosť verejných financií, očakáva stabilizáciu dlhu krajiny do roku 2014 pod 57 percentami hrubého domáceho produktu.

Slovenský bankový sektor je tiež považovaný za jeden z najlikvidnejších v Európe, je dobre kapitalizovaný a je flexibilným zdrojom financovania štátu.

Rating je základným vodidlom pre investorov. Čím je vyšší, tým lepšie je krajina vnímaná. Najvyšší rating znamená, že ide o špičkového dlžníka, ktorý je zvyčajne schopný požičiavať si peniaze za veľmi nízky úrok.
Vzhľadom na to, že vlády si peniaze na refinancovanie požičiavajú rutinne, vysoký rating spravidla znamená úľavu pre štátny rozpočet, pretože krajina má nižšie náklady na obsluhu dlhu.

streda 11. septembra 2013

PROGRAM NEURORESTART LIVE 2013


8:30 - 10:00 - registrace, otevření haly P
10:00 - 12:00 - první blok Jiřího Vokáče Čmolíka, zahájení a techniky
12:00 - 13:30 - oběd a autogramiáda
13:30 - 14:30 - dynamická meditace, Martin Bartošek
14:30 - 16:30 - Mats Uldall, TFT Master - kolektivní TFT
16:30 - 17:30 - závěrečný blok  Jiří Vokáč Čmolík
17:30 - 18:00 - přestávka a autogramiáda
18:00 - 19:30 - představení Úvod do neštěstí http://www.youtube.com/watch?v=vJ3ZSlAXhz4
19:45 - 21:00 - koncert skupiny MIG 21
21:21 - OHŇOSTROJ a závěr NEURORESTART 21 DNŮ

utorok 3. septembra 2013

Belianska 25-cyklomaratón amatérov na horských bicykloch


Spišská BeláŽdiar
Preteky pre amatérskych cyklistov na horských bicykloch.


Dátum a miesto konania: 08.09.2013 Spišská Belá-Ždiar

Dĺžky tratí pre jednotlivé kategórie: Dospelí /ženy a muži/ Spišská Belá–Ždiar / 25 km

Údaje o organizátorovi (kontaktná adresa, telefón, fax):Mesto Spišská Belá-Mestský úrad Spišská Belá, Petzvalova 18, 059 01 Spišská Belá,Tel: 052/4680517 Fax: 052/4680520
e-mail:hlavacova@spisskabela.sk Obec Ždiar,Ždiar 202 059 55 Ždiar,
Tel: 052/4498100, Fax: 052/4498107,e-mail:rozvoj@zdiar.sk

Časový rozvrh (doba prezentácie, predanie materiálu do depa, rozprava,štart,vyhlásenievýsledkov): prezentácia na adrese :

Regionálne turistické informačné centrum
Petzvalova 18 059 01 Spišská Belá tel.: ++421 052/4680517fax: ++421 052/4680520e-mail:hlavacova@spisskabela.sk
web: www.spisskabela.sk

pred štartom je možná prezentácia od 12:00 hod do 12:30 hod.v blízkosti štartu v
Rybárskom dome (na Belianskom rybníku)

štartovné čísla je možné si vyzdvihnúť pred štartom od 11:00 hod. do 12:30 hod.v Rybárskom dome-veci pretekárov je potrebné odovzdať vdepe najneskôr 10 min. pred štartom, ktoré budú prevezené do priestoru cieľa, kde si ich pretekár môže vyzdvihnúť-doprava na preteky a počas pretekov je individuálna- vysvetlenie ktrati bude 12:45 v mieste štartu-štart bude z parkoviska pred Belianskym rybníkom vSpišskej Belej o 13:00 hod spoločne pre všetky kategórie dospelých (tzv. hromadný štart)- vyhlásenie výsledkov dospelých bude v mieste cieľa t.j. na Strednici ihneď po skončení pretekov-v prípade že prihlásený účastník sa nedostaví na štart,nemá nárok na vrátenie štartovného poplatku.

Výška štartového a spôsob jeho úhrady:- výška štartovného je 5 EUR za dospelú osobu-účastníci, ktorí sa prihlásia prihláškou zaplatia štartovné 5 EUR na účet VUB 27020-562/0200,
-účastníci, ktorí sa odprezentujú v mieste štartu, zaplatia štartovné 8 EUR v hotovosti

Popis trate:-štart bude v Spišskej Belej pri Belianskom rybníku, trať pôjde po cyklotrase do Tatranskej Kotliny.V Tatranskej Kotline prejde pretekár na štátnu cestu 1/67 po ktorej sa pôjde na Kardolínu, kde prejde na poľnú cestu po ktorej dôjde až do cieľa na Strednici–Ždiar.-60 % trate tvorí asfaltový povrch,40% povrchu trate tvorí prírodný materiál.-každý pretekár dostane vcieli nápoj a guláš.

Prehľad vyhlasovaných vekových kategórii

Kategórie :
Muži 15–30 rokov / ročník 1998–1983 /
Muži 31–45 rokov/ ročník 1982–1968 /
Muži 46–100 rokov / ročník 1967–1913 /
Ženy 15–30 rokov / ročník 1998–1983 /
Ženy 31–45 rokov / ročník 1982-1968/
Ženy 46–100 rokov / ročník 1967–1913/

v každej kategórii prví traja budú ocenení medailami, diplomami a peňažnou odmenou

1. miesto–50€,
2. miesto–40€,
3. miesto-30€

Prihláška k pretekom obsahuje:
a. názov pretekov,
b. meno a priezvisko pretekára,
c. dátum narodenia,
d. adresu pretekára vrátane PSČ,
e. názov vysielajúcej
zložky(cyklistický klub, združenie)

V prípade nepriaznivého počasia si organizátor vyhradzuje zrušiť preteky v deň konania pretekov min. 4 hod. pred štartom a preložiť preteky na iný termín.

Technické a bezpečnostné parametre :-podmienkou je horský, crossový alebo trekkingový bicykel
(nie cestný bicykel!!!!) 

Každý účastník musí mať cyklistickú prilbu-organizátor zabezpečí zdravotnú službu počas celého preteku-každý účastník štartuje na vlastnú zodpovednosť na základe znalosti svojho zdravotného stavu-
usporiadateľ nezodpovedá za veci pretekárov a divákov

Značenie :-celá trasa bude vyznačená zelenou farbou

Prihlášku súťažiaci zašle mailom na adresu:hlavacova@spisskabela.sk, alebo ju prinesie osobne do RTIC
(Regionálne turistické informačné centrum, Petzvalova18), do piatku 06.septembra 2013, resp. ju prinesie
osobne na miesto štartu

štvrtok 25. júla 2013

Plus500 v zozname Londýnskej burzy cenných papierov

Plus500

Spoločnosť Plus500, ktorá vyvinula a prevádzkuje on-line obchodnú platformu pre retailových zákazníkov obchodujúcich s CFD (kontrakty na rozdiel) vo viac ako 50 krajinách, s potešením oznamuje úspešné stanovenie cien pre svoje počiatočné verejné ponuky ("IPO") ešte pred prijatím na obchodovanie na trhu AIM, ktorý prevádzkuje londýnska burza.
Spoločnosť Plus500 vyvinula a prevádzkuje on-line obchodnú platformu (www.plus500.com) pre retailových zákazníkov na obchodovanie s CFD na medzinárodnej úrovni viac ako 1 700 rôznych podkladových globálnych finančných nástrojov zahŕňajúcich akcie, ETF (Exchange-Traded Funds – Fondy obchodované na burze), devízy, indexy a komodity.

Zhrnutie transakcií

  • ponuka akcií vyniesla okolo 75 miliónov USD prostredníctvom ponúknutia nových kmeňových akcií v hodnote 25 miliónov USD a existujúcich kmeňových akcií v hodnote 50 miliónov USD ("ponuka") pri cene vloženia 115 pencí za akciu ("Cena za ponuku"),
  • očakáva sa, že trhová kapitalizácia Skupiny pri prijatí, na základe ceny za ponuku, bude okolo 200 miliónov USD (asi 132 miliónov libier),
  • ponuka akcií zaznamenala silný dopyt zo strany inštitucionálnych investorov a nárast po následnej výraznej prevahe záujmu o akcie nad ponuku,
  • čisté výnosy Skupiny z ponuky budú použité na investície do ďalších marketingových aktivít na zvýšenie povedomia o značke, na preniknutie na nové trhy a na urýchlenie rastu na existujúcich trhoch, posilnenie súvahy a kapitálového základu Skupiny, na zabezpečenie väčšej flexibility pri posudzovaní možných akvizícií a na udržanie kapitálových rezerv pre súčasné záväzné regulačné požiadavky na kapitál Skupiny,
  • riaditelia veria, že úspech Skupiny vďačí do dnešného dňa predovšetkým rozvoju samotnej Skupiny, patentovanej technológii, ktorú Skupina vyvinula a ktorú neustále vyvíja ako podporu obchodnej platformy. Obchodná platforma zabezpečuje zákazníkom jednoduché a konzistentné rozhranie pre celý rad rôznych zariadení. Bola navrhnutá tak, aby sa dala používať čo najintuitívnejšie a najjednoduchšie a aby zákazníkom poskytovala ceny v reálnom čase, zdroje na vybavenie a množstvo typov objednávok,
  • riaditelia sa domnievajú, že Skupina je vzrušujúci podnik, ktorý zabezpečuje značné príležitosti na základe poskytnutia obchodnej platformy CFD retailovým zákazníkom na rastúcom medzinárodnom trhu CFD,
  • očakáva sa, že obchodovanie začne 24. júla 2013 o 8.00 hodine. Kmeňové akcie sa budú obchodovať pod tickerom "PLUS",
  • spoločnosť Liberum Capital Limited koná ako menovaný poradca a obchodník s cennými papiermi Spoločnosti.
  •  Plus500

štvrtok 18. júla 2013

Skylink svoju ponuku rozšírí šesť nových televíznych programov

V programovej ponuke Skylinku  dôjde k nasledujúcim zmenám:
  1. Programovú ponuku rozšírí šesť nových televíznych programov (Crime & Investigation, Nickelodeon, MTV Rock, MTV Dance, VH1 a VH1 Classic)
  2. Program History Channel (verzia SD) bude nahradený programom History Channel HD, programom vysielajúcim rovnaké programy, ale s vysokým rozlíšením obrazu HD. Tato zmena sa týka všetkých užívateľov balíčka Multi, Kombi a Flexi 7.
  3. Príde k zmene technických parametrov pre naladenie programu iConcerts, ktorý je súčasťou balíčka HD Plus, Multi HD, Komplet a Flexi 7.
  4. Programovú ponuku Skylinku opustí program MTV Live HD.
K väčšine zmien príde v tomto týždni, programy MTV Rock, MTV Dance, VH1 a VH1 Classic pripojíme v budúcom týždni.
Charakteristika nových programov:
  1. Crime & Investigation
Program sa zameriava hlavne na relácie o zločinoch, ktoré sa skutočne stali. Prináša pohľady do kriminálnych laboratórií, policajných archívov a súdnych siení. Od 1. 8. 2013 bude program vysielaný v českom jazyku. V ponuke Skylink sa tento program stane súčasťou balíčka Multi, Flexi 7, Kombi, Multi HD a Komplet.
  1. Nickelodeon
Nickelodeon je televíznym kanálom pre deti a rodinu. Tá najlepšia zábava v animovanom svete pre dievčatá a chlapcov od 5 do 14 rokov. Nickelodeon vysiela animovanú tvorbu a inovatívne relácie zamerané na každodenný život predškolských detí. Stanica vysiela 24 hodín denne v plnej česke verzii. Program rozširuje ponuku balíčka Flexi 7, Kombi, Multi HD a Komplet. Program vysiela v norme MPEG-4/SD, k jeho príjmu je potrebný HD prijímač.
  1. MTV Rock
Pridajte do kroku v rytme rocku… Hudobná stanica MTV Rock je určená predovšetkým mladým ľuďom so skutočnou vášňou pre rockovú hudbu, ktorá bije rýchlejšie ako ich srdce. Stanicu môžete získať v rámci balíčka Flexi 7, Kombi, Multi HD a Komplet.
  1. MTV Dance
Vďaka hudobnej stanici MTV Dance získate nonstop prístup k tej najlepšej tanečnej hudbe súčasnosti. Vysielanie zahŕňa exkluzívne priame prenosy s najlepšími svetovými DJ-mi z klubov a festivalov po celom svete. Program bude novou súčasťou balíčka Flexi 7, Kombi, Multi HD a Komplet.
  1. VH1
Hudobná stanica VH1 je určená pre publikum každého veku. Prináša to najlepšie zo súčasnej svetovej populárnej hudby, ale tiež hity z 60., 70., 80. a 90. rokov. VH1 ponúka programy odpovedajúce vkusu európskeho diváka. Tešiť sa môžete na živé štúdiové vystúpenia, hudobné dokumenty a archívne nahrávky, rovnako ako na každoročné hviezdne udeľovanie cien. Stanica bola zaradená do programových balíčkov Flexi 7, Kombi, Multi HD a Komplet.

  1. VH1 ClassicVH1 Classic je hudobný kanál hrajúcí hity, ktoré odolali zubom času. Prináša nezabudnuteľné hudobné pohľady do sedemdesiatych, osemdesiatych a začiatku deväťdesiatych rokov minulého storočia. Nájdete tu skrátka videoklipy, ktoré nestarnú. Stanica sa stane súčasťou balíčkov Flexi 7, Kombi, Multi HD a Komplet.
    Technické parametre pre naladenie programov:
    Názov programu
    Crime & Investigation
    iConcerts
    Nickelodeon
    History Channel HD
    MTV Rock
    MTV Dance
    VH1
    VH1 Classic
    Satelit Astra
    23,5°E
    23,5°E
    19,2°E
    Kompresný formát
    MPEG-2
    MPEG-4
    MPEG-2
    Kmitočet
    11 914
    11 797
    11 739
    Polarizácia
    Horizontálna
    Horizontálna
    Vertikálna
    FEC
    3/4
    3/4
    3/4
    Symbolová rýchlosť
    27 500
    27 500
    27 500
    Norma
    DVB-S
    DVB-S2/8PSK
    DVB-S
    Pilot
    OFF
    ON
    OFF




sobota 22. júna 2013

Konferencia TEDx v Kežmarku úspešná

                                   Marek Adamov



V Kežmarku 22.júna 2013 sa prvý krát konala konferencia TEDx
TED je nezisková organizácia oddaná podpore „myšlienok hodných šírenia“. V roku 1984 sa v Kalifornii konala prvá štvordňová konferencia a odvtedy TED neustále rastie a viacerými iniciatívami podporuje myšlienky, ktoré menia svet. 

V Kežmarku vystúpili rečníci:


  • Ľudmila Kolesárová

    manažérka a blogerka
  • Peter Petras

    chatár
  • Ivan Akimov

    hudobník
  • Maja Bulková

    projektová manažérka
  • Miroslava Kernová

    nezávislá novinárka
  • Vojtech Rušin

    astronóm
  • Maťo Siska

    živí sa tým, čo má rád
  • Michaela Bednárová

    textilná dizajnérka
  • Marek Adamov

    kultúrny manažér


                                   Katarína Koščová



                                           Vojtech Rušin


                                            Maťo Siska

                                  Miroslava Kernová

    Kesaj Tchave
    Kesaj Tchave




  • štvrtok 20. júna 2013

    Poľnohospodárske komory krajín V4 vyjadrili nesúhlas s návrhom EK na krátenie priamych platieb

    Poľnohospodárske komory krajín Vyšehradskej štvorky (V4) vyjadrili nesúhlas s návrhom Európskej komisie (EK) na krátenie priamych platieb v roku 2013. Rozsah týchto podpôr by sa mal podľa nich dodržať, pretože mnohí poľnohospodári s nimi počítali pri tvorbe svojich úverových rámcov, takže v prípade škrtov budú mať problémy so zdrojovým krytím ich splácania.

     Ak by napriek tomu bolo v záujme vybilancovania európskeho rozpočtu nevyhnutné pristúpiť ku kráteniu priamych platieb, malo by sa vzťahovať iba na poľnohospodárov v tých krajinách, kde ich úroveň prevyšuje priemer EÚ. Na tom sa spoločne zhodli na rokovaní v Prahe predstavitelia Agrárnej komory (AK) ČR, Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), Národnej rady poľnohospodárskych komôr Poľska (KRIR) a Maďarskej agrárnej komory (MAK).

    Pražský summit opätovne upozornil na riziká pokračovania dvojrýchlostnej spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP) EÚ, obsiahnuté v návrhu jej reformy, o ktorej momentálne rokuje v rámci trialógu Európska komisia s Európskym parlamentom a Radou ministrov poľnohospodárstva. „Očakávali sme, že v nasledujúcom programovacom období dôjde k úplnej vonkajšej konvergencii priamych platieb, ale pozícia nikoho z účastníkov trialógu to neobsahuje. Všetko teda smeruje k tomu, že diskriminácia nových členských štátov v podporách by mala pokračovať aj v rokoch 2014-2020, s čím sa v žiadnom prípade nemôžeme stotožniť“, povedal predseda SPPK Milan Semančík.

    Prezident KRIR Wiktor Szmulewicz informoval svojich partnerov z krajín V4, že v Poľsku už bola právnikmi vypracovaná žaloba za nedodržanie podmienok vstupu nových členských krajín do EÚ a neoprávnené krátenie podpôr. Nesúhlas so škrtmi vyjadrujú prakticky všetci poľskí farmári a niektorí z nich aj individuálne podnikajú právne kroky na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu. V dôsledku uplatňovania tzv. finančnej disciplíny podľa predstáv Európskej komisie by sa tohtoročný objem priamych platieb mal znížiť o 4,5 % v Českej republike, o 4,3 % v SR, o 3,6 % v Maďarsku a o 1,6 % v Poľsku.

    „V súvislosti s budúcnosťou sa u nás veľa diskutuje o spôsobe rozdelenia finančných prostriedkov“, uviedol W. Szmulewicz. „Poľsko asi získa relatívne dosť veľa peňazí na kohézne programy, ale na poľnohospodársku politiku budú zdroje obmedzené - podobne ako v iných krajinách. Premiér prisľúbil, že časť prostriedkov presunie z kohéznej politiky na Program rozvoja vidieka a druhý pilier doplní aj zo štátneho rozpočtu. Pôvodne sa malo čo najviac financií presúvať z druhého piliera do prvého s tým, že v Programe rozvoja vidieka sa doplnia z iných zdrojov. Druhý pilier totiž neradno podceňovať, pretože vďaka nemu by sa mala zvyšovať konkurencieschopnosť podnikov, pričom si musíme uvedomiť, že v budúcich obdobiach tieto možnosti postupne zaniknú“.

    Poľnohospodárske komory krajín V4 sa navzájom informovali aj o škodách, spôsobených tohtoročnými povodňami. V Poľsku podľa zástupcov KRIR k žiadnemu väčšiemu plošnému postihnutiu poľnohospodárov nedošlo. Individuálne postihnuté subjekty budú môcť počítať s nižšími daňami a v prípade vysokých škôd môžu požiadať o dotácie až do výšky 90 % vzniknutých strát. K žiadnemu väčšiemu zaplaveniu poľnohospodárskej pôdy nedošlo ani v Maďarsku, hoci na 530 km dlhom úseku Dunaja bola vyhlásená mimoriadna povodňová situácia a niektorých ľudí museli dokonca evakuovať. Podľa informácií MAK bolo v Maďarsku postihnutých asi 10-tisíc hektárov poľnohospodárskej pôdy, pričom väčšie problémy spôsobovala spodná voda - podobne ako na Slovensku, kde bolo zaplavených alebo podmáčaných niekoľko tisíc ha pozemkov.

    Najhoršie z hľadiska povodní dopadla Česká republika. „U nás bola tohtoročná povodeň štvrtá najhoršia“, konštatoval viceprezident AK ČR Jindřich Šnejdrla. „Postihnutých bolo celkom 35-tisíc ha ornej pôdy, 20-tisíc ha trvalých trávnych porastov, 500 ha chmeľníc a asi 1 000 ha zeleniny. Celkové škody sme predbežne vyčíslili na 1,767 mld. Kč, pričom do tohto výpočtu nebolo zahrnuté rybné hospodárstvo. K vyčísleným priamym škodám pribudnú poľnohospodárom ešte zvýšené náklady na uvedenie pôdy do pôvodného stavu, asanáciu budov a v dôsledku povodní zatopených pevných plôch. Aj preto nebudú postihnutí roľníci na tento rok spomínať v dobrom“.

    Bratislava, 20. júna 2013

    pondelok 3. júna 2013

    Priority SPPK sú jasné a nespochybniteľné, komora bude podľa nich v ďalšom období postupovať

    Priority Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) sú jasné a nespochybniteľné a najväčšia samosprávna organizácia v agropotravinárskom komplexe SR bude podľa nich v ďalšom období postupovať. 
     V reakcii na aktuálny vývoj situácie to povedal predseda SPPK Milan Semančík. „Nikdy sme sa nespreneverili svojmu poslaniu a svoje postoje deklarujeme verejne. Za nikoho sa neskrývame a nič nerobíme v zákulisí, pretože otvorený dialóg považujeme za jedinú správnu a perspektívnu metódu presadzovania oprávnených záujmov našich členov“, uviedol najvyšší predstaviteľ SPPK.
    Podľa neho o tom svedčí aj nedávno v Nitre podpísané memorandum o spolupráci pri realizácii vízie, zámerov a cieľov Koncepcie rozvoja pôdohospodárstva SR na roky 2013 - 2020, ktoré SPPK parafovala spolu s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Slovenskou lesníckou komorou. „Práve z našej iniciatívy sa do textu tohto dokumentu dostalo ustanovenie, že signatári považujú za reálne dosiahnuť zvýšenie produkčnej výkonnosti v nosných poľnohospodárskych komoditách v priemere na úroveň 80 % súčasnej spotreby obyvateľstva SR“, konštatoval M. Semančík. „Zaviazali sme sa presadzovať tie ciele a zámery koncepcie, ktoré budú v súlade s našimi prioritami. To je úplne legitímne, pretože sa tým nič nemení na autonómnosti samosprávneho rozhodovania. Ak niekto hovorí niečo iné, mal by sa dôkladne pozrieť do relevantných dokumentov“.
    Vo vzťahu k budúcnosti považuje SPPK za kľúčové zabezpečiť zvyšovanie potravinovej bezpečnosti a sebestačnosti Slovenska v nadväznosti na zdravú výživu obyvateľstva, klimatické zmeny, stabilizáciu a rozvoj vidieka, vrátane zamestnanosti. To si vyžaduje dosiahnutie trvalo udržateľného rozvoja poľnohospodárstva a potravinárstva s ohľadom na efektívne využívanie produkčného potenciálu SR a optimalizáciu výrobno-odbytových štruktúr, zabezpečujúcich zásobovanie obyvateľstva kvalitnými a čerstvými potravinami a upevňujúcich postavenie ich producentov na trhu.
    „V poľnohospodárstve bude kľúčový rozvoj živočíšnej a špeciálnej rastlinnej výroby, teda sektorov, ktoré v predchádzajúcich obdobiach prešli najväčšou depresiou“, zdôraznil M. Semančík. „Zabúdať nemožno ani na ochranu poľnohospodárskej pôdy, zriadenie rizikového fondu a koncepčné zvyšovanie predaja domácich výrobkov, ktoré sa rovnako týka finálnej produkcie potravín. Bez neho zostanú všetky rozvojové zámery iba na papieri, pretože efektívny odbyt je podmienkou perspektívnosti akejkoľvek výroby. Aktuálny predaj domácich potravín na vnútornom trhu klesol v Slovenskej republike pod 50-percentnú hranicu, takže ak sa chceme vyrovnať aspoň našim susedom, budeme ho musieť zvýšiť minimálne o 30 percentuálnych bodov. A to určite nie je málo“.
    V prvom pilieri spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP) EÚ sa SPPK prihovára za elimináciu tzv. historického princípu a zvýšenie podpory citlivých sektorov na maximálnu možnú úroveň. Za neakceptovateľné označuje zavedenie stropov priamych platieb pre veľké podniky a prípadnú nerovnosť podmienok v tomto pilieri požaduje kompenzovať inými výhodami. V druhom pilieri navrhuje prednostne zabezpečiť investície do hmotného majetku, agroenvironmentálne opatrenia súvisiace s klímou, rozvoj poľnohospodárskych podnikov a podnikateľskej činnosti, pridávanie hodnoty poľnohospodárskym a potravinárskym výrobkom, dobré životné podmienky zvierat a platby pre oblasti s prírodnými alebo inými obmedzeniami. Maximálnu hornú hranicu podpory na jedného žiadateľa odporúča znížiť zo súčasných 3 mil. eur na 1,5 mil. eur, aby sa mohol uspokojiť väčší počet záujemcov o podpory z Programu rozvoja vidieka SR.
    Bratislava, 3. júna 2013

    štvrtok 23. mája 2013

    JARNÁ KLASIKA 13. ročník, cestný maratón sobota 25.05.2013


    Jarná klasika




    Kontakt: +421 905401024, tatrytour.cycling@gmail.com, skype: tatrytour
    Miesto: Vysoké Tatry, Starý Smokovec
    Termín: sobota 25.05.2013
    Trať: 118 km
    Štart: Starý Smokovec 11.00 Grandhotel
    Cieľ: Hrebienok


    Prihláška:
    Tatry Tour o.z., Popradské nábrežie 445/25, 058 01 Poprad +421 905401024, tatrytour.cycling@gmail.com, skype: tatrytour


    Org. príspevok: pri prezentácii v hotovosti.
    20,- € prihlásení do 22.05.2013, 25,- € prihlásení po 22.05.2013


    Prezentácia:
    Starý Smokovec, GRANDHOTEL
    piatok 24.05.2013 od 16.00 do 20.00
    sobota 25.05.2013 od 08.00 do 10.30


    Kategórie:


    A 18 - 23 /95-90/
    B 24 - 39 /89-74/
    C 40 - 49 /73-64/
    D 50 - 54 /63-59/
    E 55 - a viac rokov /58-/
    Z - ženy 18 - a viac rokov /95-/


    Ceny:


    Víťazi kategórii: dres Jarná klasika a hodinky TISSOT.
    Druhí a tretí v každej kategórii: upomienková cena Jarná klasika.


    Výsledky:  16.00

    pondelok 22. apríla 2013

    Do výtvarnej súťaže „Les“ prihlásili žiaci školy 74 prác

    Lesná zážitková škola

    (Liptovský Mikuláš, 23.4.2013) 22. apríla 2013 sa na ZŠ Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši uskutočnila verejná prezentácia najlepších výstupov – literárnych a výtvarných prác, power-pointových prezentácií, ktoré vznikli v rámci spoločného projektu OZ TATRY a ZŠ Janka Kráľa – Lesná zážitková škola. Najlepších 20 prác bolo odmenených hodnotnými vecnými cenami.

    Do výtvarnej súťaže „Les“ prihlásili žiaci školy 74 prác a do súťaže „Les a lesný ekosystém v medzipredmetových vzťahoch“ 186 prezentácií, ktoré postupne prešli hodnotením v rámci triedneho a školského kola.

    Súčasťou niekoľkomesačného projektu bola aj inštalácia výstavy „Medvede a my“, ktorú lektorovala Svetlana Beťková zo Slovak Wildlife Society, premietanie filmu „Strážca divočiny“ spojené s besedou so spoluautorom Erikom Balážom z  Lesoochranárskeho zoskupenia VLK (LZ VLK), interaktívny program „Prírodné lesy = prírodné procesy“, lektorovaný Rudolfom Padom z OZ TATRY. O živote svišťov prišiel žiakom školy porozprávať pracovník ŠOP SR – Správy TANAPu Pavel Ballo.

    Žiaci školy pripravili rozhlasovú reláciu o súkromných prírodných rezerváciách a škola sa symbolickou kúpou jedného stromu zapojila do zbierky LZ VLK „Kúp si svoj strom.“

    Škola sa taktiež pokúša zapojiť do záchrany vzácneho genofondu Wollemia nobilis. Rudolf Pado z OZ TATRY, autor a koordinátor projektu, uviedol: „Menej ako 100 dospelých stromov tohto druhu bolo objavených v roku 1994 v Národnom parku Wollemi v Blue Mountains v Austrálii. Ide o druh, ktorý patrí do 200 miliónov starej čeľade Araukáriovité, čiže do čias dinosaurov. Začiatkom tisícročia bol spustený záchranný licenčný program pre tento druh. Jeden kus sadenice stromu sme sa rozhodli zakúpiť pre ZŠ Janka Kráľa. Momentálne je situácia taká, že za niekoľko mesiacov sa nám, v rámci Európy, nepodarilo sadenicu získať. Verím však, že tento náš zámer dotiahneme do úspešného konca.“

    V exteriéroch školy sa taktiež pripravuje výsadba ďalších 30 kusov stromov a v mesiaci máj bude projekt zavŕšený celodennými odbornými exkurziami: Lesníctvo na Slovensku – história, tradície a technológie, Lesy a cestovný ruch – zážitkový turizmus, Prírodné lesy verzus hospodárske lesy, počas ktorých žiaci navštívia napr. Čiernohronskú železnicu, Lesnícky skanzen a okolie Dobročského pralesa pri Čiernom Balogu, meandre Kamenistého potoka, arborétum v Liptovskom Hrádku a náučný chodník Rakytovské plieska – Jamské pleso v TANAPe.

    Hlavným cieľom a kvalitatívnym prínosom spoločného projektu OZ TATRY a ZŠ Janka Kráľa, ktorý podporila Nadácia Orange v rámci grantového programu „Školy pre budúcnosť“, bola realizácia komplexného modelového vzdelávania, zameraného na zážitkové učenie o lesnom ekosystéme prostredníctvom exkurzií, besied, filmových predstavení a samostatnej práce detí, a to s využitím medzipredmetových vzťahov.

    Rudolf Pado dodal: „Naším cieľom bolo prehĺbiť záujem mladých ľudí o problematiku ochrany lesov, aj z hľadiska ich budúcej profesionálnej profilácie, umožniť im poznať zaujímavé lokality v okolitom regióne, ktoré sú spojené s lesníckymi tradíciami a ochranou životného prostredia, realizovať ucelené vyučovanie témy lesa, a to zážitkovou metódou, zvýšiť komunikačné a prezentačné zručnosti žiakov. Aj keď hlavnou cieľovou skupinou projektu boli žiaci II. stupňa ZŠ, ktorí už rozmýšľajú o svojom budúcom povolaní, väčšina aktivít bola otvorená pre všetkých žiakov školy. Podpora  nadácie vo výške 2 480 eur umožnila aj deťom zo sociálne slabších rodín zúčastniť sa zaujímavého vzdelávacieho programu.

    Bezdotykový odpadkový koš

    Projekt bol výsledkom stále sa prehlbujúcej spolupráce medzi OZ TATRY a ZŠ Janka Kráľa, ktorá je obojstranne prínosná. Všetky aktivity, realizované v uplynulom období, nás motivovali aj k tomu, že sme sa rozhodli prihlásiť školu do súťaže „Lesoochranárska škola roka.“





    Mgr. Rudolf Pado
    Predseda a projektový manažér OZ TATRY

    streda 10. apríla 2013

    Značka Nilox oslovila Petra Sagana k spolupráci

    SAGAN-NILOX



    Talianska značka Nilox (www.nilox.com) posilnila prepojenie s dvojkolesovým svetom cyklistiky. 

    Značka Nilox ktorá si svojou reputáciou vyslúžila úctu za kvalitu svojich výrobkov nebude chýbať v žiadnom dôležitom momente tohto fenoména  v svetovej cyklistike. Peter je mladý, odhodlaný a pohľadný, má všetko aby posunul značku Nilox do centra pozonosti. 

    Peter Sagan má iba 23 rokov , je nezvyčajný športovec ktorý v sebe spája vytrvalosť a šprintérske schopnosti.

    Michelle Bertacco, riaditeľ predaja Nilox povedal:

     "Peter je šampión ktorý sa tiež  zaujíma o najnovšiu  techniku. Sme hrdí na to že Peter prijal túto výzvu a pripojil sa k nášmu tímu. Veríme že tento mladý profesionál  môže priniesť našej spoločnosti riešenie vo vývoji , ktoré potrebujeme pri získavaní mladých a nadšených športovcov. Veríme, že tento najnovší prírastok bude lietať s vlajkou Nilox a bude ju skvele reprezentovať."

    štvrtok 21. marca 2013

    Zelený čaj a červené víno ​​môžu pomôcť proti Alzheimerovej chorobe

    Podľa vedcov z University v Leedse môžu látky obsiahnuté v zelenom čaji a červenom víne narušiť kľúčový krok na ceste vzniku Alzheimerovej choroby.



    Vedci pri laboratórnych experimentoch identifikovali proces dovoľujúci zhlukom bielkovín prichytiť sa na povrchu mozgových buniek a spôsobiť ich odumretie.

    Tento proces potom boli schopní prerušiť použitím vyčisteného extraktu EGCG zo zeleného čaju a resveratrolu z červeného vína.

    Tieto závery publikované v časopise Journal of Biological Chemistry ponúkajú potenciálny nový smer pri vývoji liekov na Alzheimerovu chorobu, ktorá nie je v súčasnosti liečiteľná.


    Alzheimerova choroba je neurodegeneratívna porucha mozgu, pri ktorej dochádza k postupnej demencii. Ako prvý ju opísal Alois Alzheimer. V súčasnej dobe nie je známa príčina jej vzniku, ale vďaka neuropatologickým nálezom sa vie ako prebieha. Hlavnou zmenou je ukladanie beta-amyloidu v mozgu a ďalšie zmeny, ktoré postupne spôsobujú rozpad nervových vlákien a buniek. Alzheimerovou chorobou sa taktiež mení látková činnosť mozgu.

    štvrtok 14. marca 2013

    Pixmánia na Slovensku ukončí svoje pôsobenie 28.marca 2013


     

    Pixmania opúšťa Slovensko


    Internetový predajca sa chce sústrediť na svoje kľúčové aktivity.

    Internetový obchod Pixmania na Slovensku končí. Britský predajca sa rozhodol redukovať svoje pozície v Európe. „Všetko svoje úsilie chceme zamerať na výrazné zníženie nákladov na prevádzku Pixmanie,“ potvrdzuje pre HN Mark Webb, riaditeľ komunikácie Dixons Retail, ktorá Pixmaniu prevádzkuje. Okrem Slovenska sa ukončenie fungovania e-shopov týka ďalších jedenástich krajinách vrátane Maďarska, Česka či Rakúska.

    Musíme šetriť
    Pixmania donedávna pôsobila v 26 štátoch sveta, avšak za posledný finančný rok vykázala stratu 20 miliónov libier (viac ako 23 miliónov eur). „Po konzultáciách sme sa rozhodli nasledovať plán našej reštrukturalizácie, ktorý zahŕňa obmedzenie niektorých častí biznisu, aby sme sa mohli sústrediť na kľúčové operácie,“ hovorí Mark Webb. Za tie spoločnosť považuje predaj elektroniky, menší priestor dostanú postele, šperky či detské oblečenie. Analytici za tým vidia práve dôvody, pre ktoré majú ľudia e-shopy radi. „Nehľadal by som za tým nič iné, iba veľkú konkurenciu, ktorá tlačí marže dolu. To znamená, že keď chcú e-predajcovia prežiť, musia predať obrovské objemy,“ vysvetľuje analytik spoločnosti Cyrrus Tomáš Menčík. Zároveň priznáva, že z trhu môžu vypadnúť aj ďalší hráči. Ponúka opačné riešenie ako zvolila Pixmania. „Šancu dlhodobo prežiť majú najväčšie predajne. E-shopy sa preto budú snažiť rozširovať škálu ponúkaných produktov, aby zvyšovali objemy a rozširovali zákaznícku základňu,“ dodáva Menčík. Jeho slová potvrdzujú aj konania ostatných internetových predajcov.

    Servis pre zákazníkov bude ale fungovať ešte ďalšie dva roky,“ povedal denníku výkonný riaditeľ Pixmanie v Česku Michal Kilian. Firma okrem toho v Európe zavrie 40 kamenných obchodov, na Slovensku žiadny neprevádzkuje.

    Firma sa chce teraz zamerať iba na predaj kľúčových produktov typu tabletov, fotoaparátov a kamier. Tovar, ako sú šperky či detské oblečenie, už predávať nechce.

    List ktorý potvrdzuje ukončenie činnosti pixmanie: