Podľa vedcov z University v Leedse môžu látky obsiahnuté v zelenom čaji a červenom víne narušiť kľúčový krok na ceste vzniku Alzheimerovej choroby.
Vedci pri laboratórnych experimentoch identifikovali proces dovoľujúci zhlukom bielkovín prichytiť sa na povrchu mozgových buniek a spôsobiť ich odumretie.
Tento proces potom boli schopní prerušiť použitím vyčisteného extraktu EGCG zo zeleného čaju a resveratrolu z červeného vína.
Tieto závery publikované v časopise Journal of Biological Chemistry ponúkajú potenciálny nový smer pri vývoji liekov na Alzheimerovu chorobu, ktorá nie je v súčasnosti liečiteľná.
Alzheimerova choroba je neurodegeneratívna porucha mozgu, pri ktorej dochádza k postupnej demencii. Ako prvý ju opísal Alois Alzheimer. V súčasnej dobe nie je známa príčina jej vzniku, ale vďaka neuropatologickým nálezom sa vie ako prebieha. Hlavnou zmenou je ukladanie beta-amyloidu v mozgu a ďalšie zmeny, ktoré postupne spôsobujú rozpad nervových vlákien a buniek. Alzheimerovou chorobou sa taktiež mení látková činnosť mozgu.
Vedci pri laboratórnych experimentoch identifikovali proces dovoľujúci zhlukom bielkovín prichytiť sa na povrchu mozgových buniek a spôsobiť ich odumretie.
Tento proces potom boli schopní prerušiť použitím vyčisteného extraktu EGCG zo zeleného čaju a resveratrolu z červeného vína.
Tieto závery publikované v časopise Journal of Biological Chemistry ponúkajú potenciálny nový smer pri vývoji liekov na Alzheimerovu chorobu, ktorá nie je v súčasnosti liečiteľná.
Alzheimerova choroba je neurodegeneratívna porucha mozgu, pri ktorej dochádza k postupnej demencii. Ako prvý ju opísal Alois Alzheimer. V súčasnej dobe nie je známa príčina jej vzniku, ale vďaka neuropatologickým nálezom sa vie ako prebieha. Hlavnou zmenou je ukladanie beta-amyloidu v mozgu a ďalšie zmeny, ktoré postupne spôsobujú rozpad nervových vlákien a buniek. Alzheimerovou chorobou sa taktiež mení látková činnosť mozgu.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára