štvrtok 21. marca 2013

Zelený čaj a červené víno ​​môžu pomôcť proti Alzheimerovej chorobe

Podľa vedcov z University v Leedse môžu látky obsiahnuté v zelenom čaji a červenom víne narušiť kľúčový krok na ceste vzniku Alzheimerovej choroby.



Vedci pri laboratórnych experimentoch identifikovali proces dovoľujúci zhlukom bielkovín prichytiť sa na povrchu mozgových buniek a spôsobiť ich odumretie.

Tento proces potom boli schopní prerušiť použitím vyčisteného extraktu EGCG zo zeleného čaju a resveratrolu z červeného vína.

Tieto závery publikované v časopise Journal of Biological Chemistry ponúkajú potenciálny nový smer pri vývoji liekov na Alzheimerovu chorobu, ktorá nie je v súčasnosti liečiteľná.


Alzheimerova choroba je neurodegeneratívna porucha mozgu, pri ktorej dochádza k postupnej demencii. Ako prvý ju opísal Alois Alzheimer. V súčasnej dobe nie je známa príčina jej vzniku, ale vďaka neuropatologickým nálezom sa vie ako prebieha. Hlavnou zmenou je ukladanie beta-amyloidu v mozgu a ďalšie zmeny, ktoré postupne spôsobujú rozpad nervových vlákien a buniek. Alzheimerovou chorobou sa taktiež mení látková činnosť mozgu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára