streda 5. novembra 2014

Peter Sagan dobyl ďalší vrchol, dosiahol najvyššiu horu Afriky




Slovenský cyklista Peter Sagan spolu s novými kolegami z tímu Tinkoff-Saxo sú v Tanzánii a stúpajú na najvyšší vrchol Afriky Kilimandžáro. Na tímovom kempe nechýbajú ani ďalší novic v zoskupení Juraj Sagan či Michael Kolář, ktorý si už dres 
Tinkoff-Saxo obliekal aj v sezóne 2014.




Ducha kolektívu upevňuje v Afrike všetkých 80 členov družstva, okrem cyklistov aj manažéri, športoví riaditelia, mechanici, maséri či lekári. Vrchol Kilimadžára dosiahli dnes ráno okolo 04:00. 

Pre Sagana to nie je prvá skúsenosť s vysokou nadmorskou výškou. "Bol som už v Himalájach. Pohyboval som sa v okolí Everestu a vystúpil až do výšky približne 5500 m. Všetko tam ide pomalšie. Treba byť trpezlivý a posúvať sa krok po kroku. Dôležitá je aklimatizácia a postupné šplhanie sa. Dýcha sa ťažko a nedá sa poriadne jesť ani spať,“ cituje Sagan. 


Peter Sagan 
Kilimadžáro dosiahli aj Alberto Contador, Ivan Basso, Rafal Majka či Roman Kreuziger. Ešte pred začiatkom výstupu sa jazdci Tinkoff-Saxo stretli s cyklistami miestneho tímu Arusha. Nasledujúce štyri dni putovali do základného tábora Karanga do výšky 4040 m. 


Tinkoff-Saxo 
Akcia má aj charitatívny nádych, cyklistický tím chce venovať financie miestnym organizáciám. Kilimandžáro je populárna destinácia medzi ľuďmi hľadajúcimi výzvy a uprednostňujúcimi turistiku pred horolezectvom alebo lezením po skalách. Pre problémy s dýchaním a riedkosť vzduchu však dosiahne vrchol len 40 % ľudí, ktorí začnú výstup.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára