štvrtok 8. januára 2015

Výsledky XXI. ročníka Trojkráľového stolnotenisového turnaja konaného dňa 6.1.2015 v Ľubici



6. január je sviatkom Zjavenia Pána čiže Troch kráľov a tiež aj dátumom Trojkráľového stolnotenisového turnaja, ktorého XXI. ročník sa uskutočnil v telocvični Základnej školy v Ľubici.

Zúčastnilo sa ho 100 súťažiacich t.j. 77 účastníkov, z toho až 23 súťažilo v dvoch kategóriách, z 13 klubov a 11-tich miest a obcí. Prekvapením bola účasť dvoch súťažiacich z Banskobystrického kraja, doteraz sme účastníkov z tohto regiónu nemali. Z klubov sa zúčastnili : OŠK Sp. Štvrtok, TJ Obce Sp.Štiavnik, TJ SEVERKA Kežmarok, PPC FORTUNA Kežmarok, ŠK VETERÁN Poprad, TJ JAVORINKA Levoča, STO BBF Sp. Nová Ves, MŠK Podolinec, STO Slovenská Ves, TJ Požiarnik Rakúsy, MŠK Slavoj Spišská Belá, STO Letanovce, TJ Tatran Nová Lesná a z miest a obcí to boli :Bratislava, Poprad, Kežmarok, Podolinec, Toporec, Hniezdne, Spišská Belá, Tvarožná, Spišský Štiavnik, Hnúšťa a Sedlice. Počet súťažiacich v jednotlivých kategóriách bol nasledovný : žiaci – 10, žiačky – 5, ženy – 3, muži neregistrovaní – 13, veteráni – 18 a hlavná kategória muži registrovaní – 51.

Výsledky v jednotlivých kategóriách
Dvojhra žiačky 1. Kristína Maliňáková, TJ Spišský Štiavnik
2. Mária Lapšanská, TJ Spišský Štiavnik
3. Patrícia Lapšanská, TJ Spišský Štiavnik

Dvojhra žiaci 1. Martin Milan, PPC FORTUNA Kežmarok
2. Viliam Suchý, TJ JAVORINKA Levoča
3. Denis Vojtičko, TJ SEVERKA Kežmarok

Dvojhra ženy 1. Kristína Maliňáková, TJ Spišský Štiavnik
2. Mária Lapšanská, TJ Spišský Štiavnik
3. Patrícia Lapšanská, TJ Spišský Štiavnik

Dvojhra muži registrovaní 1. Martin Ružbarský, TJ JAVORINKA Levoča
2. Matej Harabin, PPC FORTUNA Kežmarok
3. Milan Maliňák, TJ Obce Spišský Štiavnik

Dvojhra muži neregistrovaní 1. Roman Faja, Podolinec
2. Štefan Čarnogurský, Spišská Belá
3. Marián Bešenej, Kežmarok

Dvojhra veteráni 1. Miroslav Šifra, VETERÁN Poprad
2. Dušan Hanisko, TJ JAVORINKA Levoča
3. Jaroslav Seman, TJ JAVORINKA Levoča

Na zahájení podujatia, ktoré uskutočnil riaditeľ pretekov Mgr. František Hanaček sa prihovoril k súťažiacim a zároveň privítal aj hostí a to novozvoleného starostu obce Ľubica Ing. Jána Kapolku, podpredsedníčku KDH Mgr. Miroslavu Szitovú, predsedu OC KDH v Kežmarku Ing. Jána Soliara, MUDr. Jaroslava Novotného predsedu okresného zväzu stolného tenisu, Ing. Miroslava Harabina hlavného rozhodcu turnaja. Víťazi jednotlivých kategórií boli ocenení vecnými cenami, ktoré venovala obec Ľubica spoluorganizátor podujatia. Poďakovanie patrí všetkým ako súťažiacim tak aj organizátorom za bezproblémový a hladký priebeh celého podujatia. Výsledky budú tiež zverejnené aj na webovej stránke obce.


Za organizačný výbor Libor Sládek, tajomník

piatok 2. januára 2015

Ak vyhráte v tombole preverte si či nemusíte odviesť daň


Nie každá výhra podlieha zdaneniu. Na druhej strane netreba zabúdať, že niektoré výhry sa zdaňujú a výhercom po ich nadobudnutí plynú isté povinnosti. Šťastlivci, ktorí sa dočkajú výhry v silvestrovskej tombole, by si to mali preveriť.

Zdaňovať sa nemusia výhry v lotériách a podobných hrách, ktoré sú prevádzkované na základe povolenia vydaného podľa zákona o hazardných hrách (individuálnej licencie ministerstva financií alebo obce). Sú to napríklad hry Loto, Joker, Keno, hazardné hry v kasínach či dostihové stávky. Rovnako sa nezdaňujú obdobné výhry zo zahraničia.

Za ustanovených podmienok sa nezdaňujú ani prijaté ceny a výhry, ktoré neprevyšujú hranicu 350 eur, ak získaná cena alebo výhra tento zákonom stanovený limit prevýši, zdaní sa len príjem presahujúci danú sumu. Platí to vtedy, ak cenou a výhrou je cena z verejnej súťaže, cena zo súťaže, v ktorej je okruh súťažiacich obmedzený podmienkami súťaže, alebo ak ide o súťažiacich vybratých usporiadateľom súťaže, výhra z reklamnej súťaže alebo zo žrebovania a cena zo športovej súťaže (neplatí to u profesionálnych športovcov).

Ak nie sú splnené hore uvedené podmienky, ide o zdaniteľný príjem. Ak cena alebo výhra nesúvisí  s výkonom závislej činnosti daňovníka, s jeho podnikaním alebo s inou samostatnou zárobkovou činnosťou, s príjmom z kapitálového majetku, potom sa táto výhra alebo cena považuje za „ostatný príjem".

Výhry z tombol
Tombola je hazardnou hrou podľa zákona o hazardných hrách. Za hazardné hry sa ale nepovažujú tomboly, ak herná istina neprekročí sumu na úrovni 1 500 eur. Výhry v tombole nie sú oslobodené od dane z príjmov fyzickej osoby, nakoľko podľa zákona o hazardných hrách nie sú prevádzkované na základe povolenia vydaného podľa tohto zákona, ale na základe všeobecnej licencie.

Spôsob zdanenia výhier a cien
Výhry v lotériách a ostatné ceny a výhry, ktoré nie sú oslobodené od dane, sú ostatnými príjmami. Takéto peňažné výhry sa zdaňujú zrážkovou daňou a nepeňažné výhry, napríklad televízor, zahraničný zájazd či dokonca automobil, sa zdaňujú osobne prostredníctvom daňového priznania. Povinnosť podať daňové priznanie si výherca vyhodnotí vo vzťahu k úhrnu jeho zdaniteľných príjmov v príslušnom kalendárnom roku vrátane príjmov zo závislej činnosti. Povinnosť podať daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby  za rok 2014 vznikne vtedy, ak uvedený úhrn príjmov za rok 2014 presiahne sumu 1 901,67 eur.

Výhry u zamestnávateľa
Ak ste zamestnanec, zdanenie sa týka aj cien a výhier, keď súťaž vyhlási napríklad váš zamestnávateľ.  V tomto prípade sa však zdaní iba hodnota takej ceny prevyšujúcej hranicu 350 eur.

Biznisweb má veľké výpadky webov aj v roku 2015


3.1.2015
Prevádzkovateľ e-shopov spoločnosť Biznisweb.sk má od 2.1.2015 neustále výpadky svojich webov.


Dokonca nefunguje ani ich vlastná webová prezentácia.Napriek výpadkom koncom roka 2014 spoločnosť nezjednala nápravu a problémy sa opakujú.

Vyjadrenia vedenia bizniswebu z 8.decembra 2014:

Vypadli nám databázové servre aj hlavný aj záložny. Problém spôsobil konkrétny MySQL dotaz, ktorý nám preťažil databázy. Zisťujeme podrobnosti a problém opravíme aby sa neopakoval.


Ospravedlňujeme sa za dnešný neočakávaný výpadok služieb BiznisWeb.sk, ktorý ste mohli zaznamenať. Bohužiaľ nám vypadol hlavný aj záložný databázový server, a preto nebolo možné obnoviť služby okamžite a bez výpadku. Veľmi dobre si uvedomujeme, že je práve najdôležitejšie predajné obdobie v roku, a preto sme dnes znásobili hardvérové prostriedky a problém dnes systémovo opravíme, aby sa neopakoval.
V septembri sme nasadili novú generáciu cloudovej infraštruktúry, aby sa web stránky a eshopy načítali v predvianočnej sezóne rýchlo a stabilne. Vylepšeniami infraštruktúry sme dosiahli aj zrýchlenie načítania Vašich web stránok a e-shopov. Bohužiaľ problémom sme sa úplne nevyhli, ale pracujeme na tom, aby všetko fungovalo na 100% a veríme, že dlhodobo sa jedná o úplne zásadné zlepšenie stability a dostupnosti našich služieb.

Ďakujem za pochopenie.

Peter Polakovic
konateľ