piatok 2. januára 2015

Biznisweb má veľké výpadky webov aj v roku 2015


3.1.2015
Prevádzkovateľ e-shopov spoločnosť Biznisweb.sk má od 2.1.2015 neustále výpadky svojich webov.


Dokonca nefunguje ani ich vlastná webová prezentácia.Napriek výpadkom koncom roka 2014 spoločnosť nezjednala nápravu a problémy sa opakujú.

Vyjadrenia vedenia bizniswebu z 8.decembra 2014:

Vypadli nám databázové servre aj hlavný aj záložny. Problém spôsobil konkrétny MySQL dotaz, ktorý nám preťažil databázy. Zisťujeme podrobnosti a problém opravíme aby sa neopakoval.


Ospravedlňujeme sa za dnešný neočakávaný výpadok služieb BiznisWeb.sk, ktorý ste mohli zaznamenať. Bohužiaľ nám vypadol hlavný aj záložný databázový server, a preto nebolo možné obnoviť služby okamžite a bez výpadku. Veľmi dobre si uvedomujeme, že je práve najdôležitejšie predajné obdobie v roku, a preto sme dnes znásobili hardvérové prostriedky a problém dnes systémovo opravíme, aby sa neopakoval.
V septembri sme nasadili novú generáciu cloudovej infraštruktúry, aby sa web stránky a eshopy načítali v predvianočnej sezóne rýchlo a stabilne. Vylepšeniami infraštruktúry sme dosiahli aj zrýchlenie načítania Vašich web stránok a e-shopov. Bohužiaľ problémom sme sa úplne nevyhli, ale pracujeme na tom, aby všetko fungovalo na 100% a veríme, že dlhodobo sa jedná o úplne zásadné zlepšenie stability a dostupnosti našich služieb.

Ďakujem za pochopenie.

Peter Polakovic
konateľ

1 komentár:

  1. Rád by som doplnil naše vyjadrenie k výpadku:

    Vážení klienti, v piatok 2.1. a v sobotu 3.1. dochádzalo k výpadkom Vašej web stránky hostovanej na Floxe 2. Ospravedlňujeme sa za spôsobené výpadky a posielame vysvetlenie problémov. Vaša web stránka už funguje v poriadku.

    Server, ktorý hostuje časť našej infraštruktúry, mal skrytý hardwarový problém na SSD disku, ktorý sa prejavoval náhodným predlžovaním požiadavkov na zápis. Bohužiaľ toto nebol jediný problém, ktorý nastal. Keď nastane problém s cloudom, ten je zrkadlovo vyriešený a ani ho nezaznamenáte. V tomto prípade však došlo ku havárii SSD disku, a zároveň k poškodeniu súborového systému, čím sa dostal celý systém do výrazne nestabilného stavu. Napriek tomu, že sme hneď vymenili SSD disk, poškodenie súborového systému sa prejavilo rapídnym znížením výkonu diskového úložiska a postupnou degradáciou výkonu databázy, čo došlo do stavu, kedy databáza už väčšinovo neodpovedala. Táto závada sa javila ako chyba v kóde filesystému, ako druhá možnosť sa javila vysoká fragmentácia úložiska. Vďaka redundantnému nastaveniu samozrejme nedošlo k žiadnej strate dát. Avšak úložný pool zostal v stave, kedy mal problém prijímať nové dáta. Celý výpadok predĺžilo odkopírovanie databáz na iný server, kvôli potenciálnemu riziku ďaľších problémov s pôvodným serverom a pre bezpecnosť Vašich dát. Nakoniec sa nám podarilo úložisko stabilizovať a nedošlo ku žiadnej strate dát.

    Kombináciu hardwarovej závady disku a následných softwarových chýb je možné vyriešiť iba rýchlym odborným zásahom, čo sme urobili v noci z piatka na sobotu a v sobotu. Podobné problémy sú ťažko predvídateľné a predchádzať im je možné kompletným zdvojením celej infraštruktúry, na čom budeme pracovať s našimi dodávateľmi. Ešte raz prosím príjmite naše ospravedlnenie a ďakujeme za pochopenie.

    OdpovedaťOdstrániť