piatok 1. decembra 2017

Kamión od Tesly potrebuje na nabitie toľko energie ako tisícky domácností



1. december 2017 - Plne elektrický kamión Semi, ktorý pred pár dňami predstavila spoločnosť Tesla, spotrebuje na jedno nabitie rovnaké množstvo energie ako tisícky domácností. K tomuto záveru dospela poradenská firma Aurora Energy Research, čím značne spochybnila životaschopnosť projektu a poukázala na problém elektromobilov vôbec, napísal denník Financial Times. 

Výrobca garantuje (pri Tesla Megacharger staniciach) dobitie na 640 kilometrov jazdy za pol hodiny. Čo pekne spadá do pravidiel povinných prestávok pre šoférov kamiónov. Na to ale spotrebuje okolo 1 600 kilowattov, čo sa rovná spotrebe až 4-tisíc domácností, povedal to šéf poradenskej firmy John Feddersen. 

Tesla odmietla kalkulácie komentovať. Nákladné autá chce dodávať na trh od roku 2019, kedy ale začne s inštaláciami Megacharger staníc, zatiaľ neuviedla. Odborníci poukazujú na fakt, že nabitie kamiónu v priebehu pol hodiny vyžaduje technológiu, aká v súčasnosti ešte neexistuje. Aj tie najrýchlejšie dobíjacie stanice majú výkon len asi 450 kilowattov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára