utorok 7. augusta 2012

Sme na 3. mieste v zdražovaní ovocia a zeleniny!


Rozdiel medzi maximálnou a minimálnou cenou sa počas roka na Slovensku pohybuje približne na 23 %.
Inflácia v júni prekvapivo zrýchlila. K rýchlejšiemu zdražovaniu prispeli najmä ceny potravín, z nich predovšetkým ceny sezónnych, ktoré medzimesačne vzrástli o takmer 6 %.
Ceny ovocia a zeleniny sú výrazne závisle od ročnej doby. Na Slovensku ich cena v rámci roka zvyčajne kulminuje v máji a júni. Následne (s novou úrodou) ich cena v letných mesiacoch klesá, pričom najlacnejšie sú sezónne potraviny v septembri a novembri.
Rozdiel medzi maximálnou a minimálnou cenou sa počas roka na Slovensku pohybuje od 15 do 30 % (v rokoch 1996 až 2011 bol priemerný cenový rozdiel 23%).
Rýchlejší rast cien sezónnych potravín v júni sa však netýkal len Slovenska, ale takmer všetkých krajín EÚ. V priemere ceny v EÚ v júni však vzrástli len o 1,5 %. Po prepočte UniCredit Bank rástli ceny najrýchlejšie v Poľsku (o 12 % medzimesačne) a Česku (6,7 %) a Slovensku (5,8 %),
"Vzhľadom na ohlasovanú slabšiu úrodu obilnín by sa v závere roka k rastu cien sezónnych potravín mohli pridať postupne aj ceny ostatných potravín," povedal Ľubomír Koršňák z Unicredit Bank.
inflacia, potraviny, sezonna, zdrazovanie, ovocie, zelenina, graf
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára