utorok 7. augusta 2012

Takto si zvýšite plat!


Tri tipy, ktoré vám pomôžu k vyššej výplate.
Predstavte si, že máte doma kopu zlata. Jeden deň za vami príde sused a požiada vás, aby ste mu trochu z toho zlata dali. Ako dôvod uvedie, že už je vašim susedom dosť dlho a preto si ho zaslúži alebo že nemá dosť zlata a preto by ste mu mali nejaké dať.
Takto sa totiž podľa Eriky Andreson z portálu Forbes pozerajú na žiadosti zamestnancov o zvýšenie platu alebo povýšenie zamestnávatelia.
Problémom takýchto žiadostí, v ktorých dominuje len to, ako dlho ste vo firme a aký máte nízky plat, je, že sú egoisticky zamerané. Vôbec totiž neberú do úvahy to, čo pre firmu robíte.
muž, peniaze, plat
 
Ak teda chcete zvýšiť plat, alebo chcete lepšiu pozíciu, tu sú tri rady, ktoré vám k tomu pomôžu:

1. Robte svoju prácu NAOZAJ poctivo a dobre

Ľudia totiž často chcú lepšie miesto s vyšším platom a pritom na svojej terajšej pozícii nepodávajú žiadne excelentné výkony. Namiesto vyplakávania preto radšej ukážte, že ste v tom, čo robíte, naozaj dobrý. Ako bonus dokážte, že vás to ani nestojí veľa námahy. Váš šéf si môže potom položiť otázku, čoho všetkého ste ešte schopný.

2. Buďte nápomocný

Ak niekto vo vašom tíme poprosí o pomoc a vy mu ju viete poskytnúť bez toho, aby ste ohrozili vlastnú prácu, dajte sa do toho. Často totiž k povinnostiam v robote pristupujeme štýlom „To nie je moja práca“ alebo „Za to nie som platený“.
Ak sa však šéfovia rozhodujú, komu zvýšia plat alebo koho povýšia, prihliadajú nielen na osobné výsledky, ale aj na tímovú prácu. Navyše si takto získate sympatie kolegov, ktorí vás následne v novej pozícii podporia.

3. Buďte spojencom tých, ktorých chcete za spojencov

V každej práci nájdete takých ľudí, ktorí vám pomôžu k úspechu ako aj tých, ktorí vám budú hádzať polená pod nohy. Pre zvýšenie platu alebo povýšenie je preto dôležité udržiavať dobré vzťahy s tými ľuďmi, ktorí vám môžu pomôcť. Nejde však o podliezanie, ale o spoluprácu a podporu. Ak vy pomôžete im, neskôr si na vás spomenú.
Samozrejme tieto rady platia len v tom prípad, ak váš šéf nie je arogantný hlupák. V tom prípade je možno lepšie rozmýšľať nad zmenou práce.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára