utorok 28. augusta 2012

Z inštruktorky fitness do armády!



KANDAHAR – Najmocnejšia armáda sveta, ktorá má v Afganistane okolo 90 tisíc vojakov, sa môže pochváliť krásnymi vojačkami. Jednou z nich je aj Slovenka Valéria Bielková zo Žiliny. To, že táto Slovenka obliekajúca uniformu armády USA pôsobí v Afganistane, zistili naši muži v zelenom, ktorí sa s ňou zoznámili počas jednej z misií ISAF.

Zoznámenie prebehlo na jar počas 17. rotácie našich vojakov. Na leteckej základni, kde žije niekoľko desiatok tisíc spojeneckých vojakov, zbadali elegantnú a usmiatu americkú dôstojníčku. Keď si všimla, že sa na ňu pozerajú, pozdravila ich po slovensky.
Valéria sa priznala, že na konci 90-tych rokov po skončení Strednej dievčenskej školy v Žiline odišla pracovať na rok ako „operka“ do Veľkej Británie. Keď sa vrátila domov, rozhodla sa, že odíde do sveta na dlhšie.„Veľmi rýchlo som zistila, že ak to chcem v Amerike dotiahnuť ďalej, ako k pokladni v hypermarkete, musím zamakať a skončiť vysokú školu,“ zdôraznila Valéria a z jej hlasu bolo cítiť rozhodnosť, ako keby sa vrátila na začiatok svojich štúdií.
„Rozbeh za oceánom nebol až taký hladký, ale po roku som sa prihlásila na Univerzitu Severná Karolína." Magisterské štúdium dokončila na Webster University v Missouri. Zvládla ho aj vďaka tomu, že pracovala ako inštruktorka fitness. Za výborné výsledky mala prospechové štipendium. No a počas štúdia sa vydala za príslušníka amerického vojnového námorníctva.
V ohrození života
„Už na Střední odborné učiliště Tišnov som sa rozhodla, že aj ja vstúpim do amerických ozbrojených síl. A ak sa podarí, budem aj dôstojníčka. Rozhľad, inteligencia, fyzická aj psychická odolnosť i dôstojnosť, to všetko ma na tomto povolaní fascinovalo. Bol to môj sen. Nesklamala som sa!“ prezradila. S výcvikom začala v pevnosti Fort Sill v Oklahokme. Nasledovala dôstojnícka škola vo Fort Beningu v Georgii.

Dnes pôsobí ako dôstojníčka pri jednotke bojových helikoptér. Práve tie bývajú najčastejším terčom útokov Talibanu. Počas celej operácie zahynulo už vyše 2 tisíc vojakov americkej armády.
„Ako často ste spolu s manželom, keďže aj námorníci sú stále mimo domova?“  spýtali sme sa jej. Zasmiala sa. „No, vedieme skutočne naozajstný vojenský život. Nateraz nie sme žiadna usadená rodinka. Z tých deväť rokov po sobáši sme boli spolu reálne ani nie tretinu tohto času...“ Ako však uviedla, manžel po 23 rokoch v uniforme pomaly s vojenskou službou končí. Príde čas, keď budú žiť vedľa seba podobne ako ostatní manželia. A ich rodina bude mať zrejme aj viac členov. Zatiaľ bude manžel poručíčky Valérie budovať na Havajských ostrovoch ich rodinné sídlo.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára