piatok 3. augusta 2012

Do 30 dní rozhodnú o trestnom oznámení na nacistu Csatáryho!

Podľa trestného oznámenia, ktoré podal obyvateľ Košíc, sa rozsudok týka len skutkov, ktoré Csatáry spáchal v roku 1944.
Nové trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania zločinu proti ľudskosti na vojnového zločinca Lászlóa Csatáryho, ktoré podal občan z Košíc, už pridelili prokurátorovi. 

“Je povinný vykonať opatrenia, aby sa o trestnom oznámení mohlo rozhodnúť do 30 dní od prijatia trestného oznámenia. V tejto lehote teda musí prokurátor, prípadne policajt, ktorému môže prokurátor vec odovzdať, rozhodnúť buď o začatí trestného stíhania alebo o odložení veci,“ uviedol hovorca Krajskej prokuratúry v Košiciach Milan Filičko.

O novom trestnom oznámení na vojnového zločinca Csatáryho ako prvý informoval denník Sme. 

Občan z Košíc v ňom podľa Filička uvádza, že v odsudzujúcom rozsudku na Csatáryho nie je zmienka o deportáciách obyvateľov Košíc do fašistického Nemecka v januári 1945. 

Podľa oznámenia sa rozsudok týka len skutkov spáchaných v máji a júni 1944 a v novembri 1944. 

„Oznamovateľ uvádza, že jeho otec bol deportovaný na nútené práce do Nemecka v januári 1945, o čom predložil potvrdenie Správnej komisie mesta Košíc z roku 1945,“ konštatoval Filičko s tým, že oznamovateľ žiada, aby bolo začaté trestné stíhanie a aby bol L. Csatáry braný na zodpovednosť aj za skutok, resp. skutky z januára 1945.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára