piatok 3. augusta 2012

Ruské bojové lode mieria do Sýrie!

Niektoré ruské médiá špekulujú, že Rusko sa tým pripravuje na evakuovanie svojich občanov zo Sýrie. Vyzývajú však na rýchlu náhradu Kofiho Annana.Ruské bojové lode so stovkami vojakov na palube smerujú do sýrskeho prístavu Tartus, ktorý si Moskva prenajíma od vlády v Damasku. V piatok o tom informovali ruské tlačové agentúry. Kremeľ však tvrdí, že ide o rutinnú operáciu a plavidlá v prístave zakotvia len preto, aby si "doplnili zásoby". 

"Strávia tam niekoľko dní a potom si to namieria do severovýchodnej oblasti Stredozemného mora," cituje agentúra ITAR-TASS zástupcu ruskej armády.

Niektoré ruské médiá špekulujú, že Moskva sa tým pripravuje na evakuovanie svojich občanov zo Sýrie. Násilie medzi armádou lojálnou prezidentovi Baššárovi al-Asadovi a opozičnými jednotkami sa medzitým stále stupňuje. 

Valné zhromaždenie OSN má v piatok na programe hlasovanie o ďalšej rezolúcii, ktorá medzinárodné spoločenstvo vyzýva na vyriešenie sýrskej krízy.

Rusko v piatok vyzvalo svetové mocnosti, aby urýchlene našli náhradu za zvláštneho vyslanca OSN a Ligy arabských štátov (LAŠ) pre Sýriu Kofiho Annana, ktorý z tohto postu odstúpil vo štvrtok. Ministerstvo zahraničia vo vyhlásení zdôraznilo, že súčasná situácia v Sýrii si vyžaduje prítomnosť OSN v krajine. 

Annan nastúpil na pozíciu zvláštneho vyslanca pre Sýriu 23. februára. Z funkcie ho však neodvolajú, iba mu nepredĺžia mandát, ktorý mu vyprší 31. augusta. OSN už rokuje s LAŠ o jeho nástupcovi. 

V oficiálnom stanovisku sa presné dôvody Annanovho odstúpenia neuvádzajú, zvláštny vyslanec bol však sklamaný vývojom situácie a nečinnosťou medzinárodného spoločenstva. Annan chcel krízu v Sýrii riešiť implementovaním špeciálneho šesťbodového plánu, ten sa však nikdy úplne nenaplnil a násilie v blízkovýchodnej krajine aj v týchto dňoch naďalej pokračuje.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára