piatok 11. júla 2014

Peter Sagan hodnotí 7 etapu TDF

,,Keď zvíťazim, ľudia sa sťažujú, že som zvíťazil ľahko, no a teraz si ľudia myslia, že je čudné, že nevíťazím, ale skutočnosť je taká, že nie je ľahké zvíťaziť.

 Ďakujem svojim tímovým kolegom za ich obrovskú prácu, ktorú odviedli, ako celý deň ťahali. V poslednom stúpaní som sa pokúsil o útok, no obzrel som späť a videl som skupinu ako ma dobieha. Pokúsil som sa o to najlepšie. Bol som blízko víťazstva, ale nevyšlo to. Nemyslel som, že som vyhral. Vedel som, že to bolo tesné, takže som si počkal na výsledky. Som stále v hre. Bol to ďaľši dobrý deň pre zelený dres, ale niečo extra tomu chýba a to je etapové víťazstvo. Avšak, cesta na Tour de France je ešte stále dlhá a pred nami, a môj deň príde. Aspoň v to dúfam,"



Celkové poradie po 7. etape - Overall standings after stage 7: 1. Vincenzo Nibali (Tal.) Astana 29:57:04 h, 2. Jakob Fuglsang (Dán.) Astana +2 s, 3. Peter SAGAN (SR) Cannondale +44, 4. Michal Kwiatkowski (Poľ.) Omega Pharma - Quick Step +50, 5. Jürgen van den Broeck (Belg.) Lotto Belisol +1:45,... 37. Peter Velits (SR) Omega Pharma Quick-Step +8:52.

Bodovacia súťaž (zelené tričko) - Points competition (green jersey): 1. Peter SAGAN (SR) Cannondale 259 bodov, 2. Bryan Coquard (Fr.) Team Europcar 146, 3. Marcel Kittel Giant-Shimano (Nem.) 137, 4. Alexander Kristoff (Nór.) Kaťuša 117, 5. Mark Renshaw (Aus.) Omega Pharma Quick-Step 95, 6. André Greipel (Nem.) Lotto-Belisol 91.

Súťaž pretekárov do 25 rokov (biele tričko) - Under 25 (white jersey): 1. Peter SAGAN (SR) 29:57:48 h, 2. Michal Kwiatkowski (Poľ.) +6 s, 3. Romain Bardet (Fr,) AG2R La Mondiale +1:27 min,

štvrtok 10. júla 2014

V Kežmarku sa začína európsky festival remesiel EĽRO 2014


Festival Európske ľudové remeslo je prvým a najväčším festivalom svojho druhu nielen na Slovensku, ale aj v Európe. Tento rok/11.-13.7.2014/ sa bude konať už po 24 krát. Hlavnou myšlienkou festivalu bolo pripomenúť si a oživiť staré remeslá, ktoré niekedy v Kežmarku a na území celého Slovenska existovali a ktoré boli pre toto bývalé kráľovské mesto v minulosti typické a dôležité.

Bohatý trojdňový program v historickom centre Kežmarku je už tradične cieľom stretnutí nielen remeselníkov, šermiarov, domácich a zahraničných folklórnych skupín, ale i hercov, milovníkov vážnej i modernej hudby, sokoliarov, vzácnych hostí, ale najmä ľudí z blízkeho i vzdialeného okolia, ktorí festival navštevujú pravidelne niekoľko rokov, alebo ktorí prichádzajú po prvý raz, aby na jednom mieste našli všetko,čím sa môžu súčasné i predošlé generácie pochváliť, alebo to, čo je dnes niekedy len spomienkou na zašlú slávu našich predkov.


Históriu, cechové zvyky a rytierske súboje približujú návštevníkom svojim vystúpením divadelné súbory, skupiny historického šermu a bojového umenia. Deti sa tešia z predstavení bábkového divadla. Večerné hodiny sú venované zábavným programom, v ktorých účinkujú poprední umelci nášho kultúrneho života. Sobotný večer je nerozlučne spojený so zábavou pri dobrej ľudovej i populárnej hudbe, s úsmevným slovom a ohňostrojom. Nezabúda sa ani na milovníkov vážnej hudby, pre ktorých sú pripravené koncerty v podaní renomovaných umelcov. Nechýbajú ani rôzne atrakcie, pouličné vystúpenia, ľudové hudby, tanečná škola, sokoliari... Zaujímavé sú aj výstavy venované remeslám, inštalované vo výstavných priestoroch mesta a hradu.


Peter Sagan hodnotí 6 etapu TDF



,,Najdôležitejšou vecou dnes je, že nemám nič zlomené. Dva pády za dva dni nie je niečo, z čoho mám radosť, ale som v poriadku. K pádu prišlo počas zjazdu, pred rýchlostnou prémiou. Cesta bola mokrá, zopár jazdcov sa predo mnou pošmýklo a ja som sa musel nohou dotknúť zeme. Niekoľko ďalších jazdcov, ktorí prichádzali zozadu, sa tiež pošmykli a zatiahli ma do pádu…

Záver? No, nemám veľa čo povedať. Jednoducho som nemohol špurtovať. Bol som uzavretý v skupine a skončil som piaty bez toho, aby som niečo spravil, len som pedáloval. Dúfam, že sa modriny, ktoré mám po tele, sa čoskoro vstrebajú. 

Keď sa spätne pozriem na etapy, mám dva rozdielne pocity. Mám dobrý náskok v bodovacej súťaži o zelený dres a vždy som skončil vpredu. Na druhej strane, toto nie je moja prvá Tour de France, je to moja tretia skúsenosť a mojim cieľom je sa zlepšovať každým rokom. Mal som šancu získať žltý dres a vždy som bol blízko víťazstva. Ako aj dnes, chcel som špurtovať, ale nemal som šancu. 

Je to trochu frustrujúce, možno niekedy od seba očakávam priveľa. Ale teraz chcem zostať sústredený a skúsiť to znova,"

Greipel vyhral 6. etapu, Sagan piaty


Peter SAGAN

Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil v šiestej etape Tour de France piate miesto. Z víťazstva sa raduje Nemec André Greipel.





 


Sagan finišoval vo štvrtkovej 6. etape pretekov Tour de France, ktorá viedla z Arrasu do Reims a merala 194 km, v šprinte pelotónu na 5. mieste. Víťazom etapy sa stal André Greipel, ktorý tento rok dosiahol prvý triumf.
Žltý dres vedúceho muža si udržal naďalej Talian Vincenzo Nibali, ktorý vedie s náskokom dvoch sekúnd pred tímovým kolegom z Astany Dánom Jakobom Fuglsangom. Tretí je Peter Sagan s mankom 44 sekúnd. Dvadsaťštyriročný jazdec tímu Cannondale si naďalej udržal zelený dres lídra bodovacej súťaže a je aj držiteľom bieleho trička pre najlepšieho jazdca do 25 rokov. V hodnotení bodovacej súťaže vedie Sagan pred Bryanom Coquardom o 80 bodov. Druhý slovenský cyklista Peter Velits finišoval v pelotóne na 27. mieste a celkovo mu už patrí 20. priečka.
Štvrtková etapa mala jednoduchý profil. Na pretekárov počas 194 km čakali len dve horské prémie najnižšej štvrtej kategórie. Po stredajšej divočine na pavé tentoraz balík trocha oddychoval. Už krátko po štarte unikla štvorica Tom Leezer (Belkin), Luis Maté (Cofidis), Jérome Pineau (IAM) a Arnaud Gérard (Bretagne-Séché) a rýchlo si vypracovala vyše štvorminútový náskok. Pelotón ju nemal dôvod veľmi stíhať, keďže najvyššie bol v celkovom hodnotení Pineau s odstupom 22:09 min.

streda 9. júla 2014

Tour de France: Sagan štvrtý, Vyhral Boom

Peter SAGAN pred štartom 5.etapy
lovenský cyklista Peter Sagan obsadil v piatej etape Tour de France ďalšie štvrté miesto. Z víťazstva sa raduje Holanďan Lars Boom.






Boom sa stal víťazom ťažkej 5. etapy cyklistických pretekov Tour de France, ktorá viedla z belgického Ypresu do Arenbergu Porte du Hainaut a merala 152,5 km. Vďaka záverečnému nástupu sa jazdec tímu Belkin tešil z premiérového prvenstva na slávnych pretekoch.
V náročných podmienkach na mokrých cestách finišoval Slovák Peter Sagan na 4. mieste a udržal si zelené tričko lídra bodovacej súťaže. Žltý dres vedúceho muža celkového poradia si udržal Talian Vincenzo Nibali z tímu Astana, ktorý v stredu zvýšil náskok na všetkých rivalov v boji o absolútny triumf. Nibali prišiel do cieľa v Arenbergu na 3. mieste, keď v závere pustil pred seba tímového kolegu z Astany Jakoba Fuglsanga.
Peter SAGAN opäť v zelenom drese
Nibali celkovo pred Fuglsangom vedie s dvojsekundovým náskok, tretí Peter Sagan zaostáva o 44 sekúnd. Dvadsaťštyriročný Žilinčan je okrem zeleného dresu aj držiteľom bieleho pre najlepšieho muža do 25 rokov. V bodovacej súťaži zvýšil náskok pred Marcelom Kittelom už na 50 bodov, na konte jazdca Cannondalu je 185 bodov. Sagan počas prvých piatich etáp dosiahol dve druhé a tri štvrté miesta. Druhý slovenský zástupca Peter Velits finišoval v stredu na 30. mieste s odstupom 2:28 min na víťaza. Jazdec tímu BMC sa v celkovom poradí posunul už na 21. miesto.
Peter SAGAN
Zo stredajšej etapy mali cyklisti veľké obavy a pavé - úseky s dlažobnými kockami napokon poriadne zamiešali poradím. Z pretekov musel po dvoch pádoch odstúpiť obhajca prvenstva Chris Froome, Talian Vincenzo Nibali zvýšil náskok na konkurentov v celkovom poradí, keďže Alberto Contador a spol. zaostali. Etapu poznačilo množstvo pádov, išlo sa v náročných podmienkach v daždi a na mokrých cestách.

FUTBAL: Zomrel legendárny Alfredo Di Stefano

Alfredo di Stefano

Legendárny futbalový útočník Realu Madrid Alfredo Di Stefano zomrel v pondelok vo veku 88 rokov na následky infarktu. Informáciu priniesli svetové agentúry dpa a Reuters, následne ju potvrdil aj španielsky klub.




Di Stefano dostal v sobotu infarkt na jednej z madridských ulíc v blízkosti štadióna Santiaga Bernabea. Privolaným záchranárom sa 88-ročného čestného prezidenta Realu Madrid, ktorý nedýchal a mal zástavu srdca, podarilo oživiť po osemnástich minútach. V nemocnici, kde ho previezli vo vážnom stave a upadol do kómy, napokon po dvoch dňoch zomrel. Správa o úmrtí zasiahla celý futbalový svet.

"Jeho odchod ma veľmi zarmútil. Je to veľmi smutný deň pre Real Madrid," uviedol tréner Španielska Vicente del Bosque. Pre španielskeho futbalistu Andresa Iniestu ostane Di Stefano "legendou". Smútok nedokázal zakryť ani ďalší bývalý hráč Realu Jose Santamaria:

"Je to strata. Vedeli sme, že mal zdravotné problémy, no stále sme verili, že sa s tým popasuje. Alfredo bol najkomplexnejší hráč na ihrisku. Nikde nechýbal - v útoku, v obrane, jednoducho bol všade. Zmenil futbal a priniesol nové nápady, ľudia sa radi pozerali na jeho hru." Na Di Stefana si zaspomínala aj Argentínska futbalová federácia: "Alfredo Di Stefano, jeden zo svetových futbalových velikánov, zomrel. Zbohom, majster Alfredo!" A hold mu vzdali aj viaceré španielske médiá.

"Zbohom najväčšia legenda všetkých čias," napísal na svojom webe španielsky denník Marca a zdôraznil, že bol pre futbal dôležitejší ako Brazílčan Pele či Argentínčan Diego Maradona. "Nikto nebol v histórii futbalu tak dôležitý ako on," uviedli taktiež noviny AS.

Fenomenálny útočník, prezývaný pre svoju rýchlosť "La Saeta Rubia" (v preklade blonďatý šíp), trpel srdcovými problémami od roku 2005. Po infarkte myokardu mu lekári voperovali kardiostimulátor a štvornásobný bajpas.
Rodák z Argentíny začínal svoju futbalovú kariéru v klube River Plate, odtiaľ odišiel do kolumbijského Millionariosu. V rokoch 1953 až 1964 obliekal dres Realu Madrid. Za "biely balet" odohral viac ako 600 zápasov a strelil 400 gólov. Získal s ním osem titulov majstra krajiny. V klube pôsobil aj počas trénerskej kariéry v období 1982 - 1984, avšak bez veľkého úspechu. Od roku 2000 je jeho čestným prezidentom.

Historická potupa domácej Brazílie, Nemecko vyhralo 7:1!!

Ani Fernandinho nachápal čo sa deje na ihrisku
Mala to byť bitka svetových futbalových veľmocí, no zmenilo sa to na exhibíciu Nemcov. Na Estadio Mineirao v Belo Horizonte v boji o postup do finále 20. majstrovstiev sveta utrpela Brazíla pravdepodobne najpotupnejšiu porážku v histórii. Asi málokto však čakal taký priebeh, keď Nemci kompletne rozobrali najväčších favoritov na titul a už po polhodine bolo rozhodnuté.

Skóre otvoril už v 11. minúte Thomas Müller, najväčšia pohroma pre Brazílu prišla v rozpätí 23. a 26. minúty, keď sa postupne presadil Miroslav Klose a dvakrát Toni Kroos. Smrtiacu polhodinovku nemeckého tímu zavŕšil piatym gólom Sami Khedira (29. minúta).
Veterán Klose dosiahol rekordný 16. presný zásah na finálových turnajoch MS, čím sa na čele historických tabuliek odpútal od brazílskej legendy Ronalda. V 69. minúte zvýšil na 6:0 striedajúci Andre Schürrle a o desať minút ten istý hráč strelil siedmy gól. 
Domáci herne sklamali a robili najmä v defenzíve neuveriteľné chyby. Nemci trestali chyby domácich, hrali s chuťou a naďalej dopredu. Brazílčania boli bezradní, nevedeli, čo majú hrať. Juhoameričania prvýkrát vážne zahrozili až po päťdesiatich minútach hry.
V 90. min zahodil po rýchlej akcii dobrú príležitosť Özil, keď sa jeho strela obtrela o ľavú žrď. Z protiútoku sa tešil Oscar, ktorý si poradil s ležérne brániacim Boatengom a strelil čestný úspech Brazílie.  
Nemecko zabojuje pri rekordnej ôsmej finálovej účasti o štvrtý titul majstra sveta. Mužstvo Joachima Löwa využilo absenciu suspendovaného kapitána Thiaga Silvu ako aj kanoniera Neymara - dvoch kľúčových hráčov súpera - a o svojom triumfe rozhodlo už v úvodnej polhodine, v ktorej nasúkalo juhoamerickému rivalovi päť gólov.
Finálovým súperom Nemecka bude v nedeľu 13. júla o 21.00 SELČ v Rio de Janeiro lepší z dvojice Argentína - Holandsko (hrá sa v stredu o 22.00 SELČ). Brazíliu čaká "iba" zápas o 3. miesto o deň skôr v sobotu o 22.00 SELČ v Brasilii proti zdolanému z druhého semifinálového súboja.
Brazília - Nemecko 1:7 (0:5)
Góly: 90.+1 Oscar - 11. Müller, 23. Klose, 24. a 26. Kroos, 29. Khedira, 69. a 79. Schürrle
ŽK: 68. Dante (Braz.), rozhodovali: Rodríguez - Torrentera, Quintero (všetci Mex.), 58 000 divákov

Brazília: Júlio César - Maicon, David Luiz, Dante, Marcelo - Luiz Gustavo, Fernandinho (46. Paulinho) - Hulk (46. Ramires), Oscar, Bernard - Fred (69. Willian)

Nemecko: Neuer - Lahm, J. Boateng, Hummels (46. Mertesacker), Höwedes - Schweinsteiger, Khedira (76. Draxler) - Th. Müller, Kroos, Mesut Özil - Klose (58. Schürrle)  
Zhrozený brazislký fanúšik po ukončení zápasu


utorok 8. júla 2014

Peter Sagan hodnotí 4 etapu TDF


,,Môžem povedať, že s výsledkom som spokojný. Dobre som zašpurtoval a nazbieral dôležité body, hlavne po páde, čo som mal asi 15 km pred cieľom.

Úprimne, bola to moja chyba. Do kruhového objazdu som išiel z pravej strany, cesta bola mokrá a ja som sa pošmykol. Mám zopár modrín na pravej nohe a ruke - dúfam, že počas ďalších dní nebudem mať žiadne problémy. Zajtra bude ťažký a veľmi nervózny deň. Pretekať sa bude na kockách z Paris-Roubaix, ale myslim si, že to budú iné preteky v porovnaní s klasikou. Očakávam, že jazdci na celkove víťazstvo a ich tímy prevezmú kontrolu nad pretekom.

Toto však vytvorí veľký pohyb a napätie v pelotóne pre pozície. Bude to náročný deň a budeme potrebovať aj šťastie. Čo sa týka výsledkov, samozrejme, že by to mohla byť vhodná etapa pre mňa, ale bude to veľmi nepredvídateľné. Uvidíme, ako sa to všetko vyvinie…,"

Víťaz 4. etapy opäť famózny Kittel, SAGAN štvrtý

Peter SAGAN po dojazde do cieľa
Kittel sa radoval z tretieho prvenstva na 101. ročníku cyklistickej Tour de France, keď triumfoval v šprintérskom závere 4. etapy z Le Touquet Paris Plage do Lille (163,5 km). Slovák Peter Sagan finišoval na 4. mieste a potvrdil vedúce pozície v bodovacej súťaži o zelený dres a súťaži jazdcov do 25 rokov o biele tričko. Dvadsaťštyriročného jazdca Cannondale nepripravili o druhú 4. priečku na tohtoročnej edícii ani problémy necelých 20 km pred cieľom.

Kittel v utorok v závere vo finiši v Lille prvýkrát na Tour 2014 bojoval o etapové prvenstvo až do poslednej chvíle, Nóra Alexandra Kristoffa predstihol až tesne pred páskou a skompletizoval víťazný hetrik. Tretí finišoval Francúz Arnaud Demare. Druhý Slovák Peter Velits prišiel do cieľa v pelotóne na 46. mieste.
V celkovom poradí sa poradie na prvých priečkach nemenilo. Naďalej vedie Talian Vincenzo Nibali s náskokom 2 sekúnd pred Petrom Saganom a Švajčiarom Michaelom Albasinim. Petrovi Velitsovi s odstupom 35 sekúnd patrí 33. pozícia. V bodovacej súťaži nazbieral Sagan v utorok 41 bodov a vedie pred Kittelom o 23 bodov.
Rovnako ako v pondelok aj tentoraz odišli krátko po štarte z pelotónu dvaja cyklisti, tentoraz sa do úniku dostali Francúz Thomas Voeckler (Europcar) a Španiel Mate Mardones (Cofidis). Už na 4. km spadol jeden z favoritov Brit Christopher Froome, ale po krátkom ošetrení pokračoval a spolujazdci dotiahli obhajcu prvenstva rýchlo do pelotónu.

Trapas Nibaliho, za všetko môže hosteska

Vincenzo Nibali 
Aktuálny Lider slávnych pretekov Tour de France si včera Vyrobil poriadny trapas. Na talianskom cyklistovi Vincenzovi Nibalim sa teraz smejú po celú svete ZA Všetko Môže hosteska.









Vyhodnocovanie tretej etapy, v ktorej triumfoval Marcel Kittel Peter Sagan skončil hneď za ním, prinieslo srandovné moment. Hlavným aktérom bol aktuálny Lider pretekov Vincenzo Nibali. Ten si Udržal žltý dres hľa po poslednej britskej Etape, Tak sa znova postavil na stupne víťazov. Ak chcete mu však vynieslo trápnu situáciám.

Od hostesky, Ktorá mu pomáhala navliecť žlté tričko, sa dožadoval Pusy, no tá ho poriadne odignorovala. Jemné ho pohladila po chrbte otočila hlavu uplne inym smerom. Ktovie, ako sa museli cítiť Samotný cyklista. Sagan
 JE po Troch etapách v celkovom poradí druhý tak Strat Dvoch sekúnd na Nibaliho. Okrem Zeleného drese si Udržal hľa Vedúci postavením v sutaz o biely dres predom najlepšieho Jazdci to 25 rokov.

Peter Sagan hodnotí svoje účinkovanie po tretej etape TDF


Peter Sagan hodnotí svoje účinkovanie po tretej etape TDF:

,Som rád, že som znova obsadil pódiové druhé miesto. S etapami v Anglicku som spokojný, získal som zelený dres, bodujem nielen v cieli, ale aj na prémiách, čo je skvelé. Navyše mám aj biely dres! Dnes som si dával v závere hlavne pozor, aby som nespadol, nakoľko pršalo a ulice boli mokré... Teraz sa presúvame do Francúzka, ďalšia etapa tiež pre špurtérov a piata bude zaujímavá po kockách ako na klasike. Urobím maximum, aby som si udržal zelený dres,"

pondelok 7. júla 2014

Sagan opäť druhý, 3. etapu vyhral Kittel

Víťaz Marcel Kittel a druhý Peter Sagan
Peter Sagan finišoval v 3. etape cyklistických pretekov Tour de France z Cambridge do Londýna (155 km) na 2. mieste. Podobne ako v prvej etape zdolal 24-ročného jazdca tímu Cannondale len Nemec Marcel Kittel. Žilinčan je naďalej držiteľom zeleného dresu pre najlepšieho muža bodovacej súťaže i bieleho pre prvého cyklistu celkovej klasifikácie do 25 rokov. Tretí skončil v pondelkovom finiši pred Buckinghamským palácom Austrálčan Mark Renshaw.
Na popredných priečkach celkového poradia sa nič nezmenilo. Žlté tričko si naďalej udržal Talian Vincenzo Nibali, ktorý má dvojsekundový náskok pred Petrom Saganom. Tretí je Švajčiar Michael Albasini. Sagan v bodovacej súťaži vedie o 27 bodov pred Kittelom. Druhý slovenský zástupca Peter Velits z BMC Racing prišiel v pondelok do cieľa v pelotóne na 57. priečke a celkovo mu patrí 34. pozícia.
Hrdinami 3. etapy boli Francúz Jean-Marc Bideau (Bretagne-Séché Environnement) a Čech Jan Bárta (NetApp), ktorí boli vpredu vyše 145 km. Dvojica ušla hneď po štarte v Cambridge a veľmi rýchlo si vypracovala štvorminútový náskok. Francúz i Čech prišli spoločne až do Londýna a ich snaha sa definitívne skončila až 6 km pred cieľom, aj keď Bárta ešte tuho bojoval o svoju šancu.
Ešte pred vstupom do Londýna sa v pelotóne bojovalo o 3. miesto na rýchlostnej prémii v Epping Foreste (108. km), na ktorej získal Sagan za 4. priečku 13 bodov. V uliciach britskej metropoly komplikoval cyklistom jazdu dážď. Okolo ciest boli opäť tisíce divákov. V závere sa vpredu poskladali šprintérske tímy a spoločne s Astanou a Tinkoff-Saxo určovali vysoké tempo.
Záver už patril podľa očakávania šprintérom, Kittelovi pripravili veľmi dobrú pozíciu tímoví kolegovia z Giant Shimano a Sagan ho už v závere nedokázal prešpurtovať.

Peter Sagan v zelenom drese

Peter Sagan v bielom drese

Maríán Kotleba (37) sa oženil s Frederikou Pospíšilovou (19)

Maríán Kotleba spolu s Frederikou Pospíšilovou
Predseda Banskobystrického kraja Marián Kotleba (37) sa cez víkend oženil s čerstvou maturantkou Frederikou Pospíšilovou (19). Podľa dostupných informácií sa novomanželia nepoznali dlho, no dopriali si svadbu vo veľkom štýle. V obci Čerín hostili asi 100 pozvaných, nevesta prišla v aute so zelenými vlajočkami nacionalistickej strany Naše Slovensko.
Utajovaného obradu sa zúčastnili aj Kotlebovi najbližší spolupracovníci, ako aj kamaráti zdieľajúci jeho kontroverzné názory na Jozefa Tisa či odpor voči rómskej menšine. Po ceremónii v gotickom kostolíku sv. Martina, ktorý patrí Rímskokatolíckej cirkvi, sa svadobčania presunuli do hotela v Banskej Bystrici.
 Od ženícha o 18 rokov mladšia Frederika sa so svojím novomanželom spoznala pravdepodobne vďaka trestnému činu, ktorý bol na nej spáchaný ešte v roku 2011. O vyšetrovaní tohto prípadu totiž informovala aj oficiálna stránka strany Naše Slovensko.
 Frederika v tom čase spolu s rodinnými príslušníkmi pracovala v penzióne Mlyn vo Veľkom Slavkove (fotografia hore). V lete pred tromi rokmi Frederiku napadla skupina Rómov, ktorí ju zbili do bezvedomia. Nebyť ďalšieho personálu penziónu a jej otca Jozefa, mohla skončiť s vážnymi trvalými následkami, keďže sa ju ležiac v bezvedomí na ceste pokúsili prejsť autom.
 Frederika sa však úspešne zotavila a tento rok maturovala na Strednej pedagogickej škole v Levoči. O svadbe s Mariánom Kotlebom však hovoriť nechcela, rovnako sa k ich zoznámeniu nevyjadril ani banskobystrický župan, zrejme sa na nepríjemný incident s napadnutím snaží mladá nevesta zabudnúť.

Djokovič sa vrátil na trón svetovej jednotky, Cibulková vypadla z TOP 10

Na čele svetového rebríčka ATP figuruje po triumfe na treťom tenisovom grandslame roka Wimbledone opäť Srb Novak Djokovič, ktorý na prvom mieste vymenil Španiela Rafaela Nadala.

Novak Djokovič s tortou svetovej jednotky
Ten klesol na druhú pozíciu, zo štvrtej na tretiu poskočil zdolaný finalista z All England Clubu Švajčiar Roger Federer. Zo slovenských tenistov je najvyššie Martin Kližan na 54. mieste. O päť miest vyskočil Lukáš Lacko, ktorý je 83.
Ženskému rebríčku stále kraľuje Američanka Serena Williamsová. Na druhom mieste je Číňanka Na Li a tretia je Rumunka Simona Halepová. Zo šiestej na štvrtú pozíciu poskočila po triumfe na Wimbledone Češka Petra Kvitová. Slovenka Dominika Cibulková klesla z 10. priečky na dvanástu.

Rebríček ATP k 7. Júlu 2014 TOP 10:

1. (2.) Novak Djokovič (Srb.) 13 130 bodov
2. (1.) Rafael Nadal (Šp.) 12 670
3. (4.) Roger Federer (Švaj.) 6 100
4. (3.) Stan Wawrinka (Švaj.) 5 770
5. (6.) Tomáš Berdych (ČR) 4 410
6. (9.) Miloš Raonič (Kan.) 3 920
7. (7.) David Ferrer (Šp.) 3 875
8. (8.) Juan Martin del Potro (Arg.) 3 360
9. (13.) Grigor Dimitrov (Bul.) 3 270
10. (5.) Andy Murray (V.Brit.) 3 040 ...
54. (51.) Martin Kližan (SR) 865
83. (88.) Lukáš Lacko (SR) 629

Rebríček WTA k 7. Júlu TOP 10:

1. (1.) Serena Williamsová (USA) 9 510
2. (2.) Na Li (Čína) 6 960
3. (3.) Simona Halepová (Rum.) 6 758
4. (6.) Petra Kvitová (ČR) 6 070
5. (4.) Agnieszka Radwaňská (Poľ.) 5 330
6. (5.) Maria Šarapovová (Rus.) 4 881
7. (13.) Eugenie Bouchardová (Kan.) 4 460
8. (7.) Angelique Kerberová (Nem.) 4 365
9. (8.) Jelena Jankovičová (Srb.) 3 900
10. (9.) Viktoria Azarenková (Biel.) 3 812 ...
12. (10.) Dominika Cibulková (SR) 3 636 ...
34. (34.) Daniela Hantuchová (SR) 1 420
37. (37.) Magdaléna Rybáriková (SR) 1 345
57. (56.) Anna Karolína Schmiedlová (SR) 934
70. (62.) Jana Čepelová (SR) 794

nedeľa 6. júla 2014

Peter Sagan hodnotí druhú etapu TDF 2014




Peter Sagan hodnotí druhú etapu TDF 2014

"Vedel som, že dnes bude dobrá šanca, a tak som išiel pre čo najlepší výsledok. Bola to veľmi ťažká etapa, rovnako náročná technicky, obzvlášť v závere. Skončil som napokon štvrtý, čo nie je zlé, najmä preto, že keď som v malej skupine, každý sleduje a čaká na mňa a nik mi nedáva priestor na pohyb. Skúšal som zaútočiť, potom som nasledoval iných, ale vždy tam bol niekto pripravený dotiahnúť únik. Je to pre mňa stále ťažšie spraviť nejaký krok, či prekvapiť. Aj to je dôvod, prečo dnešný deň považujem za dobrý. A nakoniec, Nibali je môj priateľ, pretekali sme spolu pred dvoma rokmi a som rád, že zvíťazil.''

Výsledky 2. etapy TDF 2014:


1.Vicenzo NIBALIASTANA PRO TEAM05:08:36
2.Greg VAN AVERMAETBMC RACING TEAM+ 00:02
3.Michal KWIATKOWSKIOMEGA PHARMA-QUICK STEP + 00:02
4.Peter SAGANCANNODALE+ 00:02
5.Tony GALOPINLOTTO-BELISOL+ 00:02
6.Michael ALBASINI  ORICA GREENEDGE+ 00:02
7.Andrew TALANSKY  GARMIN-SHARP+ 00:02
8.Bauke MOLLEMABELKIN PRO CYCLING+ 00:02
9.Tejay VAN GARDERENBMC RACING TEAM+ 00:02
10.Romain BARDETAG2R LA MONDIALE+ 00:02
41.Peter VELITSBMC Racing Team+ 00:35

Tehly ako Lego. Zmení tento patent stavebníctvo navždy ?

Smart bricks - inteligentné kocky v praxi 
Spôsob, akým dnes Staviame domy, Total v tom, mosty i chodníky sa zmení zásadným spôsobom. Tvrdí sa spoločnosť Kite tehly, Ktorá si nechal patentovať TZV. Inteligentné tehly.

Spôsob budovania pomocou inteligentných tehál má zabezpečiť oveľa pevnejšie, lacné a rýchlo realizovateľné stavby. Tieto tehly sú vyrobené z vysokoodolného betónu a boli vyvinuté s cieľom zvýšiť stavebnú efektivitu.
Tehly, ktoré majú tvar podobný ako stavebnica dánskej spoločnosti Lego, sú dodávané v rôznych tvaroch a slúžia na viaceré účely. Spoločné majú to, že ich možno k sebe jednoducho pripájať pomocou dutín a výstupkov rovnako ako kusy stavebnice Lego.

Minimum stavebného odpadu a množstvo konštrukčných využití

Na spájanie netreba žiadnu maltu. Na tento účel firma vyvinula špeciálne lepidlo. Veľkou výhodou je, že pri stavbe rozličných konštrukcií vznikne len málo stavebného odpadu. V tehlách je dostatok miesta na inštaláciu vody či kúrenia.
Sú vhodné pre nízkoenergetické domy, keďže vnútorný dutý priestor poslúži ako dostatočná izolácia. Takto vyrobené budovy vyžadujú menej energie na vykurovanie či chladenie. Inteligentné tehly môžu byť použité na podlahy, steny, stropy a majú množstvo ďalších konštrukčných využití.
Robotickí stavitelia, ktorých vidieť aj vo videu, sú zatiaľ len plánom do budúcnosti. Pre ich nasadenie je potrebný ešte ďalší vývoj a ich použitie bude závisieť aj od úspechu či neúspechu inteligentných tehál v najbližších rokoch.

Sagan v 2.etape štvrtý, vyhral Nibali

Peter SAGAN oblečený v bielom tričku 
Taliansky cyklista Vincenzo Nibali triumfoval v druhej etape 101. ročníka Tour de France a obliekol sa do žltého dresu pre lídra pretekov. Jazdec tímu Astana dosiahol na 201-kilometrovej trati z Yorku do Sheffieldu čas 5:08:35 h. Druhý skončil Belgičan Van Avermaet (BMC) a tretí Poliak Michal Kwiatkowski (Omega).
Slovenský cyklista Peter Sagan skončil na štvrtom mieste s dvojsekundovou stratou a dostal sa na čelo bodovacej súťaže o zelené tričko a udržal si biele tričko pre najlepšieho pretekára do 25 rokov. Zajtrajšia etapa bude skôr stavaná pre špurtérov, takže môžme čakať špurterský dojast.

Mark Cavendish z Tour de France odstúpil !

Mark Cavendish po páde tesne pred cieľom
Britský cyklista Mark Cavendish podriadil Všetko úspechu v prvej etape Tour de France z Leedsu do Harrogate, jeho snažením Napokon zastavil Pád v cieľovej rovinky.
Jazdec tímu Omega Pharma-Quick Step pred preteká označil možný Triumf v Harrogate ZA Najväčší Cieľ Tohto Roka. V subo o najlepsia pozíciám pred záverečnou šprint sa Dostál urobiť kontakte, takže Simonom Gerransom obaja spadli. Cavendish si držal pravého rameno, Napokon sa však posadil na bicykel Napriek bolesti dosiel robiť Ciel.
Okamžite ho jeho Tim previezol urobiť nemocnice na röntgenové vyšetrenia, których Výsledok zatial nie je známe. Podľa televíznych záberové Mohol mat Cavendish zlomený práve kľúčnu Kosť.
"Mark absolvoval desať Záverečný šprint vo svojej mysli aspon stokrát. Veľmi chcel vyhrať. Simon Gerrans Ani na nechcel uvoľniť svoju pozíciám, prišlo ku kontaktu s Padu. Dufam, ze nemám nič zlomené. AK by sa naše nádeje potvrdili, potom podľa Mohol pokračovať v pretekoch, "povedala pre France2 Tímový manažér Omegy Pharma-Quick Step Patrick Lefevere

sobota 5. júla 2014

Prečo sa Subway stal najväčším fast-foodom

 
Žlto-zelený Subway posledných 15 rokov otvára tisícky predajní sendvičov ročne, brandža sa nestačí pozerať. 

Kedykoľvek a kdekoľvek na svete vojdete do dverí s tým logom, čakajú vás vysmiate poďobané tváre vyškolených brigádnikov, hamburgery a hranolky rovnomernej kvality, tácky, nápoje spoločnosti Coca-Cola, všetko pekne v množstve papierových obalov.

K tomu samozrejme najpoužívanejšie verejné toalety, kde sa toho všetkého môžete opäť zbaviť.
McDonald’s sa stal už aj u nás bežnou záležitosťou, momentálne uskutočňuje plán rozšíriť svoje reštaurácie do väčšiny miest nad 20-tisíc obyvateľov na Slovensku.
Táto firma so sídlom len v 8-tisícovom mestečku v americkom štáte Illinois ako prvá z biznisu stravovania dokázala pochopiť pravidlá globálnej expanzie. V 80. rokoch sa reštaurácie extrémne rozšírili. Dva žlté oblúky sa stali navždy ikonou globalizácie.

Odvtedy sa automaticky predpokladá, že čo sa týka rýchlo vyrobeného, unifikovaného a rýchlo servírovaného jedla, McDonald’s je svetovou jednotkou.
No časy sa menia. Počtom prevádzok raketovo vystrelil menej nápadný hráč.
Žlto-zelený Subway posledných 15 rokov otvára tisícky predajní sendvičov ročne, brandža sa nestačí pozerať.

Subway už v roku 2004 prekročil počet 25-tisíc prevádzok McDonald’s v USA. Minulý rok s 39-tisíc prevádzkami otvorenými globálne prekročil McDonalds's na celom svete.
Slávny hamburgerový gigant má prevádzok o 4-tisíc menej. Čo je za úspechom týchto sendvičov?

 Lacný franšízing

Okrem globalizácie a papierových nádob je McDonald’s aj synonymom franšízingu, teda systému, keď si podnikateľ kúpi celý koncept podnikania aj s názvom na kľúč.
Táto pozícia ale nie je celkom spravodlivá. Otvoriť si McDonald’s, to chce trochu viac ako len byť fanúšikom fast-foodu.
Náklady na otvorenie sa začínajú niekde na 600-tisíc eurách, pričom časť peňazí nemôže byť požičaná.
McDonald's tak v niektorých ekonomicky slabších regiónoch otvára viac prevádzok sám, ako napríklad u nás. Väčšina pobočiek je riadená centrálou firmy v Česku.
Otvoriť si Subway je investícia na úrovni hypotéky za byt. Náklady aj s prvotným vybavením sú oproti McDonald’s zlomkové, začínajú pod 100-tisíc eur.
Otvoriť si predajňu čerstvých sendvičov je také lacné, že franšízisti prevádzkujú úplne všetky reštaurácie Subway. Je čas prepísať synonymické slovníky.


2.Expanzia first


McDonald’s dlho preveruje vašu solventnosť a spôsobilosť reštauráciu prevádzkovať. Klaun Ronald sa nerád vidí s nálepkou “Z technických príčin zatvorené”.
Subway skôr reštauráciu vyskúša otvoriť, a ak sa nepodarí, nič to. Zatvorí sa. Na Slovensku už takto zanikli minimálne dve.
McDonald's vás všade presviedča na kúpu sezónnych burgerov, zmrzliny a Happy Mealu.
Subway sa vám bude snažiť predať licenciu. Na letákoch, plagátoch na táckach a papierových vreckovkách, tam všade Subway tlačí výzvy a kontakty, aby ste si otvorili ďalšiu reštauráciu s ich logom.
Vlastne, núti majiteľa licencie reštaurácie, aby podporoval vznik konkurencie. Na druhej strane, 70 percent licencií sa vydáva už existujúcim prevádzkovateľom.

3.Malé je dobré

Čudovali by ste sa, aké obrovské zázemie vyžaduje taký McDonald’s. Priemerne veľká reštaurácia má v rozpisoch práce aj 60 ľudí.
Je to mravenisko plné prípravovní, veľkých chladiacich miestností a technológií na opekanie, vyprážanie, všetky tie zmrzlinové, džúsové, kávové stroje.

Subway sa zmestí aj pod schody. Sedenie nie je nevyhnutné, môžete mať pokojne len okienko. Vzadu sa rozbaľujú šunky, syry či marinované kura z dodávok od majiteľa licencie.
Podľa manuálu sa krája zelenina. Vpredu sa dopeká chlieb a koláčiky, aby vôňa lákala. A priehľadný bar s ingredianciami, ktorý oddeľuje zákazníka od predavača, je kuchyňou, kde sendvič vzniká.
Prevádzky Subway síce môžu byť veľké ako byt, ale častokrát nájdete aj veľké ako kúpelňa.

4.Z lacného kraja


Ak platíte menšie priestory, všetky ingrediencie nakupujete veľkoobchodne od majiteľa licencie a personál stačí v jednotkách, náklady nemáte obrovské.
Navyše, v zásade máte jeden produkt - sendvič. Nepotrebujete gril, panvice, fritézy.

5.Akože zdravé


Združenie lekárov. Skutočne takto, Doctor’s Associates, sa volá prevádzkovateľ, autor konceptu a majiteľ licencie na Subway.
Keď v 90. rokoch začal svet riešiť zdravie, dostal sa McDonald’s pre automatickú asociáciu s tučnými burgermi na zoznam značiek, ktoré nie sú cool.
Hoci zjesť "veľkú bagetu” nie je extra rozdiel, predsa len zákazník vidí okolo seba slová “fresh” vo firemných zelených a žltých tónoch, množstvo zeleniny, ktoré si môže do sendviču naložiť toľko, koľko pojme.
A tiež menšiu východiskovú porciu jedla. Zatiaľ čo v McDonald’s zákazník typicky odchádza od pultu s táckou s burgrom, hranolkami a colou, v Subway je to najčastejšie 15-centimetrový sendvič.

 20091106-092405-pic-550913944_res.jpg
Foto: Columbian.com

Keď ste fastfood a maskujete sa zdravím, máte oveľa ľahšiu cestu do škôl či nemocníc. To imidž McDonaldu neumožňuje.

Aj preto je pravdepodobnejšie, že v tejto sekunde otvárajú niekde na svete Subway, nie McDonald’s.
Jedna vec sa však nemení - širšou ponukou, pridávaním zdravých alternatív, predajom do okienka áut a otváraním kaviarní na McDonald's predsa len v jednej základnej veci nikto nemá.
Sú ňou tržby. V prípade McDonald's je to 70 miliárd dolárov, v prípade Subway do 20 miliárd. V skutočnosti, McDonald's zarába viac ako Subway, Burger King a ďalší dvaja veľkí konkurenti dokopy.

Skvelý začiatok Petra Sagana na Tour de France, vyhral KITTEL

Víťaz etapy Marcel KITTEL a druhý Peter SAGAN
Prvá etapa na Tour de France skončila v rukách nemeckého jazdca Marcela KITTELA ( Giant Shimano), keď v špurte pelotónu prešpurtoval Petra Sagana (Cannondale) tretí skončil Kolumbijčan Navardauskas ( Garmin - Sharp).  Druhý slovák v pelotóne Peter Velits skončil na 48. mieste s rovnakým časom ako víťaz.
Tesne pred cieľom spadol Mark Cavendish, ktorý bol ošetrovaný a pravdepodobne došlo k vykĺbeniu ramenného kĺbu. Peter Sagan je v celkovom poradí na druhom mieste s rovnakým časom ako víťaz, v bodovacej súťaži je na druhom mieste, ale do zajtrajšej etapy si oblečie dres biely pre najlepšieho pretekára celkovom poradí  do 25 rokov. Do Žltého trička sa oblečie víťaz etapy Marcel KITTEL, do zeleného dresu sa oblečie Bryan Coquard (Europcar) a do bieleho dresu už spomínaný Peter SAGAN.


Dnes odštartuje TOUR DE FRANCE aj s dvoma slovenskými zástupcami v pelotóne

Peter SAGAN
Dnes štartuje najslávnejší a najťažší pretek na svete TOUR DE FRANCE. Na preteku sa ukážu aj dvaja slovenskí jazdci v tíme Cannondale Peter SAGAN a v tíme BMC Switzerland Peter VELITS. Peter SAGAN ukázal v piatok svoj nový účes, dizajn bicykla a svoje tetovanie na kolene ako pamiatka na pád. Ak svoju formu prenesie na TOUR DE FRANCE tak sa majú súperi na čo tešiť.

"Áno, chcem získať tretí raz zelený dres a máme tu pre tento cieľ veľmi dobrý tím. Možno som favorit bodovacej súťaže, ale na Tour de France nikdy neviete, " uviedol Peter Sagan v rozhovore pre server idnes.cz

Saganovi v predvečer 1. etapy na TDF nechýbal humor keď na otázku či by si rád obliekol žltý dres odpovedal: "Ak tu nejaký pre mňa máte, rád si ho dám na seba." Po chvíli vážnejšie dodal: "Je to sen. Či ho aj dokážem zrealizovať, uvidíme. Záleží aj na tom, či budem mať šťastie. Tour je nevyspytateľná." Na otázku či si trúfa poraziť domácego miláčika Marka Cavendisha vo finiši v Harrogate, odvetil: "Pokúsim sa o to."

K novému dizajnu bicykla v štýle hrdinu z filmu X-Men Wolverina, SAGAN podotkol: "Je to superhrdina. Dokáže všetko a vie rýchlo regenerovať. Kiež by mi na tejto Tour priniesol šťastie." 

Dizajn bicykla Petra SAGANA

Ako vyresetovať mobil Samsung Galaxy Ace S5839i hard reset

Ako urobiť tvrdý reset na mobiloch Samsung :

Než začnete prevádzať reset mobilu, mali by ste vedieť, že dôjde k strate všetkých dát!
 

Návod na vynulovanie mobilu Samsung:

Ak ste zabudli bezpečnostný kód mobilu tak mobil odomknete následovne:
 

1. Vypnite svoj telefón  OFF
2. Stlačte spolu hlasitosť + OK tlačidlo + tlačidlo vypnutia
3. Zvoľte pomocou tlačidiel hlasitosti "utrite reset data / továrenské" a vyberte ho s OK tlačidlom
4.Stlačte "áno" s tlačidlami hlasitosti a vyberte ju s OK tlačidlom
5.Čakajte na  koniec procesu
6.Stlačte "reštart"
7.Čakajte, kým sa telefón reštartuje