utorok 31. júla 2012

Aký dôležitý je šport pre ekonomiku?


Zamysleli ste sa niekedy nad tým, aký význam má šport na ekonomiku? Ak ste si pri sledovaní olympijských hier z Londýna položili túto otázku, prinášame vám odpoveď. Podľa prepočtov UniCredit Bank sa športové činnosti podieľajú na tvorbe nášho HDP len v zanedbateľnej miere, keď dosahujú podiel 0,2 %. To nás pritom zaradzuje na chvost spomedzi krajín EÚ.
graf, unicredit, šport
 
Tie však na tom nie sú o nič lepšie, keďže ani v jednej z nich tento podiel nedosahuje jedno percento. Najvýznamnejší podiel na ekonomike majú športové činnosti na Cypre, kde dosahujú 0,9 percenta. Nasleduje Španielsko s 0,8 % a Fínsko s 0,6 %. Najmenej je to v Grécku a Litve, kde je tento podiel zhodne 0,1 %.
Viac peňazí neznamená viac medailí
Vyšší podiel športových činností na tvorbe hrubého domáceho produktu však ešte automaticky neznamená, že daná krajina bude úspešnejšia aj na olympijských hrách. Cyprus nezískal na posledných troch letných olympijských hrách ani jednu medailu.
V počte medailí na obyvateľa sa na posledných troch olympijských hrách relatívne darilo krajinám ako Slovinsko, Maďarsko, či Litva, pri ktorých je však podiel športových činností na hrubom domácom produkte len na úrovni 0,1 až 0,3 %.
V "zlých" časoch navyše často klesá podpora vrcholového športu, keďže firmy ani štát nemajú dostatok voľných zdrojov. Takisto ľudia znižujú výdavky na šport, keďže tie nepatria k základným výdavkom. So strašením o rozpade eura tak šport nemá pred sebou ružové výhliadky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára