utorok 31. júla 2012

Čína na nás bohatne stále viac!


Vzhľadom na veľkosť čínskej ekonomiky a (ne)kvalitu poľských tovarov sa zrejme nemáme na čo tešiť.
Čína nás zaplavuje čoraz viac a možno to v budúcnosti nebudeme zvládať. Či už ekonomicky alebo politicky. Pravdou však nateraz ostáva fakt, že čínska mena yuan pomaly ale isto posilňuje (aktuálny kurz: 1 € = 7,81 CNY).
A práve to dovoz čínskych výrobkov k nám predražuje, a môže sa tak zdať, že by sme čínskeho tovaru mohli kupovať menej a menej a že by ho mohol pomaly začať nahrádzať poľský.
juan a dolár

Vzhľadom na veľkosť čínskej ekonomiky a (ne)kvalitu poľských tovarov dovážaných k nám, prípadne kúpených za hranicou, sa však zrejme nemáme na čo tešiť.
Čína toho vyrába čoraz viac, a tak začíname byť na jej výrobkoch pomaly ale isto a stále viac a viac závislí. Navyše, výroba tradičných výrobkov, ako napríklad textil, ku ktorému sa stále pridáva väčšie množstvo druhov všetkých možných tovarov ako aj potravín, sa stávajú dominantou Číny, a ich dovoz od nej k nám sa pomaly stáva samozrejmosťou.
Číňania si tak pomalé uvoľňovanie svojej meny centrálnou bankou v podstate môžu dovoliť a na svojom vývoze môžu čoraz viac bohatnúť. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára