streda 1. augusta 2012

Každý Slovák za staršie auto zaplatí 40 € navyše!


EÚ vytiahne z našich vrecák 30 miliónov eur pravdepodobne zbytočne.
Nové nariadenie Bruselu, na základe ktorého budú musieť vozidlá staršie ako šesť rokov prejsť Stanicou technickej kontroly (STK) každý rok, vytiahne podľa Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz Slovákom z vrecák ročne viac ako 30 miliónov eur.

Čítajte aj, ako nám ficovci zdražejú prihlasovanie nových vozidiel TU

graf, nehody, autá

"Keďže priemerný vek vozidla na Slovensku je 11 rokov, dotkne sa táto zmena asi 1,2 milióna vozidiel z celkového počtu 1,8 milióna. Premenené na drobné, znamená to 600-tisíc kontrol ročne naviac. Pri priemernej cene 40 eur za kontrolu to predstavuje 24 miliónov eur," uvádza sa v štúdii.
K tejto sume jej autori prirátali ešte 7 miliónov eur ako náklady na palivo a stratený pracovný čas v súvislosti s absolvovaním STK.

Počet nehôd pre technické poruchy klesá

Opatrenie Európskej únie má znížiť počet nehôd spôsobených technickými poruchami automobilov. Podľa inštitútu však v dôsledku technického pokroku každoročne klesá nielen celkový počet dopravných nehôd, ale aj počet nehôd spôsobený práve technickými poruchami.
Počet takýchto nehôd tak bol podľa štatistík v roku 2010 len 64. Pre porovnanie, napríklad lesná a domáca zver spôsobila predvlani až 723 nehôd.
Možností, ako zachraňovať životy na cestách iným spôsobom, je množstvo - bezpečnejšie a prehľadnejšie prechody pre chodcov, spomalenie rýchlosti, častejšie meranie rýchlosti na kritických miestach. Tieto varianty komisia nezvažovala.
auto, žilina, STK

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára