streda 1. augusta 2012

Za električenku v Bratislave si oddnes zaplatíte viac!


BRATISLAVA - Od dnešného dňa sa zvyšujú ceny predplatných cestovných lístkov bratislavskej mestskej hromadnej dopravy. Zmeny sa dotknú všetkých predplatných cestovných lístkov, ktorých ceny sa zvyšujú o mieru inflácie za predchádzajúci kalendárny rok – 3,9 percenta.
Ako informovala hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava Agáta Staneková, držitelia mesačných zľavnených predplatných cestovných lístkov - žiackych, študentských a dôchodcovských, zaplatia viac o 50 centov. Cena nezľavneného mesačného predplatného lístka vzrástla o jedno euro z pôvodných 25 na 26 eur. Ceny jednorazových cestovných lístkov ostávajú nezmenené.
"K tomuto systémovému opatreniu pristúpilo mesto Bratislava na základe dohody s vedením Dopravného podniku Bratislava. Návrh vyplynul z potreby zohľadnenia miery inflácie, ktorá v spoločnosti ovplyvňuje cenovú hladinu tovarov a služieb," uviedla Staneková.
Ako informoval hovorca primátora Bratislavy Ľubomír Andrassy, ceny sa zvýšili na základe zmluvy medzi bratislavským magistrátom a Dopravným podnikom, v ktorej pribudla klauzula, že podnik môže ročne zvyšovať ceny predplatných cestovných lístkov o mieru inflácie za predchádzajúci kalendárny rok. Zároveň doplnil, že primátor od Dopravného podniku požaduje, aby sa takto získané peniaze použili na zvýšenie kvality a kultúry cestovania.
Oddnes bude celosieťový nezľavnený - obyčajný predplatný cestovný lístok na mesiac stáť 26 eur, na 90 dní 68,60 eura a na rok 260 eur. Žiaci, študenti a dôchodcovia na mesiac zaplatia za predplatný celosieťový lístok 13 eur, na tri mesiace 34,30 eura. Dôchodcov vyjde ročný predplatný cestovný lístok na 130 eur. Prenosný celosieťový lístok bude ponovom na mesiac stáť 78 eur, na 90 dní 205,70 eura, celoročný bude stáť 779 eur.
Naposledy sa cenový výmer menil v roku 2011 v auguste, keď po siedmich rokoch plošne zvýšili ceny všetkých cestovných lístkov. Cieľom tohto rozhodnutia bolo najmä stabilizovať finančnú situáciu Dopravného podniku Bratislava. Vďaka úsporným opatreniam sa podľa Stanekovej podarilo ušetriť 10 miliónov eur, čo vytvára predpoklad na nulový hospodársky výsledok v tomto roku.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára