pondelok 30. júla 2012

50-tisíc Slovákov môže skončiť bez práce!


Za najmenej žiaduce zmeny považujú zamestnávatelia zmeny v agentúrnom zamestnávaní, nadčasoch, flexikonte i v súbehu výpovednej doby a odstupného.
Navrhované zmeny v Zákonníku práce sú bezprecedentným útokom na slovenský pracovný trh. Upozornil na to viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov Ľuboš Sirota. Za najmenej žiaduce považuje zmeny v agentúrnom zamestnávaní, nadčasoch, flexikonte i v súbehu výpovednej doby a odstupného.

Zákonník v kríze podľa zamestnávateľov škodí

Pre tieto zmeny má dôjsť k likvidácii flexibility pracovného trhu. "Nie je pravdou len to, že príde k spomaleniu pracovných miest, ale sme si istí, že príde k poklesu pracovných miest," zdôraznil Sirota. Ak teda zákonník prejde v tejto podobe, na úradoch práce má skončiť 35-tisíc až 50-tisíc ľudí.
Prezident únie zamestnávateľov Marián Jusko uviedol, že únia odmieta novelu zákonníka práce. "Považujeme ju za škodlivú zvlášť v tomto neistom ekonomickom období. Naďalej sa pokúšame, aby došlo k odloženiu účinnosti," konštatoval.

Nadčasy sa zrejme meniť nebudú

Pripravované zmeny v zákonník sa vak pravdepodobne nedotknú rozsahu nadčasov. Tie by mali zostať na aktuálnej úrovni. "Na 150 hodinách, avšak ďalšie zásadné kompromisy sa nikde neurobili, skôr sa to uberá štylistickými úpravami," informoval Sirota.
Výhrady k obmedzeniu nadčasov zo 150 na 100 hodín prezentovali najväčší zástupcovia firiem ako aj predstavitelia zamestnávateľských združení. Podľa nich je totiž aj v záujme zamestnancov pracovať nadčas z dôvodu dokončenia určitej práce a získania vyššieho zárobku.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára