pondelok 30. júla 2012

Fico presadil svoje!


Mimoriadny odvod pre firmy a vyšší bankový odvod prinesú štátu v tomto roku viac ako 53 miliónov eur a v budúcom takmer 190 miliónov eur.
Banky pôsobiace na Slovensku zaplatia štátu ešte viac. Od posledného štvrťroku tohto roka budú totiž platiť odvod, ktorý zaviedla ešte predchádzajúca vláda, už z rozšíreného základu.
Doteraz finančné subjekty platili 0,4 percenta len z vkladov firiem. Po novom budú rovnakú sadzbu odvádzať aj z vkladov obyvateľstva. Z tejto zmeny si vláda ešte v tomto roku sľubuje dodatočný príjem 27,5 milióna eur a v budúcom roku takmer 110 miliónov eur.
Takto získané peniaze poputujú do špeciálneho fondu, ktorý bude slúžiť na krytie strát z budúcich finančných kríz. Výška odvodu sa bude postupne s napĺňaním fondu znižovať až do výnosu približne 1 miliardy eur, kedy zanikne.

Viac zaplatia štátu aj regulované firmy

Aj firmy pôsobiace v regulovaných odvetviach budú od septembra tohto do konca budúceho roka platiť štátu mesačne mimoriadny odvod 0,363 percenta zo svojho zisku presahujúceho tri milióny eur. Vyplýva to zo zákona, ktorý dnes schválili poslanci Národnej rady SR.
Dodatočné zdanenie sa bude týkať firiem, ktorých minimálne polovica celkových výnosov pochádza z regulovanej činnosti v oblasti energetiky, poisťovníctva a zaisťovníctva, verejného zdravotného poistenia, poskytovania zdravotnej starostlivosti, elektronických komunikácií, farmácie, poštových služieb, dopravy na dráhe, leteckej dopravy, verejných kanalizácií a vodovodov.
Rezort financií očakáva, že z tohto odvodu získa 25,7 milióna eur v tomto a 77 miliónov eur v budúcom roku.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára