pondelok 30. júla 2012

Volkswagen ovládol Porsche!


Dlho odkladaná dohoda začne platiť k 1. augustu.
Automobilový koncern Volkswagen (VW) prevezme úplnú kontrolu nad výrobcom športových áut Porsche.
Príslušnú dohodu oznámili v stredu večer po tom, ako ju po súhlase finančných úradov schválili vedenia oboch spoločností.
Logo Porsche

Najväčšia európska automobilka za to holdingovej spoločnosti Porsche SE zaplatí 4,46 miliardy eur a jednu kmeňovú akciu, čím sa vyhne vysokým daniam. Dlho odkladaná dohoda začne platiť k 1. augustu.

Dohodu odkladali kvôli daniam

Volkswagen a Porsche sa usilujú o rýchlu integráciu svojich automobilových divízií, ktorou chcú usporiť náklady vo výške asi 700 miliónov eur ročne a zmazať asi dve miliardy eur z dlhu holdingovej spoločnosti Porsche SE.
Dohodu odkladali pre obavy z dane, ktorá by mohla dosiahnuť až 1,5 miliardy eur, ak by ju Volkswagen uzavrel pred augustom 2014.
Na základe platnej nemeckej legislatívy by však dohodnuté riešenie - odovzdanie jednej kmeňovej akcie - nemalo byť pre daňové účely predajom, ale internou reštrukturalizáciou už prepojených firiem.

Porsche neúspešne obchodovalo

Koncern VW získal 49,9 percenta Porsche v decembri 2009 po tom, ako sa spoločnosť Porsche rok predtým neúspešne pokúsila získať kontrolu nad oveľa väčším konkurentom skúpením jeho akcií.
Dohoda má viesť aj k reštrukturalizácii komplikovaných vlastníckych vzťahov medzi oboma spoločnosťami. Porsche SE má v súčasnosti najväčší podiel v skupine Volkswagen Group a viacero riadiacich pracovníkov i ďalších dôležitých akcionárov pôsobí v oboch firmách.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára