pondelok 30. júla 2012

Každý tretí Slovák môže za to, že nás banky oberajú o peniaze!


Tretina z nás to stále nerieši a zmluvu uzavrú v prvej pobočke, do ktorej vstúpia. A to je veľká chyba!
Banky zvyšujú poplatky a porovnávať medzi nimi sa oplatí. Napriek tomu si veľa z nás nedá námahu a berú prvú ponuku, ktorá im príde pod ruku. Pri zakladaní účtu či čerpaní úveru sa takto správa asi každý tretí Slovák.
Ako ste na tom vy, keď si chcete požičať napríklad na rekonštrukciu bytu? Podľa európskeho prieskumu si približne dve tretiny z nás obehnú viacero bánk a rozhodnú sa až potom. V tomto ohľade sme dokonca o niečo lepší než je priemer únie.
„Na Slovensku máme stále pomerne malý počet bánk a takisto majú ľudia možnosť vyhľadávať v rôznych rebríčkoch na internete a úplne ideálne je, keď si obehajú predajné miesta a produkt im je takpovediac šitý na mieru,“ povedala Eva Sadovská z Poštovej banky.
No tretina z nás to stále nerieši a zmluvu uzavrú v prvej pobočke, do ktorej vstúpia. A to je veľká chyba! Finančný analytik si prešiel aktuálne ponuky a rozdiely medzi tou najlepšou a najmenej výhodnou môžu byť obrovské.
„Pri bežnom účte sa dá ušetriť od 20 až do 50 eur ročne, pri pôžičke od dvoch do štyroch tisíc eur počas celej doby splatnosti a pri hypotéke počas celej doby splatnosti aj 6 až 7-tisíc eur, čo už je cena auta,“ povedal Maroš Ovčarik z Finančnej hitparády.
Ak budeme starostlivo vyberať, ktorý produkt je na trhu najlepší, pomôžeme tým väčšej konkurencii bánk medzi sebou, čím zároveň dáme bankám menší priestor nás zdierať.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára