pondelok 30. júla 2012

V eurozóne je to čím ďalej tým zaujímavejšie!


Nezamestnaných je stále veľa a nových pracovných miest zasa veľmi málo.
Témou na Slovensku je očakávaný obrovský výpadok príjmov v štátnej kase. Problém je predovšetkým na strane výberu dane z pridanej hodnoty. Celkové daňové príjmy by mohli byť tento rok nižšie o viac ako 200 miliónov eur.
Je zrejmé, že domáci dopyt je extrémne slabý, keďže predovšetkým výnosy z DPH sú hlboko pod očakávaniami. A lepšie pre Slovensko to nebude ani na budúci rok, pretože domáci dopyt sa veľmi neposilní.
Miera nezamestnanosti zostane naďalej vysoká, pretože nezamestnaných je stále veľa a nových pracovných miest zasa veľmi málo.
Markéta Šichtařová a Vladimír Pikora z Next Finance

"Situácia jasne dokazuje, že verejný sektor sa bude musieť pri konsolidácii štátneho rozpočtu spoľahnúť predovšetkým na znižovanie výdavkov a nie na zvyšovanie daní, ako si to vláda doteraz predstavovala," povedala Markéta Šichtařová z Next Finance.
V eurozóne je to čím ďalej tým zaujímavejšie. Ešte vo štvrtok (26. júla) nechcelo Španielsko o finančnej pomoci ani počuť. Teraz už všetkých pripravuje na to, že by predsa len možno nejaké tie peniaze aj potrebovalo. Nejde pritom len o pár sliviek.
V španielskych politických kruhoch sa hovorí o sume omnoho vyššej, ktorá tiež zodpovedá veľkosti španielskej ekonomiky. Vraj by postačilo 300 miliárd €.
"To je pekná sumička. Keď k tomu pripočítame 100 miliárd, ktoré si už rezervovali španielske banky, išlo by do Španielska celkom 400 miliárd. A tým by sa zdroje eurozóny dostali na minimum," pokračuje Šichtařová.
Známa česká ekonómka nepochybuje o tom, že to od Španielska bol do istej miery taktický ťah. Španielsko si urobilo takú menšiu rezerváciu, aby náhodou peniaze nepripadli inému štátu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára