pondelok 30. júla 2012

V Namíbii našli zásoby vody na niekoľko storočí!

Púšť v Namíbii môže byť minulosťou! Vedci totiž pod zemským povrchom na tomto mieste našli prírodný rezervoár vody, ktorá by stačila na 400 rokov!

V Namíbii, najsuchšej zemi na juh od Sahary, objavili hydrológovia v 200-metrovej hĺbke významný zdroj vody. Objav obrovského rezervoáru, ktorý pokrýva územie s rozlohou 2800 kilometrov štvorcových, môže mať v tejto oblasti obrovský dopad na rozvoj, uviedol server BBC.
"Pre celú oblasť severnej Namíbie, kde žije 40 percent celkovej populácie tejto africkej krajiny, by táto voda pri súčasnom tempe spotreby stačila na 400 rokov," povedal Martin Quinter, vedúci práce z nemeckého geologického inštitútu. Projekt nazvaný Ohangwena II je výsledkom spolupráce medzi Namíbiou a Nemeckom.
Vedci tvrdia, že voda je stará 10-tisíc rokov a je čistejšia než mnohé moderné zdroje. Objavili sa však obavy, že vodu by mohli znečistiť nelegálne vrty. Pod povrchom sa totiž nachádza vrstva soli, ktorá by mohla pri zlom technickom postupe kontaminovať vodu.
V Afrike môže byť zásob vody oveľa viac!Asi 800-tisíc ľudí v severnej Namíbii je v súčasnosti závislých na nespoľahlivých dodávkach vody zo 40 rokov starého potrubia vedúceho z Angoly. Nový zdroj by mohol pomôcť nielen so zaistením pitnej vody, ale mohol by zmeniť aj hospodárske využitie krajiny.
Už v apríli vedci z londýnskej univerzity a z britského geologického ústavu oznámili, že podľa ich odhadov má Afrika obrovské zásobárne vody. Najväčšie rezervoáre sa podľa nich nachádzajú pod Líbyou, Alžírskom, Egyptom a Sudánom. Získať vodu z niektorého z nich však môže byť kvôli hĺbke vrtov poriadne drahé.  
Namíbia je najsuchšou subsaharskou krajinou tvorenou z veľkej časti púšťou a polopúšťou. Voda je tu cennou surovinou, od ktorej závisí život stoviek tisícov obyvateľov. Nedostatok čistej pitnej vody je zároveň príčinou mnohých banálnych ochorení, ako je napríklad hnačka, ktorá v afrických krajinách často končí smrťou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára