pondelok 30. júla 2012

Výbor pre médiá vypočul kandidátov na šéfa RTVS!

Výbor Národnej rady SR pre kultúru a médiá vypočul všetkých 11 kandidátov, ktorí by chceli byť riaditeľmi RTVS. Ako si predstavujú fungovanie telerozhlasu?



Jozef Zima - Z STV chce BBCJozef Zima - manažér, ktorý bol krátko ekonomickým šéfom STV, by chcel v prípade zvolenia matematickou metódou nastaviť finančné toky v RTVS. Presadzoval by objektívne a vyvážené spravodajstvo po vzore BBC, v ktorom by mala jednu tretinu vysielania vláda, tretinu opozícia a tretinu koalícia. Zima, ktorý rovnako ako Repková, Rezník či Jacz sa prihlásil i do vlaňajšej voľby šéfa RTVS, by okrem iného zmenil logo RTVS. Malo by byť v štátnych farbách.
Štefan Dlugolinský - Spustil by ďalší kanál STV
Štefan Dlugolinský - jeden z kandidátov na šéfa RTVS.
Štefan Dlugolinský - bývalý programový riaditeľ STV (1996 - 1998), chce obmedziť koprodukčnú výrobu programov a výrobu presunúť čo najviac do kapacít RTVS. Kritizoval súčasné fungovanie RTVS, okrem iného si myslí, že v médiu treba zlepšiť pracovnú kultúru. Z Dvojky STV chce športový kanál s doplnkovým programom pre náročného diváka apripravil by aj spustenie tretieho kanála verejnoprávnej televízie - Slovakia 3 pre zahraničných Slovákov.
Iľja Ruppeldt - Chcel by modernizáciu
Iľja Ruppeldt - jeden z kandidátov na šéfa RTVS.
Režisér a producent Iľja Ruppeldt, ktorý poslal prihlášku z Nového Zélandu, by v prípade zvolenia za šéfa RTVS nerobil v RTVS žiadnu revolúciu, nie je to riešenie. Kládol by dôraz na technologickú modernizáciu v RTVS, sústredil by sa na program. Podľa Ruppeldta, ktorý vyštudoval Vysokú školu múzických umení v Bratislave a má skúsenosti s médiami aj s reklamou a filmom, je na dosiahnutie týchto cieľov prvoradý vyrovnaný rozpočet. Zvýšenie koncesionárskych poplatkov však nevidí ako riešenie, divákov a poslucháčov by toto opatrenie nepritiahlo.
Margita Repková - Chce viac pôvodnej tvorbyMargita Repková - bývalá producentka STV, ktorá sa už niekoľkokrát uchádzala o vedúci post v STV aj RTVS, by v prípade zvolenia chcela zaistiť viac pôvodnej tvorby. Napríklad by riešila nevyvážený prístup k zamestnancom Slovenského rozhlasu v porovnaní so zamestnancami Slovenskej televízie. Vedenie RTVS by presťahovala z budovy rozhlasu na Mýtnej ulici do televíznej budovy v Mlynskej doline.
Václav Mika - Priniesol by vlastný seriál
Václav Mika počas svojho vystúpenia pred Výborom pre kultúru a médiá SR. 
Mika by v prípade výhry v konkurze na šéfa RTVS riešil stratu divákov Slovenskej televízie. Vývoj počúvanosti v Slovenskom rozhlase je podľa neho dobrý. Snažil by sa o pokračovanie profilácie okruhov SRo s cieľom osloviť viac poslucháčov. V STV sa na programe podľa Miku odrazilo dramatické šetrenie a veľa repríz. Preformátoval by spravodajstvo, ale nezbavoval by sa v ňom profesionálov, tí sa totiž ťažko hľadajú. Priniesol by vlastný seriál, zameral sa na vlastnú tvorbu. Plánuje intenzívnu spoluprácu s Českou televíziou, ktorej šéfuje jeho bývalý kolega Petr Dvořák (exriaditeľ Novy). Je za multikanálovú stratégiu rozvoja televíznej časti RTVS. Dvojka podľa neho má plniť službu verejnosti, vysielať pre záujmové skupiny, menšiny, náročného diváka. Na športovú Trojku nie sú peniaze – uvedomuje si to, no zároveň tvrdí, že šport deformuje program na Jednotke a Dvojke.
Pavel Jacz - Chce rozdelenie STV a SRo
Pavel Jacz, redaktor známy z motoristických relácií STV Auto-Moto-Revue a Motormagazín, kritizoval stav v RTVS, najmä v Slovenskej televízii. Menšiu časť prezentácie venoval svojim plánom v prípade zvolenia za šéfa RTVS. Je za rozdelenie RTVS na STV a SRo.
Marcel Děkanovský - Televízia by mala mať 4 programyMarcel Děkanovský - bývalý šéf TV Naša a TV Global a súčasný riaditeľ hudobnej stanice MusicBox, vo svojom projekte rozvoja a riadenia RTVS navrhol tzv. japonský model riadenia, ktorý podľa neho ušetrí 15 miliónov eur. Slovenská televízia by podľa neho mala mať štyri programy.Ako generálny riaditeľ RTVS by bazíroval na lepšom využívaní ľudského, kreatívneho potenciálu v RTVS.
Ľubomír Belák - Chcel by vytvoriť audiovizuálnu knižnicuHudobník, dramaturg a bývalý riaditeľ Televízie Ružinov Ľubomír Belák by okrem iného v prvom rade zrekonštruoval spravodajstvo. Belák je za vytvorenie podmienok pre technologickú a programovú modernizáciu - prípravu na budúcnosť. Chce intenzívnejšiu medzinárodnú spoluprácu a vytvoril by audiovizuálnu knižnicu. Zákon o RTVS je zlý a bolo by vhodné, ak by sa voľba generálneho riaditeľa RTVS oddelila od politiky, nebola v parlamente, tvrdí Belák.
Marián Ostatník - Zrušil by politické diskusie v nedeľuMarián Ostatník, zakladateľ strany AZEN – Aliancie za Európu národov, ktorý už kandidoval vo voľbe šéfa RTVS, by chcel, aby sa STV stala viac rodinnou - najmä v nedeľu by vylúčil politické diskusie.Programom RTVS má rešpektovať hodnoty, kultúru a tradície. Ostatník vyhlásil, že projekt písal sám a že nemá žiadnu politickú podporu, pričom narážal na medializované informácie o politickej podpore niektorých kandidátov.
Marián Herdel - Znížil by počet zamestnancov aj platy manažérovMarián Herdel, predseda občianskeho združenia Šanca ľuďom, by chcel viac urobiť v tvorbe pre deti a mládež. Na Jednotke STV by vysielal dokumenty a programy pre deti, z Dvojky by urobil kanál pre náročného diváka, vysielal by tu aj šport. Riešil by aj otázku mediálneho komplexu - spoločného sídla STV a SRo. Ak by sa stal šéfom RTVS, znížil by počet zamestnancov o 10 percentnenásilným spôsobom, ale znížil by aj platy vrcholového manažmentu. Zameral by sa na vyššiu sledovanosť a kvalitnú domácu tvorbu.
Jaroslav Rezník - Chce zvýšiť koncesionárske poplatky
Jaroslav Rezník počas predstavovania svojho projektu. 
Základom úspešného fungovania verejnoprávnych médií na Slovensku jepodľa Jaroslava Rezníka fungujúci systém koncesionárskych poplatkov, ktoré však treba valorizovať alebo zvýšiť. Rezník je za vzdelávacie vysielanie v dopoludňajších hodinách na Jednotke. Z Jednotky Slovenskej televízie (STV) by chcel kanál, ktorý ponúkne vzdelávacie, informačné a zábavné programy. Z Dvojky STV chce spraviť spravodajskú televíziu po vzore českej ČT 24. Uvažuje aj o treťom programe zameranom na deti a mládež. Ak by ho parlament zvolil do čela verejnoprávneho RTVS, tretiu programovú službu STV by spustil už od septembra 2014. Slovenský rozhlas (SRo) má podľa Rezníka mať päť rovnocenných okruhov a štyri doplnkové.
Zvolia nového šéfa už túto stredu?Členovia mediálneho výboru parlamentu sa po skončení vypočutia zídu na rokovaní. Zostavia na ňom správu o verejnom vypočutí kandidátov. Správu výboru chce predseda výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD) vzápätí odovzdať predsedovi NR SR Pavlovi Paškovi. Ten rozhodne do 24 hodín o termíne zvolania novej schôdze parlamentu venovanej voľbe generálneho riaditeľa RTVS. Najskôr tak parlament môže šéfa RTVS voliť v stredu 1. augusta.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára