pondelok 30. júla 2012

Analytik vysvetľuje prečo štát musí plátať megadieru v rozpočte


V rozpočte bude v tomto roku chýbať z daní a odvodov 250 miliónov eur.
Minister financií Peter Kažimír má vážny problém. Slabý výber daní a odvodov musí kompenzovať krátením peňazí na výdavky svojich kolegov vo vláde ako aj vlastného rezortu.
"Nemám inú možnosť, ako pristúpiť k viazaniu výdavkov v tomto roku. O detailoch, objeme a tituloch budem najprv hovoriť s kolegami na vláde,“ povedal minister.

Škrtať sa nebude plošne

Detaily tak budú známe zrejme až po rokovaní kabinetu, ktoré chce minister Kažimír mimoriadne zvolať už na pondelok budúci týždeň. Naznačil však, že škrtať sa nebude plošne.
"Budeme sa snažiť hovoriť o nie plošnom škrtení výdavkov. Bude to mix kapitálových a bežných výdavkov s úmyslom, aby sme nepribrzdili rast,“ povedal Kažimír.

Rozpočet je už len "zdrap papiera"

Ak by sa podľa ministra nič v tomto roku neurobilo, deficit verejných financií by nedosiahol plánovaných 4,6 percenta hrubého domáceho produktu, ale by sa blížil až k 5,3 percentám.
Rozpočet na tento rok tak Kažimír považuje už len za "zdrap papiera". Vláda a rezort financií však podľa jeho slov urobí všetko preto, aby dosiahol cieľ 4,6 percenta v tomto roku. Cieľ stlačiť deficit pod 3 percentá v budúcom roku považuje naďalej za nespochybniteľný.
Rozpočet na budúci rok, ako aj priority jednotlivých rezortov tak bude potrebné podľa Kažimíra prediskutovať úplne odznova.

Chýbať bude v tomto roku 250 miliónov eur

V rozpočte verejnej správy bude v tomto roku chýbať z daní a odvodov takmer 250 miliónov eur, zatiaľ čo v budúcom roku by to malo byť už 320 miliónov eur a v roku 2014 až 472 miliónov eur.
Za výpadkom stoja predovšetkým slabšie daňové príjmy, ako sa pôvodne očakávalo. Ich prepad sa v tomto roku odhaduje až na 296 miliónov eur.
V rámci daní sa očakáva slabší výber predovšetkým pri dani z pridanej hodnoty, a to až o 208 miliónov eur. Oproti rozpočtu sa však očakáva aj slabší výber spotrebných daní o 73 miliónov eur, najmä pre nižší výber spotrebných daní z pohonných látok a tabaku a tabakových výrobkov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára