pondelok 30. júla 2012

Počasie postupne vytiahne z našich peňaženiek viac a viac eur


Výrobky z múky môžu zdražieť o 3 až 5 percent a mäso o 5 až 7 percent.
Ceny potravín budú rásť aj naďalej. Potom, ako v júni spotrebiteľské ceny stúpli o 3,7 %, by malo zdražovanie pokračovať. Dôvodom je nepriaznivé počasie, ktoré tlačí svetové ceny poľnohospodárskych plodín do astronomických výšok.
Výnimkou nie je ani Slovensko. Zdražovanie pre slabú úrodu už avizovali mlynári ako aj producenti mäsa. Výrobky z múky môžu zdražieť o 3 až 5 percent a mäso o 5 až 7 percent. Efekt zdražovania u nás pritom umocňuje aj mimoriadne vysoká DPH, ktorá je bez výnimky aj na potraviny vysoká až 20 %.

Stúpa cena pšenice, kukurice aj repky

Podľa predsedu slovenskej komoditnej burzy Pavla Scholtza aktuálne stúpa cena pšenice, kukurice ako aj repky. Farmári navyše pri takomto raste cien môžu radšej predať svoju úrodu do zahraničia, kde im obchodníci ponúknu lepšiu cenu.
kombajn, pole, žatva

„Záujem je predovšetkým u obchodníkov z Maďarska a Česka, kde sa črtá takisto slabá úroda,“ vysvetlil Scholtz. V prípade nedostatku plodín u nás ich tak budeme nútení dovážať, za čo si samozrejme priplatíme. O koľko to bude, je podľa analytika TRIM Broker Tomáša Plavca momentálne ťažko povedať.

USA trápi najhoršie sucho za posledných 50 rokov

Na svetových trhoch v júli pšenica medziročne zdražela o takmer 26 percent a sója o 20 percent. Rovnako išli hore aj ceny repky olejnej a kukurice, ktoré podľa prepočtov Poštovej banky zdraželi o 13 resp. 12 percent.
ceny, komodity, graf
Spojené štáty americké, ktoré sú najväčším producentom obilnín a olejnín na svete, zažívajú najhoršie sucho za posledných 50 rokov. Nedostatok zrážok má pritom podľa Plavca trvať až do októbra. Rusko ako ďalší významný producent má zase za sebou teplú zimu, sucho a extrémne horúčavy, pôda si neoddýchla a preto sa znížili vyhliadky na dobrú úrodu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára