pondelok 30. júla 2012

Ceny potravín neustále rastú!


Platy nám navyše rástli pomalšie a môžeme si tak za tie isté peniaze kúpiť menej potravín ako vlani.
Reakcie nespokojných poľnohospodárov sa objavujú v médiách takmer každý deň. A napriek tomu, že k práci na poli mnohí vzťah nemáme, nie je nám to ľahostajné.
Zo skúseností totiž vieme, že slabá úroda znamená zvýšenie cien potravín. Slabšia úroda vo svete totiž dvíha ceny poľnohospodárskych komodít na svetových trhoch a to sa postupne premieta aj do cien potravín na pultoch v našich obchodoch.
Najprudší medziročný nárast ceny, a to o 28 %, bol zaznamenaný u pšenice (porovnanie ceny v júli 2011 a v júli 2012). O viac ako pätinu je ale drahšia i sója. O viac ako desatinu zdraželi tiež repka olejná a kukurica. Miernejší nárast o 7 % sa týkal jačmeňa.

Najviac si priplácame za vajcia a kávu

Zvýšenie cien poľnohospodárskych komodít sa premietlo i do zvýšenia cien potravín v našich obchodoch.
Na čele rebríčka potravín, ktoré zdraželi v porovnaní s minulým rokom najviac, sú neohrozene vajcia. Za nimi nasleduje káva, ktorej cena sa zvýšila o vyše štvrtinu. V prvej desiatke potravín s najvýraznejším nárastom cien sa nachádza i viacero mäsových výrobkov.
Kúpiť si môžeme menej potravín ako vlani
Drahší v porovnaní s minulým rokom je i bežný nákup v obchode. Dnes za kúpu základných potravín zaplatíme 19,74 eur, pred rokom to bolo 19 eur a teda dnes si priplatíme 3,9 % navyše, čo je viac o 74 centov.
Navyše platy nám rastú pomalšie, a teda si za ne môžeme dovoliť kúpiť menej potravín ako pred rokom.











Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára