pondelok 30. júla 2012

Za živelné pohromy dostanú obce peniaze. Dostane ich aj tá vaša?


Peniaze na krytie týchto katastrof pôjdu z rezervy na riešenie krízových situácií. Dohromady pôjde o sumu 1 142 672 eur.
Živelné pohromy čoraz viac trápia aj Slovensko. Či je to priveľa snehu, ľadu alebo prívalového dažďa či dlhotrvajúceho sucha, obce so svojimi rozpočtami nestačia kryť mimoriadne výdavky na obnovu s tým spojené.
A preto zasiahne štát. Na dnešnom rokovaní vlády (25. 7.) najviac postihnutým obciam nadelili peniaze zo štátneho rozpočtu. Peniaze na krytie týchto katastrof pôjdu z kapitoly Všeobecná pokladničná správa, z rezervy na riešenie krízových situácií. Dohromady pôjde o sumu 1 142 672 eur.
Návrh na úhradu výdavkov bol spracovaný ako iniciatívny materiál v súvislosti s riešením mimoriadnych udalostí.
Kalamita, sneh, strecha, Orava

Ktorým obciam pomôžeme zo štátneho rozpočtu

Ide o zosuvy pôdy v Košiciach, v obci Krajná Poľana (okres Svidník), v obci Vinohrady nad Váhom (okres Galanta).
Peniaze od štátu pôjdu aj na problémy v zásobovaní pitnou vodou a snehovú kalamitu v obciach Čavoj a Kanianka (okres Prievidza).
Takisto pokryjú náklady po rozsiahlej snehovej kalamite v okresoch Námestovo, Čadca, Žilina a Považská Bystrica, pri ktorej bolo následkami mimoriadnej udalosti postihnutých 63 obcí.
Štát "zacvaká" aj za havárie na výtlačnom vodovodnom potrubí a vodných zdrojoch v meste Stará Ľubovňa a blízkych obciach Lomnička, Chmelnica a Plavnica, zosuvy lavín v obci Staré Hory (okres Banská Bystrica), zosuvy pôdy v obci Nižná Myšľa (okres Košice - okolie) a veternú smršť v obci Brutovce (okres Poprad).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára