pondelok 30. júla 2012

V neplatení daní sme majstri!


Štát odhalil daňové úniky za viac ako 236 miliónov eur.
Neplatenie daní sa stalo na Slovensku už národným športom. Veď po Grécku máme v Európe druhé najvyššie daňové úniky. Svoju kreativitu sme prejavili aj počas prvých šiestich mesiacov tohto roku. Štát totiž odhalil daňové úniky za viac ako 236 miliónov eur.
Podľa informácií Finančného riaditeľstva daňoví kontrolóri vykonali v prvom polroku viac ako 8-tisíc kontrol pričom nedostatky zistili až v 44 percentách. Slováci sa pritom pri dani z príjmu najčastejšie snažili dať si do nákladov aj veci, na ktoré nemali nárok.

Klamali na všeličom

Príkladom je podnikateľ, ktorý síce nakúpil stavebný materiál na firmu, no nepoužil ho na žiadnej stavbe, ktorú realizovala. Ďalší si chceli dať do nákladov výdavky na opravu automobilov, ktoré však neboli majetkom firmy.
daň, priznanie, bratislava
 
Vynaliezavosť sa uplatnila aj pri snahe podnikateľov, ktorí si do nákladov dali výdavky na nehnuteľnosti, ktoré nemali ani vo vlastníctve a dokonca ani v prenájme.

Pochybenia aj pri DPH

Pri kontrolách dane z pridanej hodnoty (DPH), z ktorej výberom má Slovensko dlhodobo veľké problémy a kde je aj najviac daňových únikov, zistili daňoví kontrolóri najčastejšie pochybenia v jej zlej evidencii. Častým nedostatkom bol aj neoverenie dodávateľa, či je platcom DPH.

Vláde došla trpezlivosť

Vláde už preto došla trpezlivosť a prijala nové opatrenia na boj proti daňovým únikom na DPH. Ak by sme totiž túto daň vyberali aspoň ako je priemer Európskej únie, získali by sme do štátneho rozpočtu o 1,1 miliárd eur viac.
fico, premiér
 

Tu sú v skratke nové pravidlá, ktoré začnú platiť od októbra tohto roku:

- sprísnia sa podmienky pre registráciu za platiteľa dane pre rizikové subjekty (subjekty, ktoré v súčasnosti alebo v minulosti vlastnili, alebo riadili spoločnosti, ktoré majú alebo mali nedoplatky na dani z pridanej hodnoty)
- rozšíria sa právomoci daňového úradu o možnosť zrušiť registráciu za platiteľa dane; cieľom je vylúčiť z registra platiteľov dane a zo systému DPH osoby, ktoré sú rizikové a zneužívajú systém na neoprávnené čerpanie nadmerných odpočtov.
- zavedie sa povinnosť viesť a elektronicky doručovať daňovému úradu evidenciu o nákupe ojazdených motorových vozidiel z iných členských štátov EÚ.
- stanoví sa limit vo výške tisíc eur, do ktorého sa doklad vyhotovený elektronickou registračnou pokladnicou pri platbe v hotovosti považuje za plnohodnotnú faktúru na účely uplatnenia odpočítania dane
- obmedzia sa možnosti založenia spoločnosti s ručením obmedzeným osobou, ktorá má daňový nedoplatok
- zavedie sa povinnosť doložiť súhlas správcu dane na zápis zmeny v osobe spoločníka do obchodného registra v prípade prevodu väčšinového obchodného podielu
- vznikne on-line registra platiteľov DPH - register by sa mal týkať daňovníkov, ktorí napríklad opakovane nesplnia povinnosť podať daňové priznanie k DPH či nezaplatia daň.
Zmeny čakajú aj Trestný zákon, a to v daňových trestných činoch. Zavádzajú sa napríklad nové špecifické skutkové podstaty trestných činov "daňového podvodu“ a "marenia výkonu správy daní“.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára