pondelok 30. júla 2012

Briti predpovedajú vlastný pohreb


Británia si svoje nelichotivé prvenstvo vyslúžila svojou závislosťou na krajinách platiacim eurom pri exporte.
Rozpad eurozóny bude mať devastujúci účinok na celú svetovú ekonomiku. V prípade krachu eura by si to však najviac odniesla Veľká Británia. Ružová budúcnosť navyše nečaká ani našich susedov Poľsko, Maďarsko a Česko. Tak znie verdikt britského portálu thisismoney.co.uk.
graf, kríza, euro
Spomedzi 169 krajín z celého sveta pritom bolo až osemnásť štátov ohodnotených ako „extrémne“ zraniteľných v prípade pádu jednotnej európskej meny. 
Británia si svoje nelichotivé prvenstvo vyslúžila svojou závislosťou na krajinách platiacim eurom pri exporte ako aj silnými bankovými a finančnými väzbami na eurozónu. Briti totiž obchodujú prevažne so štátmi platiacimi eurom.

Pripraviť sa treba aj na nekontrolovaný rast štátneho dlhu

Kolaps krajín ako Španielsko alebo Taliansko by spôsobil 7-percentný pokles v jej zahranično-obchodnej bilancii a britskému bankovému sektoru spôsobil stratu 95 miliárd libier. V prípade našich susedov Poľska, Maďarska a Českej republiky je ich najväčšou slabinou taktiež príliš veľká prepojenosť na eurozónu.
Ak by sa naplnil krízový scenár, ktorého sa obávajú všetci ekonómovia, všetky tieto štáty by sa museli pripraviť na pokles výkonnosti ich priemyslu, stratu konkurencieschopnosti a nekontrolovaný rast štátneho dlhu.

Problémom sa nevyhnú ani USA a Rusko

Spomedzi 169 krajín z celého sveta pritom bolo v analýze spoločnosti Maplecroft až osemnásť štátov ohodnotených ako „extrémne“ zraniteľných v prípade pádu jednotnej európskej meny. Imúnne nie sú ani Spojené štáty americké, India, Brazília, Rusko alebo Južná Afrika, pre ktorých by rozpad eurozóny predstavoval veľké riziko. Čína naopak skončila len na úrovni stredné ohrozených krajín.
Obavy z rozpadu eurozóny sa zvýšili po tohtotýždňových správach zo Španielska, ktoré má čoraz väčšie problémy splácať svoj dlh. Regióny v krajine už navyše museli požiadať centrálnu vládu o finančnú pomoc. Euro sa v reakcii na tieto informácie prepadlo voči doláru na dvojročné minimum a na takmer 12-ročné dno voči japonskému jenu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára